Cevap: Avukat Mağduru Olduğunu Düşünen Müvekkiller Nasıl Delil Toplayabilirler
Alıntı:
Abdullah Yaman rumuzlu üyeden alıntı
Türkiye Barolar Birliği Disiplin Kurulunun konu ile ilgili karar özetlerinden bazılarını aşağıya alıyoruz.
. Vekaletnamede ahzu kabz yetkisi olmamasına karşın, icra dairesinden ve borçludan haricen para tahsil edilmiş olup, yazılı bir bildirimde de bulunulmamıştır. Her ne kadar Şikayetli Avukat tarafından bankanın takip dosyaları ile ilgili olarak ücreti vekalet alacakları bulunduğu, bu sebeple hapis hakkının kullanıldığı, aleyhe yapılan takipte takas definin bulunulacağı bildirilmiş ise de; hapis hakkının kullanımı için, hangi işten ötürü ve ne miktarda alacağı olduğunun müvekkile yazılı olarak bildirilmesi gerekmektedir. Böyle bir bildirimde yoktur. Bu sebeplerle eylemin disiplin suçu oluşturduğuna ilişkin Baro Disiplin Kurulunca yapılan hukuksal değerlendirme yerinde ise de; eylemlerin temadi etmiş ve birçok meslek kuralının ihlal edilmiş olması karşısında, eylem ile tayin edilen ceza arasında Avukatlık Yasasının 158. maddesi uyarınca adaletli bir denge sağlanmadığı anlaşıldığından.. tayin edilen uyarma cezasının Avukatlık Yasasının 157/6. maddesi hükmü uyarınca 200.00.- YTL Para cezasına çevrilmek suretiyle düzeltilerek onanması gerekmiştir.
. Avukat peşin aldığı ücreti hukuki yardımdan vazgeçilmesi sebebiyle iadeyi taahhüt etmişse derhal vermeli, oyalamamalıdır.
. Paranın tahsil edildiği 31.01.2003 tarihi ile ödemenin yapılıp ibra alındığı belirtilen 16.07.2003 tarihi arasında altı aya yakın sürenin meslek kurallarında öngörülen "gecikmeksizin" kavramıyla örtüşemeyeceği dikkate alındığında, şikayetli avukatın olayda kusurlu ve sorumlu olduğunun kabulü gerekir.
. Dosyadaki bilgi ve belgelerden Şikayetli Avukatın şikayetçi ile yapmış olduğu sözleşmeye göre masraf kendisine ait olmak üzere şikayetçi adına dava açmayı kabul ettiğinden, şikayetçi adına dava açılmamış olması ve şikayetçiye dava ile ilgili bilgi verilmediği anlaşılmakla Şikayetlinin eylemi disiplin suçu oluşturmaktadır.
. Şikayetli Avukat tarafından bir çok icra takip dosyası ile ilgili yazılı bir hesap verildiğine ilişkin belge sunulmadığı gibi, haricen yapılan tahsilatların dosyasına intikal ettirilmesi hususunda da özen gösterilmemiştir. Tahsilâtların kooperatif muhasebecisine elden verilmesi başlı başına özensizlik olup, bu yöndeki savunma inandırıcı bulunmamıştır. Şikayetli avukat hakkında tayin edilen işten çıkarma cezasının onanması gerekmiştir.
. Şikayetli avukatın azle rağmen işlem yapması, avukatlık mesleğinin gerektirdiği kişisel saygınlık ve toplumdaki itibarın korunması ilkelerine uygun bulunmamaktadır. Bu nedenle eylemin disiplin suçunu oluşturduğuna ilişkin değerlendirme isabetli bulunmuş ve kararın onanması gerekmiştir.
. Şikayetli avukatın ücret ve vekaletname almasına rağmen dava açmamasından ibaret eylemi, disiplin suçu oluşturmaktadır.
. Şikayetli avukatın, müvekkili adına takip ettiği davanın lehte sonuçlanması üzerine müvekkili adına tahsil ettiği parayı müvekkiline ödememesi, daha sonra Yargıtay tarafından kararın aleyhe bozulması ve ödenen paranın geri istenilmesi üzerine ödemeyi yapmaması ve müvekkili asil aleyhinde istirdat davası açılmasına sebebiyet vermesi, disiplin suçunu oluşturmaktadır.
Bu yazılı olanlar Türkiye Barolar Birliği Disiplin Kurulunun kararlarından örnekler değil midir?
Demek ki her avukat tertemiz olmuyormuş. Sizin bağlı olduğunuz meslek kuruluşunun disiplin kurulu bile tescillemişken bu tür suistimalleri siz neyin direncindesiniz sayın litigation anlamadım ?
İcra işi anlaşıldımı acaba....Vekaleti olan müvekkiline icraya gidiyor...Başka kişi için müvekkiline icradan bahsediyorum....İlişkisi bitmiş gibi yansıtmışsınızda öyle değil...Hatta bu müvekkil icra memurlarından sonra gelen avukatını görünce rahat bir nefes almış.< ne iyi avukatım var haberi olmuş geldi> diye..İşin rengi 2 dakika sonra anlaşılıyor..Avukatın verdiği cevap< senin olduğunu inan bilmiyordum. Bilseydim almazdım bu davayı>...Mümkün değil bilmemesi.Çünkü işyerini ve adresini biliyor.Defalarca geldi çay içti orada.
Yani sizin anladığınız gibi yada anlamak istediğiniz gibi vekalet ücreti tahsili, emeği gaspedilen avukatın emeğini alma mücadelesi değil.
Meslekte suiistimal makam, çıkar ya da para hırsı için yapılır. Bunu anlamak için Hukuk Fakültesinden bilim adamı ya da sanatkar olarak mezun olmaya gerek yok..
Konu; karşı tarafın sağladığı imkanlar (para, mal, mülk, iş vs) ve çıkarlar için müvekkiline kazık atan meslektaşlarınız olduğu için PARA.
Herhalde bir meslek erbabı kara kaş, kara gözün hatırına böyle bir yanlış yapmaz değil mi ?
Azil ve azledilmişlik yok...Umarım şimdi anlaşılmıştır...Hala bu müvekkilinin avukatı...Siz düşünün artık ...En zayıf anınızı bekleyen bir avukatınız var..
Alıntı:
melahatgüloğlu rumuzlu üyeden alıntı
Azil ve azledilmişlik yok...Umarım şimdi anlaşılmıştır...Hala bu müvekkilinin avukatı...Siz düşünün artık ...En zayıf anınızı bekleyen bir avukatınız var..
Hele şükür yavaş yavaş bulmacanızı çözeceğiz inşallah. Tıpkı doktora gidip, rahatsızlıklarını söylemeyen hasta gibisiniz. İstifa ve azil yoksa vekaletname de süreli değilse avukatın yaptığı meslek kurallarına aykırıdır. Disiplin açısından baro gerekli cezayı verecektir, vermelidir de. Fakat bunların olmadığını yani azil, istifa veya süresiz vekaletname olduğunu siz nereden biliyorsunuz?
Ve bu arada Abdullah bey siz melahat hanımın bu dediklerini önceden bildiğiniz için mi öyle cevaplar veriyordunuz. Madem öyleyse bizlere söylemiyorsunuz da uğraştırıyorsunuz adalet şovalyelerini?
- - - Updated - - -
Yarım doktor candan, Yarım avukat maldan edermiş derler. Dikkat ederseniz YETKİN olmayan Adalet Şovalyesi dedim :) Yetkin adalet şovalyeleri ister kabul edilsin ister edilmesin tüm hukukçular (avukatlar, hakimler, savcılar) dır.[/QUOTE]
Ben şövalye sevmiyem
Adalet seviyem şövalye sevmiyem ha
Yeni çeri seviyem, tımarlı sipahi seviyem, sövalye sevmiyem
Demokrasi seviyem kral sevmiyem :)
Alıntı:
litigation rumuzlu üyeden alıntı
.... Avukat düşmanı mısın, canını mı yaktı biri yoksa öylesine takılıyormusun bu sitede?
Bu cümleler ve bu hitap size ait değil mi ? Sen diye mi hitap etmişsiniz bana Siz diye mi ?
Alıntı:
tıp hipokratı daha uzun olsa da avukat hipokrat yeminin çok daha fazla şeyi kapsadığını keşfedersiniz. .
Ben hukukçu olmadığım halde ne kadar çok şeyi kapsayabileceğini düşündüğümde tüylerim ürperiyor. Ancak mesleğin içinde olanların keşfetmeye ihtiyacı yokken nasıl bu kadar duyarsız ve ettikleri yemine ihanet ettiklerine anlam veremiyorum..
Alıntı:
Hukuk, Ahlak, Meslek etiği sizin için dar kavramlarsa yine yazık... İyi ki avukat değilmişsiniz, bu site ağzına kadar şikayet dolardı.
İyi ki de değilim. Emin olun haklısınız. Bu site benim meslek etiğine hak ve adalete aykırı davranış sergileyen avukatları şikayetlerimle dolar taşardı.
Alıntı:
Konu ile direk alakalı olmasa da merak ettiğim için soruyorum (üyelerden özür dilerim)
en son ses kayıtları ile savcılığa gidiyordunuz sonuç ne oldu?
Sn Abdullah Yaman şu şövalye yakıştırmasını kabul etmemişsiniz...İsmail 32 arkadaşımız kulağa hoş geliyor demiş.Doğru...Fakat sizde bir efe yüreği var...Sakın siteden ayrılmayınız..Siz tarafsızca yazan, doğru hukuk bilgilerini aktaran bir kişisiniz..Ayrılmanız büyük bir kayıp olur.
Sn Litigation; burası sadece meslektaşlarınıza açık biryer değil..Hukukçu olmayanların da dayanışma içinde olduğu hukuk öğrendikleri bir yer...Yazarımda, sorarımda...Rahatsızsınız bakıyorum...Hukuk bilmeyen konuşuyor edasındasınız...Evet bilmiyorum o nedenle buradayım..Rahatsız mı oldunuz..
Alıntı:
ismail32 rumuzlu üyeden alıntı
Ben şövalye sevmiyem
Adalet seviyem şövalye sevmiyem ha
Yeni çeri seviyem, tımarlı sipahi seviyem, sövalye sevmiyem
Demokrasi seviyem kral sevmiyem :)
Hiç merak etmeyin avukatlar da yani adalet şovalyeleri de tek bir krala bağlı. O da adalet ve demokrasi krallığı. Öyle olmasaydı devletin tüm kurum ve kuruluşları pasifize edilmişken, hiç kimsenin desteğini almadan hükümete tek kafa tutan hukukçular olmazdı (Barolar, yani avukatlar meslek örgütü)!
- - - Updated - - -
Alıntı:
Sn Abdullah Yaman şu şövalye yakıştırmasını kabul etmemişsiniz...İsmail 32 arkadaşımız kulağa hoş geliyor demiş.Doğru...Fakat sizde bir efe yüreği var...Sakın siteden ayrılmayınız..Siz tarafsızca yazan, doğru hukuk bilgilerini aktaran bir kişisiniz..Ayrılmanız büyük bir kayıp olur.
Sn Litigation; burası sadece meslektaşlarınıza açık biryer değil..Hukukçu olmayanların da dayanışma içinde olduğu hukuk öğrendikleri bir yer...Yazarımda, sorarımda...Rahatsızsınız bakıyorum...Hukuk bilmeyen konuşuyor edasındasınız...Evet bilmiyorum o nedenle buradayım..Rahatsız mı oldunuz..
Pardon ama son 2 iletinize kadar sorunu yazmamıştınız. Samanlıkta iğne arattınız insanlara. Size yazmayın değil, bilakis şunu bir güzel açıklayın dendi defalarca. (Dün de sizin afaki sorularınıza yanıt vermiştim). Ben sizin avukat olmadığınızı bildiğim halde yanıt yazıyorsam sizce bu ne anlama geliyor hanımefendi? Amacım ne olabilir sizce.?