Cevap: Türkan Saylan müslüman mıydı?
Alıntı:
murtiiiiy rumuzlu üyeden alıntı
Size ne? ne ise neydi?.. hele hele bir hukukçunun dini bir kitaptan örnek vermesi çok garibime gitti....
Sn. Saylan'ın dini bir kitapta yer alan merasimle ebedi yolculuğuna uğurlandığını bilhassa bu merasim için özel bir din görevlisi tayin ettiğini unutmayalım.
Aleyhe yapılacak yorumlara referans yapılacak kitaptan örnek vermek hukukçu kimliğe zeval vermez.
Başlık garibinize gitmedi mi?
Alıntı:
moda24 rumuzlu üyeden alıntı
Bir konu içerisinde bahsedilmesi gerekiyorsa dinden de bahsedebilir, gerekirse örneklerde verebilir. Bunda abes olan nedir acaba...İnanın yada inanmayın İslam'ın, Christ, Jewish ve diğer tüm inanışların kutsal metinlerini konuşmak ne zamandan beri garip oluyor?
Hukukçu; hukuk adamlığının dışında siyasetten dine, sanattan politikaya felsefeye ve diğer tüm alanlar hakkında fikri olan demektir bence. Hukukçu olmayı sadece kanunu okuyup yorumlayan ve yeri gelince salt tatbik eden olarak anlamak bence yanlıştır. Bunu böyle görenler yerlerinde sayarlar.
Sonuç olarak hukukçu da bir insandır eğer inanıyorsa bir kutsala, onu dile getirmesinde sakınca yoktur.
Çok tabi ki; her meslek sahibi kendi mesleği konusunda eğitim alır..Fikirleri belirleyen faktörler meslek değil belirli bir yaşa kadar önce aile sonra arkadaş ve okul çevresinde edinilen birikimlerdir..
Alıntı:
Av.Engin Oğuz rumuzlu üyeden alıntı
Sn. Saylan'ın dini bir kitapta yer alan merasimle ebedi yolculuğuna uğurlandığını bilhassa bu merasim için özel bir din görevlisi tayin ettiğini unutmayalım.
Aleyhe yapılacak yorumlara referans yapılacak kitaptan örnek vermek hukukçu kimliğe zeval vermez.
Başlık garibinize gitmedi mi?
Türkan Saylan hanımefendinin "benim cenaze namazımı kılın" diye bir vasiyette bulunduğunu sanmıyorum. gelin görün ki müslüman olduğu söylenen bir ülkede yaşamanın katı kuralları vardır...Bu kurallardan biriside herkesin cenaze namazı kılnmak zorundadır...
Benim ise 1. derece yakın çevreme vasiyetim tıpkı şu güzelim şiirdeki gibi olur muhtemelen..;
Çok şükür ki bir insanım
Mezhep gibi pirim yoktur
Dört kitaba saygılıyım
Birinden haberim yoktur
Veli hoca Veli hoca
Benim hakka bağlı özüm
Kıblem dört taraftır gözüm
Hoca kılmasın namazım
Ahirette yerim yoktur
Veli hoca Veli hoca
Can bir güvercindir gelir
Gider geldiğini bulur
Beni veren geri alır
Benim bunda karım yoktur
Veli hoca Veli hoca
Mahzuni şerif kör idi
Adı yolcuydu yürüdü
Zaten kemiğim çürüdü
Yüzülecek derim yoktur
Veli hoca Veli hoca
...............
Bu arada bir insan olarak başlıkta garibime gitti tabiki...
Alıntı:
Bir konu içerisinde bahsedilmesi gerekiyorsa dinden de bahsedebilir, gerekirse örneklerde verebilir. Bunda abes olan nedir acaba...İnanın yada inanmayın İslam'ın, Christ, Jewish ve diğer tüm inanışların kutsal metinlerini konuşmak ne zamandan beri garip oluyor?
Hukukçu; hukuk adamlığının dışında siyasetten dine, sanattan politikaya felsefeye ve diğer tüm alanlar hakkında fikri olan demektir bence. Hukukçu olmayı sadece kanunu okuyup yorumlayan ve yeri gelince salt tatbik eden olarak anlamak bence yanlıştır. Bunu böyle görenler yerlerinde sayarlar.
Sonuç olarak hukukçu da bir insandır eğer inanıyorsa bir kutsala, onu dile getirmesinde sakınca yoktur.
Düşüncelerinize hak veriyorum...ancak bir hukukçunun insanları yok ateistti, yok şucuydu, yok bucuydu gibi, yok sapkındı gibi sınıflandırması, ister ki sıradan bir vatandaş olarak, isterki hukukçu olarak doğru değildir inancındayım...
Alıntı:
Türkan Saylan hanımefendinin "benim cenaze namazımı kılın" diye bir vasiyette bulunduğunu sanmıyorum. gelin görün ki müslüman olduğu söylenen bir ülkede yaşamanın katı kuralları vardır...Bu kurallardan biriside herkesin cenaze namazı kılnmak zorundadır...
Ben bu görüşüne katılmıyorum. Müslüman bir ülkede cenaze namazı kılınmak zorunda değildir. Birçok Alevi vatandaşımızın cenazesinde namaz kılınmamaktadır ve alevi erkanına göre definler yapılmaktadır.
Alıntı:
Çok şükür ki bir insanım
Mezhep gibi pirim yoktur
Dört kitaba saygılıyım
Birinden haberim yoktur
Veli hoca Veli hoca
...........
Bende size bir dörtlük söylemek istiyorum....
bülbül ah eyleyip kanlar ağladı
çeşmim yaşı sel sel oldu çağladı
ölüm geldi çevre yanım bağladı
kılma cenazemi lazım değilsen
gönül kalk gidelim sılaya doğru
Alıntı:
Düşüncelerinize hak veriyorum...ancak bir hukukçunun insanları yok ateistti, yok şucuydu, yok bucuydu gibi, yok sapkındı gibi sınıflandırması, ister ki sıradan bir vatandaş olarak, isterki hukukçu olarak doğru değildir inancındayım...
O hukukçu ben isem ben kimseyi şucu bucu diye sınıflandırmıyorum aksine şucunun bucudan farkı olmadığını söylüyorum.
Türkan Saylanın vasiyetiyle eski bir müftü cenaze namazını kıldırmıştı.
Bu da konu başlığına uygun olarak tarafımdan lehe yorumlanmıştır.
Kendisini açıkça tekfir etmeyen tekfir edilemez. Bu başlıkta tartışılan müslümanlığıysa bunları yazmak yersiz değildir. Başka bir başlıkta bilim, eğitim, hukuk vs. yanı tartışılır orda da onu yorumlarız.
Alıntı:
Ben bu görüşüne katılmıyorum. Müslüman bir ülkede cenaze namazı kılınmak zorunda değildir. Birçok Alevi vatandaşımızın cenazesinde namaz kılınmamaktadır ve alevi erkanına göre definler yapılmaktadır.
Alevilerin bir çoğunun cenaze namazının kılınmadığı doğru ancak o inançsal bir durum yani hristiyanında cenaze namazı kılınmıyor, veya yahudininde.. olaya o gözle bakmalıyız... Ancak bir genelleme vardır ülkemizde... Tanınmış kişilerin, özellikle siyasetçilerin muhakkak ama muhakkak cenaze namazı kılınmak zorunda.. Belkide ölen kişi islama filan inanmıyor, yok illaki kılınacak cenaze namazı... İstemiyorum babam ben cenaze namazı filan istemiyorum, ben öldükten sonra ne yaparsanız yapın beni ilgilendirmez, çünki o beden artık benim değil, gerçek sahibinindir...
Bugün olmuş Atatürk'ün cenaze namazının kılınıp kılınmadığı polemik konusu yapılmaktadır.. Halkın beynine o kadar çok afyon verilmiş ki bi taneside çıkıp " size ne ulan kılınmadı işte" deme cesaretini gösterememektedir.. (Kaldıki Murat Bardakçının anlatımıyla, Atatürk'ün cenaze namazı çok az bir cemaatle Türkçe olarak kılınmış) keşke onu da yapmasalarmış...:)
Alıntı:
... Ancak bir genelleme vardır ülkemizde... Tanınmış kişilerin, özellikle siyasetçilerin muhakkak ama muhakkak cenaze namazı kılınmak zorunda.. Belkide ölen kişi islama filan inanmıyor, yok illaki kılınacak cenaze namazı... İstemiyorum babam ben cenaze namazı filan istemiyorum, ben öldükten sonra ne yaparsanız yapın beni ilgilendirmez, çünki o beden artık benim değil, gerçek sahibinindir...
Bakın bu yazdıklarınıza canı gönülden katılıyorum.
Bu ülkede ölen çok kişi var ki inanmasa da halka saygısı gereği arkasından namaz kılınmasını vasiyet eden var ve kıldıran..Rant mı sağlayacak arkasından...
İster teist ister ateist budur insan olan...