Çocuk babanın soyadını alır ve öyle kalır. İstisnai haller mevcuttur ancak durumunuz buna girmiyor.
CUMHURİYET BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN!
Printable View
Çocuk babanın soyadını alır ve öyle kalır. İstisnai haller mevcuttur ancak durumunuz buna girmiyor.
CUMHURİYET BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN!
beyler kendi adına haklı anne her evlendiğinde çocuğun soy adı değişirmi böyle kanun olurmu diyosunuz ama baba olsaydı bunlara zaten gerek duyulmaz arayışa girilmezdi çocuğunu istemeyn başkasını baba bilen çocuk için en doğrusu seven bakan babanın adı yakışır
arkadaşlar öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. benim sormak istediğim..
evlilikte baba vefat ettiğinde çocukları annede. anne kendi kızlık soyadını kullanıyor çocukların soy adını değiştirebilirmi. vefat eden babanın soyadımı kalır çocuklarda yoksa annenin soyadınami geçerler.
Medeni Kanun Madde 321..
A. Soyadı
Madde 321.- Çocuk, ana ve baba evli ise ailenin; evli değilse ananın soyadını taşır. Ancak, ana önceki evliliğinden dolayı çifte soyadı taşıyorsa çocuk onun bekârlık soyadını taşır.
Nüfus Kanunu Madde 20...
Madde 20 - Ana ile baba arasında evliliğin kalkmasından sonra üçyüz gün içinde doğan çocuk babası soyadiyle baba aile kütüğüne yazılır. Evlilik dışında doğan çocukların nesebi, ana, babanın birbirleriyle evlenmesiyle kendiliğinden düzelir.
Ana, baba evlenmeden önce doğan çocuklarını ikametgahlarının bulunduğu veya evlendikleri yer nüfus memuruna birlikte haber vermeye mecburdurlar. Bu bildiri akid ile birlikte veya akidden sonra da yapılabilir. Bildirinin yapılmaması nesebin sahih olmasına engel teşkil edemez.
Evlilik dışında doğmuş çocuk, anasının aile kütüğüne ananın soyadı ve onun bildireceği baba adı ile yazılır. Ancak; bunların nesebi düzeltildiğinde veya tanındıklarında babaları hanesi-
ne baba adı ve soyadı ve analarına izafetle naklen kaydolunurlar.
Merhabalar konuyu yakından takip ediyorum, evlenmeyi düşündüğüm kişinin önceki evliliğinden 9 yaşında 2 çocugu var ve diğer sayfalarda arkadaşların çok iyi şekilde anlattıkları sebepler yüzünden anne soyadını almalarını istiyoruz, çocukların velayeti annelerinin üzerinde,
Aralık ayında gazete deki haberlere göre ve bu linkteki karara göre
Esas Sayısı : 2010/119, Karar Sayısı : 2011/165 http://www.resmigazete.gov.tr/main.a...2/20120214.htm
ilgili merciye başvurduğumuzda çocuklar annenin soyadını alabilecekler mi? Daha sonra da evlendiğimde benim soyadımı alabilecekler mi?
Teşekkürler,
Arkadaşlar bu konuda ki fikirleriniz çok önemli, yardımcı olursanız sevinirim,
Verdiğiniz karardaki örnek soyadı ve ad değiştirme için yapılmış bir başvuru.
Soyadı ve adın alay konusu ediliyor olması zaten ıspatlanabilir olduğunda değiştirilmeye imkan tanınıyor.
Sizin amacınız ise, çocuğun baba soy adının KALDIRILMASI.
Baba nın da bu yönde rızası olmadan , çocukların soyadını annesinin soyadı olarak değiştirebilmeniz mümkün değil mevcut yasal düzenlemelere göre.
Cevabınız için teşekkür ederim,
Ancak şöyle bir sorum daha olacak bu konuda babanın rıza göstereceğini sanmıyorum, evlendikten sonra çocukları evlat edinmem gibi bir durum olabilir mi? (önceki mesajlardan evlat edindiğimde benim soyadımı alacaklarını anladım)
Eğer böyle bir durum mümkünse de babanın onayını yinede almak zorunda mıyız? (evlat edine bilmek için, velayet anne de), Çünkü bu seferde sonradan öğrendikleri anne kızlık soyadı tekrar değişerek benim soyadımı alacak ancak baba soyadları kalacak bu durum zaten karışıkken çocuklar için iyice içinden çıkılmaz bir hal alabilir,
Teşekkürler,
Arkadaşlar konuyu güncelliyorum, :(
Yardımlarınızı bekliyorum,
Teşekkürler, :(