Sayın damlasu, daha geniş bilgi almak için lütfen özelden mesaj gönderiniz
Printable View
Sayın zeynep hanım verdiğiniz bilgilerden dolayı teşekkür ederim.Size mesaj gönderdim.Hukuki.net te gönderdim içerisinde e-mail adresimde var ilgilenirseniz sevinirim.
Şu ana kadar konuyla ilgili Damlasu rumuzlu arkadaşımızın başlattığı tartışma platformunu öncelikle olmulu bulduğumu bildirir ama bazı yanların eksik ve hatalı anlaşıldığını söylemek isterim. Benim söylemek istediğim şu. Önüme gelen olaylardan ve mesleki bilgi ve tecrübelerime dayanarak şunu söyleyebilirim. Her türlü telefon görüşmesine geçmişe dönük olarak ulaşılamaz. Yani görüşmeler kayıt altına alınamaz. Çağdaş dünyada böyle bir uygulamayı, hangi amaçla yapıyor olursa olsun görmek mümkün değildir. Çünkü böyle bir uygulama açıkça devlet tarafından özel hayatın gizliliğini ihlal, kişilerin kişilik haklarına saldırı oluşturur. Başta Anayasa olmak üzere diğer kanunlar ve özel nitelikteki düzenlemeler kişilerin özel hayatına ancak yoğun suç şüphesinin bulunması, kanunun emrerttiği hükümlere aykırılık ve telafisi güç ve imkansız zararlı sonuçların önlenmesi amaçlarıyla müdahaleyi mümkün kılmaktadır.
Yukarıda da detaylı bir şekilde açıkladığım gibi Sayın Damlasu arkadaşımız şunu bilmelidir;
1- Cep telefonlarından içerikleriyle beraber transfer edilen her türlü kısa mesaj içerikleriyle GSM Şirketlerince 2 yıl boyunca saklanır.
2-Ev telefonları ve cep telefonları aramaları sonucu yapılan görüşmeler mutat olarak ilgili kurumca kayıt altına alınır. Bu konuda C. Savcılıkları ya da Mahkemelerce talep edildiği takdirde hazır edilmek üzere ARŞİV KAYITLARI tutulur. Söz konusu kayıtlarda konuşma zamanı, arayan numara, aranan numara ve aranma sırası, kronilojik olarak belirtilir. Tüm bu arşiv kayıtları 5 yıl boyunca ilgili ukrumca saklanır.
3- Her türlü ev, iş yeri ve cep telefonu hatlarından yapılan görüşmeler bire bir içerikleriyle kayıt altına alınamaz. Aksi durum zaten ceza hukuku bağlamında suç teşkil eder. Çünkü esasen acil hallerde C. Savcısının, diğer hallerde Hakimin kararı olmaksızın hiç kimsenin telefon görüşmeleri kayıt altına alınamaz ve dinlenemez.
Sanırım bir önceki mesajımla ilgili kafalardaki soru işaretleri çözülmüştür. herkese sevgi, barış, adalet ve huzur dolu günler dilerim. İnsanca yaşam ve insanca adalet düsturunuz ve şiarınız olsun. İyi günler...
cep telefonundan ve internet üzerinden gonderilen tüm kısa mesajlar (sms) sistemde kayıt altına alınıyormu? Yoksa savcılık inceleme baslattıgındamı kayıt altına alınıyor?
yahoo hotmail gmail gibi e-posta iceriklikleri kayıt altına alınıyormu? Yoksa savcılıga basvurduktan sonra mı kayıt altına alınıyor?
cep telefonundan ve internet üzerinden gonderilen tüm kısa mesajlar (sms) sistemde kayıt altına alınıyormu? Yoksa savcılık inceleme baslattıgındamı kayıt altına alınıyor?
yahoo hotmail gmail gibi e-posta iceriklikleri kayıt altına alınıyormu? Yoksa savcılıga basvurduktan sonra mı kayıt altına alınıyor
Sayın Arkun Proje,
Günlerdir hiçbir telefonun mahkeme kararı olmadan dinlenmediği konusunda tabiri caiz ise davul dövüyoruz ancak sayın hukuk sever üyemiz E. Ç.'nın olayı karıştırması nedeniyle konu uzadı da uzadı temcit pilavı gibi önümüze kondu durdu. Kendisinden konu ile ilgili yasanın sayısı ve hangi Resmi Gazete'de yayınlandığı bilgisini sorduk ve bu forumdan aynen şöyle dedi; "sizin için oturup da gecenin bu saatinde resmi gazete mi karıştıracağım?" Tabi ki bu deyiş boşuna değildi, çünkü telefonların mahkeme kararı olmaksınızın dinlenmesi konusunda bir yasa olmadığı gibi olmayacaktır da..
Yine bu forumda ileri sürülen 2006 tarihli savcılık yazısıyla 2005 yılına ait dökümün nasıl elde edilebildiği konusundaki kafaları karıştıran yazısına da yanıt veriyorum. İddiasında şöyle diyor; "Eğer telefon dinlenmiyorsa nasıl oluyor da bu görüşme içeriği kayıt savcılığın istemi üzerine hemen temin ediliveriyor?" Temin ediliyor çünkü işin evveliyatı var!! Tehdit edilen şahıs telefonunu önceden hakim kararıyla dinlemeye aldırtıyor da ordan elde ediliyor yoksa kendisinin ileri sürdüğü gibi Türkiye genelinde milyorlarca telefonda konuşulanlar bire bir kayıt altına alınmıyor.
Bu vesile ile bir kez daha tekrar ediyor ve teminatını veriyorum ki; Türkiye'de hiç bir telefon yargı kararı olmadan ne dinlenmekte ne de dinlenmeksizin görüşme içerikleri kayıt altına alınmaktadır.
Yönetimin Notu: Üyemizin üyeliği, 1-diğer üyelerimize karşı saldırgan tavır sergilemesi, 2-Bu husustaki uyarılarımızı dikkate almaması 3-Yönetim olarak, iletisinin içine tıpkı bunun gibi yazdığımız uyarıları, kurallara aykırı olarak silmesi nedenleri ile askıya alınmıştır.
Artık bu konuya cevap vermek dahi istemiyorum.Kimseye birşey ispat etmek zorunda değilim.
Sayın damlasu,
Neden panik bir vaziyette sms kayıtlarının kayıt altında olup olmadığını öğrenmeye çalışıyorsunuz anlamış değilim. Ancak sanırım daha evvel birine gönderdiğiniz mesajlar dolayısıyla bir sıkıntınız var.
Ben boşanma davamda karşı tarafın sms kayıtlarının icelenmesini talep ettim. Mahkeme reddetti. Sadece ceza davalarında gsm operatörleri döküm (sms içeriği9 veriyorlarmış. Bir sonraki celse de bu konu hakkında ısrarcı olucağız hakime. Bakalım ne çıkacak. Bazı hukukçu dostlarımız ısrarcı olursak kabul edilebileciğini söylüyorlar.
Yani özetle mesajlar kayıt ediliyor ( bunu turkcell de çalışan bir muhendis aracılığı ile de teyid ettim) ama onlara ulaşmak oldukça zor.
BU ARADA GSM SIRKETININ telefon gorusmleri ve kisa mesaj iceriklerinin kayitlarini tutup tutmamalari hakkinda sordugum soruya verilen cevap aşagıdadır!
Mahkeme kararı olduktan sonra icerik kaydı yapıldıgından bahsediliyor!!!Alıntı:
Anayasa 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu, 5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanununa ve diğer mevzuat hükümleri uyarınca Şirketimiz, GSM hizmeti sunduğu müşterilerinin hatlarını dinlememekte, konuşmalarını kayıt altına almamaktadır. Sistemimizde kısa mesajların içeriklerine ilişkin kayıt da tutulmamaktadır.
Bu arada silinmiş gönderilmiş e-mail kayıtları gmail yahoo, hotmail gibi servis sagliyicilarda tutuluyormu?
Sayın Arkunproje tabiki Gmail hotmail veya yahoo sizi özel mesajlarınızı tutmaya hiç bir şekilde hakkı yoktur ve yasal bir suçtur.Kesinlikle böyle bir şey yapma hakları bulunmamaktadır.Rahat olun.
Sayın arkun proje bu sorduğunuz hangi GSM oparatörüdür cevaplarsanız sevinirim.Yoksa hepsi için anladığım kadarıyla geçerli.