YENİ ZELANDA http://www.bigglook.com/biggtravel/i...elanda/sag.jpg
Yeni Zelanda, güney yarıkürede Avusturalya'nın güneyinde 2 adadan oluşan bir ülke. Doğal güzelliklerin çok bol ve çeşitli olduğu bir yer, her iki ada da gezilmek istendiğinde en az 2 hafta gerekli. Uçaklar genelde direk Auckland'a iniyorlar (kuzey ada). Buzullardan fiyortlara, muhteşem göllere ve kilometrelerce kum plajlara kadar değişik opsiyon var, ve hepsi de çok güzel. Yeni Zelanda hakkında oluşturduğum tek olumsuz fikir, insanların genelde soğuk olduğu ve çok sessiz sakin bir yer olduğu
Bir Cumartesi öğleden sonrasında bile şehirlerde sokaklarda kimsecikler yok, en çok insanı sanırım sinemada gördüm. bir şehir. En büyük şehirler kuzeyde gibi, Auckland ve başkent Wellington, gökdelen görülebilen nadir yerler. Diğer şehirler kasaba gibi, ama özellikle güney adadaki bazı şehirler çok güzel ve turistik.
Vize almak kesin gerekiyor, konsolosluk Ankara'da, işten bir sürü belge istiyorlar, ama benim vizem için bileti ayırttığım seyahat şirketi başvurdu ve 1-2 gün içinde alındı.
Yalnız Türklere karşı biraz önyargılılar, ülkeye girerken acayip aranıp sorgulandım, içeride de herkesin bildiği tek şey eroin vs ticareti - bize sadece o gözle bakıyorlar.
İki ayrık kültür var gibi geldi bana ama bir arada oldukça rahat yaşayan: Maoriler ve beyaz ırk. Maoriler adanın ezelden beri yaşayan halkı, Polinesian ırkından oldukları ve adaya 1000 civarı yıllarında geldikleri sanılıyor. Maoriler görebildiğim kadarıyla acayip relax insanlar, eğlenceye düşkün olduklarını sanıyorum ve beyazlardan daha sıcaklar.
Beyazlar ise ilk 1650 yıllarında (Abel Tasman) gelmişler ama yerlilere yenildikleri ve fizki olarak da 'yenildikleri' (ilk başlarda Maoriler yamyammış) için fazla kalmamışlar. Daha sonra James Cook 1700'ün son yıllarında adaya tekrar gelmiş ve Tahitili çevirmeni sayesinde iyi ilişkiler kurmuş, bu adaya İngilizlerin gelmesinin ilk adımı olmuş. 1800'ün sonlarında kendini yöneten bir İngiliz kolonisi oldukları halde tamamen özgür ülke olmaları 1947'yi bulmuş. Bu arada ilk başlardan itibaren Maoriler'in nüfusu çok azalmış, yeni gelenlerin getirdiği hastalıklar ve kendi kabileleri arasında süren amansız savaşlar nedeniyle. Beyazlar bu savaşların bitmesi, Maori halkına da eşit haklar verilmesi için çok uğraşmışlar ve bu eşitlikten çok gurur duyuyorlar.
Her yerde hem İngilizce hem de Maori dilinde tabelalar var. Genel olarak da kendilerine 'Kiwi' diyorlar (ülkenin simgesi de bu uçamayan uzun burunlu kuş türü zaten).
Şu anda ülkelerine çok bağlılar ve özellikle çok güzel olan doğalarını sıkı bir şekilde koruyorlar, beyazlar son derece düzenli, dikkatli ve kültürlü - kişisel gözlemlerim görebildiğim az sayıda Maorinin aynı şekilde olmadığı. Beyazlar adaların korunması için ülkeye giren herkesi didik didik arayıp, içeri ekolojik dengeyi bozacak hiçbir şeyin alınmamasına özen gösteriyorlar, buna uçakta herkesin üzerine dezenfektan sıkılması da dahil.
Radyodan duyabildiğim kadarıyla intihar oranı oldukça yüksek, doğum oranı ise düşük bir ülke. Gördüğüm güzellikler bir yana biraz depresif hissettiğim doğru, bir Akdenizli olarak.