Re: Piyango Bileti Almak Haram mı?!!!
PROF. DR. BEYZA BİLGİN:
Bu konuda farklı görüşler var. Hiçbir şey tek başına haram olmaz. Onun kötüye kullanılması haramdır. Milli Piyango konusunda ben 'Haramdır' diyenlere değil de, 'İyiye kullanılırsa haram olmayabilir' diyenlere katılıyorum. Milli Piyango'dan birçok kuruma yardım aktarılıyor, buna bu gözle bakmak lazım. Ayrıca kişisel olarak da insanlara zarar vermiyor.
PROF. DR. SUAT CEBECİ (Sakarya Üniversitesi):
Yardımlaşma anlamında olan hiçbir şey haram değildir, kumar anlamında olan her şey haramdır. Kumar anlamında, insanların birbirlerini kandırarak, birbirlerinin kazançlarını elde etme anlamındaki organizasyonlar caiz değildir. Ama yardımlaşma anlamında Milli Piyango oraya girebilir. Çünkü, Milli Piyango'da toplanan paraların büyük bir kısmı Mehmetçik Vakfı'na, Çocuk Esirgeme Kurumu'na hatta devlete vergi olarak aktarılıyor. Bu şekilde yardımlaşma olarak düşünüldüğünde, ilke olarak her türlü organizasyon caizdir.
Fıkıh Hicri 1. yüzyıldaydı Sn. Sürücü, sonrasına Şeriat Hukuku diyelim biz...;)
Öncelikle herkesin düşüncesi yorumu ve anlayışı kendine aittir..Bunada saygı duymak gerekirki saygı duyarım..
Aslında bu konunun özü din ve inançtır..Bence şans oyunları ile eğlence amaçlı tüm oyunların iki yönde incelenmesi lazım birincisi hukuk yönünden ikincisi inançsal dini yönden..Hukuk kanun ve yasa ile düzenlenmiş durumları nedeni ile uygulamasında herhangi bir sakınca yoktur..Herkes dilediği gibi değerlendirebilir.
Dinsel ve inançsal yönden ise..Yaratıcının kendi kanunları ve uygulamaları geçerlidir..Bunlarıda fiziksel kullarına peygamberleri,Kitapları ile bildirmiştir..
Nasıl dinde ve inançta zorlama yoksa helal ve haramın seçimindede zorlama yoktur..Yaratıcı takdir hakkını kendi kullanmaktadır..Yalnız bunun hesabını ancak kendi soracağını beyan etmiştir..Helala uyanlar mükafatla (Cennetle)harama uyanlarda ceza(Cehennemle)değerlendireceğini bildirmektedir..
Bu fiziki alemde isteyen istediğini yapmayada müsade etmiştir..Tercih burada tamamen kişiye düşmektedir..Bence bu konunun tartışması bile boştur...
Mademki fikir ve beyin cimnastiği yapılıyor..Bir soruda benden..Oyun oynamak harammıdır..
Haram Nedir..? Kısaca Haram..: Yaratıcının istemediği men ettiği uygulamalar.
Helal Nedir....? Kısaca helal ...: Yaratıcının istediği ve hoşlandığı uygulamalar.
İmam hatipli genç... Al o parayı kardeşim!
Milli Piyango’da büyük ikramiyeyi paylaşan dört biletten ikisinin sahibi hâlâ ortada yok ya...
Star TV Genel Yayın Yönetmeni Erdoğan Aktaş’ın yazdığına göre, bunlardan biri, imam hatip lisesi öğrencisi gencecik bir çocukmuş. Bir türlü gidip ikramiyesini alamıyormuş; çünkü korkuyormuş...
Yakın çevresindekilere göre piyango bir tür kumarmış ve günahmış!
O da ailesinin, arkadaşlarının (yani mahallesinin) kendisini ayıplamasından, hatta bu yüzden dışlamasından çekiniyormuş...
Ah benim sevgili kardeşim, üzüldüğün şeye bak!
Dinimize göre faiz haram değil mi? Haram...
Alan da veren de günaha girmiyor mu? Giriyor...
Peki, nasıl bir çözüm bulmuş buna sizin mahallenin zenginleri, biraz düşün...
“Kâr payı” diyorlar, geçiyorlar!
Bütün yaptıkları bu:
Çünkü “faiz” haram, “kâr payı” mübah!
Olaya bir de bu gözle bak:
Sen bir bilet alarak, Milli Piyango İdaresi’nin “kârından dağıtacağa pay”a ortak oldun...
Allah da yardım etti; şans sana güldü!
Al paranı, çıtır çıtır ye, afiyet şeker olsun...
“Piyango haramdır, günahtır” diyenlere de aldırma... Ama ille de “Konuşmasınlar, kötü gözle bakmasınlar” diyorsan, kazandığın paranın kenarından köşesinden “göz hakkı” dağıt onlara üç beş kuruş...
Göreceksin, hepsi sana övgüler düzecek!
Hele bir de cami yaptırırsan, var ya... Yere göğe sığdıramazlar seni...
Mustafa Mutlu / Vatan
Alıntı:
Harun Gür rumuzlu üyeden alıntı
PROF. DR. BEYZA BİLGİN:
Bu konuda farklı görüşler var. Hiçbir şey tek başına haram olmaz. Onun kötüye kullanılması haramdır. Milli Piyango konusunda ben 'Haramdır' diyenlere değil de, 'İyiye kullanılırsa haram olmayabilir' diyenlere katılıyorum. Milli Piyango'dan birçok kuruma yardım aktarılıyor, buna bu gözle bakmak lazım. Ayrıca kişisel olarak da insanlara zarar vermiyor.
Birada da B vitamini var. Bira içen kişi ben B vitamini alıyorum diyor. Beyza hanıma göre bu durumda birada haram değil sanırım.
Malum havalar soğuk, grip, soğuk algınlığı şu aralar hepimizin başında. Öksürük, tıksırık derken aman dikkat ha, sakın öksürük şurubu içmeyin, sakın şu sıcak suda eriyen grip ilaçlarından da içmeyin. Anneniz nane-limon kaynatır onla idare edin diyeceğim ama haşa, portakalda, limonda da alkol var bilesiniz.
Liste uzayıp gider, her hareketinizde harama bulaşma riskiniz var, girdiğiniz tuvaletin bile yönüne bakmadan sakın işemeyin, büyük abdestinizi salıvermeyin.
Yok, yok, iyisi mi bence bir an evvel ölün, harama ne kadar az bulaşırsanız o kadar iyidir, belki Cennet'e gidersiniz...
Alıntı:
PROF. DR. BEYZA BİLGİN:
PROF. DR. SUAT CEBECİ (Sakarya Üniversitesi):
Yardımlaşma anlamında olan hiçbir şey haram değildir, kumar anlamında olan her şey haramdır. Kumar anlamında, insanların birbirlerini kandırarak, birbirlerinin kazançlarını elde etme anlamındaki organizasyonlar caiz değildir. Ama yardımlaşma anlamında Milli Piyango oraya girebilir. Çünkü, Milli Piyango'da toplanan paraların büyük bir kısmı Mehmetçik Vakfı'na, Çocuk Esirgeme Kurumu'na hatta devlete vergi olarak aktarılıyor. Bu şekilde yardımlaşma olarak düşünüldüğünde, ilke olarak her türlü organizasyon caizdir.
Fıkıh Hicri 1. yüzyıldaydı Sn. Sürücü, sonrasına Şeriat Hukuku diyelim biz...;)
Sayın gür,
bayat bir konuyu açmak istemiyorum ancak,
bu profların branşı nedir,
yaklaşımları pek teknik görünmüyor,
örneğin İYİYE KULLANILIYORSA HARAM OLMAYABİLİR şeklinde bir cümleye katılıyorum ne kadar doyurucu bir açıklama sizce :)
Sayın Cebeci de YARDIMLAŞMA olarak bakmış, oysa zaten bu kurumlara her isteyen her zaman bağış yapabiliyor, piyangoya gerek yok yani, bu işin aldatmacası,
belki garip gelecek ama, KUMARIN iyi bir şey olduğunu sanıyorum iddia eden pek yoktur, konuyu biraz analiz edelim, insanlar masaya oturuyor, kimse onları zorla oturtmuyor, bu insanlar içimizden biri zengin olsun, ben kazanırım ya da kazanamam, masada oturanların hepsi neticede arkadaşım, birini sonuçta mutlu edeceğiz, hayır işlemiş oluruz, sevapta kazanırız dese, bu düşüncesiyle kumar acaba meşru hale gelir mi, panzehir olur mu acaba, ne dersiniz ?
anlaşılamayan konu şu , İSLAM ŞANSA BAĞLI KAZANÇLARA MÜSADE ETMEMİŞ, ancak BİLGİ ve EMEĞE dayanarak kazanç elde edilebilir.
Kaldı ki islam zaten ZEKAT, SADAKA, fitre, vakıf kurulumu, sadakayi cariye anlayışı ile zaten yardımlaşmayı had safhaya taşımıştır. Bunun için ayrıca piyangoya ihtiyaç duymaz...
Konuya ne kadar doğru baktığımı bilemiyorum, ama bana görünen haliyle durum bu,
Saygılarımla...
Sn. Sürücü,
Sanırım kumarı tasvip ettiğimi düşündüren şeyler yazdım ki, siz böyle bir yorum yapmışsınız. Kumarı tasvip etmiyorum, bu Dinen haram olmasa da tasvip etmem. Ancak konu başlığımız Milli Piyango hatırlatırım.
Kazancın bilgi ve emeğe dayanması gerektiği ve yardımlaşma konusunda da hem sizinle hem Dinimiz ile hemfikirim.
Konu böyle haram ve helal mahfilinde geçtiğine göre, faiz de Dinen haramdır. Söyler misiniz bizim Merkez Bankası neden faiz verir (kamu iç borçlanma senetleri ile mesela) veya yabancılara Dünya üzerinde en yüksek faizi vererek halkı sömürür? Onlar haram olmaz da Milli Piyango mu haram olur?
Alıntı:
faiz de Dinen haramdır. Söyler misiniz bizim Merkez Bankası neden faiz verir (kamu iç borçlanma senetleri ile mesela) veya yabancılara Dünya üzerinde en yüksek faizi vererek halkı sömürür? Onlar haram olmaz da Milli Piyango mu haram olur?
Her ikisinin de doğru olmadığını biliyorum, ancak her ikisini de yapan Devlet,
ne yapabiliriz ki :)
Garip olan faizden çok piyangonun konuşulması. Faiz daha çok bilindiği için pek şaşırılmıyor. Ancak basın her yılbaşı piyango konusunu ısıtıp ısıtıp gündeme getirir. Raiting açısından daha elverişli olduğu için önplana çıkıyor sanırım...
Bence şeriatı getirelim, ikisi de doğru olsun. :o
Neyse ikinciyi tartışmak için önümüzde uzuuun bir 9 ay var, size iyi geceler...
Bakış açısı burada çok önemli . Dış sermaye gelsin sıcak para girsin diye HARAM faizi yüksek tutan hükümet 6 senede 185 tirilyon faiz ödemiş ne hikmetse helal olan EMEK ve ÇALIŞMA içinse bu kadr sürede sadece 102 Tirilyonluk yatırım yapılmış. Toplam yatırım 102 sadece faiz 185 Hep diyorum bu hükümetin helali az diyede kimse anlamıyor...
İşin komiği bu 102 tirilyonluk yatırımın yani HELAL olsun parası kazanma yolunun 47 tirilyonu şans oyunlarından gelen HARAM parayla yapılmış. Başka bir deyişle şans oyunlarıda olmasa hükümet yatırımda yapamayacak...
En çok faizle ilgili olanlarda HELAL e en düşkün olanlar... Helalcilerin parası çok ama Haram helal farketmez azıcık param olsun diye şans oyunu oynayanların paralarının iç edenler gene HELALCİLR bu işte ciddi bir terslik var ama neyse...