Re: Karşılıksız çeklerde af
Adalet sadece çeklere değilde benim elimdeki ödenmeyen senetlere de,satış sözleşmelerinede sahip çıksaydı HAPİS cezası verseydi bende borçlarımı da öderdim kiralarda ödenirdi..
Türkiyede çek ile yapılan ticareti bilmiyomuş gibi bankada paran hazır değilse çek kesme demek..
Sayın Litigation;
Öncelikle profilinizde bir avukat olduğunuzu belirtmişsiniz!
İngiltere de bile bu suçun cezasının hapis olduğunu yazmışsınız!Ben bir avukat değilim sade bir mühendisim.Sizin kadar konuya hakim olmam mümkün değil ama konusuyla ilgilenen, sadece Türk Kanunlarını değil bütün gelişmiş ülkelerdeki kanunları bilen her meslektaşınızın bildiği gibi sizinde hiçbir avrupa ülkesinde böyle bir cezanın olmadığını bilmenizi beklerdim!Çünkü bu tür ülkelerin hiçbirinde sizinde çok iyi bildiğinizi umduğum, çekte vade diye bir kavram olmadığı!Aslında bunu size daha geniş olarak anlatırdım fakat bunca saygın avukatın bulunduğu bir sitede bunu benim yapmış olmamın doğru olmayacağını düşünüyorum.
Diğer bir konuda benim tefeciden para almam konusu;evet haklısınız.İnsan hırslarına yenik düşebiliyor.Bir şirket 2 senelik olmadan hiçbir bankadan kredi alamıyorsunuz.Ben sadece bir mühendis olarak teknik ihalelere girebilmek için lazım olan teminat mektubunu sağlamaya çalıştım.Kurum adı vermiyeyim ama 12 yabancı firmanın arasında tek Türk olarak savaştım.Tefeciden aldığım paranın tamamınıda geri ödedim ama hiç bitmedi.Ailemi tehdit ettiler ve ediyorlar.Şikayetçi olmadığım merci kalmadı.Ama nedense hiçbirinden sonuç alamadım.Hem yine bir avukat olarak sizin yine çok iyi bildiğinizi emin olduğum tefeciden para almanın suç teşkil etmediğidir.
Bizle için acitasyon yapıyor demişsiniz.Unutmayınki dengelerin çok çabuk değiştiği bir ülkede yaşıyoruz.Umarım bir gün sizede acitasyon yapıyor diyenler çıkmaz.
Bir tv röportajında sayın adalet bakanına sordular.Gittikçe suç oranları inanılmaz bir oranda artıyor bu konuda bir önleminiz varmı diye?Cevap ;hapishane sayısını yeterli miktarda arttırıyoruz!!!Herhalde bu en güzel cevaptı.
ADELET
Karşılıksız çıkan çeklerden dolayı tüm alacaklılar adına üzülüyorum.
Bu bir tür zincirleme reaksiyon gibi alacağını alamayan borcunu ödeyemiyor....
Memet bey çok iyi bir şekilde ifade etmişsiniz karşılıksız çekin cezasını ,
ingiltere de de bunun cezası var fakat hapis cezası değildir , ki kaldı ki öyle olsa bile iyi niyetli bir esnaf olmak ve borcunu ödeyemek neden hapis cezası ile sonuçlanıyorda bir çok suç cezasız kalıyor.
Bir örnekle bu durumu tartışmak istiyorum
iki arkadaş var bay X ve bay Y
arkadaşım Y iki çocuk babası kırk kanaat geçinen ama mutlu olmayı bilen bir insan
bir gün yolda yürürken bay X karşısına çıkyor ve onu öldürüyor.
Ne oldu iki çocuk babasız ve bir kadın da dul kaldı( kim bakacak şimdi bu insanlara bu insanlarda nasıl geçinecek). Bay X yakalanıyor ve sonuç itibariyle katildir.
İkinci durumda ise bay Y yine iki çocuk babası ve mutlu evliliği var ama bir kan davasından ötürü bay X i öldürmek zorunda bir gün bay X in karşısına çıkıyor ve bir el ateş ediyor ama ıskalıyor va bay X silahına davranarak bay Y yi öldürüyor.
Sonuç olarak iki çocuk yetim bir kadıan yine dul. Bay X yakalanıyor, yine katil.
ŞİMDİ SORUMA GELEYİM İKİ DURUMDA DA BAY X KATİL
ama benim bildiğim bu iki durumda da cezanın aynı olmayacağı
Suç aynı ama ceza farklı.
Biz çek dolandırıcılığı yapan insanlar değiliz. Artık bir şekilde bunun ayrımının yapılması ve sadece hayatını idame etmek için mesleğini dürüstçe yapanların bu şekilde cezalandırılmaması lazım.
Herkese olan borcumu son kuruşuna kadar ödeyeceğim her na kadar çeklerim 3 ay erkenden tahsile gidilsede.
Ayrıca bu ÇEK dediğiniz şeyi bankalar verirken depolar bizden isterken ne olduğunu anlatıyorlar mı.
Ben yani mezun bir ezcayım ve bu konuda bir bilgim olmadığı için bu durumla karşılaşmış bulunmaktayım.
Bugüne kadar bu ülkenin okulların da okumuş yüksek başarı bursu almış bir öğrenci hayatını eczacı olarak olarak sürdürmek isteyen sade bir vatandaş, nerede öğrettiniz bana bu bilgileri .
Bana anlatılmayan bir konuda sınavdan başarısız olmam çok ta süpriz değil.
Sayın litigation umarım farklı bir perspektiften bakmayı becerirsiniz.
Sayın Dural; Bende ödemek için elimden geleni yaptım ve hala yapıyorum.Ama bu davalardan dolayı şu anda işte bulamıyorum.Düşününki bizler hapishanelerde nasıl borcumuzu ödeyeceğiz.Çıkınca o sicille nasıl iş bulacağız?Benim bir ailem var belki yakında bir çocuk sahibi olacağım o çocuğun yüzüne nasıl bakacağım?Bizle koçan koçan çekler kesip piyasadan malları alıp kaçmadık.Dolandırıcılıkla yargılanmıyoruz!Herkesin bildiği ve onayladığı kanunen bizim hapishanelerde olmamamız gerekliliği.Fakat inanılmaz bir şekilde kanun koyucular ve koruyucular bu kanunsuz işleme dur demiyorlar veya diyemiyorlar.Peki bu ülkede insanların kanunlara olan güveni biterse???
Yürürlükteki mevzuata göre keşidecinin hapis cezası ile cezalandırılması, hiçbir şekilde çek hamiline karşı sözleşmeden doğan bir yükümlülüğü yerine getirmemesine dayanmamaktadır.
Keşideci ile lehtar arasında bir temel sözleşme ilişkisi olsa da bu sözleşme ilişkisi çek ilişkisi dışındadır.
Kambiyo ilişkisi içinde çek bir havaledir. Keşideci çek keşide etmekle muhatap bankaya havaleye dayanan bir ödeme talimatı vermektedir.
Çekin bankada karşılığının bulundurulması, keşideci ile çek hamili arasındaki bir sözleşmeden doğan yükümlülükle ilgili değildir. Aslında keşideci ile çek hamili arasında çok defa bir sözleşme ilişkisi dahi bulunmamaktadır. TTK 695. maddesine göre keşideci ile muhatap banka arasında açık veya zımni bir anlaşma bulunması şart ise de, böyle bir anlaşmanın bulunmaması çekin geçerliliğini etkilemediği gibi, bu anlaşma kambiyo ilişkisinin tamamen dışındadır. Aslında çekin karşılıksız çıkması halinde, şikayet hakkı muhatap bankaya değil; fakat aralarında bir sözleşme ilişkisi bulunmasa dahi çek hamiline aittir.
Çek keşidecisine, çekin karşılıksız çıkması halinde hapis cezası verilmesinin nedeni, keşidecinin çek hamiline karşı sözleşmeden doğan yükümlülüğünü yerine getirmemesi değil, fakat çekin yasa koyucu tarafından bir ödeme aracı olarak kabul edilmesi ve banknot işlevi görmesi sebebi ile çeke olan güveni sağlamak amacıdır.
Alıntı:
mehmetnav rumuzlu üyeden alıntı
Sayın Litigation;
Öncelikle profilinizde bir avukat olduğunuzu belirtmişsiniz!
İngiltere de bile bu suçun cezasının hapis olduğunu yazmışsınız!Ben bir avukat değilim sade bir mühendisim.Sizin kadar konuya hakim olmam mümkün değil ama konusuyla ilgilenen, sadece Türk Kanunlarını değil bütün gelişmiş ülkelerdeki kanunları bilen her meslektaşınızın bildiği gibi sizinde hiçbir avrupa ülkesinde böyle bir cezanın olmadığını bilmenizi beklerdim!
İngiliz hukukunda karşılıksız çeke HAPİS cezası veriliyor demediğime eminim. İsterseniz yazımı bir kere daha okuyun!
Alıntı:
litigation rumuzlu üyeden alıntı
İngiltere de dahi karşılıksız çek cezası mevcut. Hep sanık mağdur, borçlu mağdur acitasyonları ile yasalar, suçtan zarar göreni değil suçluyu, alacaklıyı değil borçluyu korumaya başladı.
Özgür iradenle bana diyorsunuz ki, ver şu malları/hizmeti, al bak bu da çek. Bu çek para demek, paran da bankada hazır, git al.
Sonra bankaya gidiyorum para yok!. Şayet çeklere ilişkin özel yasal düzenleme olmasaydı bu suçun adı dolandırıcılık suçu olacaktı. Ve 1 seneden 3 seneye kadar hapis cezası...
Peki kanun koruyucu neden senetleri vb. de güveninirliği sağlamak amacıyla hapis cezası vermiyor?Saın ikiz in belirttiği gibi kira sözleşmelri.krediler kredi kartları vb.Şunuda çok iyi biliyoruz ki kanun koruyucu çekte güvenden daha öte alacaklının bunu bir tehdit gibi kullanmasının yolunu açıyor.Parası olan ödüyor olmayan dünyada bir örneği bulunmayacak birşekilde hapiste!!
Peki kanun koruyucu neden senetleri vb. de güveninirliği sağlamak amacıyla hapis cezası vermiyor?Saın ikiz in belirttiği gibi kira sözleşmelri.krediler kredi kartları vb.Şunuda çok iyi biliyoruz ki kanun koruyucu çekte güvenden daha öte alacaklının bunu bir tehdit gibi kullanmasının yolunu açıyor.Parası olan ödüyor olmayan dünyada bir örneği bulunmayacak birşekilde hapiste!!
Alıntı:
mehmetnav rumuzlu üyeden alıntı
Parası olan ödüyor olmayan dünyada bir örneği bulunmayacak birşekilde hapiste!!
Zaten asıl mesele işte burada. Bankada paranız yoksa çek yazmamalısınız. Dediğiniz gibi çekte vade yoktur, param bankada hazır diyorsunuz çek hamiline. Dolandırıcılık demiyorum ama hamil parasını garanti eden banka çekine güvenerek bankaya gidiyor ve para yok. Kandırıldı, çeke güveni kalmadı, parasını da alamadı... Dolayısıyle çekin karşılığını bulundurmayan çek keşidecisine artık siz ne derseniz deyin. Üstelik 8 gün içinde düzeltme hakkı da var, bunun da ne için olduğunu tahmin ediyorsunuzdur.
Çek paradır, senet ise ödeme vaadi...