-
Sayın alisinkay
bende yasada geçen "bunun yolunu kolaylaştıran" ifadesinin belirttiğiniz şekilde yorumlanamayacağını düşünüyorum. burada fiilin kolaylaştırma olabilmesi için iştirak suçunun işlenmesi gerekir diye düşünüyorum. Sizin anlattığınız gibi yorumlarsak. O zaman da telekız buluşma yeri olarak kafeleri seçtikleri için ve buralarda pazarlık yaptıkları için bütün kafeleri suçlu ilan etmemiz lazım. Benim kolaylaştırmadan anladım suçun işlenmesine (fuhuş) iştirak eden veya fiilin işlenmesinde fiili katkıda bulunan (yer temini, saklama, vasıta kullandırma (arabada sex gibi) vb.) olursa kolaylaştırma fiilini işlemiş sayılır. Diye düşünüyorum. burada sayın emrahsal'ın kulandığı başlıkla, sorduğu soru farklıdır. Tabi burada kullanılan server amerikada fakat firma Türkiyede olsa durum ne olurdu. Asıl tartışılması gereken noktanın bu olması gerektiğini düşünüyorum. Birde resmi sanal genel ev açılamaz mı? Klasik genelevler gibi burada vesikalı kişiler çalıştırılsa o zaman suç olurmu? soruları çoğaltmak mümkündür.
-
Sayın alisinkay
burada belirttiğiniz maddeden işlem yapılabilmesi için ortadan fuhuş suçunun bulunması lazım. Halbuki Türk Dil Kurumunun fuhuş tanımıyla emrahseral açmak istediği sanal genelev (sanal sex) farklı bir olaydır. Bu yüzden bu madde hükmü olaya uygulanmaz. Ancak bu web sayafsı fuhuş için açılmış ve vesikalılar için bir buluşma yeri ise (sitenin amacının gerçek fuhuş (sanal sex değil) ise bu madde kapsamında değerlendirilebilir. herhangi bir web sayfası sanal sex portalı olarak açılabilir.
-
Server'ın bulunduğu yerin önemi yoktur, bir sitenin hizmet vermesinde server sadece bir araçtır. Amaca baktığımızda kimin, nerde, ne yapacağı hususları önem kazanacaktır. Sn. Ömer Çelikkol, kaygınızın yer bakımından olduğunu zannediyorum fakat yer hususunda server belirleyici rol oynamaz.
-
Merhabalar,
Son 1,5 saattir bu foruma yeni yazılanları okuyor ve üzerilerinde düşünüyorum.
Ve fikrimi Hukuki Forumlar / Diğer Hukuki Sorular forumunda "Deneysel Mahkeme" başlıklı konuda topladım.
Okuyup katkıda bulunursanız sevinirim.
İyi günler.
M. Emrah Seral
-
Sayın Ömerçelikkol, sanıyorum konuyu biraz saptırmışsınız. Sizin verdiğiniz tecavüzcü coşkun örneği, sitenin müşterisi için kabul edilebilir bir örnek olabilir ama bizzat sitede müşterileri olan ve Sayın Emrah Saralın da kendisinden komisyon almayı planladığı bir kız-erkekten bahsediyoruz. Bu, sanıyorum coşkundan bir hayli uzak bir durum. Siz bir kıza-erkeğe, para karşılığında sanal seks yapabilme imkanı sağlıyorsunuz. Müşteri ve para var, ha nedir bir tek adı sanal. Bunun gerçeğe dönmesi ise an meselesi. Sitenin sahibi olarak, "ben onlara sanal yapın dedim, gerçek hayata taşıdılarsa ben napabilirim "gibi bir savunma mı getirip bir de üstüne coşkunu mu örnek vereceksiniz?
-
Sayın Esin K.
Hukukta temel kural vardır. Kanunlar dar yoruma tabidir. Fakat siz TCk'yı geniş yorumlama eğilimindesiniz.
"Sizin verdiğiniz tecavüzcü coşkun örneği, sitenin müşterisi için kabul edilebilir bir örnek olabilir ama bizzat sitede müşterileri olan ve Sayın Emrah Saralın da kendisinden komisyon almayı planladığı bir kız-erkekten bahsediyoruz. " diyorsunuz. Bakınız burada emrah saral neyin komisyonunu alıyor. Elbette sanal sex'ix. Ancak emral saral hazırladığı protal amacını "bu sitenin amacı fuhuş yapmak isteyenleri buluşturma mekanı, burada istediğinizi hayat kadınıyla tanışır ve istediğiniz ortamda fuhuş yapabilirsiniz." olsaydı. TCK 227'ye girerdi. Ama sitenin amacı sadece sanal sex ise bunu yasal olarak engelleyecek herhangi bir yasa mevcut değildir. 900 telefonlarda bu kapsamdadır.
"Siz bir kıza-erkeğe, para karşılığında sanal seks yapabilme imkanı sağlıyorsunuz. Müşteri ve para var, ha nedir bir tek adı sanal. Bunun gerçeğe dönmesi ise an meselesi. Sitenin sahibi olarak, "ben onlara sanal yapın dedim, gerçek hayata taşıdılarsa ben napabilirim "gibi bir savunma mı getirip bir de üstüne coşkunu mu örnek vereceksiniz?" diyorsunuz. Evet emrah saral aynen öyle diyebilir. Bakınız burada suça iştirak olabilmesi için vasıtayla, hedefin birleşmesi lazım. Örneğin bir bıçakçının yaptığı bıcağı A kişinin B kişisini öldürdüğü olayda kullandı diye bıcakçıyı sorumlu tutamazsınız. Çünkü bıçakcı bıçağı meyve sebze doğramak için yapmıştır. Adam doğramak için değil. Ama bıçakçı A'nın arkadaşı ve B'yi öldürmek için kendisine bıcak siparişi vermişse ve bıçakçı öldürme olayını bildiği halde bunun için özel bir bıçak yapmış veya elindeki bıçaklardan birini vermişse, o zaman suçlu olur. Burada eğer sayın emrah saral açtığı portalın amacı sanal sanal sex'se (ki kendisi öyle olacağının söylüyor.) suç teşkil etmez. (ister paralı olsun, ister olmasın.)
Eğer sayın emrah saralın portalı gerçek hayat kadınlarının buluşma yeri ve burada raddevu verip evde veya başka bir mekanda fuhuş yaptırılıyorsa, o zaman suç olur. Yani portal sabinin böyle bir amacı olması lazım. Ama portal sabinin böyle bir amacı yok ve buraya üye olanlar birbiriyle buluşup fuhuş yapıyorlarsa bundan emrah saral sorumlu olmaz.
-
Sayın Esin K.,
Yazdıklarınızdan şu kısım çok enteresan geldi:
"...verdiğiniz tecavüzcü coşkun örneği, sitenin müşterisi için kabul edilebilir bir örnek olabilir ama bizzat sitede müşterileri olan ve Sayın Emrah Saralın da kendisinden komisyon almayı planladığı bir kız-erkekten bahsediyoruz..."
demişsiniz.
Şimdi; "...verdiğiniz tecavüzcü coşkun örneği, sitenin müşterisi için kabul edilebilir bir örnek olabilir..." bölümünü yanlış anlamıyorsam siz de kabul ediyorsunuz değil mi? Yani sitenin müşterisi için kabul edilebilir...yani legal sorun yok değil mi? (yanlış anlamışsam lütfen düzeltin)
Bu bölümden sonraki kısım olan "...ama bizzat sitede müşterileri olan ve Sayın Emrah Saralın da kendisinden komisyon almayı planladığı bir kız-erkekten bahsediyoruz..." kısmında, gerçek hayatta hayat kadını/erkeği olan bir şahsın gerçek hayatta ki cinsel ilişki ücretinden komisyon alacağımı söylüyorsunuz sanki...ya da kulağa öyle geliyor.
Eğer "evet, aynen öyle" diyorsanız argümanınız geçersizdir çünkü ben yalnızca ve yalnızca sitede gerçekleşen iletişim üzerinden komisyon alacağım, gerçek hayatta dönenlerden değil.
Eğer "hayır, siz yanlış anlamışsınız" diyorsanız izahatınızı duymak isterim.
Teşekkürler, iyi günler.
M. Emrah Seral
-
Sn. Çelikkol,
Bıçak argümanınız çok şık. Mantığınıza katılıyorum.
Yalnız şu iştirak gibi meseleleri biraz daha detaylı ve yalın anlatabilir misiniz? Pek makbule geçer.
Teşekkürler, iyi günler.
M. Emrah Seral
-
"..gerçek hayatta hayat kadını/erkeği olan bir şahsın gerçek hayatta ki cinsel ilişki ücretinden komisyon alacağımı söylüyorsunuz sanki...ya da kulağa öyle geliyor." hayır bunu kastetmiyorum.
Ben bir riskten bahsediyorum. Ve bu çok net bir argümana dayanıyor. "sanal seks hizmeti sunan bir site, fuhuşun gerçekleşmesini kolaylaştırabilir"
Sayın Çelikkol'un ifadelerimi yine saptırdığını düşünüyorum. Öyle ki konuyu "İştirak"e getirmiş ki, ben iştirakten değil yalnızca ve yalnızca "kolaylaştırmak"tan söz ediyorum.
Bu hüküm elbette yoruma dayalı, bunun tartışılacak bir yanı da yok. Yani, benim verdiğim olası bir dava gerçekleşirse, Savcılık bu hükmü yorumlayacak. "Adı geçen site aracılığı ile, insanlara sanal seks hizmeti sunulmakta, hizmeti sunanlar, bunun karşılığında bir bedel almakta, site yöneticisi de bunun üzerinden komisyon almaktadır. Burada her ne kadar fuhuşun tanımlamasında yer alan "cinsel ilişki" gerçekleşmekte değil ise de, hizmeti sunanlar ile müşteriler arasında bir ilişki kurmak sureti ile, adı geçen sitenin fuhuşu kolaylaştırdığı açıktır. Kald ki, bu ilişki sanal bir ortamda gerçekleştiği ve sitede bu hizmeti verenlerin yaşının saptanması mümkün olmadığı için, "küçüklerin" fuhuşa teşvik edilmesi olasılığı da mevcut olup, kanunun ... maddeleri uyarınca da..." şeklindeki bir iddianame ile karşılaşılması mümkündür.
-
http://www.tempodergisi.com.tr/saglik_cinsellik/08202/ "..Çift arasındaki rutin ilişkide pek bir sorun görünmüyordu; birlikte yemek yiyorlar, sohbet ediyorlar hatta dışarı çıkıyorlar... Ancak adam, gece yarısından önce mutlaka evde olmak istiyordu. Çünkü eve iş getirdiğini, yetiştirmek zorunda olduğunu söylüyordu. Bu durum yaklaşık altı aydır sürdü. Eşi kızsa da aldığı yanıt karşısında bir şey diyemiyordu. Ancak kadın, zaman içinde eşinin kendisinden iyice uzaklaştığını, hatta yatmak için yatak odası dışında bir mekân seçmeye başladığını gözlemliyordu. Durumu birkaç defa konuşmak istemişti, ama olmamıştı. Nihayet, bir hafta sonu cesaretini toplayarak eşiyle konuştu; internette sadece iş için gezinmediğinin farkında olduğunu söyledi. 12 yıldır evliydiler ve erkek yeni bir şeylerin, heyecanların peşindeydi; internette, yani sanal ortamda kendisine bir sevgili bulmuştu. Fiziken görüşmüyorlar, sadece yazışarak beraberliklerini sürdürüyorlardı. Adama göre bu, sadakatsizlik ya da aldatma değildi, ancak kadın için bu durum aldatmanın ta kendisiydi...
Sanal aldatma artıyor
Yukarıdaki hikâye, son yıllarda sıkça karşılaşılan bir sorun. Ülkemizde internet kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte 'sanal aldatma' vakalarında artış gözlendi. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Sosyoloji Bölümü öğrencilerinin gerçekleştirdiği, 'Evlilik ve Sadakat' konulu araştırma, sanal flört ve sanal seksin, en yaygın aldatma biçimi haline geldiğini doğruluyor. Hatta kimi zaman hayatlarına sadece renk katmak için cinsel tatmini internette arayanlar, fiziksel bir temas söz konusu olmadığından, bu yaşananların aldatma ya da sadakatsizlik olmadığını düşünüyor.
İnternet kullanıcısı 1.837 kişinin katıldığı araştırmada 1.047 kişi "Sanal ortamda seks aldatma sayılır mı?" sorusuna 'hayır', 385 kişi 'evet' derken. 405 kişi 'fikrim yok' karşılığını verdi. 1.211'i evli olan kişilerin yüzde 47'si ise sanal seksi en az bir kere denemiş. "Chat yaptıklarınızla buluştunuz mu?" sorusuna kadınların yüzde 33'ü, erkeklerin ise yüzde 36'sı 'evet' dedi. "Eşinize veya sevgilinize sadık mısınız?" sorusunu 1216 kişi 'evet, sadığım' diye cevapladı.
Utanma duygusunu rahatlatıyor
Psikolog ve psikiyatrlar, araştırmaya katılanların birçoğunun aksine, sanal seksin doğal olarak bir aldatma biçimi olduğunu söylüyorlar. Klinik Psikolog Rebia Erdoğan, internetin utanma duygusunu rahatlatan bir durum yarattığını ve kimse birbirinin yüzünü görmediği için ötekiyle yüzleşmediğini, hatta ötekinin olmadığı bir ilişkiyi olanaklı kıldığını savunuyor. Erdoğan'a göre, "Karşısındakiyle ilişki kurarken, sadece fantezileriyle yüzleşiyor. Orada, yani internette tahrik sonsuz, tükenmişlik de yok. Oysa gerçek bir cinsel ilişkide tükeniş vardır, çünkü gerçeklik, başlangıç ve bitiş arasında yaşanıyor ve gerçekliği yaşamak ise yetişkin olabilmek kapasiteyle ilişkili."
Dr. Erdoğan, sanal seks tercihinin nedenleri ile ilgili şunları söylüyor: "Fantezi dünyasını yaşamak ve bunun içinde aksiyonun getirdiği riskten uzak kalma istekleri var. Cinsellikte suç denilen şey, eylemle gelir ve sanki bu yaşananlar, bir eylem değil de konuşma gibi gerçekleştiği için, gerçek günah yaşanmamış sayılır. Konuşma içinde tatmin varmış gibi sunuluyor. Sonuçta böyle bir heyecanı düşünsel anlamda ne tam eylem, ne tam değil gibi hissediyorlar. Karşısındakini tüketmekten haz alan bir durum bu. Onu tüketerek kendini var etmek için yapılır genelde. Yani bu, bir aldatma ya da aldatmama hikâyesi olarak değerlendirilmemeli. Bence yetişkin olmak ya da olmamak durumu söz konusu."
Psikiyatr Dr. Özkan Pektaş ise, internette flört etmenin sınırlarını çizmenin zor olduğunu söylüyor: "Bizim hastaların durumunu biliyorum, konu şaka gibi başlıyor ama giderek çözümsüz bir hal alıyor ve kötüleşiyor. Esasında internet üzerinde bu tür ilişkiler masumane başlıyor. 'Nedir, öğrenelim bu chat neymiş?' türünden sorular soruluyor. Ama olayın sonu farklı boyutlara gidiyor ve buradaki ilişkiler bayağı tutku haline geliyor. Sonuçta gerçek sevgililer ve eşler arasında ciddi soğuma başlıyor. Yaptıklarından dolayı suçluluk duyanlar var. Eşinin internet üzerinde yaşadığı ilişkiyi kaldıramayanlar var. Kimi zaman da burada yaşananlar bir tutku- obsesyon halini alabiliyor, işte burada aldatmadan bahsedilebilir; çünkü artık o hisleri başka biriyle yaşıyorsunuz. Sonuçta bir sadakatsizlikten söz edilebilir."
'İnternette aldatma olur'
Psikiyatr Dr. Arif Verimli ise sanal seksin son derece önemli bir konu olduğuna değiniyor ve seksin normalleri ve anormallerinin neler olduğunu bilmek gerektiğini söylüyor. Verimli#8217;ye göre, her bireyin hoşlandığı bölgeler vardır, pozisyonlar vardır ve herkese göre değişir: "Evli çiftlerin, sadakat sözü verenlerin, internette bir başkasıyla cinsel içerikli ilişki kurması bana göre bir sadakatsizliktir. Aldatma denilmesi için ille de vücut olarak birlikte olmak gerekmez. Bir başkasına ilgi duymak, onunla cinsel içerikli sözcükler kurmak aldatmanın ta kendisidir. İnternette yazışmak da bunun dışa vuran davranış biçimi olduğuna göre, tam bir aldatmadır" diyor.