-
Re: İsim değişikliği
Mehmet bey görüyorum ki oğlunuz kadar sizin de psikolojinizi fazlasıyla etkilemiş bu durum.Bence bu kadar üstünde durmayın.Bulunduğunuz yer Asliye Hukuk Mahkemesinde isim değiştirme davası açınız,iki şahit dinletiniz büyük ihtimalle davanız kabul edilir.
-
İlgili kanunun 36.maddesinde bu konuyla ilgili bilgiler var.Ancak ben de isim değiştirme davasının yaş değiştirmenin aksine tekrar açılabileceği kanısındayım.
Bulunulan yer asliye hukuk mahkemesinde açılabilir bu dava.
-
Yargıtay Kararları açık:
Bir kez haklı nedene dayanılarak Medeni Kanunun 26. maddesi uyarınca isim veya soyadı değiştirildikten sonra yeni bir haklı nedenin çıkması sebebiyle değişiklik istemi ile yeniden dava açılmasına yasal bir engel bulunmadığından bu gerekçe ile açılan dava reddedilemez. Ancak, hakim bu suretle önceki soyadına dönülmesinin haklı bir nedene dayanıp dayanmadığını araştırmak durumundadır. YARGITAY 18. HUKUK DAİRESİ E. 1996/8849 K. 1996/9195
T. 22.10.1996
-
Cemal Bey,hiçbir baroda kayıtlı olmadığınızı farkettim.!!!
-
5490 sayılı kanunla sınırsız dava açma hakkı da sınırlandırıldı artık ad düzeltmeleride yaş düzeltmeleride oldugu gibi bir defa açılacaktır.o yüzden ana ve babalar ad değiştirirken çok iyi düşünmelidirler.
-
Alıntı:
devilslaw rumuzlu üyeden alıntı
İlgili kanunun 36.maddesinde bu konuyla ilgili bilgiler var.Ancak ben de isim değiştirme davasının yaş değiştirmenin aksine tekrar açılabileceği kanısındayım.
Bulunulan yer asliye hukuk mahkemesinde açılabilir bu dava.
Yeni 5490 sayılı kanunun 36/b maddesi gayet açıktır.Bu maddeye göre ikinci kez isim düzeltme davasının kabulü mümkün değildir.Bırakın kabulü, kanun ikinci kez dava açmaya bile engeldir.Burada karıştırılan şudur. 5490 sayılı kanundan önce yürürlükte olan 1587 sayılı Nüfus Kanunu sadece yaş düzeltme(doğum tarihi) davalarında sınır getiriyordu. Diğer düzeltmelerde ise sınır yoktu.Yani aynı konuda birden fazla dava açılabiliyordu.
Ancak 5490 sayılı kanun ad, soyad, yaş ve diğer tüm kayıt düzeltmelerde ikinci kez dava açmayı engelliyor. Bence de çok mantıklı. Bir şey yanlış idi ise mahkemeden talep edilerek düzeltildikten sonra aynı konuda artık ikinci kez tekrar düzeltme talebi istisnalar dışında bence gereksizdir.
5490 Sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu
Nüfus davaları
MADDE 36- (1) Mahkeme kararı ile yapılan kayıt düzeltmelerinde aşağıdaki usûllere uyulur:
a) Nüfus kayıtlarına ilişkin düzeltme davaları, düzeltmeyi isteyen şahıslar ile ilgili resmî dairenin göstereceği lüzum üzerine Cumhuriyet savcıları tarafından yerleşim yeri adresinin bulunduğu yerdeki görevli asliye hukuk mahkemesinde açılır. Kayıt düzeltme davaları Cumhuriyet savcısı ve nüfus müdürü veya görevlendireceği nüfus memuru huzuru ile görülür ve karara bağlanır.
b) Aynı konuya ilişkin olarak nüfus kaydının düzeltilmesi davası ancak bir kere açılabilir. Ad değişikliği halinde, nüfus müdürlüğü bu kişinin çocuklarının baba veya ana adına ilişkin kaydı, soyadı değişikliğinde ise eş ve ergin olmayan çocukların soyadını da düzeltir.
c) Tespit davaları, kaydın iptali veya düzeltilmesi için açılacak davalara karine teşkil eder.
(2) Kişilerin başkasına ait kaydı kullandıklarına ilişkin başvurular Bakanlıkça incelenip sonuçlandırılır
-
Üzgünüm ama size ne diyeceğimi bilemiyorum.
-
Re: İsim Değişikliği ile İlgili Sorular
Merhaba, ben İzmir Menderes'te ikamet etmekteyim.Sizden şu konuda bilgi almak işstiyorum.Benim bir kızım var adı BERKE ve kendisi bu isim yüzünden depresyona girmek üzere ve bende babası olarak, isim koyan olarak bu hatayı düzeltmek istiyorum. Beni bu konuda yönlendirmenizi istiyorum.Hangi mahkemeye başvuracağımı yada bir dilekçe örneği ile beni aydınlatıp yönlendirirseniz çok sevinirim. Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim...
Serkan KOKAL
-
Asliye hukuk mahkemesine başvuracaksınız.
Bu konuyu ilk iletiden son iletiye kadar okursanız sorularınıza ayrıntılı cevap almış olursunuz.
-
Merhabalar herkese!
Ben, Münevver 16 Yasindayim ve 1999´dan itibaren Almanyada yasiyorum ailemle birlikte. Annem bana kücükken hep "Yeter" dedirtmis, annesinin ve kardesinin adi "Yeter" oldugu icin...ama nüfusa Münevver yazdirmislar..ben bu iki isimdende inanilmaz sekilde nefret ediyorum..Münevver ismini kimse düzgünce söyleyemedigi icin depresyonlara giriyorum bazan. Burda hickimse öyle bi ismi tanimiyor. Arkadaslarim bana hep "Mine" diyo bundan dolayi..bende simdi adimi "Mine" olarak degistirmek istiyorum..hakkim var mi acaba? Nereye basvurmaliyim? Ben asil Malatya dogma büyümeyim, ama Istanbulda yasioruz ve bu yilki izinim 2 hafta..bu kadar süre icinde halledebilirmiyim bu isi? Ve nekadara mal olur acaba? Tesekkürler...
Yönetimin Notu: Sorularınızın yanıtları için bu forumda yazılanları okuyunuz. Yeterli yanıt burada mevcuttur.
-
Beni de Türkçenin böyle katledilmesi depresyona sokuyor.
"bi", "diyo", "yasioruz" .
R harfi alfabemizden çıkarıldı mı acaba?
-
Sayın hukukçu arkadaşlarım isim düzeltme davasıyla isim değişikliği davası ayrı davalardır,isim düzeltme davası isimdeki bir ya da bir kaç harf herhangibir sebeple yanlış yazıldığı için açılır ve isim düzeltilir(kimlikte hadice yazıyodur,bu hatice olarak düzeltilir isim düzeltme davası sonucu ve bir daha da bu dava açılamaz, çünkü ismin nasıl düzeltileceği bellidir sadece 1 harf değişecektir bir daha hata yapılması mümkün değildir)ancak isim değişikliği davası bambaşka bir davadır ve hadice ismi melek olarak değiştirilir mesela, haklı sebep oldukça da her zaman isim değişikliği davası açılabilir.
-
çıldırmak üzereyim,ileti nerden yazılır bunu bulamıyorum, yanıtla diye bi yerden girdim. halbusi ben kimselere yanıt verebilecek biri diilim tam tersi, yüzlerce soruyla buruya kayıt oldum. lütfen biri bana yardım etsin. ben de isim madurlarından biriyim. Adım Fadime ama bu nüfus kağıdında yazan adım. Babam böyle uygun görmüş zamanında ama kendisi de dahil olmak üzere kimseler bana fadime demiyo. ben bile gerçek adımı ilkokula başlarken öğrendim. Hakkaten benim için çok büyük bi sorun oldu bu. insanlarla tanışırken benim adım fadime demek hoşuma gitmiyo ki demiyorum zaten, ama bigün gerçek ortaya çıktğında da hoş olmuyo. sanki ben keyiften kendi kendime isim koyuyomuşum gibi bişey oluyo ve insanlara dakikalarca açıklamak yapmak zorunda kalıyorum. Fadime ismini beğenmemekten çok alışık olamamaktan yana bi sıkıntım var. Düşünün ki yıllarca sonra biri size, senin adın şu diyo ve buna alışmanı bekliyo. Fadime kesinlikle başka biri benim için, o diilim ben. Evveet gelim soruma. Dilekçe yazmam falan gerekiyomuş ama ben bir ileti bile nerden yazılır bulamazken, bir dilekçe yazmayı hiç beceremem. yani iş dava,hakim falan olunca ister istemez garip bi sorumluluk hissediyorum, kasıyorum, ne yazcam ben dilekçede? sorum bu. aayyhh biri bana nolur yardım etsin özetle bu. biri bana cevap verir mi lütfen? aa bi de ben ismimi değiştirmek istemiyorum yani yanına kullandığım ismi ekletmek istiyorum, yazık olmasın fadimeye hatırası var ne de olsa. bitti.
Yönetimin Notu: Üyemizin üyeliğine, yakışıksız uslubundan dolayı son verilmiştir.
-
Merhaba arkadaşlar ben 19 yaşında bir gencim ve ismimi değiştirmek istiyorum adım kamilcan yani nüfus kağıdımda birleşik olarak yazılıyor ama ben can kısmını değiştirmek ve onun yerine ayrı bir isim almak istiyorum ne yapmam gerekiyor? bana yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler.
-
Merhaba Ben 24 YaŞindayim İsmİmmİ DegİŞtİrmek İstİyorum Arti YaŞimda BÜyÜk YazilmiŞ ArkadaŞlarimda Aİlemde Yillardir Farkli Bİr Şekİlde Hİtap Edİyolar Arti İsmİmİde Sevmİyorum Bundan Daha Önemlİ Sebeb Olabİlİrmİ Aslİye Hukuk Mahkemesİne BaŞvuracagimi Bİlİyorum Dava Uzun SÜrermİ Dİplomamda Yenİ İsmİİ GÖrmek İstİyorum Bİlgİlendİrİrsenİz Sevİnİrİm TeŞekkÜrler
-
merhaba
öncelikle forum için binlerce tesekürler bulunmaz nimet çünkü
soruma gelince yukarda bahsetmişiniz ama gecerli sebeb olarak ne gösterebilirizki yani doğarken konulmuş bana sorulmamış ve herkes tarafından dalga gecilen bir isim olması yeterlimi :( :( :(
eklenti yapıcam ama isim değisikliğiyle beraber adıma kayıtlı bütün evraklarda değişicekmi ve nasıl olucak
Saygılar meslekte basarılar hepinize :)
-
Yetkili yöneticilerden rica etsem forma bir tane isim değişikliği ile ilgili dilekçe koyabilirlermi ben baktım ama bulamadım şimdiden teşekkür ederim.:)
-
forumda soyadı değişikliği ile ilgili bir konu göremedim inşallah yardımcı olursunuz ben soyadımı değiştirmek istiyorum UĞUZ olan soyadımı OĞUZ olarak değiştirmek istiyorum nüfusa yanlış geçmiş galiba amcam mahkeme açarak UĞUZ olan soyadını oğuz yapmıştı benim ne yapmam gerekiyor
bu arada kütüğüm şimdiki oturduğum yerdenb uzakta bununla ilgili bir sorun yaşar mıyım yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler
-
İsim Değişikliği ile İlgili Sorular
ben bu yıl üni.ye başladım. ailemle yurt müdürü yüzünden kavga ettik sonra yurt beni ve 2 arkadaşı o gece kapıya koydu.bizde 3 arkadaş bi cafedede gece kapanmış olmasına rağmen kafe sahibi arkadaşımız oluduğundan biz gitmedik içerde oturduk. alkolde vardı ama henüz içilmemişti. derken kazara yakalndık ifademis alındı falan. babam öğrenmiş. beni okuldan aldı bende okuldan ayrılmak isatemedim beni reddediceğini soyadından men edip mirastan mahrum ediceğini ve bana artık maddi hiç destek olmayacağını söledi.
mümkünmü_? beni soyadından me edip kapıya koysa bile bana maddi destek sağlaması gerekmezmi_? beni evden atsa napapilirim_?
teşekkürler..
-
Babanız sizi korkutmuş. Endişelenecek bir durum yok. Babanızla iyi ilişkiler kurmanızı ve gençlik hatası yaptığınızı ınandırın. Babanız size kızmış sadece.
-
bir maruzatım olucak. ben bu yıl üni. ye başladım yurda yerleştim ancak yurt müdürü yüzünden ailemle problemler yaşadık derken çıkan arbede sonuçu yurt müdürü gece saa 23:30 da kovdu ben de (2 arkadaş daha var) bulunduğumuz yerdeki bir cafe sahibiyle arkadaşlığımız olduğu için o gece orada kalıp ertesi gün ev bakmaya kararverdik.mekanın kapanışı 00:00 olduğu için mekan kapandı. tabi bizim orda olduğumuzu duyan bir-iki arkadaş daha geldi. sonra arkadaşların birkısmı mekan boşalınca alkol getirdiler. ben içmedim bazı arkadaşlar içti. fakat mekanın ışığını açık gören devriye kapanış vakti dışında müşteri bulındurmaktan tutanak tuttu. ancak alkol taraması yapmadığı için içmediğimi izah edemdim.hatta ilk devriye geldiğinde bizi haliyle sakladılar ve en kalsik yer olan tuvalete girdik. ama bulunduk tabiki. tutulan tutanağı imzalamak zorunda kaldık. hatta benim eşyalarım yurtta olduğundan nüfus cüzdanımda yanımda yoktu. ancak sabıkama işlememiş. Fakaaatt....
işin asıl kısmına gelirsek. bunu annem birşekilde öğrenip babama söylemiş ve babam okuldan beni almak istedi ben kabul etmeyince maddi desteği kesti tabi bende okuyamayınca eve geldim ama bu olay yüzünden evde kıyametler koptu. benim okul hayatıma son verildiği ve evlenmeyi beklemem gerektiği yada çekip gidebileceğim söylendi. bende evden ayrıldım iş buldum bir öğrenci evine yerleştim. gayet mutluyum ancak babam beni nufüstan sildireceğini söyledi. bunu bu cafe olayını ileri sürerek yapabilirmi_? ben evde baskı altındaydım, bu olaydan sonra daha da arttı. zaten 2 yıldır psikiyatrise gidiyorum. çünkü aile içi faklı boyutta sorunlar yaşandı. ancak beni sildirsede sildirmesede bana bir miktar maddiyatla bakmak zorunda bırakamaz mıyım bu psikiyatri raporlarını ileri sürerek_?
çok teşekkür ederim.
-
Merhaba ben Salih. Avustralya'da okuyorum. Orada ismimin telavuzu konusunda cok zorlanıyorum.Türk olmaktan gurur duyuyorum fakat ismim bir islam ismi oldugu icin bazı cevreler tarafından yadırganıyorum.Bu olay gelecekteki mesleğimide riske atmakta.İsmimin aynen kalmasını fakat ek olarak ingilizce bir isim eklenmesini istiyorum.Örneğin Salih John gibi. Bu şartlar altında eğer mahkemeye başvursam hakimin talebimi kabul etme olasılığı nedir ?
2. olarak vekalet verdiğim herhangi bir aile ferdi benim adıma mahkemeye başvurabilirmi ?
Saygılar
Salih .
-
çok zor bir soru sordum galiba.
-
Evet öylesine zor bir soru sordunuz ki, hiç birimiz cevap veremedik. Bravo size!
-
Neden tartışma ortamı yaratmak istediginizi anlamadım.Gayet iyi niyetli bir cümleydi.Sitenizin amacı bilgi paylaşımı değilmi? İnsanlara yardım etmek değilmi ? Gayet başarısızsınız o zaman ... Bu mesajda buyuk ihtimal silinecek. Olsun Turkiye'deki hukuk sisteminin dünyanın heryerinde neden dalga konusu oldugu üstteki mesajdan belli oluyor.Stajyeriniz bile boyle ukala cevaplar verirse.Kim size guvensin ? Midnight Express i seyreden Amerikalı ve Avustralya lı arkadaşlarıma sizleri gayet iyi savunuyorum halbuki. Neyse mesaj amacını yitirmiştir.Sizlere ömür boyu başarılar..
-
Saygıdeğer hukukçlar,
Başlığı başından sonuna okudum ancak takıldığım bazı yerleri çok net olarak sormak istedim.
Öncelikle belirteyim ki TC uyruklu reşit bir erkeğim. İsmim Özgecan. Sadece Can ismini kullanıyorum ve bu ismi kayıt ettirmek istiyorum. (Belki 80'de öldürülen gazeteci dedemin ismi olan Ümit'i de ekletebilirim - Can Ümit şeklinde)
1) Nüfusa kayıtlı olduğum yer Istanbul, ben ise Isparta'dayım. Burada dava açmam mümkün olur mu?
2) Üniversite öğrencisi olduğum için bu işe ayırabilecek doğru düzgün bir bütçem yok. Avukat tutmadan kendi dilekçemi Asliye Hukuk mahkemesi kalemine teslim etsem dava lehime veya aleyhime sonuçlandığı takdirde ödeyeceğim dava masrafı, harç şu bu toplam ne kadar tutar? (Ortalama)
3) Ailem ile aram pek iyi değil şu dönemde. Onların şahitliğine vs ihtiyaç var mıdır? Kendi başıma bu işi halledebilir miyim?
4) İlla şahit vs gerekir mi? Özgecan isminin Can ismine çevrilmesini hakimin sorgulayacağını pek sanmıyorum da açıkçası...
5) Dilekçemi Asliye Hukuk Mahkemesi kalemi'ne, AHM'ye hitaben "Özgecan şeklindeki ismimin gördüğüm lüzum üzerine Can olarak değiştirilmesini talep ediyorum. Talebimin nedenleri bu ismin bilmemnesi bilmemnesi" diye bir dilekçe uygun mudur? Bir şablon mevcut mu?
Şimdiden çok teşekkür ederim.
Saygılarımla
-
Her isteyen ismini değiştiremez haklı sebeplerin bulunması gerekir.Bence yukarda ki iki haldede haklı sebep yoktur.
-
Alıntı:
av_alper rumuzlu üyeden alıntı
Her isteyen ismini değiştiremez haklı sebeplerin bulunması gerekir.Bence yukarda ki iki haldede haklı sebep yoktur.
İsmim yüzünden banka çağrı merkezleri gibi pek çok yerde kadın sanılmam ve ismimin alay konusu olması gibi nedenleri öne sürebilirim ve bunlar pek de geçersiz sebepler olmaz gibi geliyor.
Hukuk bilgim işletme bölümünde zorunlu okutulan Medeni Kanun, Borçlar Kanunu, İş Kanunu gibi metinlerden ibaret; elbette sizler daha iyi bilirsiniz.
-
benim adım Muhammet Ali. ismimden hiç memnun değilim. dedem dindar birisi olduğu için ismimi böyle koymuş. ailem ve akrabalarım bana Muhammet diyolar fakat arkadaşlarım Ali diyolar. sürekli bir isim karmaşası içindeyim. psikolojim alt üst olmuş durumda, sınavda bir saat ismimi yazıyorum. artık bıkmış durumdayım. ayrıca ismimin arap ismi olmasıda beni çok üzüyo. ben ismimi Mert olarak değiştirmek istiyorum. yaşım 25. ayrıca ismimi değiştirdikten sonra çok fazla uğraşmam gerekirmi. mesela üniversite diplomamı tekrarmı almam gerekir bunun gibi nasıl sorunlar çıkabilir. çok teşekkürler...
-
Merhaba,
2. isim ekleme ve soyadı değişikliği yapmak istiyorum. bununla ilgili dilekçe örneği mail atabilirseniz sevinirim. şimdiden çok teşekkür ederim. ............@kablonet.com.tr
-
Merhaba benim ismim Serkant.30 yaşındayım.Bu doğdugumda bana konulmuş bir isim fakat her ne kadar
insanlara kendimi bu şekilde tanıtmaya çalıştıysam da hep garip karşılandı ve küçüklüğümden beri
alay konusu oldu.Okulda,Askerde,İşyerinde vs.
Bu artık bende psikolojik sorunlara yol açtı.Toplum içinde ise
adımın Serkant oldugunu bilenler bile beni Serkan olarak çağırdı.Cünkü insanlar bunu
çok garip karşılıyorlar ve ben kendimi tanıtırken hep Serkan olarak tanıtıyorum.Ben küçüklüğümden
beri Serkan ismini benimsedim.Toplumda da bu şekilde tanınıyorum.Sadece kimliğimde Serkant olarak geçiyor.
Resmi işlemlerde de hep yanlış anlamalara sebep oluyor.İsmimi sürekli vurgulayarak söylemek zorunda kalıyorum.
Fakat Aileme bunu bir türlü açamıyorum.Sert tepki almaktan
korkuyorum.Sırf onlarla kötü olmamak için şimdiye kadar hiç bahsetmedim.Onların da benim
duyduğum rahatsızlığı anladığını sanmıyorum.Bu yüzden toplum içinde özgüvenim tamamen kayboldu.
Bu artık öyle bir konuma geldi ki insanlar gerçek ismimi bilip te benimle alay edecek diye
kimliğimi bile üstümde taşımıyorum.Hep saklamaya çalışıyorum.Tanışma fasıllarından hep uzak
kalıyorum.Kendimi bir parça ifade edebilmişimdir umarım.Şu anda evlilik söz konusu ve eşim olacak
insana bile kendimi Serkan olarak tanıttım.Bu işin içinde nasıl çıkacağım lütfen bana yardım edin.
Bu konuda nasıl bir yol izlemem gerektiğini ve isim değişikliği dilekçesinde durumumu nasıl inandırıcı
olarak yazabileceğimi ve hangi yolları izlemem gerektiğini anlatırsanız gerçekten çok sevinirim.
-
merhaba bu konuda ben de birşey sormak istiyorum.Ailem bana küçüklüğümden beri kimliğimdeki ismimle hitap etmez.Kimliğimdeki isimle bir tek resmi yerlerde hitap ediliyor bana.Ailem,arkadaşlarım hepsi hani göbek isim derler ya,kimliğim dışındaki ismimi kullanıyorlar.Aslında kimliğimdeki ismimi de seviyorum ama hep diğer ismim kullanıldığı için bir de beni daha iyi ifade ettiği için kimliğime bu ismimide eklettirmek istiyorum.Şimdi yaptırsam,ünv ye girerken sorun olur mu?Lise diplomamı fln etkiler mi?Orayada eklettirmem gerekir mi?
-
Arkadaşlar , İsim kişiyi toplum içindeki öteki kişilerden ayırmaya yarayan bir hukuki araç, bir belirtidir. Belirli hukuki sonuçların belirli bir kişiye bağlanabilmesinde de ad en önemli araçtır. Adın hangi şartlar altında ve ne şekilde değiştirileceği hem 4721 sayılı Medeni Kanunumuzda hem de 1587 Nüfus Kanununda sayılı kanunda belirtilmiştir. Yargısal içtihatlarda, nüfusta görünen adın yetersizliği, nüfustaki adından başka bir adla bilinip tanınma, ad değişikliği için yeterli bir sebep olarak görülmektedir. İsim konusunda değişiklik talebini Asliye Hukuk Mahkemesine hitaben dava dilekçesi yazıp mahkeme kalemine verip davayı açacaksınız. Nüfus kayıtlarında adım ...olarak geçmektedir. Ancak, bu ad sadece kimliğimde olup, gerek aile içinde gerekse sosyal yaşamda ve çevremde göbek adım olan ...olarak bilinmekte ve öyle çağrılmaktayım. Buna karşın, adım her nasılsa nüfus kayıtlarına ... olarak yazılmıştır.Şeklinde gerekçe sürmeniz gerekir.Serkant arkadaşında talebi kolaylıkla kabul edilir t harfi çıkarılır.Buradaki 2 durumda da isim değişikliği talebi olumlu sonuçlanır ancak bahsettiğiniz iddiayı inandırıcı olacak 2 tanıkla ıspatlamanız gerekir.Davalı olarak nüfus müdürlüğünü göstereceksiniz. Nüfus değişikliği gazetede ilan edilir dolayısıyla gerek geriye dönük gerekse ileriye dönük bir sakınca yaratmaz.Kolaylıklar diliyorum.
Av.Mehmet KAYA
-
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.Gerçekten insanın kimliğindeki değil anıldığı ismiyle hitap edilmesi en doğal hakkıdır.Eğer kolaylıkla halledebilirsem bu benim sosyal hayatım için çok mükemmel bir gelişme olacak.
Bir de şu sorularım olacak.Böyle bir işe kalkışmak maddi olarak bize nasıl yansır.
İşlem sırası nasıl olur.İlk önce nereye gidilir ne denir falan.Daha önce bu tip işlerle
fazla uğraştığım söylenemez.Bir de bu değişiklik sosyal haklar açısından bir engel
teşkil eder mi?Mesela işyerinde ve daha önce diğer ismimle kazanılmış olan haklarım kaybolur mu?Sigorta gün sayımı falan etkiler mi?Bu tip sorular aklıma takılır hep.
İlginiz için şimdiden çok teşekkür ederim.
-
Merhaba;
5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu 36.maddesi nüfus kayıtlarında değişiklik işlemlerini düzenler.Aşağıdaki linkten kanunu incelerseniz faydalı olacaktır.
Nüfus işleri müdürlüğünüze başvurarak detaylı bilgi alabilirsiniz.
https://www.hukuki.net/hukuk/index.php?article=156
saygılar
-
Adın değiştirilmesi ancak Mahkemeden istenir ve gerekli işlemi mahkeme yapar.Bazı istisnai durumlarda örneğin kızlık soyisminin eklenmesi idarece yapılır ama isim tashih davaları kesinlikle mahkeme kanalıyla yerine getirilir. Bulunduğunuz yer Asliye Hukuk mahkemesine gidiniz dilekçenizi nöbetçi asliye hukuk mahkemesi kalemine verin onlar sizi yönlendirir. Ne kadar gider diyorsunuz , 2 ay önce böyle bir dava açmıştım.26 ytl harç ve 15 ytl de pul parası ödedim. Nüfus müdürlüğünden alacağınız aile tablosunu dava dilekçenize eklemeniz lazım. 1 Ağustos itibariyle adli tatil başlıyor.Dolayısıyla şimdi davayı açmanız durumunda tahminen ekim kasım gibi duruşmanız olur ve 2 tanıkla sorununuzu gerçekçi bir şekilde dile getirirseniz tek celsede hallolur.
Sizin özlük haklarınızda herhangi bir sorun meydana gelmez (TMK.md.27).
Benim açmış olduğum dava dilekçesini yazıyorum uygun değişikliği yapın :
NÖBETÇİ ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNE
DİYARBAKIR
DAVACI:
ADRES :
DAVALI : Nüfus Müdürlüğü, Diyarbakır
T.KONUSU : İsim ekleme talebimden ibarettir.
AÇIKLAMALAR: 1- Nüfus kayıtlarında adım .. olarak geçmektedir. Ancak, bu ad sadece kimliğimde olup, gerek aile içinde gerekse sosyal yaşamda ve çevremde göbek adım olan .. olarak bilinmekte ve öyle çağrılmaktayım. Buna karşın, adım her nasılsa nüfus kayıtlarına .. olarak yazılmıştır.
2-Nüfus kayıtlarında ayrı sosyal yaşamda ayrı adla bilinip tanınmamdan dolayı mesleki hayatım başta olmak üzere, yaşantım içerisinde birçok sorunla karşılaştım. Takdir edersiniz ki ad, kişiyi toplum içindeki öteki kişilerden ayırmaya yarayan bir hukuki araç, bir belirtidir. Belirli hukuki sonuçların belirli bir kişiye bağlanabilmesinde de ad en önemli araçtır. Adın hangi şartlar altında ve ne şekilde değiştirileceği hem 4721 sayılı kanunda hem de 1587 sayılı kanunda belirtilmiştir. Yargısal içtihatlarda, nüfusta görünen adın yetersizliği, nüfustaki adından başka bir adla bilinip tanınma, ad değişikliği için yeterli bir sebep olarak görülmektedir. Bu durum Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun 1.3.2000 gün ve 2000/18-27 E.2000/154, K.15.10.2003 gün ve E.2003/18-663, K.2003/587 sayılı kararlarıyla da sabittir.
3-Bu amaçla nüfus kayıtlarında ..olan adıma sosyal yaşamda bilinip tanındığım .. adını eklemek istiyorum. Bu şekilde de karşılaştığım sorunlara bir son vermek amacındayım. Bu nedenlerle işbu davayı açma zorunluluğu hasıl olmuştur.
HUKUKİ SEBEBLER: MK, Nüfus Kanunu ve sair ilgili mevzuat.
SÜBUT SEBEBLERİ: Nüfus kaydı, Şahit Beyanları ve sair Hukuki deliller.
SONUÇ VE İSTEK : Yukarıda arz ve izah ettiğim nedenlerden dolayı nüfus kayıtlarında .. olan adıma,sosyal yaşamda tanınıp kullandığım .. adının eklenmesine karar verilmesini saygılarımla dilerim.
Davacı
EK : Nüfus Aile Tablosu
-
Bu dilekçeyle talebim kabul edilmişti.Darısı başınıza....
-
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler arkadaşlar.
İnşallah sorunum çözülür bende artık rahat bir nefes alırım.
-
ben ismimi değiştirmek istiyorum. 18 yaşındayım. gerçek ismim fatma.ismimi fatoş olarak değiştirmek istiyorum. isim değiştirmenin ne kadara malolduğunu bilmiyorum. bunu öğrenmek benim için çok önemli. maddi durumumuz çok ii değil. tahminen avukatsız isim değiştirmem ne kadara mal olur? bu konuda bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. gazeteye ilan verilmesi gerekiyormuş bu çok mu pahalı birşeydir?
ailem ben doğduğum günden itibaren bana fatoş demekte. ve arkadaşlarım da... bazı insanlar fatma ismi ile dalga geçiyorlar. bana kara fatma veya fatma saçları takma gibi şeyler söylüyorlar. bu yüzden bazı öğretmenlerimle ve arkadaşlarımla tartışmak zorunda kalıyorum. ismimin fatoş olduğuna insanları ikna etmem çok zamanımı alıyor. ismimin gerçekte fatma olduğunu 7 yaşımda öğrendim. ve o günden beri değiştirmek istiyorum. 11 yıldır bunu bekliyorum. fatma ismine hiç bir zaman alışamadım. ismimi bu nedenlerden dolayı değiştirmek istiyorum. sizce bu nedenler hakimi ikna etmem için yeterli olur mu?lise son öğrencisiyim ve diplomamı fatoş olarak almak istiyorum. sizce dava ne kadar sürer?
yardım ederseniz gerçekten çok sevinirim. şimdiden çok teşekkür ederim
cevabınızı bekliyorum. saygılar...
-
Evet Fatoş Hanım,yukarıda bir dilekçe örneği göndermiştim.Sizin durumda yukarıdaki olaya benzer nitelikte.Sosyal yaşantıda , aile içinde adının fatoş olduğunu ancak her nasılsa nüfus kayıtlarına fatma olarak yazıldığını bu durumdan dolayı zorluklar yaşadığını belirtip bunu 2 tanıkla da mahkemede dinlettirirsin ve olay biter. İlan+dava açman+pul masrafı toplam 50 ytl civarı paran gider.Şimdi 1 Ağustos itibariyle adli tatil başlıyor davayı şimdi açarsan sana ekim gibi gün verirler ve tek celsede hallolur.Umarım yardım edebilmişimdir size.Kolaylıklar diliyorum.....