-
Re: Bakaya ve Yoklama Kaçaklarını Askerlik şubeleri arayamayacak(mış)?
Alıntı:
alphasici rumuzlu üyeden alıntı
Arkadaslar cok merak ettıgım bısey var bu genelgeden asker kacakları
Yanı fırar durumunda olanlarda yararlanabılıyor mu yoksa sadece yoklama kacagı Ve bakayalarmı yararlanıyor yanı bız asker kacakları yararlanamıyormuyuz...
Bırde dıger tum konulara bakıyorum bır cok kısı ozellıkle takıp edıp konular
Hakkında bıldıklerını aktarıyor fakat bu konuyu ne kımse arastırıyor ne de
Yanıtlıyor neden acaba sadece bız ılgılı olanlar bıseyler yapmaya calısıyor!!!
katılıyorum,hukukçu ve hukuksever arkadaşlardan da bu konuda kati bilgiler hakkında yardım bekliyoruz...
-
Asker kaçaklarının bu genelge ile bir ilgisi yok. Yoklama kaçakları ve bakayaları ilgilendiriyor bu genelge. Asker kaçaklarının ise zaten askere alınma işlemi gerçekleşmiş. Ayrıca bu genelgenin asker kaçaklarını da kapsadığını bir an olsun düşenecek olursanız; ne kadar çok asker kaçağı olacağını aklım hafzalım almıyor doğrusu. Şu tarihten öncekileri ya da bu tarihten sonrakileri kapsar diye bir ibare yok ki genelgede. Eğer asker kaçaklarını da kapsasa ki yok öyle birşey, o zaman olayın vahametini hep beraber oturur izleriz.
Genelge uygulanıyor olabilir ancak hak kullanımı diye bir olay söz konusu. Daha önceden de söylediğim gibi AB'ye uyum çerçevesinde de ne kanunlar çıktı Türkiye'de ama peşinden gitmezseniz kimse hiçbir şeyi uygulamaz. Bu çerçevede farzedelim yakalandınız ve genelgeden bashetmediniz. Askerlik şubesinde kendinizi 3 ayı opsiyonlu 12 aylığına yeşil-kahverengi renklere bağlayan imzayı da attınız. :))) Eh bundan sonrası için söylenecek iki kelime kalıyor. Geçmiş olsun. Vel hasıl kelam hakkınızı kullanın yeri geldiğinde. Hak doğdu çünkü. Tabi durup dururken alemlerde de sekmeyin :). Şansınızı zorlamanın manası yok diye düşünüyorum. Biraz daha sabredin. Bu ülkede birşeyler çok hızlı değişecek. Artık bedelli mi olur başka birşey mi bilemem ama dediğim gibi değişim hızlı olacak.
Ayrıca Sarrp arkadaşın dediği doğru. Bir çıktı alın genelgeden ve bir süre bu genelgeyi yanınızdan ayırmayın. Zaten herşey düşünüldüğü gibi ilerlerse bir süre sonra elinize bir celp gelir ve gidip savcılığa ifadenizi verir; mazeretlerinizi bildirirsiniz.
Ayrıca genelgeyi oraya buraya çekip anlam yüklemeye gerek yok. Bakın, açık biçimde suçlu bile bulunsanız askerlik şubenize teslim edecekler diye birşey yok genelgede. Tabi bu mahkeme sonrası alınacak bir karar. Savcı mazeretinizi uygun bulup mahkemeye hiç sevketmeyebilir veya hakim suçsuz görebilir. Ve askerlik şubelerinin alınan kararlara itiraz hakkı dahi yok. Sadece ve sadece askerlik şubelerine bilgi amaçlı yazı gönderilecek deniyor genelgede.
Askerlik yapamaz raporunu bile savcılık vasıtası ile alabilirsiniz eğer genelge tam manası ile yürütülürse. Ya daha ne olsun. Önemli olan sağlam bilgi. Yürütülüyor mu? Sarrp arkadaşım der ki evet genelge uygulamada. Bakalım göreceğiz. Ben de bir yerden bu doğrultuda bir bilgi aldım ancak birkaç yerden daha bilgi bekliyorum. Sadece bir süre daha dikkat edin. Saygılar.
-
ya arkadaslar kafama takildi simdi ben 83 dogumluyum yurtdisinda oldugum icin uc yil tecir ettirmistim ama tecirimin bitmesine birgun kala turkiyeden tekrar cikdim baska ulkeye ben muyanede olmadim ben simdi ne oluyorum acaba bakaya ve yoklama kacami yoksa asker kacami :rolleyes:
-
Alıntı:
sinantufenk rumuzlu üyeden alıntı
ya arkadaslar kafama takildi simdi ben 83 dogumluyum yurtdisinda oldugum icin uc yil tecir ettirmistim ama tecirimin bitmesine birgun kala turkiyeden tekrar cikdim baska ulkeye ben muyanede olmadim ben simdi ne oluyorum acaba bakaya ve yoklama kacami yoksa asker kacami :rolleyes:
asker kacagisiniz,konsolosluk aracaligiyla yeterli mazaretlerle tekrar askerlik TECILI basvurusunda bulunmaniz gerek..
-
yani ben o genelgeye girmiyormuyum ? eger ben o genelgeye girmessem neden yoklama kacaklarinida kapsiyo bende yoklama kacayim muyane gormedim
:rolleyes:
-
Arkadaşlar Herkese Selam,
yeni üye olduğum için forumdaki tüm yazdıklarınızı okudum. ve benimde tecrübe dayanarak size bir bilgi aktarmak istiyorum.
Evet tüm GBT sisteminden askerlik durumları çıkarıldı. Yani yoklama kaçağı ve bakayalar sistemden çıkarıldı. Ama bu GBT nize eklenmeyecek anlamına gelmiyor.
TCkimlik numaranıza baktırabilirsiniz. Ben daha yeni Kimliğimi yenilettim, pasaport çıkarttım hiç bir sorun olmadı. Hatta Askerlik yapmadığım için pasaportumda Askerlik durumu kısmı --- işaretli. Bu ne anlama geliyor olurda yurtdışına çıkmak isterseniz emniyetin sizi 23 saat 59 dk tutma hakkı var o arada yakalayıp savcılıktan kağıdınızı çıkarıp askeriyeye teslim ettiklerini biliyorum. Arkadaşımın başına geldi. Yani aslında çok fazla birşey değişmedi. Bu genelge sadece GBT sisteminde çok fazla yoğunluk yarattığı için çıkarılmış bir genelge.. Anlayacağınız avrupa insan hakları falan hikaye..
Kısaca sı bu dönemde bedelli askerlikte çıkmayacağına göre paşa paşa askerlik yapmak ve biran önce önümüze bakmak en güzeli...
Bu arada sadece bir şey var o da şu ..
Askerlik şubesine gidilir. Her şubenin belli bir kotası var o kotayı doldurduktan sonra sizi hemen almazlar silah altına .. yani size en az 3 en çok 10 ay süreli askerlik çağrısında bulunurlar, DK (devre kaybı) dahi olsanız. O süre zarfında yurtdışına çıkabilir ve sigortalı bir iş bulup askerliğinizi 3 yıl erteleyebilirsiniz.
ama tabi bu bir risk çünkü kotanın dolup dolmadığı bilgisine herhangi bir askerlik şubesinden bilgi alamazsınız. Tamamen şans..
Benim paylaşacaklarım bu kadar. Herkese Allah kolaylık versin...
-
Alıntı:
yani ben o genelgeye girmiyormuyum ? eger ben o genelgeye girmessem neden yoklama kacaklarinida kapsiyo bende yoklama kacayim muyane gormedim
:rolleyes:
asker kaçağı terimi zaten halk arasında kullnılan genel bir terimdir. askerlik döneminde yoklama yaptırmayanlara yoklama kaçağı, yoklamasını yaptırıpta sevk tarihi almayanlara bakaya, sevk tarihi alıpta sevk tarihinde gitmeyenlere geç iltihak süretiyle bakaya denir. yine sevk tarihinde askere gidip asker olduktan sonra firar edenlere asker firarisi veya asker kaçağı denir. ama halk arasında askere gitmeyen herkese asker kaçağı dendiği için terimlere fazla takılmamak gerekiyo. senin durumuna gelince sen tecil ettirip tecilin bittiği tarihten itibaren bakaya durumundasın.
-
Alıntı:
ppalbo rumuzlu üyeden alıntı
Arkadaşlar Herkese Selam,
yeni üye olduğum için forumdaki tüm yazdıklarınızı okudum. ve benimde tecrübe dayanarak size bir bilgi aktarmak istiyorum.
Evet tüm GBT sisteminden askerlik durumları çıkarıldı. Yani yoklama kaçağı ve bakayalar sistemden çıkarıldı. Ama bu GBT nize eklenmeyecek anlamına gelmiyor.
TCkimlik numaranıza baktırabilirsiniz. Ben daha yeni Kimliğimi yenilettim, pasaport çıkarttım hiç bir sorun olmadı. Hatta Askerlik yapmadığım için pasaportumda Askerlik durumu kısmı --- işaretli. Bu ne anlama geliyor olurda yurtdışına çıkmak isterseniz emniyetin sizi 23 saat 59 dk tutma hakkı var o arada yakalayıp savcılıktan kağıdınızı çıkarıp askeriyeye teslim ettiklerini biliyorum. Arkadaşımın başına geldi. Yani aslında çok fazla birşey değişmedi. Bu genelge sadece GBT sisteminde çok fazla yoğunluk yarattığı için çıkarılmış bir genelge.. Anlayacağınız avrupa insan hakları falan hikaye..
Kısaca sı bu dönemde bedelli askerlikte çıkmayacağına göre paşa paşa askerlik yapmak ve biran önce önümüze bakmak en güzeli...
Bu arada sadece bir şey var o da şu ..
Askerlik şubesine gidilir. Her şubenin belli bir kotası var o kotayı doldurduktan sonra sizi hemen almazlar silah altına .. yani size en az 3 en çok 10 ay süreli askerlik çağrısında bulunurlar, DK (devre kaybı) dahi olsanız. O süre zarfında yurtdışına çıkabilir ve sigortalı bir iş bulup askerliğinizi 3 yıl erteleyebilirsiniz.
ama tabi bu bir risk çünkü kotanın dolup dolmadığı bilgisine herhangi bir askerlik şubesinden bilgi alamazsınız. Tamamen şans..
Benim paylaşacaklarım bu kadar. Herkese Allah kolaylık versin...
Ben şimdi anlayamadım. Madem GBT'den çıktı bakayalar ve yoklama kaçakları neden GBT'ye tekrar işlenmeyecek diye birşey yok dedin? Ayrıca madem bir arkadaşının başına geldi ve neden senin başına gelmedi? Pasaport çıkartmışsın. Pasaportu, belediye otobüsüne binmek için çıkarmadın herhalde. :) Pasaport çıkarmak başlı başına yurtdışına çıkmaya niyet etmektir.
Çok samimi bir soru soracağım ama sen de aynı samimiyetle cevap ver lütfen. Genelgeyi okudun mu? Okuduysan eğer savcı emri olmadan yakalanma emri çıkamaz. Bunu da bilirdin.
Diğer yandan verdiğin bilgiler için kendim ve tüm arkadaşların adına teşekkür ederim. Arkadaşın ne kadarlık asker? Hayırlı teskereler dile bizler için de. Saygılar. Hoşçakal.
-
arkadaşlar merhaba ben sıteye bugün uye oldum gunlerdır takıp edıyorum kımseden net bılgı alamıyoruz.. ben 2007 ocak ayı ıtıbarı ıle bakaya durumdayım.. bu durum ınsanı cok streslı kılıyor.. 2 senedır bu sıkıntı ıle yasıyorum. bundan 6-7 ay once eve polıs gelmıs ve benı sormus tabı bende babamı gonderdım ve askerlıl,kle ılgıglı oldugunu solemıs memur polıs gelene kadar gbt bırsey cıkmıyordu. polıs ve jandarma artık sormaya baslayınca ıyıyce stres yaptım ve gbt ye gırmedım ama bu sabah uyuykulu bır sekılde işe gıderken polıs cevırdı ve kımlılıgımı aldı .. ve coookkkk sukur gbt temız cıktı. bugune kadarda ben yakınımda hıc sahıt olmadım gbt den bakayaların alındıgını gormedım... yasadıgım olayı paylastım sızlerle şimdi bi kaç sorum olacak
- esım alman vatandası ve almanyaya gıtmek ıstıyorum orada oturum alıp tecıl ettırmek ıstıyorum yurtdısına cıkarken farklı bır gbt yok degılmı yanı sabah bakılanla havaalanındakı aynımı ???
- bı arkadasım da bakaya durumda o suan almanya ya gıdıp gelıyor oturum almak ıcın (benım gıbı ama ben daha gıtmedım ) onda bır sorun cıkmıyor. bazıları dıyokı kımınde cıkar kımınde cıkmaz bu durum boylemı kı ??? arkadaslar sımdıden cook tesekkur ederımm bılgılendırdıgınız ıcın...
-
Alıntı:
havbil rumuzlu üyeden alıntı
arkadaşlar merhaba ben sıteye bugün uye oldum gunlerdır takıp edıyorum kımseden net bılgı alamıyoruz.. ben 2007 ocak ayı ıtıbarı ıle bakaya durumdayım.. bu durum ınsanı cok streslı kılıyor.. 2 senedır bu sıkıntı ıle yasıyorum. bundan 6-7 ay once eve polıs gelmıs ve benı sormus tabı bende babamı gonderdım ve askerlıl,kle ılgıglı oldugunu solemıs memur polıs gelene kadar gbt bırsey cıkmıyordu. polıs ve jandarma artık sormaya baslayınca ıyıyce stres yaptım ve gbt ye gırmedım ama bu sabah uyuykulu bır sekılde işe gıderken polıs cevırdı ve kımlılıgımı aldı .. ve coookkkk sukur gbt temız cıktı. bugune kadarda ben yakınımda hıc sahıt olmadım gbt den bakayaların alındıgını gormedım... yasadıgım olayı paylastım sızlerle şimdi bi kaç sorum olacak
- esım alman vatandası ve almanyaya gıtmek ıstıyorum orada oturum alıp tecıl ettırmek ıstıyorum yurtdısına cıkarken farklı bır gbt yok degılmı yanı sabah bakılanla havaalanındakı aynımı ???
- bı arkadasım da bakaya durumda o suan almanya ya gıdıp gelıyor oturum almak ıcın (benım gıbı ama ben daha gıtmedım ) onda bır sorun cıkmıyor. bazıları dıyokı kımınde cıkar kımınde cıkmaz bu durum boylemı kı ??? arkadaslar sımdıden cook tesekkur ederımm bılgılendırdıgınız ıcın...
ilk sorunun cevabo HAYIR, ayrı bir gbt yok, çıkıştada sorun olmaz.
kiminde çıkar kiminde çıkmaz diye bir şey olabilir mi? mantıklı mı sizce?:) gbt zaten heryerde aynı, eğer askerlik sorunları olanlar gbt den düşürüldüyse herkesinki düşer, arada nıumune bırakmazlar.
-
Arkadaslar bu olay sadece bakaya ve yoklama kacaklarını mı ılgılendırıyor yanı fırar konumunda olanların bu genelgeyle gercekten ılgısı yokmu net bılen varsa yazabılırmı acaba tesekkurler.Yanı askerden fırar edenlerın bu genelgeyle GBT den dusmesı mumkun degılmıdır...Saygılar
-
Alıntı:
alphasici rumuzlu üyeden alıntı
Arkadaslar bu olay sadece bakaya ve yoklama kacaklarını mı ılgılendırıyor yanı fırar konumunda olanların bu genelgeyle gercekten ılgısı yokmu net bılen varsa yazabılırmı acaba tesekkurler.Yanı askerden fırar edenlerın bu genelgeyle GBT den dusmesı mumkun degılmıdır...Saygılar
Öncelikle şunu söyleyeyim. Asla moralini bozmak için söylemiyorum ama bu sana mantıklı geliyor mu? Yani dediğin durumda nasılsa GBT'ye işlenmeyecek diye o kadar çok kaçan olur ki askerden. Genelgeyi okudun mu bilmiyorum ama kapsadığı alan olarak "Yoklama kaçağı, bakaya ve geç iltihak bakayaları" diye belirtilmiş.
-
merhabalar bende uzun süredir bu konuyu takip ediyorum. kendi açımdan bir iki bilgi verip birde soru sormak istiyorum. ben yoklama kaçağı durumundayım ve yaşım 29 şu an gbt de çıkmıyorum. daha önceden çıkıp çıkmadığımı bilmiyorum. ama sokakta polis tarafından yapılan gbt lerde çıkmıyordum. bildiğim kadarı ile sokak gbt lerinde sadece vergi sabıka vb. şeylere bakılıyor. çünkü gbt uzun süren bir işlem ayaküstü bakıldığında detaylı bakılmıyor. ben detaylı baktırdım ama birşey çıkmadı. daha önce arkadaşlarım vasıtası ile jandarmada da baktırmıştım ve orada da çıkmamıştı.
sorum şudur:
acaba jandarma ile polisin baktığı kayıtlar aynı mı? yani yolda çeviren poliste sorun çıkmaması demek bir tatil beldesindeki jandarmanın çevirip kontrol yapması ya da bir otelde kalırken gece yapılan kontrollerde de sorun çıkmayacağı anlamına gelir mi ? yoksa onlar farklı bir sistem mi kullanıyorlar.
-
Alıntı:
trombo rumuzlu üyeden alıntı
merhabalar bende uzun süredir bu konuyu takip ediyorum. kendi açımdan bir iki bilgi verip birde soru sormak istiyorum. ben yoklama kaçağı durumundayım ve yaşım 29 şu an gbt de çıkmıyorum. daha önceden çıkıp çıkmadığımı bilmiyorum. ama sokakta polis tarafından yapılan gbt lerde çıkmıyordum. bildiğim kadarı ile sokak gbt lerinde sadece vergi sabıka vb. şeylere bakılıyor. çünkü gbt uzun süren bir işlem ayaküstü bakıldığında detaylı bakılmıyor. ben detaylı baktırdım ama birşey çıkmadı. daha önce arkadaşlarım vasıtası ile jandarmada da baktırmıştım ve orada da çıkmamıştı.
sorum şudur:
acaba jandarma ile polisin baktığı kayıtlar aynı mı? yani yolda çeviren poliste sorun çıkmaması demek bir tatil beldesindeki jandarmanın çevirip kontrol yapması ya da bir otelde kalırken gece yapılan kontrollerde de sorun çıkmayacağı anlamına gelir mi ? yoksa onlar farklı bir sistem mi kullanıyorlar.
Ben sanmıyorum ki ayrı bir GBT olsun. Sonuçta bu GBT adı verilen çok geniş bir database sistemi. Sorunuza gelecek olursak; genelgede askerlerin kolluk gücü olmadığından bu genelge ile gözaltına alma yetkilerinin bulunmadığına işaret ediyor ki zaten önceden de öyleydi. Asker yakalayamıyordu. He evet polisin yetki sınırları dışında kalan yerlerde Jandarma Polis adı altında kurulan birim bu işi görüyordu ama madem GBT 'den kalktı; o zaman yakalanma olamaz. Sonuç olarak, GBT'den kalkmışsa kalkmıştır ama ben yine de bilir kişi gibi konuşmuş olmayayım. En iyisi bunu bilen birine sormak. Kullandıkları GBT sistemi aynı sistem mi diye. Saygılar...
-
Genel Bilgi Toplama sistemi adlı sistem bütün kolluk kuvvetleri için tek bir sistem polis görev alanına girmeyen yerlerde jandarma aynı veri tabanından sorguluyor.
-
Arkadaşlar, GBT konusunda netlik yok anladığım kadarıyla, benim bir sorum daha var, çalıştığım işyerine işten çıkarılmam konusunda yazı gelmişti. Bu genelge ile sigorta yaptırabilecekmiyiz. Anladığım kadarıyla işverenlerden de bu sorumluluk alınyor. Ayrıca etrafımdaki polis memurları GBT'ne bakamayız, aranıyor çıkarsan almamız gerekir diyor, siz bunu nasıl yaptırıyorsunuz.
Teşekkürler...
-
arkadaşlar bu gbt konusunda tam bi bilgim yok, fakat cumartesi akşamı şehir dışındaydım, ve çevirme yapıldı. trafik polisleri GBT me baktılar ve temiz çıktı. üstelik yoklama kaçağı durumundaydım.
-
ya arkadaslar verdiginiz cevaplar icin cok cok tesekkurler ben cuma gunu guney korea turk konsolosluhunu aradim evlilik sorunlarim icin bidakika dosyaniza bakiyim dediler ve sonrada dosyada yoklama kacagi gozukuyosunuz dediler ya hani bi bilet alirsinda sansa ya cikarsa deyip loto oynarsinya benim is ona geliyo gbt ye baktiramiyorum trden ama konsolosluk kacak gozukuyosun diyo acaba bu ucak bileti alipda sansa deyip donsemmiki ya :o sorularinizi ve cevaplarinizi butun dikkatimle okuyorum cok cok tesekkur ederim birde bu sitedeki hukukcularimiz az daha aydinlatabilseler bizi :)
-
Alıntı:
ya arkadaslar verdiginiz cevaplar icin cok cok tesekkurler ben cuma gunu guney korea turk konsolosluhunu aradim evlilik sorunlarim icin bidakika dosyaniza bakiyim dediler ve sonrada dosyada yoklama kacagi gozukuyosunuz dediler ya hani bi bilet alirsinda sansa ya cikarsa deyip loto oynarsinya benim is ona geliyo gbt ye baktiramiyorum trden ama konsolosluk kacak gozukuyosun diyo acaba bu ucak bileti alipda sansa deyip donsemmiki ya :o sorularinizi ve cevaplarinizi butun dikkatimle okuyorum cok cok tesekkur ederim birde bu sitedeki hukukcularimiz az daha aydinlatabilseler bizi :)
Dosyanda öyle görünebilir ancak sen bence dosyanı güncellemelerini iste. Böyle bir genelge çıktığını ve şuan için yoklama kaçağı olduğuna dair suçlamanın düşmesi gerektiğini söyle.
-
yahuu arkadaşlar anlamamak için neden bu kadar çok çaba sarfediyorsunuz. GBT bir tanedir, veritabanıdır. Türkiye genelinde aranan insanlar bu veritabanı sorgulanarak bulunmaktadır. Genelge çıkmasından itibaren GBT de olanlar düşürülmüştür. Ancak şunu belirtmekte fayda var, olurya işlem yaptırdığınız birimin bu genelgeden haberi olmayabilir, yanınızda genelgenin bir çıktısını bulundurmanızda fayda vardır. Bilmeyen olursa çıkarır gösterirsiniz. Askerlik şubenizinde haberi olmayabilir, genelgenin olduğunu belirtirseniz ona göre işlem yapmak zorunda kalacaklardır. Anlamıyorum ki, siz olsun bitsin haberleri yok aynı durumum devam ediyor vs diyorsunuz. Bilgisi olmayan kurumlar tabiki işlemleri eskisi gibi yapmaya devam edeceklerdir. Sizde karambole gelip askere alınmamaya dikkat edin. Hatta tavsiyem bu bölümleri baştan itibaren okuyun...
saygılar...
-
slm arkadaslar avrupada yasayanlara bir sorum olacak eger ben burdan kacak olarak bi avrupa ulkesine gitsem ornegin hollandaya ve orda iltica etsem bu ilticada ne gibi zorluklar yasarim turkiyede bakaya durumundayim iltica ettikden sora evlenecem insan hazir o ulke de ;)
-
Alıntı:
slm arkadaslar avrupada yasayanlara bir sorum olacak eger ben burdan kacak olarak bi avrupa ulkesine gitsem ornegin hollandaya ve orda iltica etsem bu ilticada ne gibi zorluklar yasarim turkiyede bakaya durumundayim iltica ettikden sora evlenecem insan hazir o ulke de ;)
İltica etmek için tabiki geçerli bir nedenin olmalı. Ama artık eskisi gibi her iltica talebini onaylamıyor Avrupa. İltica normları ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor.
Sanırım belirli bir süre Türkiye ye dönmemen gerekiyor, buradaki haklarından da yararlanamayabilirsin (bunlar şahsi düşüncelerim)
-
arkadaşlar bedelli konusunda kulağına bişey gelen varmı?
-
Alıntı:
bluewave1977 rumuzlu üyeden alıntı
Ben şimdi anlayamadım. Madem GBT'den çıktı bakayalar ve yoklama kaçakları neden GBT'ye tekrar işlenmeyecek diye birşey yok dedin? Ayrıca madem bir arkadaşının başına geldi ve neden senin başına gelmedi? Pasaport çıkartmışsın. Pasaportu, belediye otobüsüne binmek için çıkarmadın herhalde. :) Pasaport çıkarmak başlı başına yurtdışına çıkmaya niyet etmektir.
Çok samimi bir soru soracağım ama sen de aynı samimiyetle cevap ver lütfen. Genelgeyi okudun mu? Okuduysan eğer savcı emri olmadan yakalanma emri çıkamaz. Bunu da bilirdin.
Diğer yandan verdiğin bilgiler için kendim ve tüm arkadaşların adına teşekkür ederim. Arkadaşın ne kadarlık asker? Hayırlı teskereler dile bizler için de. Saygılar. Hoşçakal.
Herkese Tekrar Merhaba ,
Öncelikle bluewave1977 kardeşimin sorduğu soruya yanıt vereyim.
Bakaya ve yoklama kaçakları GBT sisteminden tamamen çıkarıldı ancak Savcılık kanalı üzerinden şikayetçi olunduğunda GBT sistemine tekrar yansıyacaktır. Yani genelgeye usulen aslında GBT sisteminde bu durumda olanlar geçici bir süre çıkarılmış oldu.. Ama ilerleyen günlerde sizden şikayetçi olunursa (ki askerlik şubesi olur) o zaman tekrar GBT de kaçak durumuna düşebilirsiniz..
Pasaportu yurtdışına çıkmak için çıkarttım ama henüz havalimanından çıkış yapmadım.
Evet genelgeyi defalarca okudum haklısın savcılık emri olmadan yakalanma emri çıkmaz diye bir kanıya varılıyor fakat burasının türkiye olduğunu hatırlatmama gerek yok sanırım. Her an herşey değişiyor. Sebepsiz yere bir çok şey oluyor. O yüzden bilemiyorum. Ama pasaport işleminde sorun yaşamadım.
Arkadaşım şuan istanbulda.. Selamınızı söylerim....
-
Alıntı:
ppalbo rumuzlu üyeden alıntı
Herkese Tekrar Merhaba ,
Öncelikle bluewave1977 kardeşimin sorduğu soruya yanıt vereyim.
Bakaya ve yoklama kaçakları GBT sisteminden tamamen çıkarıldı ancak Savcılık kanalı üzerinden şikayetçi olunduğunda GBT sistemine tekrar yansıyacaktır. Yani genelgeye usulen aslında GBT sisteminde bu durumda olanlar geçici bir süre çıkarılmış oldu.. Ama ilerleyen günlerde sizden şikayetçi olunursa (ki askerlik şubesi olur) o zaman tekrar GBT de kaçak durumuna düşebilirsiniz..
Pasaportu yurtdışına çıkmak için çıkarttım ama henüz havalimanından çıkış yapmadım.
Evet genelgeyi defalarca okudum haklısın savcılık emri olmadan yakalanma emri çıkmaz diye bir kanıya varılıyor fakat burasının türkiye olduğunu hatırlatmama gerek yok sanırım. Her an herşey değişiyor. Sebepsiz yere bir çok şey oluyor. O yüzden bilemiyorum. Ama pasaport işleminde sorun yaşamadım.
Arkadaşım şuan istanbulda.. Selamınızı söylerim....
Ppalbo, bana hitaben vermiş olduğun cevap için teşekkür ederim.
Öncelikle umuyorum ki işlemlerinde bir aksaklık çıkmaz ve hayatını istediğin doğrultuda sürdürebilirsin. Konumuza gelecek olursak GBT'den çıktıysa yoklama kaçağı ve bakayalar, bu durumda savcılıktan kağıt gelmesini bekleyecekler. Kağıt ellerine ulaşmazsa ise ya da ulaştığı halde sorgulamaya gidilmez ise savcı yakalama emri çıkartacak ve o zaman tekrar GBT'ye girecekler. Genelgede yazan hali ile olay tamamen bundan ibaret. Çünkü durup dururken gidip de savcıya ifade verecek değilsiniz. Önce davet gerekiyor bilindiği üzere. Her neyse, ifadenizin alınma durumunda savcı kovuşturmaya gerek görmezse tekrar yakalanma emri çıkmaz. Savcı aksi bir karar verirse mahkemeye sevk eder. Mahkeme görüldükten sonra kişi suçlu bulunursa para cezasına çevrilmiş hapis cezası verilir ama yine de askerlik şubesine götürülecek diye bir hüküm yok genelgede. Hatta ve hatta ayrıca bu bile belirtilmiş genelgede. Hakim suçsuz bulursa olaylar baştan başlar. Aslına bakacak olursanız. Ucu açık bir genelge. Tam bir kısır döngü. Bu şekilde çok uzun zaman (yıllarca) yırtılabilir. Çünkü askeriyenin duruma itiraz hakkı yok. Sadece bilgilendirme amaçlı bir yazı geçecek askeriyenin eline. Bakın genelgede şu bile var. savcılık aracılığı ile askerlik yapamaz (çürük) raporu bile alınabilir. Ben demiyorum. Genelgede öyle yazıyor.
Söylediklerine de katılıyorum ama Ppalbo sana en çok katıldığım yer işte şurası; burası Türkiye... :) Kendine iyi bak. Hoşçakal. Herkese selamlar, saygılar...
-
Alıntı:
bluewave1977 rumuzlu üyeden alıntı
Ppalbo, bana hitaben vermiş olduğun cevap için teşekkür ederim.
Öncelikle umuyorum ki işlemlerinde bir aksaklık çıkmaz ve hayatını istediğin doğrultuda sürdürebilirsin. Konumuza gelecek olursak GBT'den çıktıysa yoklama kaçağı ve bakayalar, bu durumda savcılıktan kağıt gelmesini bekleyecekler. Kağıt ellerine ulaşmazsa ise ya da ulaştığı halde sorgulamaya gidilmez ise savcı yakalama emri çıkartacak ve o zaman tekrar GBT'ye girecekler. Genelgede yazan hali ile olay tamamen bundan ibaret. Çünkü durup dururken gidip de savcıya ifade verecek değilsiniz. Önce davet gerekiyor bilindiği üzere. Her neyse, ifadenizin alınma durumunda savcı kovuşturmaya gerek görmezse tekrar yakalanma emri çıkmaz. Savcı aksi bir karar verirse mahkemeye sevk eder. Mahkeme görüldükten sonra kişi suçlu bulunursa para cezasına çevrilmiş hapis cezası verilir ama yine de askerlik şubesine götürülecek diye bir hüküm yok genelgede. Hatta ve hatta ayrıca bu bile belirtilmiş genelgede. Hakim suçsuz bulursa olaylar baştan başlar. Aslına bakacak olursanız. Ucu açık bir genelge. Tam bir kısır döngü. Bu şekilde çok uzun zaman (yıllarca) yırtılabilir. Çünkü askeriyenin duruma itiraz hakkı yok. Sadece bilgilendirme amaçlı bir yazı geçecek askeriyenin eline. Bakın genelgede şu bile var. savcılık aracılığı ile askerlik yapamaz (çürük) raporu bile alınabilir. Ben demiyorum. Genelgede öyle yazıyor.
Söylediklerine de katılıyorum ama Ppalbo sana en çok katıldığım yer işte şurası; burası Türkiye... :) Kendine iyi bak. Hoşçakal. Herkese selamlar, saygılar...
Kesinlikle yazdıklarında haklısın bluewave1977.. Umarım bedelli askerlik çıkar da istafade ederiz. işimize gücümüze bakarız.
Yanlız bende bir noktada takıldım GBT temiz ise Yurtdışına çıkışta neye bakıyorlar ve kaçak yada bakaya isen nereden görülüyor... Eğer tek bir sistem varsa ve orada da temiz çıkıyorsan rahatça yurtdışına çıkılabilirmi anlayamadım..
Anlayan veya bilen varsa bize anlatsın lütfen..
Saygılar ve Sevgiler
-
GBT'de temiz çıkarsa başka bir yerde görüneceğini sanmam. FBI ya da CIA gibi birimler yok Türkiye'de :). Onlar hem kendi databaselerinde arama yapabiliyor hem de kendilerine özgü özel databaseleri var. Bizde bir tane. GBT. Fakir ülkeyiz. Ne kadar ekmek o kadar köfte. :)
-
arkadaşlar,
ben yarın gidip işe giriş için istenen temiz kağıdı alsam sorun çıkar mı acaba? sorundan kastım ben bakaya durumundayım. olurda eğer hala daha gbt değişmemişse beni alıkoylarlar mı? eğe böyle bir tehlike yoksa ben hemen yarın gidip başvuru yapabilirim temiz kağıdı için. sanırım gbt durumu en iyi bu şekilde anlaşılır. birkaç ay önce bir polis tanıdıktan istemiştim gbt ten bakmasını, eğer aranıyorsan hakkında işlem yapmam lazım yoksa ben ceza alırım demişti. e şubedende aranıp aranmadığımıza dair bilgi alamadığımıza göre geriye sadece adliye kalıyor.
ne dersiniz eğer sorun çıkmaz derseniz yarın gidip temiz kağıdı alıcam. bu arada sitenin avukat üyelerinden de destek rica ediyoruz bu hukuki konular hakkında...
-
Oncelıkle herkeze selamlar.
Ben pasaportumu kaybetmıstım ve o sebebden dolayı askerlık tecılımı yaptıramamıstım konsolosluktan seyahat belgesı alarak turkıyeye gırıs yaptım ve hava alanında polıs tarafından alı konuldum ılk basta bakaya olmam sebebıyle alıkonuldugumu zannettım ama daha sonra pasaportumu kaybetmıs olmamdan dolayı ıfademın alınacagını ogrendım ıfademı verdım ımzaladım ve elımı kolumu sallıyaraktan cıktım askerlıkten dolayıda hıcbır sorun yasamadım.
Cuma gunu kayıp pasaportumu alabılmek ıcın basvuru yaptım yıne bır sorunla karsılasmadım. zannedersem yasa uygulanmaya baslamıs yoksa ben bugun askerde olurdum.
Bir kac hafta icinde yeniden moskovaya donecegim bakalim cikista sorunla karsilasacakmiyim.
-
Alıntı:
sinkare rumuzlu üyeden alıntı
Ben pasaportumu kaybetmıstım ve o sebebden dolayı askerlık tecılımı yaptıramamıstım konsolosluktan seyahat belgesı alarak turkıyeye gırıs yaptım ve hava alanında polıs tarafından alı konuldum ılk basta bakaya olmam sebebıyle alıkonuldugumu zannettım ama daha sonra pasaportumu kaybetmıs olmamdan dolayı ıfademın alınacagını ogrendım ıfademı verdım ımzaladım ve elımı kolumu sallıyaraktan cıktım askerlıkten dolayıda hıcbır sorun yasamadım.
Cuma gunu kayıp pasaportumu alabılmek ıcın basvuru yaptım yıne bır sorunla karsılasmadım. zannedersem yasa uygulanmaya baslamıs yoksa ben bugun askerde olurdum.
Bir kac hafta icinde yeniden moskovaya donecegim bakalim cikista sorunla karsilasacakmiyim.
ifadeyi polis almis kayip pasaport icin,ve bakaya oldugunuz halde saliverilmis olmaniz da genelgenin uygulaniyor olmasi demektir dediginiz gibi.ama birkac gun icerisinde askerlik icin ifade vermenizle ilgili savciliktan istenebilirsiniz..
-
merhaba arkadaslar,benim yasim 42 askerlik nedeniyle türk vatandasligindan izinli olarak cikartilmiyorum <einbürgerungzusicherung aldim>acaba cikan bu genelgeden ben tekrardan türk vatandasligindan izinli cikis icin faydanabilirmiyim. cok tesekürler ederim , hosca kalin.
-
Ihsan 2021 arkadasim,
Ayni sorun bendede var, konsolosluga telefon ettim, böyle bir genelgeden haberleri bile yok!
Cikan genelgeye göre izinli cikis yapabilmemiz lazim.
Hukukcu arkadaslar görüs belirtirlerse bu konuda memnun oluruz.
-
arkadaşlar bugun kimlik konrolu yapılan bir noktadan farkında olmadan gectim ve polisler beni durdurup gbt konrolu yaptı inanılması zor ama temiz cıktım ben 3 yıldır asker kaçağıyım askere gidememin sebebi aileme bakmam ve eğitimimle ilgili sorunlar tecil hakkım yokmuş:S
arkadaşlar yasa uygulanıyor.....
-
Re: hava değişimi aldım ayrıca 10 gün istirahat aldım askerlikten sayılırmı
Alıntı:
kemalbenzer rumuzlu üyeden alıntı
merhabalar ben hemoraidden ameliyat oldum 30 gün hava değişimi aldım. hava değişimi sürem bitmeden tekrar hastaneye gittim va 10 gün yatak istirahatı aldım bu yatak istirahati askerlik süreme eklenecekmi yoksa askerlik süremden mi sayılacak. ilginize şimdiden teşekkür ederim saygılar.
askerliğinden sayılacak.
hemeroid ameliyatı hakkında bilgi verirmisin, bende çok çektim, sğalık lı hissediyomusun kendini benim arada bi nüks ediyo.. ameliyat olucam sanırım
-
Alıntı:
sinkare rumuzlu üyeden alıntı
Ben oncelikle sizin durumunuzun neoldugunu sormak isterim (bakaya veyahut yoklama kacagi ) . Pasaportunuzu aldinizmi ? Turkiyeden nezaman doneceksiniz ? Eger ki sorunsuz cikarsaniz bizleri haberdar edermisiz ?
Moskovada calistiginizi soylemissiniz Moskovaya geldiginizde bu konu uzerine sizinle bulusabilirmiyiz bende Moskovada calisiyorum ve durumum sizinki ile hemen hemen ayni sizinle gorustukten sonra ikna olursam bende turkiyeye giris yapabilirim.
Sizden cevap bekliyorum .
-
arkadaşlar,
ben yarın gidip işe giriş için istenen temiz kağıdı alsam sorun çıkar mı acaba? sorundan kastım ben bakaya durumundayım. olurda eğer hala daha gbt değişmemişse beni alıkoylarlar mı? eğe böyle bir tehlike yoksa ben hemen yarın gidip başvuru yapabilirim temiz kağıdı için. sanırım gbt durumu en iyi bu şekilde anlaşılır. birkaç ay önce bir polis tanıdıktan istemiştim gbt ten bakmasını, eğer aranıyorsan hakkında işlem yapmam lazım yoksa ben ceza alırım demişti. e şubedende aranıp aranmadığımıza dair bilgi alamadığımıza göre geriye sadece adliye kalıyor.
ne dersiniz eğer sorun çıkmaz derseniz yarın gidip temiz kağıdı alıcam. bu arada sitenin avukat üyelerinden de destek rica ediyoruz bu hukuki konular hakkında...
-
Arkadasim biraz daha detayli anlatirmisin? Yurtdisi nerde kaliyorsun, yas kac, ne zamandan beri yoklama kacagisin? Türkiyeden ne zaman cikis yapacaksin?
Ben Amanyada yasiyorum ayni zamanda Alman vatandasiyim, 40 yasindayim, 2 cocugum var, 10 senedir Türkiyeye gidemiyorum.
Biraz daha detayli anlatirsan sevinirim. Isin ucunda 15 ay askerlik var.
-
peki bişey takıldı kafama polis gbt sinde temiz cıktık ama ya peki jandarmanın yaptığı gbt den de temiz cıkarız anlamına gelirmi acaba yardımlarınızı bekliorum jandarmanın kontroluna takılmış arkadaşlar bizi aydınlatırlarsa cok minettar kalırız
ben 30/07/2008 de polis kontolune takıldım gbt me bakıldı temiz cıktım 3 yıldır kaçağım ayrıca
-
Alıntı:
italyan rumuzlu üyeden alıntı
peki bişey takıldı kafama polis gbt sinde temiz cıktık ama ya peki jandarmanın yaptığı gbt den de temiz cıkarız anlamına gelirmi acaba yardımlarınızı bekliorum jandarmanın kontroluna takılmış arkadaşlar bizi aydınlatırlarsa cok minettar kalırız
ben 30/07/2008 de polis kontolune takıldım gbt me bakıldı temiz cıktım 3 yıldır kaçağım ayrıca
arkadaşlar polis jandarma GBT si diye bir ayrım yoktur. tek bir GBT vardır. jandarmada kolluk kuvveti olduğu için bir çeşit polis sayılır. yani kırsal kesimlerde polisin işini jandarma yapar şeklinde. Neyse polisin yaptığı GBT sonucu temiz çıktıysan temizsin demektir. Ama bu uzun sürecek değil bunu unutmamak lazım, bağlı olduğunuz şubeniz hakkınızda suç duyurusunda bulunduğunda savcılık sizi çağracaktır, gitmediğiniz zaman yine aranıyor durumuna girebilirsiniz.
saygılar...
-
Alıntı:
italyan rumuzlu üyeden alıntı
sizin durumunuz tam olarak neydi?yani bakaya,yoklama kaçağı yada asker firarisi mi?