Cevap: Re: Firari subay - astsubay
Alıntı:
skyhan2002 rumuzlu üyeden alıntı
Merhabalar;
Bende TSK dan firar yolu ile ayrılmak üzereyim.Sormak istediğim birkaç husus olacak.Nisan ayında ilişiğimin kesildiğini öğrendim, yaklaşık bir ay sonra adresime oyak paramın hesabıma yatırılmış olduğuna dair bir evrak geldi.Emekli Sandığındaki paranın yollanmayacağını bunun yerine bir tazminat ödeneceğini ve eğer bu para çekilmezse ilerde tekrar çalışmaya başlandığı zaman çalıştığınız sürenin yanmayacağını belirtmişsiniz.Ben eğitim fakültesi mezunuyum temmuz ayında KPSS sınavına girdikten sonra teslim olmayı düşünüyorum ve 2011 ağustos ayında öğretmen olmayı planlıyorum.Acaba bu söyledikleriniz benim içinde geçerli mi?Yani bir zaman aşımı söz konusu mu?Öğretmen olunca çalışmış olduğum 6 seneyi kullanabilirmiyim?
Şimdiden çok teşekkür ediyorum.
sevgili skyhan..sana oyak dışında emekli sandığı iş çıkış ikramiyesi ödeyecek.senin banka hesabına yatırmıyor emekli sandığı parayı.adına halkbankası ya da ziraat bankasına gönderiyolar ve sana bir mektupla bildiriyorlar paranın yatırıldığını.bu parayı kullanabilirsin.ikramiyedir.6 senenin yanmaması ayrıyeten emekli sandığında biriken paranı çekmemen gerekiyor.sana gönderilen evrakta bu da belirtiliyor.isterseniz toptan sandık kesinti ödemenizi alabilirsiniz diye.bu parayı almaz başvurup almazsan eğer 6 senen yanmamış olacak
Alıntı:
bartelmi diaz rumuzlu üyeden alıntı
tazminat evrakları geldiği gün dosyanın içinde itiraz belgesi de gönderiliyor.itiraz evrağını gerekçelerinizle doldurup gönderdiğiniz vakit size geri dönüşümü baya uzun bi süre alabiliyor.9-10 ay kadar sürebiliyor.itiraz süresince faiz işlemiyor.fakat itirazınıza tekrar cevap verildiğinde parayı taksitlendirdiğiniz vakit 1 yıldan fazla taksit yapacaksanız faiz işliyor.
Çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için ama aklıma takılan şey ödeme tablosunun nasıl yapılacağı çünkü bir yandan siz ödüyorsunuz bi yandan da meblağ artıyor nasıl olacak?Yanlış anlamayın gerçekten hem meraklandım hem de endişelendim bu duruma..Eğer biraz daha açıklayıcı olabilirseniz çok sevinirim..Tekrar ilginiz için çok teşekkürler..
Saygılarımla,
Alıntı:
oziris rumuzlu üyeden alıntı
Çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için ama aklıma takılan şey ödeme tablosunun nasıl yapılacağı çünkü bir yandan siz ödüyorsunuz bi yandan da meblağ artıyor nasıl olacak?Yanlış anlamayın gerçekten hem meraklandım hem de endişelendim bu duruma..Eğer biraz daha açıklayıcı olabilirseniz çok sevinirim..Tekrar ilginiz için çok teşekkürler..
Saygılarımla,
şöyle düşünün bir bankadan para çekiyorsunuz ve diyorsunuz ki yıllık yüzde 9 faizle sana bu parayı nasıl geri öderim.siz taksit yaptığınız zaman zaten yıllık faizine göre ödeyeceğiniz parayı aylara bölüyorlar.bu kadar basit ödeme şekli.daha açıklayıcı anlatacak olursak.mesela 10000 lira parayı yıllık yüzde 9 faizle 5 yılda nasıl ödersiniz.ilk başta 10000 lirayı 5 yıla bölersin .1 yıla düşen parayı da yüzde 9 faizlendirirsin:)
Sayın Bartelmi Diaz amacım sizin bilgilerinize eleştiri getirmek değil ama tazminat konusunda şöyle bir kesin bilgim var: Hesaplanırken her senenin anaparasını o seneden başlayıp faizlendiriyorlar.Örneğin Askeri lise ve harp okulu mezunuysanız askeri liseye ilk girişinizdeki yılın anaparasını o yılın ilgili faiz oranıyla çarpıp ve herseneyi aynı şekilde kümülatif olarak toplayıp yine ilgili yılın faiziyle faizlendiriyorlar.Ve tazminatı hesaplayıp size gönderdiklerinde yine kümülatif anaparayı da ayrıca belirtiyorlar.Yani siz 5 yıla dahi böldürseniz faiz miktarı tazminat üzerinden değil anapara üzerinden işliyor.Çok teşekkür ederim..
Saygılarımla,
Sayın Oziris toplam para ve anapara tabirleriyle ne demek istediğinizi anlamadım. Sonuçta ödenecek meblağ belli onun üzerinden yola çıkılarak yıllık %9 faiz ile ödeme gerçekleştiriliyor. Zaten sayın bartelmi diaz banka kredisi örneği ile en güzel şekilde açıklamış :). Ayrıca artık öle astronomik miktarlarda talep edilmiyo malum çok sayıda itiraz olunca buna bağlı olarak amortisman giderleri istenmemektedir.
Saygılarımla
sevgili öziris..anapara toplam para konuları ilgi alanım dışında:) demek istediğim şu sen hem ödüyosun hem de bi yandan para artıyor olayı yok.mesela örnek veriyorum.sana 10000 lira tazminat çıktı.sen de taksitlendirdin bunu.ve 5 yıl taksit yaptın diyelim.karşı taraf bu durumda yıllık yüzde 9 dan 5 yılda atıyorum 12000 lira eder diyor o zaman ve bu faizli parayı 5 yıl(60 ay) a bölüyor ve senin aylık ödemelerin ortaya çıkmış oluyor.
Alıntı:
BirKaN_ rumuzlu üyeden alıntı
Sayın Oziris toplam para ve anapara tabirleriyle ne demek istediğinizi anlamadım. Sonuçta ödenecek meblağ belli onun üzerinden yola çıkılarak yıllık %9 faiz ile ödeme gerçekleştiriliyor. Zaten sayın bartelmi diaz banka kredisi örneği ile en güzel şekilde açıklamış :). Ayrıca artık öle astronomik miktarlarda talep edilmiyo malum çok sayıda itiraz olunca buna bağlı olarak amortisman giderleri istenmemektedir.
Saygılarımla
Sayın Birkan Tazminat belgesi elinize geldiğinde anapara ve faiz ve toplam miktar ayrı ayrı belirtilmiş olacaktır.Örneğin 19000 lira anapara 32000 lira faiz ve 51000 lira toplam yani ödenecek miktar diyelim.Siz bunu taahhüt edip de 5 yıla böldürdüğünüzde toplam para olan 51000 liranın üzerine sadece anapara olan 19000 liranın 5 yıllık basit faizinin eklendiğini görürsünüz ya da öyle olması gerekir.Yani hesap: 51000 + [51000 x (0.09x5)] şeklinde değil ; 51000 + [19000 x (0.09x5)] şeklinde olacaktır..Çok teşekkürler,
Saygılarımla,
Arkadaşlar şu an öğrendim bu tazminat yani size belge ile tebliğ edilen miktar ( ana para, toplam para artık nasıl anlarsanız) üzerine yıllık %9 faiz tek seferde ödemesseniz uygulanıyor. Bu meblağ 60 aya kadar ödenebiliyor ancak banka kredisi kullanmış gibi belli bir taksit yapılması söz konusu değil (bu konuda herhangi bir başvuru dilekçe vb. yapılsa dahi belli bir taksit uygulaması yok ) kişi kafasına göre mal müdürlüğüne giderek istediği miktarı yatırıyor yani canı nasıl istiyorsa ister 1000 TL ister 100 TL ama faiz işliyor. Ancak 60 ay içerisinde ödenmediği takdirde sonuç ne olur onu soramadım bilgilerinize sunarım.
Saygılarımla
Alıntı:
bartelmi diaz rumuzlu üyeden alıntı
sevgili öziris..anapara toplam para konuları ilgi alanım dışında:) demek istediğim şu sen hem ödüyosun hem de bi yandan para artıyor olayı yok.mesela örnek veriyorum.sana 10000 lira tazminat çıktı.sen de taksitlendirdin bunu.ve 5 yıl taksit yaptın diyelim.karşı taraf bu durumda yıllık yüzde 9 dan 5 yılda atıyorum 12000 lira eder diyor o zaman ve bu faizli parayı 5 yıl(60 ay) a bölüyor ve senin aylık ödemelerin ortaya çıkmış oluyor.
Çok teşekkür ederim Sayın Bartelmi Diaz, aynı şeyleri konuşuyoruz ben sadece finans işlerinden az buçuk anladığım için detaylandırmak istedim..Çünkü toplam para faizlendirilirse taksit yapmanın bi anlamı kalmazdı ben okuyacak diğer arkadaşlara taksitlendirmede meblağın fazla büyümeyeceğini anlatmak istedim.İlginiz ve verdiğiniz doğru bilgiler daha önce de belirttiğim gibi paylaşımı amacına ulaştırıyor.Tekrar hassasiyetiniz için teşekkür ediyorum,
Saygılarımla,
Alıntı:
BirKaN_ rumuzlu üyeden alıntı
Arkadaşlar şu an öğrendim bu tazminat yani size belge ile tebliğ edilen miktar ( ana para, toplam para artık nasıl anlarsanız) üzerine yıllık %9 faiz tek seferde ödemesseniz uygulanıyor. Bu meblağ 60 aya kadar ödenebiliyor ancak banka kredisi kullanmış gibi belli bir taksit yapılması söz konusu değil (bu konuda herhangi bir başvuru dilekçe vb. yapılsa dahi belli bir taksit uygulaması yok ) kişi kafasına göre mal müdürlüğüne giderek istediği miktarı yatırıyor yani canı nasıl istiyorsa ister 1000 TL ister 100 TL ama faiz işliyor. Ancak 60 ay içerisinde ödenmediği takdirde sonuç ne olur onu soramadım bilgilerinize sunarım.
Saygılarımla
Aynen söylediğiniz gibi Sayın Birkan ödeme size kalmış ister 500 500 ödeyin arada bi elinize geçince toplu para yatırın ama bir kaç ödeme yapmadığınız takdirde ortada bi ödeme taahhüdü olduğu için hemen yargıya taşıyolar.Örneğin arkadaşım önce taahhüt edip ödemeye başlamış ama hapse girince ödemeyi kesmiş ve o sürede onu mahkemeye vermişler.Şu an dava halen sürüyor.
Saygılarımla,