Öncelikle site yöneticilerinden bu formu açandan ve tüm katılımcı ve okuyuculardan özür dilerim. Çünkü aşağıdaki satırların aslı yeri 18 Mart konulu formdur ve orada daha bir geniş yer almaktadır. Ancak bu formda bazı arkadaşlarımızın haddini aşarak kadınları küçümsemesi ve ne iş yapmışlar ki demeyee getirmesi üzerine bazı alıntıların buraya çok yakışacağını düşündüm. Bir kere daha özür dilerim...t.a
Kınalı Hasan ı bildiniz mi? Nereden bileceksiniz.
Yüzbaşı Sırrı Bey anlatıyor. 64. Piyade Alayı, 1. tabur, 2. Bölükten bir
Hasan vardı. Saçları kınalıydı. Sordum Hasan hiç erkek kınalanır mı?
Dedi ki Annem kınaladı gelirken kumandanım. sor bakalım anana, niye
kınalamış. Anasına yazdığı mektupta sormuş.Ben cevabını kendinden
dinleyemedim. Bir süre sonraki hücumda şehit düştü. Sonra cebinden çıkanlarıgetirdiler. Bir mani ve bir mektubunu verdiler. Ana sı cevabında Bizim buralarda adettir oğul. Kurbanlık koçlar kınalanır. Ben de seni vatana kurban diye gönderdim. Onun için kınaladım Mani ise şöyleydi.
Anam yakmış kınayı, aday diye,
Ben de vatan için kurban doğmuşum
Anamdan Allaha son bir hediye
Kumandanım ben İsmail doğmuşum.
Halil Çavuş Çanakkale savaşı başladığında 47-48 yaşlarındaydı. Oğlu Ali
19-20 yaşlarındadır. Ve Çanakkale cephesindedir. Bir gün halil Çavuşun
hanımı dükkana gelir kocasına Bey, eve iki asker geldi. Seni askerlik
şubesinden istiyorlar dedi. Halil Çavuş hanımına Ben şimdi gider, ne için çağırdıklarını anlar,dönerim. Canım kurufasulya çekti. Sen eve git pişir,ben geliyorum der. Askerlik Şube Başkanı Komutan, Sen nerde kaldın? Yürü,Edremitliler Çanakkaleye gidiyor. Koş yetiş . Aman bey, eve varayım haber verip helalleşeyim . Mümkün değil, kafileden kopma koş yetiş.Biz eve haber veririz. Gerçektende eve haber verirler. Oğlu Ali savaştan sonra eve geri döner. Fakat Halil Çavuştan bir daha haber alınamamıştır. Hanımı hayatı boyunca her akşam kurufasulye pişirmeye devam etti. Fakat asla bir lokmasını ağzına komadı. Her akşam sofraya bir boş tabak koydu,kaldırdı. Ve her akşam,hep ama hep kocasını gelecek diye bekledi.