bir avukat aracılığıyla takip etmeniz işinizi kolaylaştıracaktır.
Printable View
bir avukat aracılığıyla takip etmeniz işinizi kolaylaştıracaktır.
mrh.meslektaşlarım,işcinin fabrikaya girip çıkarken elektronik cihaza okuttuğu kart delil niteliği taşır mı?Taşırsa bunun isbatı mümkün mü şu an elimde sadece elektronik kart var.yani fabrikanın onu yok etme gibi durumu sözkonusu mu?
bir avukattan yardım almanızı önerrim
acaba işyerinden alınmış bu tür belge-eposta gibi işyerine ait bilgilerin işyeri dışına taşınması, işyeri gizliliğinin dışa çıkarılması ilkesine aykırı bir hareket olur mu ? bunun sözleşme ile sabitlenmesi durumunda yani gizililik sözleşmesi yapılmış olması durumunda , işverenin size dava açma hakkı doğmaz mı ?
teşekkürler
arkadaşlar ben büyük bir firmada çalışmaktayım ve mesai saatlerimizle başımız dertte. bizim hergün düzenli olarak işe giriş çıkışımızı belirleyen bir imza düzeneğimiz yok yani işe başlama ve bitişimde benim imzaladığım yada onayladığım bir şey yok . bölüm sorumlusu ne yazarsa o. biz fazla çalışsakta günde sekiz saat çalışmış gösteriyor 8 saat çalışsakta.fakat iş yerine girerken işyeri giriş kartları kullanıyoruz ve bunlar elektronik ve bilgileri saklanıyor.fakat biz gidip insan kaynaklarına yahu biz fazla çalışıyoruz ve çalıştıklarımızın karşılığını istiyoruz dediğimizde hayır sizin fazla çalışmanız yok bizde hiçbir kayıt yok o yönde diyorlar.ama benim çalışmışlığım var bütün bölümün var.
ama işveren bunu dikatte almıyor kendi yaptığı ve kendisinin ve vekillerinin onayladığı bizim hiçbir şekilde onaylamadığımız çalışma çizelgesini bize gösteriyor.
1-çalışma çizelgesini bizimde onaylamamız gerekmiyormu veya işyerine giriş yaptığımız manyetik kartların esas alınması gerekmiyormu?
2-fazla çalışmalarımız bize izin olarak ödeniyor fakat 8 saat fazla çalışmaya 8 saat izin veriliyor. yasal olarak 1 saate 1.5 saat olması gerekmiyormu?
3-bu yıllardır böyle ve biz hakkımızı hukuki zeminde aramak istiyoruz geriye dönük olarakta fazla mesailerimizi alabilirmiyiz ve bunun içinde işe giriş çıkışımızı gösteren manyetik kart kayıtlarını kanıt olarak gösterebilirmiyiz.
4-işveren manyetik kartların sadece iş yuerine girmek için kullanılabileceğini idda ediyor fakat o zaman iş başı yaptığımı gösteren bir uygulaması neden yok ve yok olduğu için ben manyetik kart kayıtlarından medet umabilirmiyim.
5-işveren hergün kendi kafasına göre kendi sistemine göre bir fazla mesai çizelgesi yapmakta ve bunu kesinlikle bizim onayımza sunmamakta ve bu böyle iken o yapılan fazla mesai çizelgesinin ne kadar hukuki zemini vardır ve geçerlimidir?
6-bu işyerinde 500 kişi çalışmakta ve siz düşünün ortada dönen büyük vurgunu.
7-şimdi ben bu konuda hakkımı nerde ,nasıl ve neye dayanarak yapabilirim.
Benimde benzer bir sorunum var.
Biz sabah 08:00 akşam 18:00 çalışıyoruz. Günde 9 saat net çalışıyoruz ve haftada 45 saat yapıyor. Cumartesi %50, Pazar %100 mesai ödeniyor.... FAKAT!
Firmamız mesai hesaplaması yaparken, maaşımızı 270'e bölerek saat ücretimizi buluyor. Ne alaka?
Uygulanan: 1000 lira alan biri 1000/270=3,703 lira saat üsreti %50 mesaili 5,55
Olması gereken 1000/225=4,44 lira saat ücreti %50 mesaili 6,66 Böyle Değil mi?
Uygulanan yanlışsa bunun şikayeti kime yapılır?