Eğer yukarıda da belirttiğim gibi,örnekteki gibi.Mal sahibi beni evden çıkaramazsa,dolandırıcı ile yaptığım kira sözleşmesine göre felan tarihe kadar o evde oturma hakkım varsa,o zaman kira kontratı geçerlidir diyebiliriz ancak.
Printable View
Bu sorunuza inşallah Avukat üyeler konuyu açıklayıcı cevaplar verir.Ben beyin cimlastiği yapayım. Şimdi dolandırıcı kontrata gerçek kimlik bilgilerini yazdımı.? Bu önemli. Kiracı kira ücretini nasıl ödedi.? Bu çok önemli bu siteden öğrendiğim kiracı ödediğini ispatlamak zorunda.Artık her aşamada saflık yaparsa kiracı parayı kaptırdıktan sonra burada yazdığınız iletideki gibi dolandırıldım ne yapabilirim.?Paramı geri alabilirmiyim.? Gerçek ev sahibi kira ücreti alır mı.? Ödediğim halde.Beni tahliye edebilir mi.? Soruları ile karşımıza çıkar.Zaten iş sorduğunuz boyutta olduğu zaman iş mahkemeye intikal eder.Artık yakalanırsa ceza ne olur onuda bilmiyorum.İnşallah anlatabilmişimdir.Ayrıca FİKRİ YENİLGİ diyorsunuz.Ne alakası var.Üyeler hatalı cevap veremez mi.? Avukat üyelerde bile hata oluyor bazen. Sizin sorduklarınız konuyu farklı yerlere götürdü.Çok ileti işgaline sebep oldum.Konu açan arkadaş kusura bakmaz inşallah.:)
Konu öyle bir hal aldı ki, Bu soru Konuya iyi hakim birilerinin cevap vereceği türden. Hiçbir mülk sahibi kiracıyı ( bir yerde oturulacağına göre) Hemen tahliye edebilir mi.? Ortada dolandırıcılık var ise,ev sahibi ihtar çekip kiracıdan o andan itibaren alınacak kirayı vereceği hesaba yatırmasını talep eder benim fikrim.Oturulan geriye doğru o süreçte mahkemede sonuçlanır.Artık kimin leh,kimin aleyhine biter ona konunun uzmanı cevap versin.Bu süreç artık ne kadar sürer bilemem.Hiç kontrat olmasa bile sizce oturulmaz mı.? Madurr nick li bir üye vardı. Hala tahliye edemedi. Kiracıyı susuz, elektriksiz bıraktı. Ha ortada 1 mağdur eden, 2 mağdur olan olacak. Benim fikrim kontrat varmış gibi kiracı oturmaya devam eder. Aslında fikirden çok doğru karar ın bu yönde olması gerekmez mi? Sonuçta bu olay mahkemeye yansıdığı zaman bu süreçte kiracı oturmayacak mı? Bu benim yorumum sadece. Bu konuda bu doğrudur diyemem.
Yanılmıyorsam böyle bir dolandırıcılı olduğu zaman,ev sahibi veya dükkan sahibi kontratın geçesiz olduğunu mahkemede ispatlarsa olay biter.Bu süreçte kiracı o mülkte oturmaya devam edeceğine göre kontrat ne olur bilemem.Aslında Sayın Admin kısa ve öz cevabında sorulabilecek sorulara cevap vermişti.Biz boşa kürek çekiyoruz gibi. Olay iki taraf için dolandırıcılık davasına dönüşür.Ev sahibi kiracıdan parayı almaya,kiracıda dolandırıcı yakalanırsa ödediklerini kurtarmaya çalışır.Artık Savcı bey nasıl dava açar bilmiyorum.
Konu acayip hal aldı.Şöyle diyeyim.Böyle bir olay olduğu zaman,ev sahibinin kiracıdan,paradan,kontrattan haberi yok,doğrumu.? Kiracının da ev sahibinin kim olduğu,kirayı kime verdiği bunlar belli değil,doğru mu.? Olay mahkemeye aksettiği zaman,ev sahibi ben bu kiracı ile kontrat yapmadım,geçersiz kontrat demiyecek mi. Kiracı, bana kiraya veren beni mahkemeye veren ev sahibinin akraba yada arkadaşından kiraladım demiyecek mi.? Şimdi kararı siz verin.Olayın aydınlanmasının en kolay yolu nedir.? Dolandırıcıyı bulmak değil mi.? Dolandırıcı bulunursa her şey aydınlanır.Bulunamazsa olay Hakim kararı ile tayin edilmeyecek mi.? Hakim dava başlar başlamaz nereden bilecek kim doğru söylüyor.Tabi ikiside doğru söylüyor.Anlatmak istediğim mahkeme bitene kadar kontrat geçerli muamelesi görür diye düşünüyorum.Sonuçta iki tarafın imzası olacak orda. Valla 5 kiracı var bizde,tapu sorana denk gelmedik daha.Kaç binde bir olur böyle olay bilemem.İletinizin son kısmına ek olarak süreç sonunda geçersiz olabilir.Bunun kararını Hakim tayin edecek.Mahkeme bitene kadar kiracı oturur. Bakın,eğer bir akraba evi sahibinin yerine kiraya verirse,kiracı ücreti havale ile yaparsa,çıkacak sorun ev sahibi ile kiraya veren arasında alacak meselesi olur. Eğer dolandırıcı evi kiraya verirse mahkemede kontratta yazan kimlik ve imza ya göre dava olur.Bu süreçte ev sahibi emindir,kiraya vereni tanımaz ve para almamıştır.Kiracı bir kontrat yapmıştır,para ödemiştir.Kontrat yaptığı ve parayı verdiği kişinin gerçek ev sahibi ile bağı varmıdır bilemez.Hakim tahminin bunların üzerinde durur.Neyse açtığınız konuda inşallah konu aydınlığa kavuşur.
Bazı haz etmediğim hukuk sitelerine döndük. Hasan Arap, Arap Hasan gibi bir şey oldu bu. Kira sözleşmesinin tarafının mal sahibi olması zorunluluğu yoktur. Kiralayanın sorumluluğu akid yaptığı kişiye karışdır. Mal sahibinin kiralayan hakkında bir şikayeti varsa ancak ona karşı dermeyan edilebilir olup, kiracıya karşı ileri sürülemez...
Nasıl anlatsam bilemiyorum ama Boğaz köprüsünü kiraya verebilirim.. Ama köprünün sahibinin benden sebepsiz zenginleşme ve vekaltnamesiz iş görme hükümlerince talep hakları saklıdır diyebiliirm..
Ev sahibinin rızasının olması koşulu ile kira kontratının kişinin 1.derece yakını veya 3. kişiler arasında yapılması durumunda tüm geçerlilik haklarını korur.Eğer ki rıza yok ise bu durumda kontrat geçersiz olur.Umarım bu tartışmanıza son noktayı koymuştur.
Merhaba,
Herkese cevaplarından dolayı teşekkür ederim.
Sonuç olarak yazılanlardan benim anladığım, kira sözleşmesini yaptığım kişinin borcu olmadığından dolayı, kirayı bu kişiye ödemeye devam etmeli ve durumu icra müdürlüğüne bildirmeliyim.
Bugün farkettiğim başka bir durum daha söz konusu:
Kira sözleşmesinde, kiraya verenin adı soyadı evin sahibi değil, baldızı, fakat kiralayanın ikametgah adresin kısmında, adresten sonra telefon numaraları ve ev sahibinin ismi yazılı. Bu herhangi bir değişikliğe neden olur mu?
Yarın icra müdürlüğüne giderek, bir dilekçe vereceğim. Tekrar yardımlarınız için teşekkür ediyorum.
Ayrıca kira kontratını yaparken, ev sahibi ve baldızı vardı. Fakat bu yasal olarak bir değişikliğe neden olur mu bilemiyorum.
Bir bilgi daha vermek istiyorum. İhbarnamede üçüncü şahıs olarak benim adım ve soyadı benimle aynı olan hiç tanımadığım bir kişinin adı var.