Cevap: Bu AKP Anayasa Değişikliği Yapabilir mi?
Alıntı:
AV.FERDA AYDIN rumuzlu üyeden alıntı
;)
1961 Anayasası 1921 ve 1924 anayasalarından sonra sanımca en iyisi demokratik olanı..Biraz "Magna Carta" misali o dönemde yapılan özgürlük sözleşmesine öykünme gibi oldu... Ehven-i şer mantığı gibi...Başka bir açılım da yok zaten mevcut düzende... Olması gerekenleri savunursunuz; istenmeyen kişi ilan edilirsiniz; Nerede kaldı düşünceleri serbestçe belirtebilme özgürlüğü.. Geldik gideceğiz saman ipliğine bağlı yaşamlarımızla; Üzülüyorum böyle bir yaşamı çocuğuma bırakmak adına; Bir ülkenin arka bahçesi olarak kalmışız; arpa boyu kadar yol alamamışız... Siyaset adına; "hamaset edebiyatı" yapmamıştım şimdiye kadar.. Kaçınma gereğini duydum; tavrım pratikten yana oldu hep; neyi doğru bulduysam onu yaptım.. .Teori ve pratik birleştirilip aynı oranda harmanlanıp dile getirilmezse; yazılanlar hep afaki kalıyor.. Gerisi de bir takım söylemler adına yola çıkıp;" fantazi" lerini reel veya sanal ortamda dile getirenlere kalıyor..
Hep aynı yaklaşımlar; alıntılar ile ne kadar özgün olabiliriz; "Hadi biraz da düşündüklerimizi söyleyelim" Site siyasi söylemlere açık; hukuki ve cezai sorumluluklar kişinin kendisine dair; sorumlulukları kapsar; cesaret edebilirseniz tabi...
Yapar,hukuken buna engel bir durum yok.Ancak anayasanın tamamını ne bu meclis ne de yeni meclis değiştirebilir.Çünkü anayasa hükümlerini yeni bir anayasayla ilga edemezsiniz.173 maddeyi tek tek değiştirmek gerekir.Önce o maddeleri yürürlükten kaldırmak gerekir.Yürülükten kaldırmadan yeni anayasa yapılırsa eskisi de yürürlükte olur.Kurucu meclisle falan da yapılamaz yeni anayasa.tek tek bütün maddeleri anayasada belirtilen şekilde değiştirmeleri gerekir.ha anayasaya meclis yapacağı yeni anayasayla eski anayasayı ilga eder diye bir hüküm konursa bu kez isteyen istediği zaman anayasanın tamamını değiştirir.Belki bu anayasa değişiklğine özgü olarak yapılan anayasa eski anayasayı ilga edecektir diye bir hüküm konabilir.
Sayın Veysel , birincisi iktidar olan bir partiye halk ona kendi iradesiyle oy vermedi, yönlendirmeyle oyları aldı demek olmuyor bence. Neden yönlenmesinler, biriside çıkıp C partisine oy verenler yönlendiriyorlar derler. Herkes özgür iradesiyle kullanıyor. Cevremde görmedim öyle birşey.Halkın eğitim seviyesini tartışırım o başka birşey. İkincisi hiçbir gelişmiş ülkede ordu siyasete karışmaz, gerçi o ülkelerde bizim gibi ordu anlayışı yok zaten. ANAYASA yapmaktan nereye geldik. Ben şunu diyorum, ne sivil vesayet nede askeri vesayet. Her kurum kendi işini yapsın, biz vatandaşlarda seçim zamanı gidelim oylarımızı kullanalım, ve kurulan hükümete de 4 yıl saygı gösterelim.demokrasi budur. Tamam eleştirmeyelim demiyorum. Saygı diyorum.
Alıntı:
unbelievable rumuzlu üyeden alıntı
Yapar,hukuken buna engel bir durum yok.Ancak anayasanın tamamını ne bu meclis ne de yeni meclis değiştirebilir.Çünkü anayasa hükümlerini yeni bir anayasayla ilga edemezsiniz.173 maddeyi tek tek değiştirmek gerekir.Önce o maddeleri yürürlükten kaldırmak gerekir.Yürülükten kaldırmadan yeni anayasa yapılırsa eskisi de yürürlükte olur.Kurucu meclisle falan da yapılamaz yeni anayasa.tek tek bütün maddeleri anayasada belirtilen şekilde değiştirmeleri gerekir.ha anayasaya meclis yapacağı yeni anayasayla eski anayasayı ilga eder diye bir hüküm konursa bu kez isteyen istediği zaman anayasanın tamamını değiştirir.Belki bu anayasa değişiklğine özgü olarak yapılan anayasa eski anayasayı ilga edecektir diye bir hüküm konabilir.
Çözüm sanırım kökten değiştirmeye kalmış her şeyi...
Alıntı:
AV.FERDA AYDIN rumuzlu üyeden alıntı
Çözüm sanırım kökten değiştirmeye kalmış her şeyi...
Sayın Ferda Aydın,bunun nasıl olacağı hakkında bir fikriniz varmı.
Alıntı:
feyyar rumuzlu üyeden alıntı
Var sizin de bildiğiniz üzere..:ok
Alıntı:
feyyar rumuzlu üyeden alıntı
Yazdım ama sanırım konu henüz onaylanmadı; soru sorarken aslında cevabınızı da biliyorsunuz! ;)
Referandum'da süre kısaldı
Anayasa değişikliklerinin halk oylamasına sunulma süresini 120 günden 60 güne indiren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkındaki Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun'a göre, Anayasa değişikliğinin halk oylamasına sunulmasında öngörülen süre, 120 günden 60 güne inecek.
Yurt dışında yaşayan vatandaşların halk oylamasında oy kullanacakları süre ise 40 günden 20 güne çekilecek.
http://www.cnnturk.com/2010/turkiye/...5.0/index.html
Alıntı:
Mehtap Deniz rumuzlu üyeden alıntı
Referandum'da süre kısaldı
Anayasa değişikliklerinin halk oylamasına sunulma süresini 120 günden 60 güne indiren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkındaki Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun'a göre, Anayasa değişikliğinin halk oylamasına sunulmasında öngörülen süre, 120 günden 60 güne inecek.
Yurt dışında yaşayan vatandaşların halk oylamasında oy kullanacakları süre ise 40 günden 20 güne çekilecek.
http://www.cnnturk.com/2010/turkiye/...5.0/index.html
Seçim kanunlarında yapılacak değişiklikler yürülüğe girmelerinden itibaren 1 sene içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz.Chpnin eski kanun da yürürlükten kalkacağı için uygulanmaz, bu nedenle 1 seneden önce seçim yapılamaz iddiasına da katılmıyorum.Yürülüğe girdiği tarihten itibaren 1 yıl daha eski kanun uygulanır şeklinde anlamak gerekir bu anayasa hükmünü.
Anayasa m.67:
Ek: 3.10.2001-4709/24 md.) Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz.