-
Re: sayın cesur 26
Bu kadar uzun sure firar eden adama ne ceza verecekler ki gorevine geri donderecekler? Yani firar sucunun cezasi 1 seneden 3 seneye kadar. Bir de hafifletici sebep olarak ne dusunecekler ki cezasini indirecekler? Butun bunlar mahkemenin taktirinde mi?
-
İlişik kesilip kesilmediğini öğrenme
AVHARUN Bey sölediğiniz gibi emekli sangığı tahsisler subey aradım Ancak ilişiğimin kesilmesiyle ilgili olarak oradan bilgi edinemeyecegimi söylediler orada sadece emelilerin özlük dosyalarına ulasabıleceklerını soyledıler.
-
Re: İlişik kesilip kesilmediğini öğrenme
Alıntı:
noyan2008 rumuzlu üyeden alıntı
AVHARUN Bey sölediğiniz gibi emekli sangığı tahsisler subey aradım Ancak ilişiğimin kesilmesiyle ilgili olarak oradan bilgi edinemeyecegimi söylediler orada sadece emelilerin özlük dosyalarına ulasabıleceklerını soyledıler.
Hangi Kuvvet'e mensupsanız oranın sicil kıdem şubesini veya emeklilik şubesini arayın oradan bilgi alabilirsiniz diye değerlendiriyorum.Alamazsanız avukatınız vasıtasıyla ulaşın.Saygılarımla,
-
Re: Firar eden (firari) subay ve astsubaylarla ilgili ceza hükümleri ve muhakeme usulü
Merhaba ben 2005 yılında Uzman Jandarma Okulundan Mezun Oldum Bizim Okuldan sonra 6 Ay Görev yeterlilik stajı var ben bu 6 ayımın dolmasına az bi süre kala firar ettim 2006 şubat ayında sözleşme imzalamadım yani. 2 buçuk senedir firarım ama asker kaçağı olarak aranıyorum .. ben teslim olursam ne tür bi ceza alırım ? bide son çıkan aftan yararlanma imkanım varma cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim
-
Re: Firar eden (firari) subay ve astsubaylarla ilgili ceza hükümleri ve muhakeme usulü
Alıntı:
kskboy rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba ben 2005 yılında Uzman Jandarma Okulundan Mezun Oldum Bizim Okuldan sonra 6 Ay Görev yeterlilik stajı var ben bu 6 ayımın dolmasına az bi süre kala firar ettim 2006 şubat ayında sözleşme imzalamadım yani. 2 buçuk senedir firarım ama asker kaçağı olarak aranıyorum .. ben teslim olursam ne tür bi ceza alırım ? bide son çıkan aftan yararlanma imkanım varma cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim
HAGB den faydalanma ihtimaliniz var.
-
sevgili harun bey
1-)firar sonucu ilişiği kesilmiş personel sivil savcılığa başvurup teslim olabilirmi.
2-)cezasını kamu adına yararlı bir işte çalışarak yada denetimli serbestlik adıyla geçirmesine izin veren savcılıklar varmıdır.
3-)eğer bunlar gerçekleşmez ise açık cezaevine yatarak cezayı bitirebilirmiyiz.
-
Alıntı:
magdurum rumuzlu üyeden alıntı
sevgili harun bey
1-)firar sonucu ilişiği kesilmiş personel sivil savcılığa başvurup teslim olabilirmi.
2-)cezasını kamu adına yararlı bir işte çalışarak yada denetimli serbestlik adıyla geçirmesine izin veren savcılıklar varmıdır.
3-)eğer bunlar gerçekleşmez ise açık cezaevine yatarak cezayı bitirebilirmiyiz.
1-evet
2-firar suçu için bu mümkün değil.
3-Savcının takdirine bağlı
-
Alıntı:
yld19sm rumuzlu üyeden alıntı
1-evet
2-firar suçu için bu mümkün değil.
3-Savcının takdirine bağlı
@yld19sm
denetimli serbestlik hakkında bilgi verebilir misiniz? Denetimli serbestlik askeri ceza mahkemelerin vermiş olduğu hapis cezaların hiçbirisinde kullanılamıyor mu?
Tşkler.
-
Askere geç gidene sağlık ocağında çalışma cezası
Muş'ta askere geç gittiği için 3 aylık hapis cezası alan ve bu cezası kamuya yararlı bir işte çalışmaya çevrilen M.Ç adındaki vatandaşın, Sungu Beldesi Sağlık Ocağı'nda temizlik ve bahçe işlerinde çalışacağı belirtildi.
Muş Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan edinilen bilgiye göre, Türk Ceza Sistemi'ne 2005 yılında giren Denetimli Serbestlik Kanunu kapsamındaki 'kamuya yararlı bir işte çalışma cezası' Muş'ta ilk kez uygulandı. Askere geç gittiği için 3 aylık hapis cezasına çarptırılan M.Ç. isimli vatandaşın bu ceza karşılığında Sungu Sağlık Ocağı'nda 3 ay süre ile çalıştırılacağı açıklandı. M.Ç., Muş Sulh Ceza Mahkemesi tarafından verilen 'kamuya yararlı bir işte çalışma cezası'nı 16 Ağustos 2007 tarihinden itibaren sağlık ocağında çalışarak ödeyecek.
Muş Cumhuriyet Başsavcılığı bünyesinde çalışan Denetimli Serbestlik Şubesi Müdür Vekili Sosyolog Aydın Öztürk ile İnfaz Koruma Memuru Ercan Şavlı, cezası kamuya yararlı bir işte çalıştırılmaya çevrilen sanık M.Ç.'nin yükümlülüğünü başlatmak için Sungu Sağlık Ocağı'nda görev yapan Dr. Serra Taylan'la protokol imzaladı. Protokol imzalayarak işe başlayan M.Ç.'nin sağlıkta yararlı bir hizmet yapacağını belirten Dr. Serra Taylan, "Personele ihtiyacımız var. Biz bu arkadaşımızı temizlik ve bahçe işlerinde çalıştıracağız. Uygulama bizim için de önemlidir. Bu sayede sağlık ocağındaki eksikliklerin giderileceğine inanıyorum" dedi. İHA-Muş
-
Arkadaşlar ben subat 2006 da uzman jandarma iken firar etmiştim ekim2008 de teslim oldum 10 gun şirinyer cezaevinden yattıktan sonra tutuksuz yargılanmak uzere bugun serbest bırakıldım.. Askeri ceza evınde rutbelıler cok rahat ancak er tutuklulara gardıyan erler cok kotu davranıyorlar guantanama gıbı dıyebılırım dayak vs herşey var eminim ki bundan komutanların haberı yok orda kendını bılmez askerler bu ıskencelerı yapıyorlar umarım komutanlar el atarlar bu duruma amacım hıc bı kurumu rencıde etmek degıl ben gorduklerımı soyluyorum
-
kskboy ilişiğinizin kesildiğini ne zaman öğrendiniz ve kesilmesi ne kadar zaman aldı? Ben askeri cezaevinde ortalama 1-2 ay yatıldığını duyuyordum hep sizinki çok kısa sürmüş..geçmiş olsun..
-
Ben 2006 subatta fırar etmıstım ılısıgım 2007 hazıranda kesılmıs... ilişiğim kesildiği için aftan yararlandım avukatımda emekli bir albaydı cok ılgılendı sagolsun yasaları ve haklarımızı çok iyi biliyordu ...tavsiyem bu tip olaylarda mutlaka askeri bi avukat tutun
-
firar suçundan ceza alıp TSK dan bu şekilde ilişiği kesilmiş olan kişinin memur olma hakkı yanarmı yani cezası tamamlandıktan sonra başka bir kamu kuruluşunda çalışabilir mi?
-
çalışabilir önünde hiçbir engel yoktur.örnekleri çok fazladır.askeri sicil kaydı devleti ilgilendirmez.sabıka kaydın temiz çıkar
-
Alıntı:
magdurum rumuzlu üyeden alıntı
çalışabilir önünde hiçbir engel yoktur.örnekleri çok fazladır.askeri sicil kaydı devleti ilgilendirmez.sabıka kaydın temiz çıkar
cevabınız için teşekkür ederim.TSK da subay/astsubay/uzman jandarma aynı zamanda devlet memuru firar suçuyla TSK dan ilişiğinin kesilmesi aynı zamanda bu suçtan dolayı hapis cezası alması cezası tamamlandıktan sonra başka kamu kurumlarında çalışmasına engel teşkil eder mi?Bu durumu bana açıklayarak anlatırsanız çok sevinirim. Gerçekten kafam karışık
-
1.Şahıs firar süresi bitince birliğe teslim olmak zorundamı . Yatılmak istenilen şehirde teslim olunabileceğini okudum.Firarda olan bazı arkadaşlardan duyduğuma göre git birliğine teslim ol bizi uğraştırma diyen makamlar oluyormuş.
2.Şahıs birliğine teslim olmaya giderken yolda jandarma/polis çevirmesine takılıp tutuklanırsa mahkemeye çıktığında teslim olduğunu ispat edemeyip iyi halden cezasının düşmemesi gibi bir tablo oluşurmu?
Cevap vericek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim...
-
Firar ettigin birliginin bagli oldugu askeri savciliga teslim olmak zorundasin,askeri suclarda baska bir yerde davan gorulmez hakkinda neresi arama karari cikarmissa seni orasi yargilar buda senin birliginin bagli bulundugu askeri savciliktir,diger hallerde baska bir savciliga (sivil yada askeri)teslim olsanda seni bagli bulundugun savciliga getirirler,sevk islemlerin gunler alabilir kelepce falan yollarda rezil olursun....Teslim olmaya giderken yakalanmakla,teslim olma niyeti olmadan yakalanma arasinda kanunen bir fark yok ama mahkemede askeri hakim ikna olursa hakkinda iyi kanaat verebilir...
-
Teşşekkürler bir sorum daha olucak arama emri çıktığında sadece evime mi gelirler yoksa akrabalarımın evlerine gidip sorgulama yapıyorlar mı? akrabamda kalıcak olsam aldığım risk büyük olur mu? Neden soruyorum çünkü arkadaşım evinde kalıyor...
-
Alıntı:
cann_gg rumuzlu üyeden alıntı
Teşşekkürler bir sorum daha olucak arama emri çıktığında sadece evime mi gelirler yoksa akrabalarımın evlerine gidip sorgulama yapıyorlar mı? akrabamda kalıcak olsam aldığım risk büyük olur mu? Neden soruyorum çünkü arkadaşım evinde kalıyor...
aranma emrinden cok korkma cunku senı aramaya gelenler genelde nıye fırar ettıgını,15 yıl mecburi hizmet oldugunu bilirler zaten.sadece verilen emri yerine getirirler.senın ve ailenın kafasının rahat olması için bence ilk 3-4 ay evinde kalma.kalan varmı yokda değil.evi arama yetkileri olmadığı için kapıdan sorup giderler.komsulara sorabılırler o kadar.tum akrabalarını dolasacak halleri yok.
-
Madde 31 — Türk Silahlı Kuvvetlerinden çıkarma cezasının niteliği, hükümlünün Silahlı Kuvvetlerle ilişiğinin kesilmesidir. Bu ceza, ayrıca bir hükme gerek kalmaksızın;
A) Askerî rütbe ve memuriyetlerin kaybedilmesi,
B) Subay, astsubay, uzman jan darma ve Devlet memuru olarak tekrar Türk Silahlı Kuvvetlerine kabul edilmeme,
Sonuçlarını doğurur.”
firar suçunu işleyen uzman jandarma cezasını çektikten sonra yukardaki hükme göre bir daha memur olamaz mı? Askeri rütbe ve MEMURİYETLERİN kaybedilmesi yazıyor bundan anlamamız gereken bir daha hiç bir kamu kurumunda çalışamıyacak olması mı? Yoksa sadece TSK da bir daha çalışamayacak olması mı?Madde 31 — Türk Silahlı Kuvvetlerinden çıkarma cezasının niteliği, hükümlünün Silahlı Kuvvetlerle ilişiğinin kesilmesidir. Bu ceza, ayrıca bir hükme gerek kalmaksızın;
A) Askerî rütbe ve memuriyetlerin kaybedilmesi,
B) Subay, astsubay, uzman jan darma ve Devlet memuru olarak tekrar Türk Silahlı Kuvvetlerine kabul edilmeme,
-
Bugun hava kuvvetlerine bağlı bir personelin ilişiğinin 17 ayda kesildiğini öğrendim. Sadece K.K.K da iş günleri sayılıyordu diyorduk ama artık diğer kuvvetlerde de mi bu uygulama başladı biraz moral bozucu açıkcası...bunu yazılı olduğu bir personel kanunu vs. yok mu keyfe kedermi yürütülüyor bu iş?
-
Alıntı:
Bugun hava kuvvetlerine bağlı bir personelin ilişiğinin 17 ayda kesildiğini öğrendim. Sadece K.K.K da iş günleri sayılıyordu diyorduk ama artık diğer kuvvetlerde de mi bu uygulama başladı biraz moral bozucu açıkcası...bunu yazılı olduğu bir personel kanunu vs. yok mu keyfe kedermi yürütülüyor bu iş?
Şu kadar sürede ilişik kesilir diye bir madde yok biliyorum.
-
memur atamalarında Sabıka Kaydı ve Güvenlik Soruşturması ile Arşiv Araştırma Formu isteniyor.Firar suçunu işlemiş ve cezasını tamamlamış olan subay/ astsubay/ uzman jandarmanın tekrar memur olmak için müracaat etmesi neticesine sabıka kaydı, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırma formu sonucu nasıl çıkar bu aşamaları yaşamış olan arkadaşlar veya bu konu hakkında bilgisi olan uzman arkadaşlar yardımcı olursa çok sevinirim hayati önem taşıyor çünkü
-
Firar eden şahıs hakkındaki soruşturma bağlı olduğu birliğe en yakın askeri savcılık tarafından mı yürütülüyor yoksa bağlı olunan kuvvettin belirliceği askeri savcılık tarafından mı?
Bir örnekle sorucak olursak jandarma k.k ya bağlı firari personelin birliğinin civarındaki deniz kuvvetlerinin mensubu savcı mı bu işle ilgilenecek yoksa en yakın jandarma k.k ya bağlı savcımı görevlendirilecek?
Yanıt için şimdiden teşekkür ederim
-
Firar sürecini yaşamış tamamlamış olan arkadaşlara soruyorum tekrar devlet memuru olabildiniz mi? Lütfen tecrübelerinizi paylaşınız.Diğer merak ettiklerimde;
MEMURLUĞA ENGEL SUÇLAR
Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile;
1- kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da
2- affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçları.
Bu suçlardan bir gün bile hapis cezası alınması halinde, bu ceza, paraya çevrilse, ertelense veya affa uğrasa bile memuriyete engel olacaktır.
Denilmiş firar bu bahsi edilen suçlar kapsamında değerlendiril mi?
-
Alıntı:
Firar eden şahıs hakkındaki soruşturma bağlı olduğu birliğe en yakın askeri savcılık tarafından mı yürütülüyor yoksa bağlı olunan kuvvettin belirliceği askeri savcılık tarafından mı?
Bir örnekle sorucak olursak jandarma k.k ya bağlı firari personelin birliğinin civarındaki deniz kuvvetlerinin mensubu savcı mı bu işle ilgilenecek yoksa en yakın jandarma k.k ya bağlı savcımı görevlendirilecek?
Yanıt için şimdiden teşekkür ederim
Birliğe en yakın olabilir belki ama uzakta olsa farketmez birlik hangi askeri mahkemenin yargılama sahasında ise o mahkeme tarafından yargılama yapılır.Bunlar daha önce belirlenmiştir.Bu durum Ankara ,İstanbul ve İzmir gibi çok kuvvet mahkemesinin olduğu şehirler de olabilir.
-
Alıntı:
economist_444 rumuzlu üyeden alıntı
Firar sürecini yaşamış tamamlamış olan arkadaşlara soruyorum tekrar devlet memuru olabildiniz mi? Lütfen tecrübelerinizi paylaşınız.Diğer merak ettiklerimde;
MEMURLUĞA ENGEL SUÇLAR
1- kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da
2- affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçları.
Bu suçlardan bir gün bile hapis cezası alınması halinde, bu ceza, paraya çevrilse, ertelense veya affa uğrasa bile memuriyete engel olacaktır.
Firar bu suçlara dahil değil.Sabıka kaydında bile görünmez.
-
Alıntı:
MEMURLUĞA ENGEL SUÇLAR
Sevgili ekonomist.Bu ülkede benim kadar bu konuyu araştıran birisi daha yoktur sanırım.Hem devlet personle dairesine hem adalet bakanlığına hemde tbmm dilekçe komisyonuna konuyla ilgili yani firar eden ve resen emekliye sevkedilen bir subay astsubay tekrar memur olabilirmi diye dilekçe verdim.20 gün içinde hepsinden cevap alacağım.cevaplar gelir gelmez sizinle paylaşacağım...saygılar...ufak bir not:aslında bu mağduriyetimizi basına taşısak daha iyi olur kanaatindeyim.bizler onur şerefimizle canımızı ortaya koyarak bu ülkenin savunmasında aktif rol oynadık.çektiğimiz eziyeti tarife bile gerek yok.pkk terör örgütü militanları bile bizden daha çok itibar görüyor bu ülkede.maalesef...maalesef...
-
Alıntı:
libertysea rumuzlu üyeden alıntı
Sevgili ekonomist.Bu ülkede benim kadar bu konuyu araştıran birisi daha yoktur sanırım.Hem devlet personle dairesine hem adalet bakanlığına hemde tbmm dilekçe komisyonuna konuyla ilgili yani firar eden ve resen emekliye sevkedilen bir subay astsubay tekrar memur olabilirmi diye dilekçe verdim.20 gün içinde hepsinden cevap alacağım.cevaplar gelir gelmez sizinle paylaşacağım...saygılar...ufak bir not:aslında bu mağduriyetimizi basına taşısak daha iyi olur kanaatindeyim.bizler onur şerefimizle canımızı ortaya koyarak bu ülkenin savunmasında aktif rol oynadık.çektiğimiz eziyeti tarife bile gerek yok.pkk terör örgütü militanları bile bizden daha çok itibar görüyor bu ülkede.maalesef...maalesef...
Tekrar devlet memuru olabilirsiniz.
-
cevaplarınız için çok teşekkür ederim.Merak ettiğim bir diğer noktada firar eden subay /astsubay/uzman jandarmanın 6 hafta içerisnde geri dönmesi takdirde cezası yarıya indirilir diye okudum.6 hafta firarda kalıp sonra kendiliğinden teslim olunsa TSK dan yine ilişiği kesilir mi? 16 ay çok uzun bir süre ve her geçen zaman benim için çok önemli bu soruyu uzman jandarma için soruyorum.
-
Alıntı:
libertysea rumuzlu üyeden alıntı
neticeyi bildirmenizi sabırsızlıkla beklicem.Bu konu hakkında bildiklerinizi paylaşırsanız size karşı çok minnettar kalırım.
-
Alıntı:
cevaplarınız için çok teşekkür ederim.Merak ettiğim bir diğer noktada firar eden subay /astsubay/uzman jandarmanın 6 hafta içerisnde geri dönmesi takdirde cezası yarıya indirilir diye okudum.6 hafta firarda kalıp sonra kendiliğinden teslim olunsa TSK dan yine ilişiği kesilir mi? 16 ay çok uzun bir süre ve her geçen zaman benim için çok önemli bu soruyu uzman jandarma için soruyorum.
Her firar edenin ilişiği kesilir diye bir şey yok.Ayrıca pişman olmuş diye yorumlanabilir.
-
öncelikle vereceğiniz cevaplar için teşekkürler.
benim siirtte görevli bir arkadaşımdan duyduğuma göre diyarbakırdaki as. mahkeme firar suçlarından yargılanan sb.-astsb.ın hapis cezalarını paraya çevirmekteymiş böyle birşey mümkünmü bunu öğrenmek istiyorum eğer mahkeme böyle bir karar vermişse bu durum diğer davalar için emsal teşkil edermi?
-
sevgili matrim bu çok önemli bir söz.kesin eminmisin.bu davaların örnek kararlarını sitede yayınlayabilirmisin.çünkü firar salt askeri bir suçtur para cezasına çevrilemez.
-
Alıntı:
Matrim rumuzlu üyeden alıntı
öncelikle vereceğiniz cevaplar için teşekkürler.
benim siirtte görevli bir arkadaşımdan duyduğuma göre diyarbakırdaki as. mahkeme firar suçlarından yargılanan sb.-astsb.ın hapis cezalarını paraya çevirmekteymiş böyle birşey mümkünmü bunu öğrenmek istiyorum eğer mahkeme böyle bir karar vermişse bu durum diğer davalar için emsal teşkil edermi?
Böyle bir şey şimdilik mümkün değil.Arkadaşın ya sallamış ya da seninle kafa bulmuş.
-
Firar eden personelin yanlızca ikamet adresine mi geliniyor yoksa diğer akrabaları da gelip sorguluyorlarmı bunla ilgili güncel bilgi ve tecrübesi olan arkadaşlar yanıtlarlarsa sevinirim...Bunla ilgili yazılar okudum ama üzerinden 1 sene geçmiş nerdeyse uygulamada değişiklikler oldumu diye merak ediyorum.
Başka bir vilayette oturan 1.derece akrabada bu süreç geçirilebilirmi?
-
sadece ıkamet adresıne gelınır.tum akrabalarını arayacak hallerı yok.
-
akrabalarına da gelirler..
-
Alıntı:
ecesan2 rumuzlu üyeden alıntı
akrabalarına da gelirler..
sayın ecesan,
neye dayanarak akrabalarınada gelir diyorsunuz?Bunu açıklarsanız sevinirim
-
Soruyu tecrübe edinmek için sordum hali hazırda bir çok firari insan tanıyorum bırakın akrabayı bazısının evine bile gelmiyorlar..Ben somut bilgisi olan arkadaşlara sormuştum.Lütfen yaşayan bilen varsa paylaşırsa sevinirim...İkametgah dışında gelinen adres duymadım...
Bu arada eve gelenler direkt arama izniyle gelebilirler mi veya içeri girmekte ısrarcı davranabilirlermi?Teşekkürler