Ebrulli, ben de tüm DEĞERLİ üyelerden özür dileyerek size güle güle diyorum !
Printable View
Ebrulli, ben de tüm DEĞERLİ üyelerden özür dileyerek size güle güle diyorum !
Sayın Onur Bey
Bu yanıtınızda yetkili mahkemeyi göstermişsiniz, ancak daha sonra ek notunuzda bunun 367 oy tartışması gibi yorum olduğunu belirtmişsiniz. Ancak yetki bir yorum değildir. Kişiye göre değişmez. Yanılıyormuyum?
Ayrıca İş mahkemesinin de bu konuda görevsizlik kararı vermesi aynen İcra Hukuk gibi mümkün. Çünkü sizinde yazdığınız gibi pirimden doğan uyuşmazlıklar için bu yetki geçerli. Ödeme emri geldi itiraz ettiniz ve itirazınız ret edildi. O zaman iş mahkemesi yetkili ama maaşa yönelik haczedilemezlik şikayeti için bu yetki net değil. Haczedilen şey konut olsa,satılsa diyelim, buna yönelik şikayet için yetkili mahkeme İcra hukuk oluyor. (yasaya göre) Aslında burada bir karmaşa var gibi. Kusura bakmayın ve lütfen yanlış alamayın. Yol gösterdiğiniz insan açısından sorun olabilir diye yazdım.
Saygılarımla.
Sayın mkocagul;
Kural olarak yanılıyorsunuz. Yetki ya da görev konusu kişiden kişiye göre değişmez olsa idi, mahkemeler yetkisizlik veya görevsizlik kararı vermezlerdi değil mi?
Neyse, bu önemli değil, size görevli mahkeme konusunda yol gösterebilecek bir Yargıtay kararını yazıyorum...
Yargıtay 12. Hukuk Dairesi'nin 15.09.2003 ve 2003/13803 Esas ve 2003/17540 Karar sayılı kararına göre,
"506 Sayılı Kanunun 80.maddesinde değişiklik yapan 3917 Sayılı Kanun gereğince 1.10.1994 tarihinden sonra 6183 Sayılı Kanun hükümleri uyarınca SSK tarafından alacağın tahsili için yapılacak takiplerden doğan uyuşmazlıkların çözümlenmesinde anılan Yasanın son fıkrası uyarınca Sigorta Müdürlüğünün bulunduğu yer iş mahkemesi yetkili ve görevlidir.
6183 Sayılı Yasadan sonra yürürlüğe giren sözü edilen Yasa hükmü gereğince, iş mahkemeleri özel olarak görevli kılındıklarından 6183 Sayılı Yasadan doğan takiplerde haczedilmezlik ile ilgili şikayetlerin iş mahkemelerinde görülmesi gerekir. Bu nedenle Merciice yetkili olarak sigorta müdürlüğünün bağlı olduğu iş mahkemesinin görevli olması nedeniyle görevsizlik kararı verilmesi gerekirken işin esasını inceleyerek yazılı şekilde karar vermesi isabetsizdir."
Kim ne düşünür bilmem ama Yargıtay da böyle düşünmüş...
Selamlar.
Kusura bakmayın polemik yaratmak için değil ama bilgi edinmek için yazıyorum. Konu gördüğüm kadarı ile çok uzamış ve tatsız yerlere gitmiş zaten. Bu nedenle bağışlayın. Konu ile ilgili çok çelişkili ve farklı bilgiler öğrenebildim. Aslına bakarsanız , ben soruyu soran arkadaşımızın maaşı haczi mümkün olan guruptan olduğu kanısındayım ( Bir pirim borcu gibi hissediyorum) ancak. Pirim alacaklarına ilişkin uyuşmazlıkların iş mahkemesinde, para cezasına ilişkin uyuşmazlıkların idare mehkemesinde çözümlendiği söyleniyor. Detayını öğrenemedim ama Anayasa mahkemesinin bir yasa iptal kararına dayanan belirsizlikten dolayı karmaşa olduğu söylendi. Bir başka arkadaşımda bağkur maaşına dair haczedilemezlik şikayetinin Bağlı İcra Hukuk a şikayet edilmesi gerektiği söyledi. (Kamu düzenine ilişkin olması nedeni ile) En kötüsü şikayet edilir, İcra Hukuk görevli mahkemeyi belirterek görevsizlik kararı verir, sonra dosyanın görevli mahkemeye gönderilmesi istenir dedi. Bana çok mantıklı gelmese de usul konusunda çok bilgim yok.
Vakit ayırdığınız için teşekkürler.
Saygılarımla..