peki ... bilginiz yetersiz galiba
Printable View
peki ... bilginiz yetersiz galiba
Bilgimiz yetersiz değil ALGINIZ YETERSİZ.
Madalya için her yol mübah...
Savaşı kazanmak için her yol mübah...
Başarıya giden her yol mübah....
İktidar olmak için her yol mübah...
Şöhret olmak için her yol mübah...
Ah bir terfi edebilsem...
Sınavda yüksek not alabilsem...
Yaşam standardıma sınıf atlatacak düzeyde para kazanabilsem...
Bu ve benzeri konularda,
"etik" dışı yollara başvuranlarda,
hedefe ulaşmak için ;
"her şeyin mübah " olduğu makyavelist bir yaklaşımın hakimiyeti gözleniyor.Özellikle ticari hayatta. Çünki günümüzde birçok alanda iş yapmak,para kazanmak,tamamen elastik ve rekabete (hatta haksız rekabete) son derece açık.
Genel anlamda "ahlaklı" ve " etik" olmanın formülü nedir?
Çoklu zeka teorisinin sahibi Howard Gardner 'e göre ;
“etik zihin” sahibi, kendisine, “Ben nasıl bir insan, çalışan ve vatandaş olmak istiyorum? Eğer benim işimde çalışanların hepsi aynı bakış açısına sahip olsaydı ya da herkes benim yaptığımı yapsaydı dünya nasıl olurdu?” diye soran kişi
Etik yönlenme aslında ilk olarak “ev”de başlıyor. Bir çocuk, annesi ve babasını model alarak büyüyor. Sonrasında “okul” ve “arkadaş çevresi” etkin olmaya başlıyor. Çok güçlü bir etik anlayışla yetişmiş olsanız dahi,çevremizdekilerin "etik" olmayan davranışlarından etkilenmeniz olası.Çevresindeki herkes kopya çeken ,hırslı bir öğrenci,bir süre sonra başarıya giden yolun kopyadan geçtiğini düşünmeye başlayabiliyor.O halde "etik" anlayış değerlerine sahip olarak yetişmek yetmiyor.Aynı zamanda ,bu değerlerin korunabilmesi de önem kazanıyor.
"...Her şey mübah "deyip geçersek ,zaman içinde toplumda " etik" olmayan davranışların çoğalmasına katkıda bulunmuş oluruz.
Mübah Kelimesinin TDK sözlüğündeki tanımı;
1 . Dinî bakımdan yapılmasında sakınca olmayan, yapılması günah veya sevap olmayan.
2 . mecaz Yapılmasında sakınca görülmeyen.(Yorumsuz)
Sayın commodore
"Her yol mübah" deyiminin kaynağını aşağıda dilim döndüğünce izaha çalıştım.Sürç-ü lisan olduysa affola.
Makyavelizm Felsefesi:
Makyavelizm felsefesinin temel düşüncesi " amaca ulaşmak için her araç mübah" fikridir.
Bu araçların ahlaki ,hukuki ve hatta dini bir sınırı yoktur.
Makyavelizm kavramının yerleşmesine neden olan Makyavel (Niccolò Machiavelli), 1469-1527 yılları arasında yaşamış rönesans ve hümanizm döneminin önemli ,İtalyan düsünürlerinden biridir.
Makyavel ve düsünceleri tüm totaliter yönetimler ve özellikle faşistler tarafından kullanılmış olduğu için de, faşizmin de öncülerinden biri olarak da kabul edilir.
Aynı zamanda Kurtuluşun "kuvvete dayanan ulusal devlette " olduğunu savunduğu için ,onu aynı zamanda ulusal devletin babası sayanlar da vardır.
Makyavel ," amaca ulaşmak için her araç mübah" derken buradaki " amaç " sözünü , " devlet için "kullanmıştır.
Günümüzde ise , insan ilişkilerine egemen olan Makyavel kişilik, tam da post-modern döneme uygun bir kişilik tipi örneği sergilemektedir.
Dolayısıyla "Her Yol Mübahtır " sözü makyevel' le özdeşmiştir.
"makyavelist" sözü kötüleme, aşağılama amacıyla kullanılır. makyavel'in düsüncelerini günümüze kadar taşınabilmesinin nedeni bu fikirlerin sadece totaliter yönetimlerce değil ; çağdaş devletler, iş adamları ve de özellikle politikacılar tarafından da kullanılmasındandır.
Saygılarımla
içimde allah korkusu olmasa idi coktan kazanmıştım
İçinizdekinin (!) adı vicdan, ahlak, insan sevgisi ya da adalet kavramı vb. de olabilir.
Kazanmak için yukarıdakilerin herhangi birini (evrensel ölçütleri açısından) zedelemeyen her yol uygundur.
Kolayca farkedileceği gibi bu ölçütlere göre yapılacak bir elemeden sonra anayol dışında seçenek kalmamaktadır. Anayolun rotası, işret ve işaretcileri ise kanunlarla belirlenmiştir.
Konuyu açarken aslında neden bahsetiğim apaçık ortada olduğu halde, kelimelerin anlamlarına yada türkçe veya arapça anlamlarına saplanıp kalınarak konunun özünden sapılıyor. Kelimelerin açık yada gizli anlamlarına aptalca saplanıp kalmayalım lütfen... !!!:kızgın:
Sorum çok açık.
Bir hukukçu daha doğrusu avukat , bir davayı kazanmak yada bir icra takibini sonlandırmak adına her yola başvurabilir mi ?.
Bunu bir itham yada suçlama veya bir kinaye olsun diye sormuyorum tamamen genel bir tartışma konusudur. Bence tartışılması da gereklidir.
Anlamadığınız veya anlayamadığınız ya da anlamak istemediğiniz husus:
Avukat, müvekkiline vekaleten hareket eder.Üstlendiği hukuki olay kendi işi olmadığı gibi, izleyeceği yol ve yöntemler yasalarda belirlenmiştir. Bu yöntemlere dayanarak hukuki işlemlerde ve taleplerde bulunur. Sorunuzu çok açıklıkla yanıtlayayım. Müvekkilinden aksine bir talimat almamış ise üstlendiği olayı müvekkili lehine sonuçlandırmak için yasa çerçevesinde elinde olan tüm hukuki silahları kullanır, bu ona 1136 sayılı Avukatlık Kanunu ile verilmiş bir görev ve sorumluluktur.
Konuyu açarken genel bir soru sormuşsunuz, sonra da konuyu açarak, emekli maaşının haczedilmesinin yasal olmadığını ancak buna rağmen bu uygulamayla karşılaştığınızı belirtmişsiniz.
Bu hususa Av. Onur Tunga meslektaşımız gayet açık bir cevap vermiş ve Yargıtay uygulamasını açıklamış ama anlaşılan o ki siz yine anlamamakta direnmektesiniz.
Amacınız ise gayet açık. Bir hukuk sitesinde avukata ve avukatlık mesleğine karşı olumsuz ve haksız bir polemik yaratmak. Aptallığın daniskası da zaten budur.