Cevap: Ortadoğu'da neler oluyor?
Kur'an gerginliği Kandahar'a sıçradı: 9 ölü
Afganistan'da, ABD'nin Florida eyaletinde Kur'an-ı Kerim yakılmasını protesto etmek için düzenlenen gösterilerde ölenlerin sayısı 16'ya yükseldi.
Afganistan'ın güneyindeki Kandahar kentinde bugün sabah saatlerinde başlayan gösteriye polisin müdahalesi sonucu 9 kişinin öldüğü bildirildi. Olaylarda 73 kişinin de yaralandığı belirtildi.
Valilik sözcüsü Zalmay Eyübi, protesto gösterilerinin Taliban tarafından planlandığını ifade etti. Eyübi, "Kandahar'daki gösteri, durumdan faydalanmak ve güvensizlik ortamı yaratmak isteyen militanlar tarafından planlandı" dedi.
ABD'de Kur'an-ı Kerim yakılmasını protesto eden Afganlar, dün de Mezar-ı Şerif kentinde bulunan BM'nin (Birleşmiş Milletler) Afganistan'a Yardım Misyonu (UNAMA) binasına saldırmış, olayda yabancı uyruklu 7 BM çalışanı hayatını kaybetmişti.
Florida'nın Gainesville kasabasında 20 Mart'ta küçük bir kilisede, geçen yıl 11 Eylül saldırılarının yıl dönümünde Kuran yakma eylemi planladığını açıklayan ve tepkiler üzerine bu planından vazgeçen Amerikalı rahip Terry Jones'un liderliğinde, başka bir rahip Wayne Sapp tarafından Kur'an-ı Kerim'in bir kopyası yakılmıştı.
http://www.hurriyet.com.tr/planet/17442129.asp
Açıkçası kendimi çok kötü hissettim...Bir inanan olarak UTANÇ duydum....Utanç duydum insanlık adına da...Ne olursa olsun, kim olursa olsun böyle bir olayın mantığı yok....Ötesi, berisi, gerisi yok maalesef...Hangi dinden olursa olsun insanların DİN adına yapmış oldukları vahşeti insanlık adına onaylamamız mümkün değildir....KÖKTEN DİNCİLİK insanlığın en büyük açmazıdır.Bunun önüne de eğitim ve bilim ile geçilebilir...Hangi din olursa olsun cihat , din yayma adı altında yapılan prostesto adı altında katliamlar affedilmez insanlık suçudur.
Hala bu devirde bu suçların işlenmesi karşısında midem bulanıyor....ORTAÇAĞI atlattık derken TAŞ DEVRİNE mi gidiyoruz?...
Yazının keşfedilmiş olması... Okuyan beyinler olmadığına göre işe yaramamış demek ki!...........
Türkiye’nin çözüm planı Kaddafi’nin masasında
Başbakan Erdoğan’ın önceki gün açıkladığı çözüm planı Libyalı muhalif yönetim ile Bingazi’deki Kaddafi yönetiminin masasında. İngiliz The Guardian Gazetesi muhaliflerin Kaddafi’nin gitmesi şartıyla çözüm planını kabul edebileceğini yazdı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Libya için önerdiği, “kapsamlı demokratik dönüşümü öngören” üç aşamalı çözüm planı, başkent Trablus’taki Muammer Kaddafi yönetimiyle ve Bingazi’deki muhalif konseyine iletildi. İngiliz The Guardian Gazetesi, muhaliflerin Erdoğan’ın sunduğu yol haritasına sıcak baktığını yazdı. Haberde Türk yetkililerin çözüm planını Milli Konsey Başkanı Mustafa Abdulcelil’e aktardığı belirtildi. Başbakan Erdoğan’ın özel temsilcisi olarak Libya’ya giden Türkiye’nin eski Trablus Büyükelçisi Ömür Şölendil’in Katar’da görüştüğü Celil’e çözüm planını aktardığı tahmin ediliyor. Gazetenin haberine göre Celil, Katar’daki bu görüşmede çözüm planına sıcak baktığını söyledi. Türkiye’nin üç aşamalı çözüm önerisi Trablus yönetimine geçtiğimiz hafta sonunda aktarıldı. Birkaç gün önce Dışişleri Bakanlığı görevine atanan Abdülati el Ubeydi geçtiğimiz hafta Ankara’ya yaptığı ziyaret sırasında çözüm planına ilişkin bilgilendirildi.
KADDAFİ’YE İLETİLDİ
Ubeydi’nin bu planı Libya Lideri Muammer Kaddafi’ye aktarmak üzere Ankara’da görüşmeler yaptığı biliniyor. Libya Hükümet Sözcüsü Musa İbrahim de barış planından haberdar olmadığını ama tüm önerilere açık olduğunu söyledi. Türkiye’nin, gelecek hafta Katar’da yapılacak uluslararası Libya toplantısında masaya yatırılacak planı şu üç maddeden oluşuyor:
1- Derhal kalıcı ateşkes sağlanmalı. Kaddafi’ye bağlı unsurlar isyancıların elindeki şehirlerden çekilmeli.
2- Libyalılara kesintisiz yardım akışı sağlayacak güvenli bölgeler oluşturulmalı.
3- Libyalıların meşru çıkarlarını dikkate alan demokratik bir dönüşüm süreci başlamalı.
YARALILAR ERDOĞAN’A TEPKİLİ
Libya’da çatışmalar sırasında yaralanan ve tedavi olmaları için Türkiye’ye Ankara feribotuyla, getirilen 18’i ağır 321 yaralının tedavileri İzmir’deki 10 hastanede devam ediyor. 66 yaralının bulunduğu Urla Devlet Hastanesi’nde yatan iki yaralının hastane koşullarını beğenmediği gerekçesiyle odanın penceresini kırdığı iddia edilirken, bazı yaralılar da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın NATO’ya Kaddafi askerlerine saldırılmaması için baskı yaptığını iddia etti.
NATO’DAN ÖZÜR YOK UYARI VAR
Önceki gün düzenlediği hava saldırısında muhaliflerin kullandığı bir tankı vurarak 5 isyancıyı öldüren NATO, özür dilemeyi reddetti. Tuğamiral Russ Harding “Özür söz konusu değil. Muhaliflerin tankları kullandığından haberimiz yoktu” dedi. Dün yapılan açıklamada ise, sivillere zarar vermeleri halinde isyancıların da vurulacağı ifade edildi.
http://www.haberturk.com/dunya/haber...inin-masasinda