Cevap: 3 yillik kiracim kontrati yenilemiyor ( ihtar çekildi telefonlara cevap vermiyor)
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
3 gerçek var;
- 3 yıllık kiracınız var
- borçlar kanunundaki düzenlemeye göre ,şu an açabileceğiniz kira tesbit davasında hakim en fazla ÜFE oranında artışa karar verebilir, Temmuz ayı için ÜFE 6,75 civarında! 6,75 in üzerinde bir artışa karar veremez!
- 5 yıl aşıldığında dava açabilirsiniz emsal kira tesbiti için, 5 - 3yıllık geçmiş: 2yıl
Beklediğiniz yönde bir sonuç alabileceğiniz dava için 2 yıl daha beklemek durumundasınız.
benimde sonuç olarak çıkaramadığım birkaç şey var şöyle ki ;
1 - Beş yıl olmadan önce emsal kira tespit yani uyarlama davası açamıyor muyum ?
2 - artış %6,75 olsun önemli değil benim artışa itiarzım yok kiranın kendisi emsallere göre az hakim sadece tüfe zammına mı bakıyor bunu anlayamadım komşumun kiracısı 4000 tl alıyor tüfe zammıyla %7 ekleyerek 4280 tl alacak yeni dönemde ama benimki 3000 + %7 ile 3210 tl de kalıyor bu hakkaniyet mi onu anlayamadım.Hakim bunu göz önünde bulundurmuyor mu ?
Cevap: 3 yillik kiracim kontrati yenilemiyor ( ihtar çekildi telefonlara cevap vermiyor)
Hakkaniyet tek taraflı değildir sn.darngrove,
Hakimin hakkaniyeti hem size hem kiracınıza karşı yasal düzenlemeler çerçevesinde olur.
Anlayabilmeniz için Borçlar Kanunu nun 339. maddesinden itibaren (özellikle 344.maddede ) sorununuza yanıtı yani haklarınızı bulabilirsiniz.
Alıntı:
darnglove rumuzlu üyeden alıntı
benimde sonuç olarak çıkaramadığım birkaç şey var şöyle ki ;
1 - Beş yıl olmadan önce emsal kira tespit yani uyarlama davası açamıyor muyum ?
2 - artış %6,75 olsun önemli değil benim artışa itiarzım yok kiranın kendisi emsallere göre az hakim sadece tüfe zammına mı bakıyor bunu anlayamadım komşumun kiracısı 4000 tl alıyor tüfe zammıyla %7 ekleyerek 4280 tl alacak yeni dönemde ama benimki 3000 + %7 ile 3210 tl de kalıyor bu hakkaniyet mi onu anlayamadım.Hakim bunu göz önünde bulundurmuyor mu ?
Sizi çok yordum ama oldukça bilgi edindim teşekkür ederim , ayrıca bilgi veren herkese teşekkür ederim...
Erdoğan Bey sizinde bana son tavsiyeniz kira tespit davası mı olur onu öğrnebilir miyim yukarıda 5 yıldan önce kira tespit davası açılamaz demişsiniz o yüzden biraz kafam karıştı ?
Ben olsam;
3 yıl geçti %10 zam yaparak,
bu yıl ve gelecek yıl için aynı şartlarla %10 zam olacak şekilde yeni bir sözleşmeyle karşısına çıkarım kiracımın ve %10 u kabul etmesi durumunda yasal olarak hakkıma kavuşmuş olurum.
2 yıl geçtikten sonra yani 2017 ekiminde ihtar gönderip yeni kira bedelinin çevredeki emsallerinin seviyesine çekilmesi gerektiğini, bu durumda da yeni kira bedeli o tarihte her ne ise o rakamı belirterek 2017 ekim tarihinden sonraki geçerli kira bedeli bu olacaktır şeklinde ihtar ederim.
Sonrasında da 2017 ekimde emsal kira tesbit davası açarım.
Alıntı:
Ben olsam;
3 yıl geçti %10 zam yaparak,
bu yıl ve gelecek yıl için aynı şartlarla %10 zam olacak şekilde yeni bir sözleşmeyle karşısına çıkarım kiracımın ve %10 u kabul etmesi durumunda yasal olarak hakkıma kavuşmuş olurum.
2 yıl geçtikten sonra yani 2017 ekiminde ihtar gönderip yeni kira bedelinin çevredeki emsallerinin seviyesine çekilmesi gerektiğini, bu durumda da yeni kira bedeli o tarihte her ne ise o rakamı belirterek 2017 ekim tarihinden sonraki geçerli kira bedeli bu olacaktır şeklinde ihtar ederim.
Sonrasında da 2017 ekimde emsal kira tesbit davası açarım.
yani şu anda kira tespit davası açma hakkım yok mu benim çünkü şu anda değerin zaten çok düşük olduğundan eminim sadece kira tespit davası açma hakkım var mı yok mu onu öğrenmek istiyorum
Alıntı:
darnglove rumuzlu üyeden alıntı
yani şu anda kira tespit davası açma hakkım yok mu benim çünkü şu anda değerin zaten çok düşük olduğundan eminim sadece kira tespit davası açma hakkım var mı yok mu onu öğrenmek istiyorum
Yani kısmını ne yazarsak yazalım ikna edebilme şansım olduğunu sanmadığımdan,
borçlar kanunu madde 344 ten itibaren incelemenizi önermiştim oys.
Sorunuzun yanıtı:
Y O K
Alıntı:
Yani kısmını ne yazarsak yazalım ikna edebilme şansım olduğunu sanmadığımdan,
borçlar kanunu madde 344 ten itibaren incelemenizi önermiştim oys.
Sorunuzun yanıtı:
Y O K
çok teşekkür ederim bilgiler için