Re: Boşanma davamla ilgili yardımlar
T.C. YARGITAY
2.HUKUK DAİRESİ
SAYI:
ESAS KARAR
2005/8403 2005/10552
YARGITAY ILAMI
İNCELENEN KARARIN:
MAHKEMESİ :Urla Asliye Hukuk ( Aile ) Mahkemesi
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Olayları açıklamak taraflara hukuki nitelendirme hakime aittir. Davacı paylı mülkiyeti davalı eşine ait olan 1137 ada 5 parselde kayıtlı taşınmazın tapu kaydı üzerine aile konutu şerhi verilmesini istemiştir. İstek, Türk Medeni Kanununun 194/3. maddesine dayalıdır. Tarafların bu konudaki delillerinin toplanması, arsa üzerinde bulunan evin yapılacak keşifle belirlenmesi, konutun aile konutu olup olmadığı ve aile konutu olduğu iddia edilen konutun arsa maliklerinden kime ait olduğunun belirlenmesi, konutun aile konutu ve davalı eşe ait olduğunun belirlenmesi durumunda tapuda arsa olarak gösterilmiş olmasının Türk Medeni Kanununun 194/3. maddesi anlamında aile konutu şerhi verilmesine engel bulunmamasına göre bu yönlerden araştırma yapılmadan eksik araştırma ve inceleme ile hüküm kurulması doğru bulunmamıştır.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 04.07.2005
teşekkür ederim ama tam anlamadım cevabınızı..
Alıntı:
dardayım rumuzlu üyeden alıntı
konutun aile konutu ve davalı eşe ait olduğunun belirlenmesi durumunda tapuda arsa olarak gösterilmiş olmasının Türk Medeni Kanununun 194/3. maddesi anlamında aile konutu şerhi verilmesine engel bulunmamasına göre bu yönlerden araştırma yapılmadan eksik araştırma ve inceleme ile hüküm kurulması doğru bulunmamıştır.
Bu kısım önemli...
Alıntı:
dardayım rumuzlu üyeden alıntı
bu kısım önemli..
Anladım şimdi bunu avukatımada söyleyeceğim.Yardımlarınız için teşekkür ederim.
merhabalar,eşimle 5 aydır ayrıyız ilki ekimde boşanma davamız var.Bu sürede eşim çocuğa dahi yardım yapmıyor ve masraflarımızı ailem karşılıyor.İlk davada nafaka bağlanır mı?5 aydır bakmadığı içinde bir ödeme yaılır mı?Teşekkürler
Davanın açıldığı tarihten itibaren tedbir nafakası alırsınız, duruşmada mutlaka zor durumda olduğunuzu belirtin, hakim bu kararı resen alır, sosyal durum araştırmasınıda bekleyebilir bir kaç duruşma geçebilir ancak özellikle belirtirseniz bir ara karar çıkartabilir ve bu kararla icra dairesine başvurursanız geriye dönük olarak takdir edilen tedbir nafakasını alabilirsiniz.
Alıntı:
swan rumuzlu üyeden alıntı
Davanın açıldığı tarihten itibaren tedbir nafakası alırsınız, duruşmada mutlaka zor durumda olduğunuzu belirtin, hakim bu kararı resen alır, sosyal durum araştırmasınıda bekleyebilir bir kaç duruşma geçebilir ancak özellikle belirtirseniz bir ara karar çıkartabilir ve bu kararla icra dairesine başvurursanız geriye dönük olarak takdir edilen tedbir nafakasını alabilirsiniz.
Yalnız davamız yeni açıldığında sosyal soruşturma yapılmıştı.Tekrar mı yapılacak?Teşekkür ederim.
Sosyal durum araştırması denilen şey karakola çağrılıp polis memurunun sorduğu matbu sorular, yani çalışıp gelir elde edip etmediğiniz, kira geliriniz olup olmaması, eviniz olup olmaması, arabanız, evde bakmakla yükümlü olduğunuz kişiler vs. gibi. Aynı şey eşiniz içinde geçerlidir. Bu bilgiler dava dosyanıza girmiş olmalı, hakimde buna bakar. Ama eşiniz bütün gelirlerini belirtmemiş olabilir, sizin bildiğiniz bütün gelirlerini siz mutlaka belirtin, belgeleyin ve mahkemeye verin. (SSK dökümleri, kira kontratı, tapu, araç ruhsatı gibi)Bu tür gelirleri var ise eşinizin şahitlerinizlede sağlamlaştırın. Tekrar bir araştırma yapılmaz.Kolay gelsin.
Eşimin evden uzaklaştırma yasağı var.Ama avukatı ve eşim ısrarla evden hem mobilya hemde kişisel eşyalarını almak istiyor.Nasıl alabilir ben vermez ve eve almazsam?Bunu ilk davada mahkemeden talep etmesi gerekmezmi?
Kişisel eşyalarını toplayın avukatına verin o versin. Mobilyalarıda vermek zorunda değilsiniz. Çok istiyorsa dava sonucunu beklicek tabi eşya davası da açması gerekebilir yada dava dilekçesinde belirtmesi gerekir. Mobilyaları ile mutlu olacaksa verin bence. Benim avukatım kişisel eşyalarını bir çöp poşetine koyup işyerine götürmemi önermişti. Ben daha sonra annesinin apartman merdivenlerine sermeyi düşünüyorum:) Bunlar benim düşüncelerim siz yinede ne istiyorsanız onu yapın derim.