Dolandırıcılığın klasik formatına uymuyor bana göre.Sessiz kalmak nasıl bir hileli davranış olabilir diye düşünmeden edemiyorum.Tabiki bu benim fikrim.Diğerlerine saygım sonsuz.
Printable View
Dolandırıcılığın klasik formatına uymuyor bana göre.Sessiz kalmak nasıl bir hileli davranış olabilir diye düşünmeden edemiyorum.Tabiki bu benim fikrim.Diğerlerine saygım sonsuz.
Size kesinlikle katılmıyorum.Dolandırıcılık suçu icrai olarak işlenebileceği gibi ihmali olarak da işlenebilir.Susmanın aldatma sayılabilmesi yani bu suçun susma suretiyle işlenebilmesi için 1) susmanın mağduru aldatmış olması 2) susmanın kanundan, sözleşmeden veya iş ilişkilerindeki iyiniyetten kaynaklanan bir hukukuki yükümlülüğün ihlal edilmiş olması gerekir.Olayda da Yargıtay'ın kararı dolandırıcılık şeklinde olmalıdır.
Forumun tamamını okuyunca anladım ki sayın üyeler, çoğunuza katılmıyorum:)
a-Yargıtay kararına göre bu durumun hırsızlık yerine dolandırıcılık olarak nitelendirilmesi isabetsizdir.(27.05.2006 Girneli)
b-Yargitay karari isabetsiz degildir.Boyle bir bilgilendirme yapmadigi taktirde dolandiricilik sucu olusur.(23.06.2007 Değirmenci/Sencer)
Biri Bize Açıklasın Lütfen..
1-Bütün tartışmalara neden olan sınav sorusuna göre Yargıtay,olayın dolandırıcılık olarak nitelenmesine karşı..Olayda hırsızlık var diyor;dolandırıcılık yorumu isabetsiz..
2-Sonra bir sürü tartışmadan sonra aksi bir durum ortaya çıkıyor:sanki Yagıtay ''dolandırıcılık''görüşündeymiş gibi..Neden?..
Nasıl oldu da konu bu kadar yön değiştirdi?.Yargıtay kararı isabetsiz değilse,suç'un hırsızlık olması gerekmez mi?(b)
Gerçi biz de,''dolandırıcılık'' reyindeyiz ama,Yargıtay'ın soru içindeki görüşü ile,son mesajdaki görüşü çelişik..Yargıtay'ın''Hırsızlık''görüşü nasıl''dolandıcılığa''dönüştü..Anlamadık..
Biri lütfen açıklasın
Saygılarımla.
ben bu soruyu biyerden hatırlıyorum:)
bence Emniyet-i suistimal gibi geliyor.
dolandırıcılık suçu hileli davranışlarla bir kişinin iradesini sakatlayıp haksız menfaat elde etmektir ve yargıtay kararları olsun doktrin olsun ihmali surtale bu suçun işleneceği yönünde hem fikirdir.Zaten söz konusu somut fiilde susmak(bildiği halde gerçeği sölememek) hileli davranış olarak algılanabilir bu sebeple yargıtayın kararı isabetlidir.Örn kapısına gelen kişiyi tahsilat için gelmiş mağaza görevlisi sanıp taksidini ödeyen kişiye karşı gerçeği sölemeyip de parayı alan kişi yargıtay kararlarına göre dolandırıcılık suçunun faili sayılmıştır.Saygılarımla.