O yönden doğru söylüyorsunuz
Printable View
Bankayı aradım, kredi kartını yapılandırayım dedim, gecikmeniz yok yapılandırılmaz diyor , ne iş bu ya.
Bankalar sanırım 90 günden az gecikmiş, avukatta ve icrada olmayan kredi ve kredi kartlarını yapılandırmaya karar verdiler. Kararı bankalara bırakırsan maalesef başka bir durum da beklenemezdi. Acaba avukattaki, icradaki, gecikmiş, gecikmemiş bütün kredi kartları ve tüketici kredilerini X.XX faizle XX ay yapılandırma getirmeye yasalar izin vermiyor da ondan mı yapmıyorlar ki?
Arkadaşlar size olayı açıklayayım , ve yaşadıklarımı ,
Başbakan yardımcısı icralık olanlar bile yararlanacak dedi , bu açıklamanın akşamı , haber sitelerindeki açıklama da ise , sadece CANLI kredileri kapsıyor denildi...
Bddk bütün bankalar yapmak zorunda dedi telefonla görüştüm veee İcralık olan dosyalar eğer bankanın avukatı ise bunlarda yapmak zorunda dedi ama ismini vermemde sakınca varmı bilmiyorum garanti bankası bizimle muhattap olmayın dosya bizde çıktı avukat ile görüşün dedi , o ahımı alan avukat ise bana 9 bin tl lik borcumu 48 ay vade yaparım ayda 500 tl ödersin toplam 29 bin falan oluyor..
bu nasıl bir şey anlamadım ,hiç mi vicdan yok hiçmiş HUKUK yok , sadece bankalarmı haklı benim 9 bin lik borcumu 29 bin yapan avukatın ve bankanın suçu yokmu, asla hakkımı helal etmiyorum, elbet bu dünyadan göçüp gidicem öbür dünyada hiç birine hakkımı helal etmicem , benden aldıkları o boş yere olan 20 bin tl için...
Bankarın dedikleri icralıklar asla olmayacak ve idari takipdekiler de olmayacak ,,,
Peki bu yasa neden çıktı ???? Anlayan biri varsa söylesin... Adam zaten kredi borcunu ödüyorsa niye 72 yapılandırıp fazla faiz ödesin???
Benim bilgiğim bu olay ödeyemenler için çıkması lazım dimi? , e bankayı arıyorum sizin krediniz 3 ay geçikmiş siz faydalanamzsınız dedi... eeee dedim peki kim yararlanacak bu yasadan ????
Dediği cümle gecikmesi olmayanlar takip de olmayanlar.... Bende ee kardeşim benim borcumu normal ödüyorsam niye bidaha yapılandırayım dedim.. Bankada bana siz yararlanamazsınız dedi :)
Yani durum bu çıkan yasa borcunu düzgünce ödeyenler için :) ee yani niye çıktı bu yasa adam zaten düzgün ödüyor ..
Ben hiç bir şey anlamadım bu durumdan
9 bin tl'lik borç nasıl 29bin oldu
asıl borç 9 bin küsür banka bunu 12 falan olmuş bu normal , avukat amcada 3 bin kendi parasını eklemiş , bende ayda 500 öderim dedim anlaşma yapalım ozaman 58 ay 500 aylık dedi , bu normal değil sanırım , bunu şikayet edebilceğim bir yer varmı nasıl yapabilrim bunu bddk ilgilenirmi ?
Borç kredi borcu mu , kredi kartı borcu mu? İkisine uygulanan faiz oranları farklıdır.
Ayrıca neyi şikayet edeceksiniz anlayamadım.
Alacaklı vekili avukat (yada siz) bir teklif sunmuş, teklifi avukat sunduysa siz KABUL ETMEK ZORUNDA DEĞİLSİNİZ, siz taksitlendirme teklifi sunduysanız da karşı taraf KABUL ETMEK ZORUNDA DEĞİL. Ortada henuz 29.000 olmuş bir borç yok , taksitlendirme planını kabul ederseniz 58 ay sonunda ulaşılacak toplam miktar 29.000 olacak benim anladığım.
Bankalar kredi kartları için uygulayabilecekleri faiz oranlarını, her yıl merkez bankasınca açıklanan oranlara göre hesaplayıp merkez bankasına bildirirler. Bu konudaki mevzuat bu şekilde. Bu da aylık faiz için %2 , gecikme faizleri için de %2,5 lar civarında.
%2,5 aylık gecikme faizine kadar çıkma hakkı varken gecikmedeki kart borcunuz için aylık %2,08 faiz uygulansa, yıllık %25 yapar, yani 1 yıl sonunda ödemeniz gereken rakam 12.000 iken 15.000 olur. 3000tl yıllık faiz demektir ki bu da aylık 250 tl faiz yapar. 58 ay sonunda kabaca 14.500tl faiz ödemesi demek olur.
Aldıkları faiz tutarı üzerinden ödenmek zorunda olunan %5 i kadar BSMV, %15 i kadar kkdf tutarlarını da siz ödersiniz.
14.500 tl faiz ödediğiniz için bir de üstüne faiz miktarının %15 i kadar yaklaşık 2175tl kkdf, ve faiz miktarının %5 i kadar yaklaşık 725tl BSMV için ödemek zorundasınız, bu hesapla baktığınızda 12.000 ana para+ 14.500 58 ay için aylık %2.08 oranında uygulanmış faiz +2175tl kkdf + 725 tl bsmv = 29.400 tl ödemeniz gerekir demektir bu da. ( içinde avukat amcanızın kendine eklediği 3000 tl yok dikkat ederseniz)
Şimdi, normal olmadığını sandığınız kısım neresidir.
Hocam bende sizi anlayamadım , 9 bin tl lik borcu 29 bin vereceksin demek normal mi geliyor hocam size?
Sizdemi icra avukatısınız?
Yasal mevzuata göre , 58 ayda ödendiğinde normal .
İcra avukatı değilim, avukat ta değilim, dahası tam da bu günlerde benzer bir sorunla boğuşmakta olan biriyim.
Sizin bahsettiğiniz 12.000 rakamının 2,5 katı kadar bir miktar için , sizin öderim dediğiniz rakamdan 3 kat fazla aylık ödemeye rağmen, bir buçuk yılın sonunda geldiğim noktada 21.000 tl ödemiş olmama rağmen başlangıçtaki borcumdan bir miktar daha yüksek borçlu durumda olan biriyim sadece.
Borç kredi borcu mu, kredi kartı veya ek hesap borcu mu?
O 58 ay taksitlendirme teklifini kabul ettiniz mi etmediniz mi?
Hayır hocam henüz kabul etmedim , biraz kradi kartı , birazı ihtiyaç kresini ikisini birleştirmiş , normalde 9 bin oluyor banka 12 bin yapmış avukat ücret eklemiş 3 bin lira , peşinatsız ödeyeceksen 500 58 ay vade yaparım diyo , henüz anlaşmış değiliz . ama standart icra avuklatı yani yok kabul etmen gerekiyor yoksa eve haciz falan diyip korkutmaya çalışıyor. benim düşüncem biraz daha bekleyip kendinisin düşük teklif etmesi yok sa ödemem bu saatden sonra