Cevap: 3 yıl bekleme süresi
mrb,2003 yılında evlendim.2004 yılında boşanma davası açtım.2006 da davam "Aile bütünlüğünü bozmamak "adına reddeildi.Temyize yolladım ve 2006 Ekim ayında Yargıtay da kararı onayladı.Yani ben boşanamadım.3 yıl beklersem ve görüşmezsem,boşanabileceğim söylendi.Şimdi 3 yıl dolmak üzere ve ben o kişiyle asla görüşmedim.Şimdi boşanabilmek için neler yapmam gerekiyor?Gerçekten 3 yıl dolduğu için hemen boşanabilir miyim?
Alıntı:
sannad rumuzlu üyeden alıntı
mrb,2003 yılında evlendim.2004 yılında boşanma davası açtım.2006 da davam "Aile bütünlüğünü bozmamak "adına reddeildi.Temyize yolladım ve 2006 Ekim ayında Yargıtay da kararı onayladı.Yani ben boşanamadım.3 yıl beklersem ve görüşmezsem,boşanabileceğim söylendi.Şimdi 3 yıl dolmak üzere ve ben o kişiyle asla görüşmedim.Şimdi boşanabilmek için neler yapmam gerekiyor?Gerçekten 3 yıl dolduğu için hemen boşanabilir miyim?
Madde 166 son fıkra diyor ki : Boşanma sebeplerinden herhangi biriyle açılmış bulunan davanın reddine karar verilmesi ve bu kararın kesinleştiği tarihten başlayarak üç yıl geçmesi hâlinde, her ne sebeple olursa olsun ortak hayat yeniden kurulamamışsa evlilik birliği temelden sarsılmış sayılır ve eşlerden birinin istemi üzerine boşanmaya karar verilir.
Bu madde bence çok açıklayıcı değil, örneğin eşlerden birisi evlilik birliğini yeniden kurmak veya sarsmamak istiyorsa ve kusuru yoksa neden zarar görsün? Hatalı ve kusurlu olan taraf, evine dönmüyorsa ve 3 yıl eşinden kaçıyorsa kusurlu değil midir? Kusurlu eşin açtığı dava reddedilmesi gerekmiyor mu? Sanki evliliklerde zaman aşımı gibi bir durum oluşturulmaya çalışılıyor. Bence TMK'ya aykırı bir durumdur bu. Saygılarımla
Bu maddeye korunmaya çalışan pek çok husus olduğunu da göz ardı etmemek gerekir.Vatandaşlık kazanmak amacıyla yapılan evlilikler, evliliğin bir mecburiyet haline gelmesinin önlenmek istenmesi, aile yapısının korunması gibi.Aykırı olan neresi var ki ? Kaldı ki boşanmada nafaka , tazminat, velayet gibi konularda hakim tarafından düzenleniyor.Bence çok yerinde bir durum.
Ben malesef sizin gibi düşünmüyorum, zaten Medeni Kanun da aileyi korumak amacıyla düzenlenmiş olduğunu düşünüyorum. Bir kadın eşini terketse demek ki 3 yıl zaman aşımı gibi geçirip mutlaka boşanırım diyecek. Herşey tezgah, hukuku dolandırma oluyor. Nerede dürüstlük ilkesine bağlılık diye sormak lazım o zaman.