Cevap: N'olacak Bu CHP'nin Hali?
CHP, BDP'nin ittifak çağrısına ne dedi?
CHP ilk kez bayramlaştığı BDP'nin "Sol blok" oluşturma önerisine olumlu mesaj verdi. CHP'li Batum, "Eşitsizlikleri giderecek bütün partilerle işbirliği yaparız" dedi
Uzun zamandır aralarından diyalog olmayan CHP ile BDP arasında Bayram yakınlaşması oldu. BDP'nin CHP'yi ziyareti sırasında yaptığı "sol blok ittifakı" teklifi çok konuşulacak.
CHP ile BDP arasında 2007 seçimlerinden bu yana süren "bayramlaşmama" geleneği bu bayram CHP tarafından ilk kez kaldırılırken, iki parti arasındaki yakınlaşma, BDP'nin iktidara karşı "Sol blok" cephesi oluşturma önerisini masaya yatırma noktasına kadar geldi.
BDP heyetinin ziyaret ettiği CHP Genel Sekreteri Süheyl Batum, BDP'nin Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ın gündeme getirdiği "sol blok" önerisi konusunda, "Ülkedeki eşitsizlikleri giderecek bütün parti ve görüşlerle işbirliği yaparız" dedi.
CHP'ye ilk bayram ziyaretini gerçekleştiren BDP heyeti, Siirt Milletvekili Osman Özçelik, MYK Üyesi Yüksel Mutlu ve Ayhan Bilgen'den oluştu. BDP'lileri CHP Genel Sekreteri Süheyl Batum, Genel Başkan Yardımcısı Melda Onur ile Ankara milletvekili Zekeriya Akıncı karşıladı.
Görüşme sonrasında gazeteciler, BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ın "Önümüzdeki seçimde içinde CHP, ÖDP, BDP, EMEP olan bir sol demokrasi cephesi olsa. AK Parti'ye karşı ciddi bir sol blok oluşabilir" önerisini sordu.
BDP: TEKLİF VAR
BDP'li Osman Özçelik bu soru üzerine, partilerinin kuruluşundan beri Türkiye'deki demokrasi güçlerinin bir arada olmasını arzu ettiğini söyledi. Bunun bir çatı altında olabileceği gibi demokratik işbirliği şeklinde de gerçekleşebileceğini ifade eden Özçelik, bu nedenle bütün sivil toplum örgütleri ve demokrasiyi savunan tüm siyasi partilerle iyi ilişkiler kurduklarını belirtti.
Özçelik, şöyle konuştu: "Bu genel politikamızın bir yaklaşımıdır. Özel bir durum değildir. Biz zaten birçok partiyle görüşüyoruz.
Yani demokratik işbirliklerini geliştirmek üzere seçimlerde güç birliği yapmak, yaşamın her alanında demokrasiyi savunmak, eşitliği, özgürlüğü birlikte savunmak üzere çeşitli temaslarımız her zaman var. Bağlarımızı koparmadık. Bugüne kadar CHP ile olmamıştı malum yaklaşımlarından dolayı.
CHP'deki bu değişim dönüşümün, CHP'yi gerçek evrensel sosyal demokrat parti çizgisine getireceği umudunu taşıyoruz. İlişkilerimizin çok daha sağlıklı bir raya oturacağına inanıyoruz."
CHP: DEĞERLENDİRİRİZ
CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce'nin "BDP önce solcu olsun" sözlerini nasıl değerlendirdiği sorulan CHP Genel Sekreteri Batum da CHP'nin çizgisinde bir kopma, bir kesiklik olmadığını belirterek şöyle konuştu: "Türkiye'de gerçek anlamda demokratik, laik, emeğin haklarına, sosyal haklara, hukukun üstünlüğüne dayanan bir cumhuriyeti yeni baştan oluşturmamız lazım.
Çok boyutları törpülendi, demokratik boyut o kadar törpülendi ki biz nasıl törpülendiğinin farkında bile değiliz. Eskiden pirüpak mıydı, değildi. Fakat haklar boyutunda baktığımız zaman, çok törpülenmiş bir demokrasi anlayışıyla karşı karşıyayız.
Bunları yeni baştan gerçek anlamda oluşturacak ve bütün partilerle beraber yeni demokrasimizi kurmamız için, işleyen bir demokrasi, işleyen bir hukuk sistemi için, insanlara gerçek anlamda güvence sağlayan bir hukuk devleti için, laik devleti korumak için, sosyal devleti bugün içinde bulunduğu sadaka devleti anlayışından çıkartıp gerçek anlamda insanların hakları olduğu için belli hakları elde ettikleri bir devlet haline dönüştürecek bütün değerli partilerle, bütün görüşlerle işbirliği yapmak durumundayız. Dolayısıyla burada hangi partiyle nasıl yapıyorsun, eskiden yapıyor muydun, yapmıyor muydun önemli değil.
Önemli olan bu ilkelerin konulması. Ülkedeki eşitsizlikleri giderecek bütün parti ve görüşlerle işbirliği yaparız. Amacımız, bu ilkeleri savunanlarla birlikte olarak gençlerimize, çoluk çocuğumuza çok daha iyi bir Türkiye bırakmak."
SAV SÜRPRİZİ
CHP yönetimi ile örgüt arasındaki bayramlaşmada Önder Sav sürprizi yaşandı. CHP'de partililerle bayramlaşmada eski CHP Genel Sekreteri Önder Sav da eski Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Suha Okay ile birlikte Genel Merkezi'ne gelerek yeni yönetimle bayramlaştı.
BUDAMA YANITI
Eski CHP lideri Deniz Baykal, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Ağaçlar budandıkça daha hızlı gelişir'' sözleriyle ilgili, "Ağaç budamanın yararlı olduğu bilinen bir şey. Buradan bir tartışma zemini çıkmaz" dedi
SOL BLOK NE YAPAR
Demirtaş'ın önerdiği sol blok bir taraftan oy getirirken, CHP tabanında ciddi erimeye neden olabilir.
Siyasi gözlemciler 'Sol Blok' un en etkili olabileceği iller doğu ve güneydoğu illerinin olabileceğini belirtiyorlar. Seçimlerde Türkiye barajını aşamayan BDP'nin CHP kanalıyla barajı aşmasıyla doğuda AK Partinin çıkarabileceği en az 50 milletvekilini azaltabileceği ifade ediliyor.
Ancak, ittifakın batı ise CHP'ye kendi tabanından oy kaybettireceği ifade edilirken "Ancak, CHP BDP ile birlikte olduğu anda oy kaybını anlamayabilir. CHP'nın ulusalcı tabanı MHP'ye kaçar. Ama yinede böyle bir blok CHP'nin tek başına alacağı oyun en az 7-8 puan fazla oy almasına neden olabilir" yorumunu yapılıyor
KILIÇDAROĞLU ÇOK İYİ DÜŞÜNÜP KARAR VERMESİ GEREKİR. BDP nin Diyarbakırda çift bayrak istediğini bilmesini isterim.
Seçimlerde nasıl bir sol
“Kediyi güvercinlerin arasına salmak” diye hoş bir deyim vardır İngilizcede.
BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş salıverdi kediyi. “CHP’nin Tayyip Erdoğan’ı geçebilmek için yapabileceği tek şey, daha çok demokrasi talep etmek. Başka şansları yok. Keşke önümüzdeki seçimde, içinde CHP, ÖDP, BDP, EMEP olan bir sol demokrasi cephesi olsa. AK Parti’ye karşı ciddi bir sol blok oluşabilir” dedi.
CHP’nin “daha çok demokrasi” talep etmesi gereğini ve bir “sol demokrasi cephesi” önerisini ayrı ayrı ele alalım.
CHP daha çok demokrasi talep edebilir mi?
Daha çok demokrasi talep etmek ne demektir? Kürt sorununda barış ve derhal demokratik bir çözüm istemek, yeni ve özgürlükçü bir anayasa istemek, askerî vesayetin geriletilmesinin devamını istemek, Ergenekon ve Hrant Dink davalarının üzerine gidilmesini istemek... Değil mi?
Daha somut konuşmak gerekirse, anadilde eğitim ve yargılanma hakkını talep etmek, KCK davasının derhal sonlandırılmasını, başörtüsü meselesinin tartışmaya mahal bırakmayacak şekilde çözülmesini istemek, seçim barajının kaldırılmasını istemek, askerin kışlaya çekilmesini, darbecilerin yargılanmasını ve jandarmanın lağvedilmesini istemek... Değil mi?
Şimdi, biraz düşünelim. Referandumda yüzde 58 ‘evet’ oyu çıktı. Daha önemlisi, şu anda AKP’nin oyu yüzde 50 (ve bu bir tahmin değil, bilgi).
Bu oyların şeriatçılığı, gericiliği, halkın bilinçsizliğini temsil ettiğini düşünen siyasi meczupları bir kenara bırakalım.
Eğri oturup doğru konuşalım. Bir iki istisnasıyla, yukarıda sıraladığım konular AK Parti’nin zaman zaman çözmeye niyetliymiş gibi davrandığı, hatta bazen çözüyormuş gibi yaptığı, çekingen ve yetersiz adımlar attığı, en azından “Evet, çözmek gerekir” diye mırıldandığı konular.
AK Parti tam da böyle yaptığı içindir ki, bu sorunlar yokmuş gibi davranmadığı içindir ki, sekiz yıl sonra hâlâ bu kadar yüksek oranda destek topluyor. Demokrasiden ve değişimden yana olduğu algısını yaratabildiği ölçüde destek görmeye devam ediyor.
Referandum süreci boyunca bu algının tam tersini yaratan MHP’nin oyu şu anda barajın altında.
Demek ki, CHP’nin “daha çok demokrasi” talep etmesi, sıraladığım bütün talepleri savunması, yani AK Parti’ye Kemalist, milliyetçi bir noktadan değil, soldan muhalefet etmesiyle mümkün olabilir.
Ve Demirtaş’a katılıyorum. CHP ancak böyle yaptığı takdirde oylarını yükseltebilir.
CHP bunu yapabilir mi? Vallahi, 28 Şubat’tan beri devletin ve Genelkurmay’ın sesi olan bir partinin, başkan değişti diye birdenbire değişeceğine benim inanmam biraz zor.
Gelelim “sol demokrasi cephesi” önerisine.
Mevcut haliyle CHP’nin “sol” veya “demokrasi” kavramlarıyla ilişkisi olabilir mi?
Kılıçdaroğlu cevabını vermiş. “Bizim çizgimiz bellidir,” demiş, “biz Kuvayı Milliye’den geliyoruz”.
Grup Başkanvekili Muharrem İnce de, “BDP ile işbirliği varsa, ben yokum” demiş.
CHP’nin zaten BDP’yle cephe filan kuracağı yok. Kursa, şu anda CHP’yi destekleyen yüzde 20-25’in bir daha CHP’ye oy vereceğini sanmam.
CHP ile cephe kuran BDP’nin Kürt illerindeki oylarına ne olur? Bence azalır. AK Parti’ye gün doğar.
Allah’tan böyle bir cephenin kurulma tehlikesi yok.
BDP böyle bir cepheyle niye ilgilenir, doğrusu bilemiyorum, anlamak zor. Arkadaşlarla konuşacağız, tartışacağız.
Ama CHP’nin dahil olduğu bir cepheye, içinde ister BDP, ister Lenin’in Bolşevik Partisi olsun, benim oy verme ihtimalim olamaz. DSİP’li yoldaşlarımın hiçbiri oy vermez. Referandumda ‘evet’ diyen yüzde 58’in hemen hemen hiçbiri vermez.
Türkiye’de Kemalizm’le, milliyetçilikle, ırkçılıkla, savaş çığırtkanlığıyla, İslam düşmanlığıyla arasına çok kalın ve çok kırmızı çizgiler çeken yeni bir sol gerek. Yukarıda sıraladığım talepleri hiç ödün vermeden, hiç bulanıklaştırmadan, göğsünü gere gere savunan bir sol gerek.
Bu taleplerden ve bu taleplerin yansıttığı ilkelerden ödün veren, kırmızı çizgileri silikleştiren hiçbir cephe, ne kadar oy alırsa alsın, ilgimi çekmez.
Ne yapacağız peki?
Ben İstanbulluyum. Yine aday olacaklarını varsayıyorum, bir bölgede Sebahat Tuncel’i, birinde Ufuk Uras’ı destekleyeceğim. Aradaki bölgede ise genç, sosyalist, Ermeni bir adayımız olacak. Kırmızı çizgileri olan bağımsız sol bir aday.
Başka illerde de benzerleri olur diye umuyorum.
Roni Margulies (Taraf Gazatesi)
CHP"nin 2011 seçimnlerinde ki, hedefi %40 tır. Türkiyede Sol Seçmenin % 40 oy potansiyeli vardır. Mevcut olan tüm siyasi partilerin eksileri ve artıları vardır, yanlış ve doğruları da vardır. Önemli olan yanlışların çok az olmasıdır az olan yanlışlar yok edilşebilir ama çok olanlar sadece azaltılabilir . Kuşkusuz eleştirilmeyen bir siyasi partide yoktur olaylar ziyaretlerle sınırlanarak basite indirgeniyor asıl yapılması gereken Ülke gereçeklerinin farkında olmaktır bir tarafta ülkeyi satan bir siyasi erk diğer tarafta ise soruna çare üretmeye çalışan muhalefet partileri.
CHP"nin biraz oylarını artırmış olması, hedefine yaklaşması birilerini rahatsız etmiş belli ıoluyor. Her türlü yaklaşıma rağmen CHP hedefine ulaşmak için çalışmalarına devam edecektir.
MHP "nin de kendine göre bir hedefi vardır , diğer partilerinde kuşkusuz. AKP karşıtı ve Ülkemizin bütünlüğü yönünde hedeflenen başarı ne kadar amacına ulaşır ise yeni bir sağlıklı Ülke yönetimininde önü açılmış olacaktır.
Kılıçdaroğlu daha önce de söylediğim gibi CHP'ye liderlik yapabilecek kapasitede biri değildir.Son açıklama ve davranışları ile bunu ortaya koymuştur.AKP'LEŞEREK CHP'nin iktidar olması MÜMKÜN DEĞİLDİR.
Buna rağmen İlk seçimlere kadar Kılıçdaroğluna Şanş verilmeli.Parti Muhalefeti BALTALARI 7 AY SONRAYA saklamalıdır.
Kurultay vesair açıklamaları ANLAMSIZ VE GEREKSİZDİR.
TÜRK ATASÖZÜ NE DER?
Dere geçilirken at değiştirilmez
7 ay sonra BİLENMİŞ BALTALARLA ............
Kılıçdaroğlunun KILICI TAŞA ÇARPTIĞINDA .........
Taşın sapasağlam yerinde kaldığı. Kılıcın KABZASININ İSE ELİNDE KALDIĞINDA.
Gerçek sahipleri Baltaları çıkartmaya gerek kalmadan partiyi sırtlayacaklardır.........
CHP'de kurultay sesleri yükseliyor
Kurultay konusunda nabız yoklayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na, milletvekilleri, "Kurultay yapılacaksa bir an önce yapılmalı. Kurultay yapılırsa rahat edersiniz" dedi.
Ankara- Kurultay konusunda milletvekillerinin nabzını yoklamaya devam eden CHP Genel Başkanı, TBMM'deki odasında bazı milletvekilleri ile görüştü. Edinilen bilgiye göre milletvekillerinin büyük bir bölümü Parti Meclisi'nin yenileneceği bir kurultayın yapılmasını istedi. Bazı milletvekilleri Tüzük'te de değişikliklerin yapılmasını talep etti.
"PM yenilenmezse, liste garantisi vermeniz gerekir"
Edinilen bilgiye göre Muğla Milletvekili Ali Arslan, "Kurultayı bir an önce yapsanız iyi olur. Yapmazsanız o zaman PM'deki bazı kişileri milletvekili sıralamasında söz vermeniz gerekir. Aksi takdirde rahat çalışamazsınız" dedi.
"Kurultay bir an önce yapılmalı"
Aydın Milletvekili Fatih Atay'ın da, "Kurultay bir an önce yapılmalı. Aydın'da 17 ilçeyi dolaştım, kurultay istiyorlar. Yaparsanız, bir an önce yapmanız gerekir. Televizyon kanallarında Parti Meclisi üyesi olarak bazı kişiler konuşuyor. Dün yapılan bir konuşma çok seviyesizdi. Ardından genel başkan yardımcısı telefonla bağlanmak zorunda kaldı. Bunlara son vermek için kurultayın yapılması gerekir" dediği belirtildi.
"Tüzük'te değişiklik yapılmalı"
Edinilen bilgiye göre Gaziantep Milletvekili Yaşar Ağyüz de, "PM ve tüzük kurultayı yapılmalı. Genel başkan yüzde 20 ile aday gösteriliyor. Bu oran çok fazla. Yüzde 5'e çekilmeli" dedi.
"İsteyen de var, istemeyen de"
Edinilen bilgiye göre CHP Genel Başkanı, kurultay konusunda, "Bazı milletvekilleri istiyor, bazıları istemiyor. Yapılsın diyen de var, yapılmasın diyen de var" değerlendirmesini yaptı.
Vekiller ankete tepki gösterdi
Bu arada CHP'li bazı vekiller, anket yapılacağına yönelik haberlere tepki göstererek, "Böyle şey olur mu? Biz milletvekiliyiz. Görüşümüz alınır. Anket olmaz" dedi.
Bu arada CHP'li üst düzey bir yetkili il başkanlarına dağıtılan anket formunun milletvekillerine gelecek hafta verileceğini ifade etti.
"Görüşmelerim devam edecek"
CHP Genel Başkanı, TBMM'deki odasında bazı milletvekilleri ile görüşerek kurultay konusunda görüşlerini aldı. ANKA'nın TBMM'den çıkarken sorularını yanıtlayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Milletvekilleri ile görüşmeniz devam edecek mi?" sorusuna, "Edecek. Daha edecek" dedi. "Anket var mı?" sorusuna ise CHP Genel Başkanı, "Anket yok arkadaşlar. Hayır, herhangi bir anket yok, söz konusu değil" demekle yetindi. "Görüşmeleriniz sırasında bir karar çıktı mı?" sorusuna da Kılıçdaroğlu, "Yok, henüz çıkmadı" dedi
CHP aynı CHP...
Kendi çapında meydanlarda bağıran çağıran, olması gereken ''muhalefet partisi''nin aksine ''yenilgi ve ezilmişliğin'' verdiği saldırganlıkla medeni olmaktan giderek uzaklaşan bir parti...Son dönemlerde MHP'den pek farkları kalmadı...Sanırım değişen bir şey olmayacak...
Kılıçdaroğlu siverek ilçesine gitmiş
Siverek ilçesine İl sözü vermiş
Diyarbakırı da PARİS yapacakmış
Soru:1
İl yaptığında ne olacak? Tabelayı il olarak değiştirdiğinde vatandaşların geliri mi arttı,daha müreffeh bir yaşayışa mı kavuştular.
Soru:2
Hangi programla ,hangi yatırımla PARİS yapacaksın.?
Tarım ,Hayvancılığı desteklemekle PARİS olmaz.........
İl sayıları 35 ' e İNECEK,iLÇELER VE İLLER BİRLEŞTİRİLECEK diyen bir LİDER VAR MI?
Alıntı:
sonyaka1919 rumuzlu üyeden alıntı
İl sayıları 35 ' e İNECEK,iLÇELER VE İLLER BİRLEŞTİRİLECEK diyen bir LİDER VAR MI?
Yok malesef...
Ben de merak ediyorum il olunca ne oluyor diye dünya haritasında tırnağın ucu kadar ülkeyiz 81 vilayet kaç bin tane bilmiyorum ilçe var ne iştir anlamıyorum. Bölük pörçük daha kolay idare mi ediliyor nedir?
Eh......Yorumlar ilginç (!)..
Bir de CHP'li olan benim gözümden bir yazı okuyun isterseniz...
Yeni CHP olgusu ve vurgusu yanlış değildir. Yeni CHP vardır ve Anadolu’ya yayılmaktadır. Devrimci CHP, Cumhuriyetin en zor döneminde başını kaldırdı, ilerliyor. Bu yeni bir anlayıştır, bu yeni bir CHP’dir. Bu Kuvayı Milliye ruhundan güç alan devrimci CHP’dir.
Yeni CHP başlığının kimi kesimlerde sıkıntı yarattığını bilerek kullanıyorum. Zaten CHP’nin referandum kampanyasında sergilediği olumlu durumu ve Sayın Genel Başkan’ın yeni politikalarını analiz etmek amacıyla “CHP’nin Yeni Çalışma Sistemi” başlığını taşıyan bir yazı yazmıştım. (13 Ekim 2010)
Genel Başkan Sayın Kılıçdaroğlu’nun yeni CHP söylemi doğrudur.
Karşınızda yeni bir yönetim vardır, yeni bir anlayış vardır, dolayısıyla, yeni bir CHP vardır.
Bunu dile getirmekten neden çekiniliyor?
Ecevit 1973 seçimlerine giderken halkla bütünleşen CHP’den söz etmiyor muydu?
Evet, Kılıçdaroğlu’nun liderliğinde yeni bir CHP vardır ve bunu açıkça dile getirmek doğrudur…
• Yeni Genel Başkan milletvekilleriyle toplantı yapıyor, önerilerini alıyor, CHP’de böyle toplantılar unutulmuştu.
• Milletvekilleriyle kurulan diyalog her salı günü yapılan Meclis Grubu toplantılarında Genel Başkan’ın yaptığı sunuş konuşması ve sonrasında Grubun dağılması biçimde yürütülüyordu. Bu, bir diyalog değil monologdu.
• İl başkanlarının katıldığı küçük kurultay, belediye başkanlarının katıldığı yerel yönetimler toplantılarına hasret kalınmıştı.
Ama böylesi toplantıları AKP 2002 yılından beri düzenli olarak yapmaktaydı. İşte yeni Genel Başkan’ın açılımında bu önemli toplantılar yapılıyorsa, Genel Başkan Türkiye’nin her bir yanına gidiyorsa, referandumda 71 ilde miting yapılıyorsa, yeni bir CHP vardır. CHP kendi niteliklerine dönmüştür. Aslında kendi çalışma yöntemlerine, halkçı niteliklerine, özlenen çalışma düzenine dönmüştür. Bu durum özellikle son 10 yıldır özlenen bir anlayıştır, onun için ‘Yeni CHP’ demekten korkmayalım, yüksünmeyelim.
Eksen Kayması
Yeni CHP denildiği için CHP’nin eksen kayması yaptığını düşünmek en azından “insafsızlık”tır.
Zaten bu konudaki duyarlılığı çok iyi kavrayan Genel Başkan Sayın Kılıçdaroğlu son Güneydoğu gezisinde CHP’nin “Kuvayı Milliye köklerini” anımsattı. Bu ilkelerden asla ödün verilmeyeceğini söyledi böylelikle bu gereksiz tartışma bitmiş olmalıdır.
CHP önüne bakmalıdır. Gereksiz soyut tartışmalardan kaçmalıdır. Temel hedef 2011 Haziran seçimleri ve ekonomik sorunlar olmalıdır.
Ancak elli yıllık CHP’li olarak burada kimi önerilerimi kısaca belirtmek istiyorum:
1. Kurultaydan kaçınılamayacağı anlaşılıyor. En kısa sürede yapılıp bitirilmelidir.
2. Kurultayda genel başkanlık dahil yeniden parti meclisi seçimi yapılmalı, Sayın Kılıçdaroğlu kamuoyu önünde tartışmasız gücünü yineleyip güven tazelemeli ve partinin önü 2011 Haziran seçimleri için açılmalıdır.
3. Yeni tüzükteki demokrasi ile bağdaşmayan hükümlerin tümünün değiştirileceği açıkça bir kez daha kamuoyuna duyurulmalıdır.
4. Önümüzdeki genel seçimde olanakların el verdiği ölçüde birçok ilde bütün üyelerin katılacağı, geniş katılımlı ön seçimlerin yapılacağı kamuoyuna duyurulmalıdır.
5. İl ve ilçelerin partiye yeni üye yazılımlarına hız vermeleri gerektiğine ilişkin yapılan açıklamalar çok yerindedir ve kararlılıkla sürdürülmelidir.
6. Parti üyelerinin kredi kartlarından kesilmek üzere partiye ödeyecekleri aidat konusu heyecan vericidir. Pratik esaslara bağlanarak sözde kalmadan acele uygulamaya geçilmelidir. Bu yeni model, üyelerle partinin bağını güçlendirecek ve hiç de küçümsenmeyecek derecede maddi olanak yaratacaktır. Bu uygulama parti ile tabandaki üyeler arasındaki katılımı ve manevi bağı sağlayacaktır.
7. Her ilçede muhakkak gençlik ve kadın kolu faal olarak çalışır hale getirilmelidir. Kadın ve gençlik kolları olmayan ve çalışmayan il ve ilçe örgütlerinin, koşulsuz olarak görevden alınacakları bir genelge ile bildirilmeli ve kamuoyuna açıklanmalıdır.
8. Seçim sandıkta kazanılır bütün Türkiye’de ilçeler seçim örgütlenmesine hemen başlamalıdırlar. Her ilçede, mahalle bazında seçim konusunda eğitilmiş bilinçli ve “sadık” bir yapılanma yaratılmalıdır.
Öneriler
Kamuoyuna dönük çalışmalara gelince:
• CHP, özellikle ekonomi ile ilgili programını kısa sürede kamuoyunun bilgisine sunmak zorundadır. Benzetme yapacak olursak, Ecevit’in 1973 seçimlerinde kamuoyuna sunduğu AK GÜNLER BİLDİRGESİ gibi…
• Genel Başkan Kılıçdaroğlu, özellikle ekonomik konular, işsizlik, aş ve iş olanakları üzerinde duruyor. İşte Türkiye’nin temel konusu budur. CHP dolduruş ve tuzaklara gelmeden sadece bu konular üzerindeki açıklamalarını sürdürmelidir.
• AKP iktidarının söylemlerinin tersine Türk ekonomisi, zor durumdadır. Türkiye bugün yüksek faiz getirisi nedeniyle bütün dünyadaki sıcak paranın çekim merkezindedir. Sıcak para gelmezse Türk ekonomisi çöker, oysa sıcak para Türk halkının ve emekçinin yarattığı artı değeri alıp götürüyor. Türkiye sıcak paranın cenneti oldu. Bu durum açıkça kamuoyuna bıkmadan usanmadan duyurulmalıdır.
• Baskı altında tutulan döviz kurları ve yüksek değerli TL Türk sanayicisini ve ihracatçıyı zor durumda bırakıyor. İhracat azalıyor, ithalat büyüyor. Cari açık çok büyük boyutlara yükseliyor. AKP türban gibi, sıfır sorunlu dış politika gibi soyut ve parlak sözlerle bu ekonomik durumu halkın gözünden kaçırıyor. CHP işte bunların üzerine eğilmeli halka cesur açıklamalar yapmalıdır.
• CHP, sol bir parti olarak her zaman toplumsal konulara eğildiğini göstermelidir. Gelir dağılımındaki adaletsizlik, işsizlik, tarım kesiminin zor durumu, hukuk düzenindeki çarpıklık, gençlerin ve kadınların sosyal ve işsizlik sorunları üzerine önemle eğilmelidir.
• CHP dokunulmazlıkların kaldırılmasına, seçim barajının düşürülmesine, yolsuzluklara, hırsızlık ve soygunlara yoğunlaşmalıdır.
Güneydoğu ve KİT’ler
Kürt sorunu olarak tanımlanan sorunun içinde “aidiyet” konusu kuşkusuz vardır, ancak temelinde ekonomi yatmaktadır. Kürt asıllı vatandaşlarımızın büyük çoğunluğu ayrılıkçı görüşleri benimsemiyorlar. Asıl konu ekonomiktir. Güneydoğuda iş imkânları çok zayıftır. CHP bölgeler arası çarpıklığı gelir dağılımındaki dengesizliği, bölgedeki feodal yapıyı açıkça ve korkusuzca ortaya koymalıdır. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da işsizliğin azalması ekonomik gelişmenin gerçekleşmesi için devletin ekonomik yatırıma girmesi kesin zorunluluktur. CHP kamu ekonomisine önem verdiğini korkmadan belirtmelidir. Doğu ve Güneydoğu Anadolu da Kamu İktisadi Teşebbüsleri’ni yeniden kuracağını, o bölgede Süt Endüstrisi Kurumu’nu, Et Sanayi Kurumu’nu, yeniden açacağını, devlet eliyle emek yoğun fabrikalar kuracağını açıkça ortaya koymalıdır.
Bunlar ekonomik bir paket olarak, Güneydoğu Paketi olarak açıklanmalıdır.
CHP o bölgede ve bütün Türkiye de oylarını ancak böyle yükseltir, yapay sol “ittifaklarla” birleşmelerle değil…
Kimi liberal döneklerin önerdiği gibi CHP, AKP’nin yörüngesine girerse, o zaman hiçbir şansı olamaz.
Devrimci Parti
CHP devrimcidir. Ekonomik önlemlerde de devrimci olmak zorundadır.
İşte o zaman oylarını yükseltebilir.
CHP Cumhuriyet ilkelerini içselleştirmiş en samimi partidir. Bu ilkelerden ödün vermesi düşünülemez. Zaten böyle bir durum olsa kendi tabanının güvenini yitirir. Bu nedenle, Sayın Genel Başkan’ın “Kuvayı Milliye” vurgusu tam zamanında ve yerinde olmuştur.
Bir kez daha yineliyoruz Yeni CHP olgusu ve vurgusu yanlış değildir. Yeni CHP vardır ve Anadolu’ya yayılmaktadır. Devrimci CHP, Cumhuriyetin en zor döneminde başını kaldırdı, ilerliyor. Bu yeni bir anlayıştır, bu yeni bir CHP’dir. Bu Kuvayı Milliye ruhundan güç alan devrimci CHP’dir. Böylesi zor bir dönemde halka inen, halkla iletişim kuran ve çok çalışan genel başkana herkes yardımcı olmak zorundadır.
CHP yavaş yavaş halkla arasındaki duvarları yıkmaya başlamıştır.
Alev Coşkun..
Seyfettin Gürsel'in 27.11.2010 tarihli Radikal'de dikkat çekici bir CHP analizi yayınlandı.
Aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz;
http://www.radikal.com.tr/Default.as...azar=SEYFETTİN GÜRSEL&Date=28.11.2010&CategoryID=99