Re: İddianamenin Ardından
Alıntı:
commodore1tr rumuzlu üyeden alıntı
İddianameye göre son tahlilde bu örgüt 1999 da kurulmuş. Amacıda AKP hükümetini devirmekmiş. ( Sayfa dokuz v.d ile son bölümde talepler) Önce vay be vay adiler diyorsun. Sonra aklına takılıyor mevcut hükümeti beyenmemek onu devirmeye çalışmak yasal zeminde zaten muhalefetin görevidir. Neden suç olsun ki? Hükümeti değil devleti yok etmek suç olsa gerek !! Sonra saksı çalışıyor : AKP 99 da var mıydı ? Diye düşünüyorsun ve değil 99 2000 2001 de de olmadığını buluyorsun. O zaman Ergenekona büyük saygı duyuyorsun. Üç sene önceden kurulmamış bir partinin iktidar olacağını bilerek devirme planı yapmışlar !!!! Savcıda bunları okumadan anlamadan alt alta yazmış .
Yazmayayım diyorum ama aynı iddianameyi mi okuyoruz, yoksa yandaş medyanın köşe yazılarından mı bu sonuçları çıkarıyoruz anlayamadım.
Milliyet'in Ergenekon iddianamesi için hazırladığı arama motoru var.
Gerçi "Aydın Doğan" gibi kelimeleri bulamıyor ama olsun.
Bu motorun yardımıyla aradım, "devirmek" kelimesi 15 kez geçiyormuş.
Delil olarak sunulan bazı konuşmalarda "AKP hükümetini devirmek" diye geçiyor olabilir ama savcının ifadelerinde "mevcut hükümeti devirmek", "milletin iradesiyle gelmiş hükümeti devirmek" gibi ifadeler de var.
(Yoksa milletin iradesiyle gelmiş tek hükümet AKP mi? :o )
Ergenekon'un Ecevit hükümetini devirmek gibi faaliyetlerinden de bahsediliyor.
Zaten İsmet Berkan'ın 4-11 nisan 2008 tarihlerinde 7 bölümde yazdığı "Ergenekon'un kısa tarihi" yazılarını okursanız olayların nasıl geliştiğini görürsünüz:
http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=252081
(Burada Ecevit'e karşı ilk iki darbe var.)
http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=252180
http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=252264
http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=252382
http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=252483
http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=252613
http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=252713
Aslında Ergenekon davasında iki ayrı konu irdeleniyor.
Biri Susurluk'la meydana çıkan karmaşık çıkar ilişkileri. Politikacılar, askerler ve polislerden pis işlere bulaşanlar olduğu uzun zamandır tartışılıyor. Susurluk'ta ışıkları yakıp söndürenlerin bugün Veli Küçük'ü savunuyor olması tuhaf.
İki saygın isim, Levent Ersöz ile Turhan Çömez iki aydır firari!
İkincisi ise 9 mart cuntası gibi (zaten İlhan Selçuk gibi kişiler 40 yıldır aynı oluşumun içinde) Baasçı bir yönetim kurma heveslisi oluşumlar.
Çete ile cunta çoğu yerde iç içe giriyor, birbiriyle işbirliği yapıyor. İşin özeti bu.
Sayın sdt23,
Sizin de benim gibi iddanemeyi okumadığınız çok açık. Yoksa arama motorlarıyla, taraf olduğu açık bir başkasının başkasının, kaynağı şüpheli özetleriyle yetinmezdiniz.
Okumadığım için sayın commodor1tr nin yazdıklarını doğru kabul ediyorum. Çünkü okuduğuna inanıyorum. Sizde okuyun, okuduğunuza inandırın sizin söylediklerinizide ciddiye alalım.
Arama motoruyla bulduğunuz, aradan cımbızla çekilmiş ifadelerle bir yere varılmaz. Arama motorunun güvenilmezliğini zaten sizde belirtmişsiniz.
Sayın sdt23 ;
Size yazmayacağımı defaaten söyledim amma bir şekilde mecbur bırakıyorsunuz.
İsmet Berkan hakkında bir şey yazarım da yeri burası değil. O kişinin ne olduğunu çok iyi bildiğim gibi yazdıklarınıda okurum merak buyurmayınız.
İddianameyi okuyup ismet Berkan dan yanıt vermeniz ilginç. Ben sayfayla örneklemeler veriyorum yani iddianameden kaldı ki iddianameye girmedim daha ...
Ufak yaşınızabakmadan bir dev olan İlhan Selçukt'tan mahalle arkadaşı gibi bahsetmesi ayıp oluyor. Dedenizden büyüktür o kişi.. Ve unutmayın suçlu değil sanıktır durun bakalım ismini böyle zikretmek çok ayıp ve asında suç... Sizede yakışmıyor. Keşke onalaf edeceğinize biraz onu okuyup anlayabilseniz... Siz ki Cumhuriyet kızısınız... Yada ben öyle sanıyorum ve ondan pas geçiyorum....
Arama motorunda Aydın Doğan ı neden aradınız bilemem. Gazetelerde çıkan yazışmalardan dolayı diyorsanız eklerde bakarsanız bulursunuz. Klasörlerde ki konuşmalarda var. iddianamede bıu husus ''bir yayın şirketi'' diye geçiyor. Önce okuyun okuyabilirseniz iiddianameyi... Ben savcının bile okuduğunu sanmıyorum o ayrı....
Yaşınız kısmen uygun sanırım Ecevitle ilgili günleri anımsamaya... Anımsayamıyorsanız arşiv araştırması yapın bulamazsanız bana km atın olur mu? Ecevite en az ters çıkanaskerler oldu ANAP MHP DERVİŞ ve ÖZKAN a bakmadan hele hele nazlı nazlı yalan yazan yazara bakmadan ayıp oluyor...
Arama motorlarına takmışsınız madem size azıcık yardımcı olayım...
İddianamede (eklersiz 2455 sayfasında) Atatürk var Atatürk... Tam 303 kere geçiyor. Hatta iki yerde suçlamaya kalkıyor son anda dönüyor amma bir kerede Bursa Nutkunu sorguluyor. Sanki Türkiye de okumamış bir savcı sağa sola yazıyor... neyse...Onu da yazacağım yeri geldiğinde.
60. Hükümetin başı RTE tam 102 yerde geçiyor 102 boru değil . Hatta tekinde çok ciddi bir suç duyurusu var. Rüşvet vermek !!! Gerçi savcı geleneksel savcılığını gösterip Türkçe yi bilmediğini ispatlıyor. RTE de bu 102 nin 69 unda Tayyip, 18 inde Tayip, 15 inde ise Tayyib diye yazılmış. B ile Y sayısını yerini tutturamamış savcı Maddi hata bozma nedeni :))) Başbakanın adının nasıl yazılacağını kestiremeyen bir savcı Türkiye nin en bütyük davasını yönetiyor yazık.. O da ayrı.
Meşhur siyasetçilerden Abdullah Gül, 33 kez;Deniz Baykal, 41;Devlet Bahçeli, 37 kez geçiyor. İşin garibi bir Deniz Baykal yanıt veriyor kendisiyle ilgili bölüme RTE susuyor hala Ağar da...Süleyman Demirel var, Bülent Ecevit var, Necmettin Erbakan var, Alpaslan Türkeş var, Kenan Evren var, Turgut Özal var, Ahmet Necdet Sezer var. Adnan Menderes10 kerevar, İsmet İnönü de var, Erdal İnönü de...Mesut Yılmaz var, Tansu Çiller var, Hüsamettin Cindoruk var, Hikmet Çetin var...Mehmet Ağar var.Erkan Mumcu var. Muhsin Yazıcıoğlu var. Doğu Perinçek zaten var. Abdüllatif Şener var. Bülent Arınç var. Ahmet Türk var.
Benim biriciğim FETO var feto tam doksan kere... Ondan sonra yok yok Papa var, 35 kez. Patrik var. Haham var. İmam var.İşin komiği Noel Baba var, Noel Baba! 46 yerde hemde ... Sanırım ifadesini komple reddeden güney den dolayı var. Yazık ya adamcağıza....
Askerlerden tanınmış Yaşar Büyükanıt var, İlker Başbuğ var, İsmail Hakkı Karadayı var, Hüseyin Kıvrıkoğlu var, Çevik Bir var,Rahmetli Güven Erkaya var. Eruygur la Tolon paşayı ve ifadesi alınanları saymıyorum bile...
Zeki Sezer var, Yaşar Nuri Öztürk var, Cem Uzan var, Mümtaz Soysal var, Ufuk Uras var, Süleyman Soylu var, Yaşar Okuyan var, Murat Karayalçın var, Sadettin Tantan var, Melih Gökçek var, Kadir Topbaş var, İsmail Cem var, Kemal Derviş var; Cumhuriyet tarihimizde kim varsa var yani...
belki sizde varsınızdır bilemem onu !! Haaa kim yok derseniz İlginçtir recai Kutan yok...
Bu arada 17 tane commodore var !! Ben miyim ki dedim 1 tr ı eksik !!!
Son not ''İki saygın isim, Levent Ersöz ile Turhan Çömez iki aydır firari!'' gibi yazılardan vaz geçin... Alınıyorum....
Bu iddianame ile ilgili olarak fazla detaya girmeden görüşlerimiz yazmıştım. İddianamenin eksik ve hatalı yönleri olduğunu da belirtmiştim. Ama bunlar iddianameyi hafife almayı gerektirmez. Ciddi iddialar var ve üzerine gidilmelidir. Devletteki derin örgütlenme yıllardır biliniyordu ve üzerine gidilmiyordu.PKK ile, ASALA ile, uyuşturucu ile mücadele etmekle görevli devlet elemanlarının kendi çıkar örgütlerini kurdukları ve zaman zaman da birbirlerine düştükleri (örneğin Cem Ersever'in, Tarık Ümit'in öldürülmesi gibi) aslında bazı kitaplarda daha önce yazıldı. Soner Yalçın'ın kitaplarına bakılabilir.
İddianamede çok ciddi yasa dışı girişimlerden bahseiliyor. Ama bazı arkadaşlarımız bunları yok farzediyor. Bombalar,fişlemeler, gizli kayıtlar, devlete ait gizli belgeler vs. Bu iddiaların üzerine gidilmesi gerekir.
Ama şu bir gerçek ki, bu iddianame bu örgütlenmeyi tam anlamıyla anlatmaktan ve açıklamaktan uzaktır. KANIMCA EN ÖNEMLİ EKSİKLİĞİ DE POLİS (EMNİYET) AYAĞININ İŞİN İÇİNE KATILMAMAIŞ OLMASIDIR. Bu örgütlenmenin içinde asker, medya, üniveriste, iş adamı ayağı varken polisin olmaması bence mümkün değil. Ama iddianamede ben polis kısmını göremedim. Bu önenmli bir eksikliktir. Bu eksiklik iktidarın etkisi ile oluştu ise daha vahim bir durum var demektir.
İzliyoruz, göreceğiz..
Sayın Abbas Bey
Size katılıyorum. Benim henüz okuyabildiğim ve değerlendirebildiğim bölümlerde abuk sabuk iddialar var (Örneğin 57-58-59-60. sayfalar)ama bir takım kişilerin suça bulaştığına dair ciddi emarelerde var. Ama bu kişiler malesef bizim konuştuğumuz kamu oyunun gündeminde olan kişiler değil. Zaten işin özetide burada bence. Bu veriler ile bir iddianame oluşturuldu ve bence haklarında hiçbir şey çıkması mümkün olmayan bazı isimler buna dahil edildiler. Örneğin tamamını okuduğum İlhan Selçuk. Ben İlhan Selçuk hakkındaki iddilar için sadece hukuk adına üzüldüm. Hukuk eğitimim bu suçlamaları anlayamadı. Tabiki bu benim eksikliğim olabilir ama örneğin siz 55. nolu sanık İlhan Selçuk hakkındaki iddiaları okuyabildinizmi merak ediyorum. Elbette değerlendirmenizi de.
Saygılarımla.
Alıntı:
gecem1970 rumuzlu üyeden alıntı
Sayın sdt23,
Sizin de benim gibi iddanemeyi okumadığınız çok açık. Yoksa arama motorlarıyla, taraf olduğu açık bir başkasının başkasının, kaynağı şüpheli özetleriyle yetinmezdiniz.
Okumadığım için sayın commodor1tr nin yazdıklarını doğru kabul ediyorum. Çünkü okuduğuna inanıyorum. Sizde okuyun, okuduğunuza inandırın sizin söylediklerinizide ciddiye alalım.
Arama motoruyla bulduğunuz, aradan cımbızla çekilmiş ifadelerle bir yere varılmaz. Arama motorunun güvenilmezliğini zaten sizde belirtmişsiniz.
Sayın gecem1970,
İddianamenin büyük bir kısmını okudum. Bazı yerlerini atlayarak okudum.
İddianamenin pek çok gereksiz teferruat içerdiği, özünden saptığı konusunda hem fikirim. 200-300 sayfada ifade edilebilecek konular gerekli gereksiz detaylarla uzatılmış. Özetini de zaten önceki mesajımda birkaç cümleyle yaptım. Bir yanda çete, bir yanda cunta oluşumu ve bunların birbiriyle iç içe geçmiş ilişkileri konu edilmesi lazım. Ama bir şarkıcının yeğeninin askerliği veya Ergenekoncuların kendi içinde konuşurken sayın Ahmet Necdet Sezer'e ettiği küfürler bu iddianameye konu olmamalıydı.
Acaba diyorum, Al Capone davasında olduğu gibi asıl ciddi suçlardan içeriye atması zor, bu şekilde mi atalım diye düşünmüş savcı?
Şimdi bir kişi televizyonda maç izlerken maçın 61. dakikasında evine gelen biri onu öldürse iddianamede maçın 61. dakikasına kadar anlatımının yer alması ne kadar saçmaysa bu iddianamede de böyle konular var.
Ama maç izlerken öldürülen adam ve öldüren kişi de var. Öldürülen adam ve öldüren kişiyi hiçe saymak yanlış olur.
"Okumadığım için sayın commodore1tr'ın dediklerini doğru kabul ediyorum." demişsiniz. Bir şeyin olmadığını ispatlamak zordur, olduğunu ispat ise kolaydır.
Olmadığından emin olmak için tamamını okumak gerekir. Ama olduğundan emin olmak için commodore1tr'ın işaret edeceği yeri okumak yeterli olacaktır.
Tamamını okumadan bana inanmayabilirsiniz. Ama iki üç paragrafa işaret ederek sayın commodore1tr bunu çok kolay yapabilir.
İddianamede yer alan iddia:
"Ergenekon denen çete+cunta oluşumu "halkın iradesiyle gelmiş hükümetleri devirmek" veya "icraatlerini engellemek" için bazı eylemlerde bulundu." şeklinde. Ben de Ecevit hükümetine karşı yapılan iki hareketi örnek verdim.
İddianamede "1999'da kurulan Ergenekon AKP hükümetini devirmeyi hedefliyordu." şeklinde bir iddia varsa, sayın commodore1tr'ın birkaç paragrafa işaret etmesi yeterli.
İspata davet ediyorum.
Alıntı:
commodore1tr rumuzlu üyeden alıntı
Sayın sdt23 ;
Arama motorunda Aydın Doğan ı neden aradınız bilemem. Gazetelerde çıkan yazışmalardan dolayı diyorsanız eklerde bakarsanız bulursunuz. Klasörlerde ki konuşmalarda var. iddianamede bıu husus ''bir yayın şirketi'' diye geçiyor. Önce okuyun okuyabilirseniz iiddianameyi... Ben savcının bile okuduğunu sanmıyorum o ayrı....
Yaşınız kısmen uygun sanırım Ecevitle ilgili günleri anımsamaya... Anımsayamıyorsanız arşiv araştırması yapın bulamazsanız bana km atın olur mu? Ecevite en az ters çıkanaskerler oldu ANAP MHP DERVİŞ ve ÖZKAN a bakmadan hele hele nazlı nazlı yalan yazan yazara bakmadan ayıp oluyor...
İddianamede Aydın Doğan yok demedim. Milliyet'in arama motoru Aydın Doğan'ı göstermiyor dedim. Siz de çıkıp Yılmaz Özdil'in yazdıklarını tekrar etmişsiniz.
İddianame sizin de benim de beklentilerimizi karşılamıyor.
Ama işin özü olan iddialar ciddi ve araştırılmaya değer.
Gerçekler zamanla ortaya çıkacak.
Bu arada Levent Ersöz ile Turhan Çömez'i hatırlattığımda alındığınız için bir daha bu konuyu açmayacağım.
Veli Küçük hakkında ne düşünüyorsunuz? Onun hakkında konuşursak da alınır mısınız?
Sayın commodore1tr ya iddianameyi okumadan çarpıtılmış bir takım haberlerin etkisinde kalmış, ya da okuduğunu yanlış anlamış. "1999 yılında kurulan bir örgütün AKP iktidarını devirme amacı nasıl olabilir?" diye sormuştu ya.
İddianamede bu konular onun anlattığı gibi geçmiyor.
İddianameden:
Soruşturma kapsamında ele geçen "İSTANBUL 29 EKİM 1999 ERGENEKON ANALİZ YENİ YAPILANMA YÖNETİM VE GELİŞTİRME PROJESİ" isimli dokümandan ve soruşturma evrakı genelinden, Ergenekon Terör Örgütünün bu dokümanın yazım tarihi olan 1999 yılından da öncesine dayanan gizli örgütlü faaliyet içerisinde bulunduğu, yönetici ve üyelerinin örgütü "Derin Devlet" kabul edip dışa karşı da bu şekilde gösterdikleri anlaşılmıştır.
(...)Ergenekon Terör Örgütünün, gizli bir yapılanması olduğu, legal ve illegal alanlarda örgütlendiği, deşifre olan örgüt üyesinin öldürülmesi derecesinde katı hiyerarşik kurallarının bulunduğu, askeri birimler dahil her türlü kamu kurumunun örgütün faaliyet alanında olduğu, bütün kamu kurumlarının kontrollerinin ele geçirilmesini amaçladığı, siyasal amaçlan doğrultusunda da sözde devlet ve millet yaratına olduğu kabulü ve hemen herkesçe itiraz edilmeyecek milli değerlerin istismarı propagandası ile kasten öldürme dahil yasalarda suç olarak tanımlanan her türlü eylemin gerçekleştirilebileceği anlayışına sahip olduğu ve bu kapsamda birçok eylemi de gerçekleştirdiği anlaşılmıştır. Örgütün yakın amacının ülkede yönetim zafiyeti oluşturacak derecede eylemler yapıp kamu düzenini bozacak kargaşa ortamı meydana getirmek, nihai amacının da oluşacak kargaşa ortamı ile yönetime karşı yapılacak hukuk dışı bir müdahalenin kamuoyunda kabulü ve haklılığını temin edip, hukuk dışı bir müdahale ile yönetimi ele geçirmek olduğu tespit edilmiştir.
(sayfa 32)
Sayın sdt23
Alıntı yaptığınız bu bölüm idianamenin hemen başlarında yer alıyor ve bu alıntı yaptığınız bölümü kanıtlayan belgeleri ve diğer dayanakları ilerleyen bölümlerde ben bulamadım. Örneğin sayın Commodore1 in yazılarını dağıtmak istemediğim için sadece iddianameden 57,58,59,60 sayfaları örnek vermiştim. Yazdığım bu sayfalar sizin alıntı yaptığınız bölümün bir kısmını açıklıyor ve bu sayfalarda ben suç emaresi dahi bulamadım. Bu sayfalarda tarif edilenleri her parti yada bu ülke için bir amaçla yola çıkan her sivil toplum örgütü yapabilir eğer yapmazsa yani bu ülke için yeni planları yoksa zaten olmasının anlamıda yoktur.
Evet bende suça karışmış birtakım insanlar olduğuna eminim ama bu insanlar örneğin İlhan Selçuk yada Şener Eruygur mu derseniz orada ben hayır derim. Bu iddianame bana göre çok uzatılmış ve karıştırılmış. Bu konunun En başında söylediğim gibi bu dava bitmeyecek kim suçlu kim neyle suçlandı unutulacak gibi geliyor.
Türkiye içinde bu tip örgütlenmeler varsa milli menfaatler dışında kalan tüm suçlular cezalandırılmalıdır. Bu konuda en ufak bir itrazım yoktur. Ama Asala faaliyetleri gibi benzer bir takım milli menfaat için yapılmış devlet olmanın getirdiği eylemlerin bu iddianamede işi olmamalı. Her ülkenin bu tip ayıp yada gayri yasal faaliyetleri, vardır. Bundan sonrada olacaktır. Ama hiçbir devlet bunu bu kadar açığa vurmadı. Bizler sade vatandaş olarak okumakta değerlendirmekte bu kadar zorlanırken bu yargılamayı yapacak hakimlerin hangi şartta nasıl çalışacağını düşünmeye çalışıyorum. Davanın sonucu için bu nedenle ciddi kuşkular taşıyorum.
Her şeyi kabul edebilirim ama demagoji ve laf canbazlığını sevmem. Fikir konuyu çarpıtmadan varsa değerlidir evelenip gevelendikçe değil. Kaldıki elde yeterli veri olmadan dangıl dungul konuşmak biraz değil bir hayli ayıp oluyor.
''Acaba diyorum, Al Capone davasında olduğu gibi asıl ciddi suçlardan içeriye atması zor, bu şekilde mi atalım diye düşünmüş savcı? '' böyle düşünen savcının yeri HAPİSHANEDİR. Al Capone denen kişiyle bu kişileri bir tutan zihniyetimde benim muhatabım değildir.
İnsanlık tarihinin başladığı zaman her ne zamansa o zamandan buyana "halkın iradesiyle gelmiş hükümetleri devirmek" amacıyla bir örgüt çete ıvır zıvır kurulmamıştır. Bu niyetle kurulacak örgüt elemanları olsa olsa geri zekalı olabilir KİM GELİRSE GELSİN DEVİRELİM diye bir mantık olur mu? Bunu böyle kabul etmekte ayrı bir meziyet olsa gerek... Tebrik ederim. Mantığın terk ettiği noktada susmak erdemdir bu konuda susuyorum.
Ben Veli Küçük hakkında çok ciddi konuşacak bilgi ve donanıma SAHİP DEĞİLİM. Sizin sağdan soldan duyduğunuz zırvalamalarla da uğraşacak ne vaktim ne takatim var. Sizin de derinlik olarak konuşacak birikiminiz olmadığından bence konuşmayın....
Hatta daha ilersini söyleyeyim sanık kişiler hakkında hiç konuşmayın iddianameyi genel değerlendirin biliyorsanız. Eğer beraat ederlerse farklı bir şey çıkarsa sonuç çok ağır bir baskıda kalırsınız. Bende Veli Küçük denilen emekli generali savunma durumunda değilim savunmam da çünkü bilmiyorum ama merak ediyorum o ayrı...
'' Bu arada Levent Ersöz ile Turhan Çömez'i hatırlattığımda alındığınız için bir daha bu konuyu açmayacağım'' alınmıyorum alınmam bana ne !! Sizin uslubunuz bu konuda bozuk. Bir başka forum da erdem53 diye bir üyemiz ezanın Türkçe olması konusunda beni sorumlu tutuyor tarzında yazıp durdu !! Atatürk dedikçe onu görmedi sen ve senin gibiler dedi durdu !! Aynı şekilde sizde ben bu kişilerin yurt dışında olduğunu söylediğimde siz '' hımm 10 gün beklerim sonra...'' diye cümle kurdunuz. Sanılır ki bu iki kişiyi ben gönderdim. Bana ne yahu !!! Bundan rahatsız oluyorum. iki ay önce yakalama emri çıktı dediğinizde de çıkmadığını yazacaktım aman dedim bırak adamları korumakla itham eder... Olmayan Kaynanam gibisiniz herşeyden beni sorumlu tutuyorsunuz. Yani şimdi desem Çömez nereden ne oldu diye dinle allah dinle...
Yani özetle yazılarınızı ben merkezli olmaktan çıkarın hatta com diye başlamayın bile...