Re: Kiramı ödediğim halde ödenmemiş olarak icraya vermiş...
Alıntı:
ccakar rumuzlu üyeden alıntı
merhaba arkadaşlar.
bugün arkadaşlardan duymuştum ama inanamamıştım. bir de internette araştırayım dedim. demekki doğruymuş.
kiracının kirasını ödediği halde ev sahibinin ödenen kirayı inkar etmesi konusunda yazılanları büyük bir şaşkınlıkla okudum. yanlış anlaşılmasın. şaşkınlığım yapılan yorumlara değil, kanunu böyle hazırlayanlaradır.
ortada kiracının sözüne karşılık ev sahibinin sözü var. kiracı ödediği kira için makbuz vs. alması gerekiyorsa ev sahibinin de aldığı kira için makbuz vs. vermesi gerekir. her iki taraf için de bir belge söz konusu iken iş mahkemeye gelince kiracının sözünü belgelemesi isteniyor. ev sahibinden neden belge istenmiyor?
ben burada kiracılara haksızlık yapıldığını düşünüyorum. böyle bir durumla karşılaşırsam AİHM'ne kadar giderdim.
Sayın ccakar,
Ev sahipleri her yıl 1-25 mart arası devlete kirada olan konutlarının hesabını ve kira gelir vergilerini ödemek zorundalar.Makbuz verme gibi bir zorunluluk yok.Evi kiralayan ev sahibine karşı borçlu olduğuna göre bunu ödediğini ispat etmek zorunda.Bir malı satın aldığınızı düşünün,alıyor ve parasını ödüyorsunuz.Burda da kiralanan bir mal var.Ev sahibinin ispatı evi size kiraya vermiş olması değilmidir.Sizde nasıl bir mal aldığınızda fiş istiyorsanız kirayı ödediğinizde de fiş yerine imza almalısınız ya da banka kanalıyla ödeyip dekontunuzu saklamak zorundasınız.Aksi takdirde nasıl kötü niyetli kiracılar var ise kötü niyetli ev sahipleride her zaman olacaktır.
Ev sahibinin belgesi kiraya verdiği konutudur.Kira sözleşmesinin yazılı olma zorunluluğu yoktur.Siz orda en az 1 yıl oturacağınıza göre ev sahibiniz bunu her zaman ispat edebilir.Ama siz her ay kirayı ödediğinizi nasıl ispat edersiniz?
Re: Kiramı ödediğim halde ödenmemiş olarak icraya vermiş
Merahabalar bende yeni konu açmaktan sa burdan yazmayı yer işgal etmemeyi yeledim benim sorumda arkaşınkine benziyor ve msait olursanız cevap veririseniz çok sevinirim bende ortaköyde bir dükkan tutdum 3 sene önce kontrat yaptım devir hakkını aldım ve kiralarımı banka üzerinden yaptım aradaki samimiyet ve benim kiralarımı ödememden dolayı kontrat yenileme yapmadık ve şu anki durum üç senelik zamların tamamında 800 tl olan kiramı 4 aydır 750 olarak yatırdım durumum olmadığı için gene bankadan yatırdım bugün elime gelen ihbar namede 450 tl lik borcum olduğunu ve 30 gün içersinde ödemediğim taktirde icra ve tahliye kararı ve avukatlık mahkeme ücretlerinide benim ödüceme dayir benim sormak istedim uzun oldu ama terim bilmediğim için böle yazıyorum ortada kontrar olmadan kiranın bedelini nerden ispatlaya bilir ve böle bir dava açılırsa kazanma olasalıgı nedir ilgi ve alakanıza teşşekur ederim yazılarımla yer kapladım ama böle bir portal olduğunu duyunca halk arasında konuşmaktan sa bilenlere sormak daha dogru geldi iyi çalışmalar dilerm3
3 yıl önce yapmış olduğunuz kontrat halen geçerli,
orada her yıl kiranınn ne miktarda arttırılacağı yönünde bir madde varsa o da geçerli.. Kontrat olmasaydı bile, bankaya yatırdığınız için kiranın miktarını oradan da ispat edebilirdi sanırım..
Bankaya geçen yıl yatan 750 YTL. ise bu miktar sizi bağlar, ancak 800 yatırmak için sözlü anlaşma yetmez, bununla ilgili kontratta bir artış maddesi olması gerekir, böyle bir madde yoksa, dayanak yoksa, alamaz,
teferruatlı, ve çok ihtimalli bir konu, eksikleriniz var anlatımınızda, hukuk maalesef çok karışık bir iştir, böyle iki cümleyle bitmiyor
tabıkı sızın kadar konuya mutabık olmadıgımız kesın olamıcamızda kesın ama yınede verdgınız bılgı ıcın tesekkur ederım benım orenmek ıstedımde bı ne vı sızın dedıgınız gıbı bankaya yatırıdıgım rakam baz alınırsa sorun yok ılk ıhbarnameyı cektı zaten ama ben kıramı 50 tl eksık yatıyorum bunla ılgılı bı yaptırım uygulayabılırmı benı mahkemeye verse 5 ayı toplasm ve kac senedır 400 tl odemedım cıksa bununla ılgılı bır ıcra yada tahlıye talep edebılırmı onu orenmek ıstedım bu yazdıklarımda sızı pek aydınlıtmıcak ama genede ılgınız ıcın tesekkur ederım ıyı calısmalar