-
Cevap: Bakaya mı Yoklama kaçağı mıyım çözümü nedir?
Alıntı:
izc rumuzlu üyeden alıntı
askerlik şubenle ilgili geçmişin bu kadar mı yani? hiç yoklama , muayene olmadan teslim olman istenemez...önce ilgili sağlık kuruluşlarına gidip sağlam ,asker olur yazısı istenir...sonra sana tarih verilir...nerde bunlar? senin teslim olmanı isteyen kağıdı iyice incele...birisinden şaka olabilir...
türkiye.gov.tr adresinden hesabına gir...hesabındaki askerlik bölümüne gir...
daha küçüksün,okulun var...nereye gidiyon askere....:)
Şaka olacağını zannetmiyorum ama ortada bir yanlışlık olduğu kesin acaba yoklama kaçağı süresi diye bir şey var da o dolup muayenemin silüs almaya gitceğimde yapılmak üzere askerlik yerim belirlenmiş olabilir mi? Ama internette kaç gündür bakıyorum 2-3 yıl muayene kaçağı olarak duranlar var benim muayene zamanım geçen ekim ayıydı daha 1 yıl bile olmamış, onların çıkmazken benim nasıl çıkar?
turkiye.gov.tr den şifrem ile baktım
https://www.turkiye.gov.tr/sevk-edilecek-egitim-merkezi adresinden
Alıntı:
Sınıflandırma Sonuç Belgesi
Hakkınızda herhangi bir sınıflandırma sonucu bulunmamaktadır.
diyor. Burada normalde nereye çıktığım yazması gerekmez miydi? yoksa belirli dönemlerde mi çıkıyor? Amcam kağıdı köyden yarın akşam getirecek daha ben görmedim ama 6 eylül de Manisa Kırkağaç teslim olmam gerektiği açıkça yazıyormuş kağıtta şaşkınlık içerisindeyim bayramım zehir oldu..
Anlam veremiyorum askerlik şubesine gitmeye de çekiniyorum düğün hazırlıkları yapıldı gidersem alırlarsa çok kötü bir duruma düşeceğim eğitimim de etkilenecek hem maddi hem manevi kayba uğrayacağım.
Pazartesi gideceğim askerlik şubesine umarım hemen zorla orada askere alıp sevk etmek gibi bir durum söz konusu olmaz..
-
Alıntı:
therapy rumuzlu üyeden alıntı
... acaba yoklama kaçağı süresi diye bir şey var da o dolup muayenemin silüs almaya gitceğimde yapılmak üzere askerlik yerim belirlenmiş olabilir mi? Ama internette kaç gündür bakıyorum 2-3 yıl muayene kaçağı olarak duranlar var benim muayene zamanım geçen ekim ayıydı daha 1 yıl bile olmamış, onların çıkmazken benim nasıl çıkar?
Anlam veremiyorum askerlik şubesine gitmeye de çekiniyorum düğün hazırlıkları yapıldı gidersem alırlarsa çok kötü bir duruma düşeceğim eğitimim de etkilenecek hem maddi hem manevi kayba uğrayacağım.
Pazartesi gideceğim askerlik şubesine umarım hemen zorla orada askere alıp sevk etmek gibi bir durum söz konusu olmaz..
yok ki öyle bi yoklama kaçağı olma süresi...ben şubeye gittim işlemlerimi yapmak için,4 senedir kaçak duruma düştüğümü orda öğrendim...bazıları bendende fazla...ama muayene olmayanlara, hem de bukadar kısa sürede kaçak duruma düşenler için ilk kez duyuyorum bu tip bir durumu...bakayalar da bile yani muayene olup ,asker olur denen kişilere bile yer adı verilmiyor...sana bayram şakası yapma olma olasılığı olabilir hala...
şubeye gitmekten çekinecek durum yok.çünkü hala öğrencisin ve staj kalmış sadece.üstelik dgs sınavına girmişin ...askerlik şubesi okuyanlara mağdur etmez...dışarda mazereti olmayanları ve yaşı çok büyük olanlara müsaması olmaz ama sen küçüksün daha...ve hatta üstelik evlilik var yakında...o yeni kanunla başlı başına celp dönemini tehir ediyor...
-
Alıntı:
yok ki öyle bi yoklama kaçağı olma süresi...ben şubeye gittim işlemlerimi yapmak için,4 senedir kaçak duruma düştüğümü orda öğrendim...bazıları bendende fazla...ama muayene olmayanlara, hem de bukadar kısa sürede kaçak duruma düşenler için ilk kez duyuyorum bu tip bir durumu...bakayalar da bile yani muayene olup ,asker olur denen kişilere bile yer adı verilmiyor...sana bayram şakası yapma olma olasılığı olabilir hala...
şubeye gitmekten çekinecek durum yok.çünkü hala öğrencisin ve staj kalmış sadece.üstelik dgs sınavına girmişin ...askerlik şubesi okuyanlara mağdur etmez...dışarda mazereti olmayanları ve yaşı çok büyük olanlara müsaması olmaz ama sen küçüksün daha...ve hatta üstelik evlilik var yakında...o yeni kanunla başlı başına celp dönemini tehir ediyor...
Son 1 gün kaldı sonucu buradan yazarım teşekkürler gerçekten bayramdan beri içim içimi yiyordu.. Ya okul kağıt vermezse diye o vermezse dgs var o da olmazsa şubeyi en kısa sürede terk etmeye bakar nikahtan sonra aöf kaydı olduğumda başvururum.. Önemli olan şubeden almamaları benim için..
-
korkma o kadar...ben 4 sene kaçak duruma düşmüşüm...halbuki bu süre içinde polis olsun jandarma olsun yolda kontrol etmişlerdi...sorun yok ,temizsin deyip iyi günler demişlerdi...sonra askerlik durum belgesi almaya gittiğimde 2007 den beri nerdeydin sen falan oldu...dedim okuyodum....neyse demek istediğim ahanda bizim kaçak gelmiş falan kimse demiyo...ama sende serseri gibi falan gitme...bak sende öğrenciymişin...giderken öğrenci belgeni götür...mümkünse sadece staj kaldığını gösteren, başarı belgeni götür,bir ara dgs sınavına girdim flan demiştin.girdiğine dair elinde belge varsa o bile tek başına celp dönemini tehir edebiliyor...saçına ,sakalına ,üstüne başına dikkat ederek git...orda da tam bir beyfendi ol...böyle iyi insanı ,okuyan öğrenciyi mağdur etmezler...ama ben çok eskiden şubeye üniversite kaydı için belge almaya gittiğimde şubedeki memurla tartışanı , şubeden kovulanı da gördüm...bi de yeni yasa bazı ek tehir imkanı getirdi...onun için mümkün olabiliyosa nikah için başvuru yaptığın resmi belgelerin falan varsa onları da yanında bulundur...herşeyin resmi dayanağı olsun...icabında seni mağdur etmemek için şubeye gittiğinde işini bozmamak için tamam sen buraya gelmedin seni görmedik diyen mulayimler de var...sen iyi niyetli olduktan sonra sana yardımcı olurlar...bi de işin şubeye düşmüş...şimdi olmasada elbet yakında asker sayılırız...orda gördüğün resmi asker kıyafetli insanlara komutanım şeklinde hitap et....senin yaşında 90 lı kardeşim var benim...son sınıf...daha öğrencisiniz...daha şubeye gitmişliği bile yok...29a kadar üniv. zaten tehir veriyor.....hadi rastgele....
-
Cevap: Bakaya ve Yoklama Kaçaklarını Askerlik Şubeleri Arayamayacak (mış)?
Bugün Önce okulumun sonra okulumun bulunduğu ildeki askerlik şubesinin yolunu tuttum ve daha içeri bile giremeden müracaat kısmında kimliğimi vererek tc kimlik numaramla baktırdım ki 31/12/2013 tarihine kadar tecilim varmış, okuldan aldığım belgeyi vermeye kalktım onu bile almadılar.. :) Sorun Ankaradan olmuş tecilli olduğuma bakılmadan bilgisayar sisteminde askerlik yerim belirlenmiş.. Sayın izc tekrar teşekkürler desteğiniz için kaç gündür psikolojim bozulmak üzereydi siz rahatlattınız :ok
-
desene asıl bugün bayram yaşamışın sen...:) iyi hadi sevindim...bende korkarak şubeye gittiğimde sandığım kadar korkulcak bişey olmadığını görünce o gün bi oh dedim valla...bilirim bu hissi...
-
Selam. Ben açık öğretim lisesinde okuyorum diplomayı almam çok yakındır ve açık ögretim lisesi ögrencilerine askerlik tecili olmadıgından dolayı 2010 ekim ayından dolayı yoklama kacagı durumuna düşmüş bulunuyorum diplomayı almama cok az bir zaman kaldı aldıktan sonra tecil etmek için şubeye gittigim zaman tecil ederlermi yoksa askere alım için işlem mi yaparlar diplomayı muayane zamanından sonra aldıgım için acaba ?
-
Sanırım benim de büyük bir sıkıntım var. Yeni afla okula geri dönmek için başvurdum. Hemde toplam 3 ders için. geçen yarı yıl kaydımızı yapmadılar. Bu yarı yıl içinde askerlik durum belgesi istiyorlar. Yaş olmuş 32. Okula belgeyi götürdüğümde eğer o dersleri alma şansı vereceklerse riske değebilir. Ama direk donduracaklarsa kafam karışık. Peki bu sene okula kayıt yaptırmasam tüm haklarım ölmüş olurmu acaba?
-
Alıntı:
atugay rumuzlu üyeden alıntı
geçen yarı yıl kaydımızı yapmadılar. Bu yarı yıl içinde askerlik durum belgesi istiyorlar. Yaş olmuş 32...
evet çoğu üniversite geçen yarıyıl kayıt yapmadı...sadece okula kayıt yapılmasına olanak sağladılar...ama bu dönemden itibaren kayıt yapılırken askerlik durum belgesi istiyolar...29+ olan kişilere afla kayıt yapılsa dahi askerlik durum belgesi verilmiyor ve o belgeyi af yoluyla alman mümkün görünmüyor...bence sen asıl bu soruna odaklanmalısın...gene bu sitede senin gibi bir arkadaş tıp fakültesine kayıdını yaptırdı ama bu dönem okula kayıt yenileme için askerlik durum belgesini alamadı...sanırım şu an askerde ...bende affa kayıt oldum...aynı şekilde benimde şubem 25 temmuza kadar askerlik durum belgesini verebileceklerini daha sonra 29+ olanların bu tarihten sonra askerlik durum belgesini veremeyeceklerini belirttiler
bu konuda milli savunma bakanlığı üniversitelere affın yükümlü olan öğrencilere nasıl uygulanacağı hususunda bilgilendirmiş...
a) Okula belgeyi götürdüğümde eğer o dersleri alma şansı vereceklerse riske değebilir. Ama direk donduracaklarsa kafam karışık.
yukarda belirttiğim gibi tüm sorun o belgeyi almada...o belgeyi aldın mı şayet elbette o döneme ait sorumlu olduğun tüm dersleri verirler...dondurma falan yok...belgen varsa kayıt ücreti yenileme ücreti yatırıp o döneme ait sorumlu olduğun dersleri alırsın...
b)Peki bu sene okula kayıt yaptırmasam tüm haklarım ölmüş olurmu acaba?
bu sene değil istersen 10 sene sonra kayıt yaptır hakkın kaybolmuyor...yani gene 3 ders nezaman alıp başar ozaman mezunsun...heleki askerlik hizmeti gibi anayasal olarak zorunlu görevi ifa etmek için yapılamayan kayıtlarda asla...artık eskisi gibi üniversitelerden ilişik kesilme durumu yok...aynı amerikada ve diğer tüm gelişmiş ülkelerde olduğu gibi düzenleme oldu...sen üniversiteden kendin almadıkça kayıt yenilediğin zaman eğitime devam....
-
peki forumdaşlar, bende bi durumumu izah etmeye çalışayım.
ben aöf de son sınıftayım ve bir dersten kaldım ve 28/12/1982 doğumluyum. haliyle yaştan dolayı askerlik tecil olmayacak sanırım. ayrıca 183cm boyunda ve 125kg ağırlığında olup hipertansiyon teşhisi ile ilaç kullanıyorum. ben bu tek dersi verip 2012 de askere gitmeyi düşünüyorum. ama yaştan dolayı yoklamaya gidemeyeceğim için kaçak olduğum takdirde hakkımda yakalama kararı çıkartılır mı? ayrıca devlet memuruyum, bu bir sorun yaratır mı? teşekkürler.
-
Merhaba,
Ben 1982 doğumluyum, açıköğretim 3. sınıfta okuyorum. Bu sene 2. sınıftan bir dersim kaldığı için bütünlemeden geçemediğim gözüyle bakıyorum. 29 yaşını doldurduğum için tecil yapılamayacağını biliyorum. 2012 de finalde alttan kalan dersleri verip 4. sınıfa geçtikten sonra 2013'in martında yoklama yapıp (zaten o yılın haziranında inşaallah mezun oluyorum) kasımda gitmeyi planlıyorum. Bunun için nasıl bir yok izlemem gerek. Ben askerlikten kaçmak değilde üniversiteyi kazanana kadar 1,5 veya 2 yıl kazanmak istiyorum. Bunun için ne yapmam gerekiyor.? Ayrıca bu 1,5 - 2 yıl zarfında borçlarımı da kapatacağım. yoksa bu borçları eşim ve çocuğuma yıkıp gidemem. Yardımcı olursanız sevinirim.
Saygılar.
-
arkadaşlar ,dün yüksek lisansa kabul edildim ve kayıt oldum...kayıt olurken istenen askerlik durum belgesini verdim...verirken bana 2014 yılına kadar tehir etmek için şubene yazı göndercez dediler...vatana millete hayırlı olsun bakalım...:)
-
Hayırlı olsun izc, bir süredir okuyordum mesajlarınızı. Keşke bende yazabilsem lisansı tamamlayıp böyle bir şey :)
Torba yasa ile birlikte şu anda kaçak durumda yakalananlar direkt birliklerine mi teslim ediliyor yoksa para cezası kesilip şu tarihte,vs teslim ol şeklinde mi salınıyor? Yani kolundan tutup götürülme var mı yoksa belli tarih mi veriliyor herhangi bir yerde yakalanılırsa? Önümüzdeki yıl içinde son sınıfa geçip tamamlayıp teslim olmayı düşünüyorum. Şu anda kaçak durumum yoksa ancak gelecek yıl olacağından dolayı son sınavlara giremeden yakalanırsam hem bu kadar emek yanacak, hem 15 ay kayıp hem de maddi zarar olacak bu nedenle bilgisi olanlar yardımcı olursa sevinirim.
Mesela son sınıfın sınavlarına gireceğim. Bakaya durumdayım, gbtde yakalandım aldılar karakola. Ne oluyor burada? Ceza kesilip tarih verilip salıveriliyor muyuz?
-
saol dostum...ama sen de yapabilirsin , neden yapamıyosun ki?
yalnız bahsettiğin yasa torba değil,yargının hızlandırılması kanunu...ama malesef yakalananlar tehir nedeni olabilecek durumun yoksa direk teslim ediliyor...ama dediğim gibi tehire konu olabilecek durumun varsa o durumun bitene kadar tecil ediliyor ama yakalanınca zaman zaman şubeler arasında farklı uygulamalar olsa da para cezası kesiliyor yeni kanuna göre...ama ondan önce yakalanma durumun için sen mahkeme kararıyla yakalanma kararı çıkarılmadığı sürece seni yakalamaya gelmiyolar...mesela ben şubeme gittiğimde 4 sene kadar yoklama kaçağı kalmışın dediler...ama şubeye gitmeden 2 ay gibi önce polis ve jandarma kontrolünden geçtim...her ikiside bana temizsin,iyi günler dediler...şubeye gittiğimde ise biz seni arıyoduk dediler...lafaramızda beni uzayda mı arıyosun? onlara ikametgah gönderdim,cep nomu verdim...anlatmak istediğim onlar da mahkeme kararı verilmediği sürece sana bişey yapmıyolar....
-
şu an kaçak olma durumun olmayıp son sınıfta sınavlardan önce olma durumun varsa , benim başıma böyle bişey gelmişti ve bunu şubeye sorduğumda,son sınıfta askere alma kararını geciktiririz,seni mağdur etmeyiz demişlerdi...okuyanı mağdur etmemeye çalışırız diyolar yani...bide sanırım yılın sonuna kadar birliklere katılma imkanı getirdiler,başka deyişle yılın son celbine katılman halinde gene kaçak kalmıyosun...
yakalanma konusunda endişelisin sanırım...yakalama emri mahkeme kararıyla veriliyor...şube seni savcılığa şikayet ediyor...ki bu da ortadan kalktı yeni kanunla...ama kanundan önce hakkında yakalama emri çıkmışsa ozaman gbt de görünürsün ....www.turkiye.gov.tr adresinden şifrenle gir...sana dava açılmışmı bak...yoksa yakalama emri dolayısıyla gbt kaydın olmaz...
buna rağmen son soruna gelirsek bakayasın ve diyelim ki gbt de yakalandın...polis yada jandarma kim yakalıyorsa şubeye götürüyor...kanunu tam metnini kopy edeyim...seninle ilgili olan taraf, sen şubeye götürüldüğünde neden şubeye gelip işlemini yaptırmıyosun diye ifade alınıyor...aldığı ifadeyi suç dosyası haline getirerek dosyanı savcılığa intikal ettiriyor...ama yeni kanunla bunu da yapmıyolar...para cezası kesme yetkisi verildi şubelere...bu senin geç gelmenle ilgili mahkeme/para cezası olayı...bu olayın ayrı tarafı...olayın askerlik tarafında ise sana tecile neden olabilecek durumun var mı soruyolar...yoksa direk birliğe askere gidiyosun...ama tecile konu olabilecek mesela af,sağlık ,evlilik ,yakınının hayati sağlık sorunu olma durumu olup bakma durumun vs....varsa o durumun bitene kadar tarih verip seni salıveriyolar...zamanında yani verilen tarihte gidersen para cezan yarıya iniyor...bunların hepsi kanunda var ...kopyaladığım kanunu oku...sende görürsün...
-
YARGI HİZMETLERİNİN HIZLANDIRILMASI AMACIYLA BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN
Kanun No. 6217 Kabul Tarihi: 31/3/2011
MADDE 1- 21/6/1927 tarihli ve 1111 sayılı Askerlik Kanununun 47 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Askere sevk için çağrıldıkları halde;
a) Kendisinin tutukluluğu veya hükümlülüğü ya da herhangi bir resmi sağlık kurumu raporuyla belgelendirilmiş istirahat gerektiren hastalığı,
b) Ana, baba, eş, kardeş veya çocuğunun resmi sağlık kurumu heyet raporuyla belgelendirilmiş hayati tehlike içinde olduklarını gösteren hastalığı,
c) Sevkten önceki veya sonraki onbeş gün içinde ikinci derece dâhil kan veya kayın hısımlarından birinin ölümü,
d) Sevkten önceki veya sonraki onbeş gün içinde kendisi veya ikinci derece dâhil kan veya kayın hısımlarından birinin evlenmesi,
e) Sevkten önceki veya sonraki iki ay içinde çocuğunun doğması,
nedeniyle askerlik şubesine gelemeyecek olanlar, bu mazeretlerini kanıtlayan belgeleri askerlik şubesinde bulundururlar. Bunlar hakkında bakaya işlemi yapılmaz. Bu mazeretler dışındaki nedenlerle sevkin son gününe kadar askerlik şubesine gelmeyenler ile gelip de sevk evrakını alanlardan, kendilerine verilen yol süresi sonunda birliğine katılmayanlar, bakaya olarak kabul edilirler.”
MADDE 2- 1111 sayılı Kanunun 86 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 86- Son yoklamada bulundukları yerdeki askerlik meclisi, elçilik veya konsolosluklara gelmeyen ve bu Kanunda yazılı bir mazereti bulunduğuna dair belge ibraz etmemiş olanlardan, birlikte son yoklamaya tabi oldukları doğumluların yurt genelinde normal sevk yılı içindeki ilk celp ve sevk tarihinden sonra ve son celp ve sevk döneminin bitiminden önce ele geçen veya kendiliğinden gelenlerden yüz Türk Lirası idarî para cezası alınır ve bulundukları yerde resmi bir hekime yahut en yakın yerde bulunan asker hastanesinde muayene ettirilirler. Muayene neticesinde askerliğe elverişli oldukları anlaşılanlardan erteleme hakkı bulunmayanlar askerlik meclislerince, bu meclisler toplu değilse idare heyetlerince haklarında karar alınarak Milli Savunma Bakanlığınca tespit edilen sınıf ve tertibat yerlerine derhal sevk olunurlar.
Son yoklamada bulundukları yerdeki askerlik meclisi, elçilik veya konsolosluklara gelmeyen ve bu Kanunda yazılı bir mazereti bulunduğuna dair belge ibraz etmemiş olanlardan, birlikte son yoklamaya tabi oldukları doğumluların yurt genelinde normal sevk yılı içindeki son celp ve sevk döneminin bitimine kadar ele geçmeyenler, elde edildiklerinde bulundukları yerde resmi bir hekime yahut en yakın yerde bulunan asker hastanesinde muayene ettirilirler. Muayene neticesinde askerliğe elverişli oldukları anlaşılanlardan erteleme hakkı bulunmayanlar askerlik meclislerince, bu meclisler toplu değilse idare heyetlerince haklarında karar alınarak Milli Savunma Bakanlığınca tespit edilen sınıf ve tertibat yerlerine derhal sevk olunurlar.
İkinci fıkra kapsamında yoklama kaçağı kaldıktan sonra ertelemesi yapılanlar ile birliklerine sevk edilenler hakkında bu Kanunun 89 uncu maddesinin dört ila yedinci fıkra hükümleri uygulanır.
Yoklama kaçağı iken ertelemesi yapılmış olanlar, ertelemelerinin bittiği tarihi takip eden ilk mesai günü sevk edilirler.”
MADDE 3- 1111 sayılı Kanunun 89 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 89- Sınıf ve tertibatı belirlenmiş olanlardan, yapılan bildirim veya duyuru üzerine birlikte sevk edilecekleri emsallerinin sevk tarihinin son gününe kadar gelmeyen ve bu durumları 47 nci maddede yazılı özürlerinden ileri gelmediği belirlenenler ile sevk edildikten sonra askerliğini yapacağı kıtaya gitmeksizin kaçanlardan elde edilip de erteleme hakkı bulunmayanlar derhal sevk olunurlar.
Bunlardan yedek subay yetişme şartlarını taşıyanlar, muayyen zamanlarda birliklerine veya yedek subay yetiştiren sınıf okullarına sevk edilirler.
Bakaya iken ertelemesi yapılmış olanlar, ertelemelerinin bittiği tarihi takip eden ilk mesai günü sevk edilirler.
Barışta, kabul edilebilir bir özrü olmaksızın;
a) Yoklama kaçaklarından birlikte son yoklamaya tabi oldukları doğumluların yurt genelinde normal sevk yılı içindeki son kafilesi gönderilmiş bulunanlar için, son kafilenin gönderilmesi tarihinden,
b) Saklılardan yaşıtlarının yurt genelinde normal sevk yılı içindeki son kafilesi gönderilmiş bulunanlar için, son kafilenin gönderilmesi tarihinden,
c) Bakaya kalanlar için, bakaya kaldıkları tarihten,
d) İhtiyat erattan çağrılıp da birlikte işleme tabi olduğu kişiler gönderilmiş bulunanlar için, en son gönderilme tarihinden,
e) Yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olup olmamasına bakılmaksızın askerlik şubesince sevk edildiği kıtasına katılmayan veya geç katılanlar için, kendilerine tanınan kanuni yol süresinin bitiminden,
itibaren dört ay içinde gelenler ikiyüzelli, yakalananlar bin; dört aydan sonra bir yıl içinde gelenler beşyüz, yakalananlar ikibin; bir yıldan sonra gelenler yediyüzelli, yakalananlar üçbin Türk Lirası idarî para cezasıyla cezalandırılır. Bir yıldan sonra tamamlanan her takvim yılı için kendiliğinden gelenler ayrıca bin, yakalananlar ayrıca ikibin Türk Lirası idarî para cezası ile cezalandırılır. Ancak, bu eylemlerinden sonra askerlik şubesince ilk sevk edildikleri kıtalara gecikmeksizin katılmaları halinde haklarında verilecek idarî para cezalarının yarısı verilir.
Bu madde uyarınca verilecek idarî para cezalarına ilişkin evrak, yükümlünün bağlı olduğu askerlik şubesi başkanlıklarınca yükümlünün nüfusa kayıtlı olduğu yer mülki idare amirliklerine gönderilir ve idarî para cezası ilgili il ya da ilçe idare kurullarınca verilir.
Bu madde uyarınca verilen idarî para cezaları hakkında 30/3/2005 tarihli ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununda öngörülen kanun yoluna müracaat edilebilir. Bu cezaların yerine getirilmesi askerlik hizmetlerinin sonuna bırakılır. Bu süreler içinde zamanaşımı işlemez.
Barışta, dördüncü fıkra uyarınca verilen idarî para cezası kesinleştikten sonra dördüncü fıkrada sayılan eylemlerden herhangi birini işleyenler ile bu eylemleri seferberlik ve savaş halinde işleyenler hakkında askerlik şubelerince suç dosyaları hazırlanarak yükümlünün nüfusa kayıtlı olduğu yer Cumhuriyet başsavcılığına gönderilir.”
MADDE 4- 22/5/1930 tarihli ve 1632 sayılı Askeri Ceza Kanununun 63 üncü maddesinin (1) numaralı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“1- Barışta, 1111 sayılı Askerlik Kanununun 89 uncu maddesi uyarınca haklarında verilen idarî para cezası kesinleştikten sonra kabul edilecek bir özrü olmadan,
a) Yoklama kaçaklarından birlikte son yoklamaya tabi oldukları doğumluların yurt genelinde normal sevk yılı içindeki son kafilesi gönderilmiş bulunanlar için, son kafilenin gönderilmesi tarihinden,
b) Bakaya kalanlar için, bakaya kaldıkları tarihten,
c) İhtiyat erattan çağrılıp da birlikte işleme tabi olduğu kişiler gönderilmiş bulunanlar için, en son gönderilme tarihinden,
d) Yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olup olmamasına bakılmaksızın askerlik şubesince sevk edildiği kıtasına katılmayan veya geç katılanlar için, kendilerine tanınan kanuni yol süresinin bitiminden,
itibaren dört ay içinde gelenler altı aya kadar, yakalananlar iki aydan altı aya kadar; dört aydan sonra bir yıl içinde gelenler iki aydan bir yıla kadar, yakalananlar dört aydan bir yıla kadar; bir yıldan sonra gelenler dört aydan iki yıla kadar, yakalananlar altı aydan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.”
-
kanun biraz uzun gibi görünsede anlaşılır gibi görünüyor ve bazı yerler tekrar edilmiş...ama bence kanun yeterince açık...
yoklama kaçağı/bakaya olma durumun varsa ancak sen şubeye gitme durumunda şuben seni ancak ve ancak para cezasıyla cezalandırabilir...bu aşama da sen şubeye gitmedikçe yani kendiliğinden gitmedikçe yakalama yok (ama kanundan önce senin için yakalama emri çıkartılmışsa durum değişir) tecile neden olacak durumun yoksa direk askere ,varsa sana zaman veriliyor ,ozaman sonunda gene gitmezsen işte ozaman şuben bu sefer seni savcılığa hapis istemiyle şikayet ediyor....ancak bu aşamada mahkeme şimdi var...mahkeme aşamasına olayın gelmesi için kanuna göre ancak ve ancak gerek koşul önceden para cezası verilmiş olması gerekmekte....mahkeme senin için yakalama kararı çıkartıyor...işte bu zaman yakalama var...
-
29 yaş haddi sebebiyle öğrencilik kabul edilmiyor yüksek öğrenim olmadığından.
Şimdi mesela 2011 kasımda tecil bitti, bakaya kaldık. Bu durumda şubeye gidilmediği sürece kimse yakalamaz mı?
Yakalanma olduğunda bakaya durumdaysak, tecil hakkı yoksa, para cezası kesilir, şu tarihte gel mi denilir, yoksa yakalanıldığı anda para cezası kesilip askere mi alırlar? Ve nasıl yakalarlar önceden gbt kaydı olmadığına göre kim nerede yakalayacak?
Kısacası sormak istediğim, 2011 kasım'da tecil biter. Yaş haddi dolar, bakaya durumuna düşülür. Bundan sonraki durumda gbt kaydı olmadığına ve olmayacağına göre, şubeye gidilmezse ne zaman sorun yaşanmaya başlanır? Nasıl sorun yaşanır?
-
izc üstad, kafam baya bi karıştı bu konuda.
şöyleki;
Benim doğum tarihi 28/12/1982, aöf 4. sınıfta ilk senem ve bir dersten kaldım. haliyle yaştan dolayı tecil hakkım yok.
ancak hipertansiyon ilaçları kullanıyorum ve boy:1,83 kilo:125. gözlük derecelerim de 2.25 - 2.00.
yukarıdaki bilgiler doğrultusunda, ben 31.ekim.2011'de tecilim bittiği için şubeye gitmesem durumum ne olur?
yani hiçbir şekilde şubeye uğramasam hakkımda ne gibi bir işlem uygulanır?
yada şubeye gidip durumumla ilgili evrakları,raporları da göstersem uygulanacak prosedür ne olabilir?
yani bir dersten kaldığım için ekimdeki yoklamalara gitmesem, ne olur? ekim ayından sonra yaştan dolayı tecil hakkım olmayacağı için yoklamaya gidemeyeceğimden kaçak olduğum takdirde hakkımda yakalama kararı çıkartılır mı? ayrıca devlet memuruyum, bu bir sorun yaratır mı? birde bakaya nedir, yoklama nedir, yoklama kaçağı nedir hepsi birbirine girdi.. sanırım derdimi anlattım. cevabın için teşekkürler.
-
Alıntı:
bondx rumuzlu üyeden alıntı
Şimdi mesela 2011 kasımda tecil bitti, bakaya kaldık. Bu durumda şubeye gidilmediği sürece kimse yakalamaz mı?
evet yakalamayacak...yakalanma işlemi olması için savcılıkça aranman gerekir...savcılık arama emrin çıkarsa gbtlere girersin...zaten bu sayede polis ve jandarma seni kontrolden ve/veya evine falan bile gelerek yakalanırsın...ama neredeyse herkesimin sorunu olan ve mahkemeleri sadece askerlik suçlarıyla bile rafları dolduran bu sorun adındanda anlaşılabileceği gibi "yargının hızlandırılması" kanunu ile çözülmeye çalışılıyor...kanuna göre zaten çok yoğun çalışan mahkemelere ilk aşamada durum intikal edilmeyecek ve dolayısıyla ilk aşama için savcılıkla ilgili durum olmayacağı için de aranman,gbt sorunu olmayacak...yani sen kendin şubeye gitmedikçe yakalanman olmayacak...ama bu durum sadece ilk aşama için geçerli...
ardaşlar ben bu askerlik mevzuatlarıyla ilgili bi duayen değilim...ama malesef ben de sizlerin yolundan geçtiğim için elimden geldiğince edindiğim tecrübelerimi aktarıyom...sizlerin içinde bulunduğunuz zor durumları anlayabiliyorum ,çünkü bende zor günler geçirdim ...onun için yardımcı olmaya çalışacam ama benim bilgim de bi dereceye kadar...bi de forumda daha iyi bilgisi olan arkadaşlar uzun zamandan beri yazmıyolar...onlar da el atmıyolar...varsa yanlışım beni düzeltsinler...askerlik şubesi memuru falan olsaydım da tam bilgi verebilseydim ama sadece edindiğim tecrübe ve kanunlar, diğer forumlardan okuduğum bilgilendiğim kadarıyla bilgi verebilirim...onu evvela belirteyim...
-
Alıntı:
bakaya durumdaysak, tecil hakkı yoksa, para cezası kesilir, şu tarihte gel mi denilir, yoksa yakalanıldığı anda para cezası kesilip askere mi alırlar?
kanun gereği kanun çıktıktan sonra bakaya /yoklama kaçağı durumuna giren kişi için kendisi gitmedikçe asla yakalama emri yok,çünkü savcılık olayı yok...dolayısıyla gbt yok...(ilk aşama için)
kanun çıktıktan sonra bakaya/yoklama kaçağı durumuna giren kişi askerlik şubene kendin gitmek zorunda (memuriyet,iş başvurusu,okul gibi işler için) kaldığında: kanun gereği
a)tecil hakkı durumun yoksa bakaya /yoklama kaçağı durumunda askerlik görevin için birliğe direk teslim ediliyosun.dolayısıyla tarih falan yok...direk askere...
b)tecilin hakkı durumun varsa bakaya bile olsan verilecek tecilin sonuna kadar salıveriliyosun...sana birliğe katılman için tarih veriliyor.
ama hem a hem b durumu için askerlik işlemlerini/görevini zamanında yapmadığın için suç işlenildiği için para cezası verilir...
-
Alıntı:
Ve nasıl yakalarlar önceden gbt kaydı olmadığına göre kim nerede yakalayacak?
yakalama mekanizması :aşama 2
kanun dikkatli okunursa kişi bakaya/yoklama kaçağı hali için ilk yaptırım kişiye para cezası kesilmesi olarak görülüyor...kişi kendi isteği /zorunlu olarak(memuriyet,okul,işbaşvurusu vs.) askerlik şubesine gittiğiinde kesildiği gibi anlaşılan bu ceza kişi şubeye gitmedende gerçekleşibiliyor...(..."Bu madde uyarınca verilecek idarî para cezalarına ilişkin evrak, yükümlünün bağlı olduğu askerlik şubesi başkanlıklarınca yükümlünün nüfusa kayıtlı olduğu yer mülki idare amirliklerine gönderilir ve idarî para cezası ilgili il ya da ilçe idare kurullarınca verilir."...) hangi şekilde para cezası kesilirse kesilsin para cezası kesilmesine kadar yakalama asla yok...çünkü savcılık olayı yok yargının hızlandırılması kanununa göre...ama kanunun ilerleyen maddelerinde para cezası alan kişi kendisine verilen tarihte gene askere gitmezse ozaman savcılığa suç duyuru yapma hakkı doğuyor askerlik şubesinin...ve dolayısıyla savcılık aranmanı isteyebiliyor...ve dolayısıyla gbt kaydın oluşuyor...ve dolayısıyla gbt sistemine bakabilen polis ve jandarma kontrollerinde ve hatta evine bile karakoldan gelebiliyor...bu arada savcılığa suç duyurusu yapan askerlik şubesi bu sefer para cezası değil hapis istemiyle şikayette bulunuyor...ama nolursa olsun bu safhaya gelmek için önceden idari para cezası sana verilmiş olması gerekiyor...kanun da öyle yazıyor...
-
Alıntı:
Kısacası sormak istediğim, 2011 kasım'da tecil biter. Yaş haddi dolar, bakaya durumuna düşülür. Bundan sonraki durumda gbt kaydı olmadığına ve olmayacağına göre, şubeye gidilmezse ne zaman sorun yaşanmaya başlanır? Nasıl sorun yaşanır?
yukarda yazdığım cevaplar da yeterli olmuştur ama gene sonuç yapalım soruna...sorduğun senaryoya göre ; tecil bitip,bakaya duruma düşülürse ve sorduğun gibi şubeye gidilmezse ilk etapta idari para cezası mekanizması olduğundan yani savcılığa şikayet durumu olmadığından gbt kaydın olmayacağından baya bi süre 2,3,4 sene bile olabilir daha üstü bile olabilir sorun yaşamayacağın anlaşılıyor (ben eski kanuna rağmen 4 sene yoklama kaçağı kalmışım sen düşün...) kanunda sen şubeye gitmediğin takdirde adresine ceza gönderilmesi konusunda zaman sınırı verilmemiş... ama askerlik şuben titiz çalışıyorsa yada kanunu sıkı sıkıya uygulama ile ilgili kurum içi mevzuatlar çıkarsa mademki sen gitmiyorsun biz sana cezanı postalarız mantığıyla adresine idari para cezası gönderilebilir ve sana şubene gitme çağrısı yapılabilir...artık o tarihten sonra yani sana davetin son günü itibariyle gene gitmezsen davetin son gününden sonra şuben savcılığa suç duyurusu yapma hakkı doğar...savcılık ta sana önceden para cezası kesilip kesilmediğine baktıktan sonra gene gitmediğini görüp şubenin şikayetini yerinde görebilir ve dolayısıyla bu sefer hapis istemiyle polis jandarma gbtlerine girebilirsin...
ama sen de bilirsin ki herzaman kanun vardır ama onu uygulayanlar pek yoktur ülkemizde...kanunda yazıldığı gibi de uygulanmuyo çoğunlukla...ben bizzat şubedeki memurdan hatırlıyom...ben memurum...yeni çıkan kanunları bilmek zorunda değilim diye diğer arkadaşına söylediğine şahit oldum...elin memuruna biz kanun da öğretemeyeceğimize göre uygulama esasları malesef şubeden şubeye bile değişebiliyor....
-
ardaşlar ben bu askerlik mevzuatlarıyla ilgili bi duayen değilim...ama malesef ben de sizlerin yolundan geçtiğim için elimden geldiğince edindiğim tecrübelerimi aktarıyom...sizlerin içinde bulunduğunuz zor durumları anlayabiliyorum ,çünkü bende zor günler geçirdim ...onun için yardımcı olmaya çalışacam ama benim bilgim de bi dereceye kadar...bi de forumda daha iyi bilgisi olan arkadaşlar uzun zamandan beri yazmıyolar...onlar da el atmıyolar...varsa yanlışım beni düzeltsinler...askerlik şubesi memuru falan olsaydım da tam bilgi verebilseydim ama sadece edindiğim tecrübe ve kanunlar, diğer forumlardan okuduğum bilgilendiğim kadarıyla bilgi verebilirim...
bondx e yazdığım cevapları bi oku...gene varsa sorun yazmaya çalışayım...
-
Alıntı:
volkan_ rumuzlu üyeden alıntı
izc üstad, kafam baya bi karıştı bu konuda.
şöyleki;
Benim doğum tarihi 28/12/1982, aöf 4. sınıfta ilk senem ve bir dersten kaldım. haliyle yaştan dolayı tecil hakkım yok.
ancak hipertansiyon ilaçları kullanıyorum ve boy:1,83 kilo:125. gözlük derecelerim de 2.25 - 2.00.
yukarıdaki bilgiler doğrultusunda, ben 31.ekim.2011'de tecilim bittiği için şubeye gitmesem durumum ne olur?
yani hiçbir şekilde şubeye uğramasam hakkımda ne gibi bir işlem uygulanır?
yada şubeye gidip durumumla ilgili evrakları,raporları da göstersem uygulanacak prosedür ne olabilir?
yani bir dersten kaldığım için ekimdeki yoklamalara gitmesem, ne olur? ekim ayından sonra yaştan dolayı tecil hakkım olmayacağı için yoklamaya gidemeyeceğimden kaçak olduğum takdirde hakkımda yakalama kararı çıkartılır mı? ayrıca devlet memuruyum, bu bir sorun yaratır mı? birde bakaya nedir, yoklama nedir, yoklama kaçağı nedir hepsi birbirine girdi.. sanırım derdimi anlattım. cevabın için teşekkürler.
bondxe yazdığım cevaplarımı oku...sonra gene sorun varsa yazmaya çalışırım...
-
izc üstdaım..
1983 doğumluyum aöf 3 sınıfta 2. defa kaldım 6111 sayılı af kanunuyla okuluma geri döndüm kayıt yaptırdım.. normalde aöf tecilimi yapmıyacak sanırım 2012 ekime kadar tecilim var bu ihtimali düşünerek af la 4 senelik yarıda kalan örgün öğretim programıma dahil oldum askerlik durum belgesi vererek, örgün öğretimdeki lisans bölümüm beni 2012 ye kadar tecil edecekmidir.. aöfün tecil etmiyeceği için kanun kapsamında 29 yaşa kadar tecil edilir görülüyor 2 tane bitmemiş 4 senelik okul kayıt olma durumum sıkıntı çıkarır .. cevabınız için teşekkür ederim
-
izc teşekkür ederim. Bu kadar vaktinizi ayırmışsınız. Büyük hakkınız var. Ne desem az.
Emin olamadığım tek nokta var. Askerlik şubesi savcılığa şikayet etmeden/eve davet kağıdı/ceza kağıdı gelmeden herhangi bir yerde(şubeye gitmedikçe) yakalanma gibi bir durumum olmuyor sanırım. Son sorumdur. Hakkınızı helal ediniz.
Dostking, 1983 doğumlu olmanız nedeniyle 2012 yılından sonra tecil hakkınız ancak ve ancak lisans mezuniyeti ile oluyor. Lisans mezunu olduktan sonra 2 yıl tecil hakkınız var. 29 yaş doluğunda yüksek lisans, doktora, yurtdışı işçi dışında hiç bir tecil şansı yok.
Lisans 3./4. sınıftaysanız şu anda 2012 ekim yılına kadar askeriye size müsaade eder. 2012 Ekim'de 29 yaş nedeniyle tecil yapmazlar sizi. Mezun olursanız lisanstan iki yıl tecil ettirebiliyorsunuz tekrar. Şu anda 3. sınıftaysanız, 4. sınıfı tecilsiz bitirip teslim olma şansınız var şubenize kısa dönem olarak 2013'te.
-
evet 2012 ekim ayına kadar şansım varmş arkadalar ondan sonra ekimde son yoklamaya girip 2013 de nufusumun olduğu yerdeki celp dönemine tabi olacağım burda şanslı olursam son celp olursa okulum bitebilir hayırlısı
-
Merhaba dostlar..
4 yıllık AÖF İşletme bölümü okumakta olan bir öğrenciyim.
1. sınıfta 2 sene üst üste kaldım..
Yoklama kaçağı olduğuma dair şube yazı göndermişti.. Hiçbir aranma durumu olmadığından ben bu şekilde okuluma devam ederek 2 yıllık ön lisans mezunu olmaya çalıştım ve bugün bütünleme sınavlarının açıklanmasıyla 1. ve 2. sınıftan hiç ders bırakmadım.. Ön lisans diploması almaya hak kazandım..
1. Sorum şudur ki; Aöf kaydımı sildirmek şartıyla ön lisans diploması alarak şubeme götürürsem yoklama kaçağı pozisyonum silinip yeniden tecil hakkımı kazanırmıyım..?
2. Sorum ise; Tecil hakkımı aldığımı varsayarak yeniden sınavsız olarak 3. sınıftan aöf işletme bölümünden devam edebilirmiyim..?
Yardımcı olursanız çok sevinirim..
-
Merhaba,
Ben 1982 doğumluyum, açıköğretim 3. sınıfta okuyorum. Bu sene 2. sınıftan bir dersim kaldığı için bütünlemeden geçemedim. 29 yaşını doldurduğum için tecil yapılamayacağını biliyorum. 2012 de finalde alttan kalan dersleri verip 4. sınıfa geçtikten sonra 2013'in martında yoklama yapıp (zaten o yılın haziranında inşaallah mezun oluyorum) 2013 ün kasımında gitmeyi planlıyorum. Bunun için nasıl bir yol izlemem gerek. Ben askerlikten kaçmak değilde üniversiteyi kazanana kadar 1,5 veya 2 yıl kazanmak istiyorum. Bunun için ne yapmam gerekiyor.? Ayrıca bu 1,5 - 2 yıl zarfında borçlarımı da kapatacağım. yoksa bu borçları eşim ve çocuğuma yıkıp gidemem. Yardımcı olursanız sevinirim.
Saygılar.
-
Alıntı:
izc teşekkür ederim. Bu kadar vaktinizi ayırmışsınız. Büyük hakkınız var. Ne desem az.
Emin olamadığım tek nokta var. Askerlik şubesi savcılığa şikayet etmeden/eve davet kağıdı/ceza kağıdı gelmeden herhangi bir yerde(şubeye gitmedikçe) yakalanma gibi bir durumum olmuyor sanırım. Son sorumdur. Hakkınızı helal ediniz.
önemli değil dostum...herkes birbirine yardım etsin diye var bu forum...doğru anladın ,aynen dediğin gibi...eve/memleketine /yada ikamet etmiş olduğun herhangi bir eve idari para cezası gelmediği sürece ve sende şubeye gidip sana idari para cezası kesilmediği sürece en son çıkan yargının hızlandırılması kanununa göre askerlik şubelerinin savcılığa suç duyurusu yapma hakkı elinden alınıyor çünkü yargı askerlik suçlarıyla meşgul olmasın diye...dolayısıyla savcılık tarafından yakalama emri ve dolayısıyla polis/jandarma tarafından yakalama söz konusu olmuyor...ama buna karşın sen bakaya kalıp kendin şubene epey bi gitmezsen sana adresine gene ilk yaptırım ve uyarı mahiyetinde askerlik şubesinin sana direk idari para cezası verme hakkı bulunuyor...daha sonra bu ceza sana verildikten sonra sen gene gitmezsen şuben bu sefer savcılığa senin için hapis istemiyle şikayette bulunuyor ve sen ozaman savcılık tarafından uygun görülmesi muhtemel bu durumda yakalama /aranma emri çıkıyor ve gbtlere düşüyorsun...artık ozaman polis ve jandarma tarafından vızıl vızıl aranıyorsun...
-
Alıntı:
kanun gereği kanun çıktıktan sonra bakaya /yoklama kaçağı durumuna giren kişi için kendisi gitmedikçe asla yakalama emri yok,çünkü savcılık olayı yok...dolayısıyla gbt yok...(ilk aşama için)
kanun çıktıktan sonra bakaya/yoklama kaçağı durumuna giren kişi askerlik şubene kendin gitmek zorunda (memuriyet,iş başvurusu,okul gibi işler için) kaldığında: kanun gereği
a)tecil hakkı durumun yoksa bakaya /yoklama kaçağı durumunda askerlik görevin için birliğe direk teslim ediliyosun.dolayısıyla tarih falan yok...direk askere...
b)tecilin hakkı durumun varsa bakaya bile olsan verilecek tecilin sonuna kadar salıveriliyosun...sana birliğe katılman için tarih veriliyor.
ama hem a hem b durumu için askerlik işlemlerini/görevini zamanında yapmadığın için suç işlenildiği için para cezası verilir...
izc selam, ben yazdığın a maddesine takıldım. daha önce de kendi durumumu yazmışım 2006da üniden mezun oldum o günden beri askerlik şubesine hiç gitmedim (1 kez gittim, kimliğini yenile gel dediler) gbt ye en son temmuz ayında girdim temiz çıktı. ama benim düşüncem şuydu hep, diyelim ki bu kadar yılın ardından gbt ye düştüm ve yakalandım, yine de belirli bir gün veriyorlar teslim için diye biliyordum, sen direk askere alıyorlar diyorsun (yaşım 30 olduğu için tecil hakkı olmaz) bu biraz can sıkıcı :) ben üni mezunlarına direk askerlik durumu olmuyor diye biliyordum.
Bir de bunun haricinde a maddesine göre bir sorum var demin ki senaryo üzerine, diyelimki yakalandım ya da kendim şubeye gittim para cezasına eyvallah o cepte zaten, ama dedim ki benim askerliğe engel hastalığım var muayne istiyorum beni askeri hastaneye sevkedip işlemlerimin bitmesi ve karar verilmesini beklerler mi, yoksa direk askere mi alırlar?
-
Alıntı:
lamotta_80 rumuzlu üyeden alıntı
a)... diyelim ki bu kadar yılın ardından gbt ye düştüm ve yakalandım, yine de belirli bir gün veriyorlar teslim için diye biliyordum, sen direk askere alıyorlar diyorsun (yaşım 30 olduğu için tecil hakkı olmaz) bu biraz can sıkıcı :) ben üni mezunlarına direk askerlik durumu olmuyor diye biliyordum.
lamotta arkadaş sorunu bölüp kanunda belirtildiği gibi aktarayım...ama şunu öncelikle belirteyim...bende 4 sene yoklama kaçağı kalmışım...hep söylüyom gene söylücem...çok yıl bakaya veya yoklama kaçağı kalmak gbt için temel kıstas değil.titiz çalışan askerlik şubesi kanundan önce 5 ay yoklama kaçağı/bakaya kalsanda savcılığa durumu intikal etme durumu oluyodu...ama duyuyorum 8 senede hiç bişekilde dava açmayan şube de bulunuyor türkiyede...dava yoksa,aranma da yok...aranma yoksa gbt de yok...bi de kanun çıkmasına rağmen kanundan bi haber olan şubeler de var...büyük kentlerde kanunu aynen uyguladıklarını ama taşralarda bulunan şubeler ise ancak epey bi zaman geçtikten sonra uygulamayı duydukları gördükleri zaman bunu doğru şekilde uygular diye düşünüyorum...
YARGI HİZMETLERİNİN HIZLANDIRILMASI AMACIYLA BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN
Kanun No. 6217 Kabul Tarihi: 31/3/2011
MADDE 2- 1111 sayılı Kanunun 86 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir
MADDE 86- Son yoklamada bulundukları yerdeki askerlik meclisi, elçilik veya konsolosluklara gelmeyen ve bu Kanunda yazılı bir mazereti bulunduğuna dair belge ibraz etmemiş olanlardan, birlikte son yoklamaya tabi oldukları doğumluların yurt genelinde normal sevk yılı içindeki ilk celp ve sevk tarihinden sonra ve son celp ve sevk döneminin bitiminden önce ele geçen/ ele geçmeyenler, elde edildiklerinde veya kendiliğinden gelenlerden yüz Türk Lirası idarî para cezası alınır ve bulundukları yerde resmi bir hekime yahut en yakın yerde bulunan asker hastanesinde muayene ettirilirler. Muayene neticesinde askerliğe elverişli oldukları anlaşılanlardan erteleme hakkı bulunmayanlar askerlik meclislerince, bu meclisler toplu değilse idare heyetlerince haklarında karar alınarak Milli Savunma Bakanlığınca tespit edilen sınıf ve tertibat yerlerine derhal sevk olunurlar.
a seçeneğine böldüğüm sorunun aslı kısmı paragrafta kendin de görüyosun msb tarafından tesbit edilen sınıf tertibat yerlerine diyor...üniv. mezunu lafını etmeden derhal diyor...
“MADDE 89- Sınıf ve tertibatı belirlenmiş olanlardan, yapılan bildirim veya duyuru üzerine birlikte sevk edilecekleri emsallerinin sevk tarihinin son gününe kadar gelmeyen ve bu durumları 47 nci maddede yazılı özürlerinden ileri gelmediği belirlenenler ile sevk edildikten sonra askerliğini yapacağı kıtaya gitmeksizin kaçanlardan elde edilip de erteleme hakkı bulunmayanlar derhal sevk olunurlar.
Bunlardan yedek subay yetişme şartlarını taşıyanlar, muayyen zamanlarda birliklerine veya yedek subay yetiştiren sınıf okullarına sevk edilirler.(sen belki bunu kastediyorsun anlaşılan ama ben bunu yedek subaylık sınavını kazanıp da gitmeyen olarak düşünüyorum...zaten maddenin başında sınıf - tertibat belli olanlardan diyor...yedek subay okulları diyor...ama bizim konuştuğumuz herhangi bi zaman için...yoksa bütün ünv. mezunu olur dediğin )
-
Alıntı:
lamotta_80 rumuzlu üyeden alıntı
b)
Bir de bunun haricinde a maddesine göre bir sorum var demin ki senaryo üzerine, diyelimki yakalandım ya da kendim şubeye gittim para cezasına eyvallah o cepte zaten, ama dedim ki benim askerliğe engel hastalığım var muayne istiyorum beni askeri hastaneye sevkedip işlemlerimin bitmesi ve karar verilmesini beklerler mi, yoksa direk askere mi alırlar?
a seçeneğinde kopy ettiğim maddede muayene ettirilirler diyor ama ben düz mantıkla bakıyorum olaya...elbetki askeri hastane olmak koşuluyla hastalığına baktırabilir, ve sonunda karar neticesine göre askere alma durumu hastalığın bitimine göre ertelenir...söz gelimi 2 sene önce muayenesi yapılmış askerliğe elverişli denmiş biri askere gitmemişse söz misal onu aramak için evine gittiklerinde 2 sene önce muayeneden sağlam çıkmıştı deyip almak istediklerinde kişinin vefat ettiği öğrenildiğinde olamaz böyle bişey sağlamdı ama ozaman deyip ölüyü yerinden çıkarıp askere almazlar :) insanlar elbet ki zaman içinde hastalanırlar...hastalanma ,kanser,aids,vs....hiç hesapta yokken buluyor insanı demi...hatta benim arkadaşım vardı askerdeyken kan hastalığı anlaşıldı da onu muaf ettiler...bilinmiyor malesef bunların nezaman insanın başına geleceği..ansızın yarın merdivenden düşüp felçli kalsak ta gene askere mi alacaklar...askeri hastanede muayene edip muaf ederler söz misal...yani herzaman hatta askerdeyken bile askeri hastaneye olmak koşuluyla kendini baktırabilir ve onun neticesinde durum senin için elverişli değilse muaflığa kadar gider raporun...
-
izc eyvallah cevaplar için, ben bugüne kadar direk alınmıyor diye bildiğim için gbt de çıksam da götürülüp yoklamam yaptırılıp teslim tarihi verilip bırakılır sanıyordum.. e-devlet şifremi alıp tekrar bakacağım internetten hakkımda dava olup olmadığına, ama maalesef maddesini de yazarak örneklediğin durumda ben şubeye kendim gidip askerliğe muaf hastalığım var sevk istiyorum desem bile yok biz seni askere alıyoruz tecil hakkın kalmamış askerde bakılırsın denebilir anlamı çıkıyor, ki bu iş hayatım için son derece olumsuz bir durum olacak.. umarım bir şekilde bedelli falan çıkar işler çirkinleşmeden.
-
bedelli çıkacak...zaten hali hazırda chpnin kanun teklifi var mecliste...ama kanun teklifini verdiği zaman meclis tatildeydi...ve buyüzden meclis gündemine giremedi...meclis bugün açıldı daha anca...bedelli konuşmalarının yavaşlamasına neden oldu...ayrıca gene terörün hortlamasıda bedelliyi gündemden düşürmek zorunda kaldı...ama temel gerçeklere bakmak lazım...başbakana zorluk çıkartan komuta kuvvetlerinin artık direncin kırılması en temel nokta...ülkedeki her kesimin askerlik sorunu söz konusu...yani eğitimci,doktor,memur,yakınlarına bakmakla yükümlüler...dolayısıyla terör gündemden düştüğü an bedelli gündeme tekrar lobiler kanalıyla gelecektir...çünkü bunu bekleyen çok insan var...hatta belki bizzat 550 mv. yakınlarınında bu tip sorunu olabildiğinden hızla gündeme gelebilir...bunun çıkacağını önceden hisseden chp iki kez meclise verdi teklifi ama askerlik sorunu çözümü pastasını akp tek başına yemek istiyor gibi görünüyor...
-
ama gene de sen çok karamsar olmamalısın lamotta arkadaş...askerlik şubeleride bugüne kadar mağdur etmeyen tavırlarda bulunuyor...ben şubeme gittim ...her seferinde iyi davrandılar...arkadaşlara soruyom zaman zaman...kaçak göçek oku okulunu bitir,seni görmemiş olalım falan diyolarmış...sen gitsen varsa hastalık mevzuatı söylerler,durumun olmazsa iyi seni görmemiş olalım derler gibi geliyo...farkındaysan yeni kanun ve ab uyum mevzuatları göz önünde bulundurulduğunda tvlere ,haber kanallarına asker kaçağı dayak yedi,kaçak yakalandı gibi haberler artık çıkmıyo...ben kimsenin yaka paça askere alındığını da görmedim...varmış bunlar ama eskide kalmış...eğer çok dikkat edilirse varolan hükümetin asker sayısının fazla olduğunu,buda ülke ekonomisi için önemli gider olduğunu ve mümkünse ordunun azalmasını ve mümkünse bedelli ve orduda kısaltmalarla oluşacak tasarrufun önemli bölgelere sözleşmeli er/profesyonel askerle doldurulması gibi bir uygulamanın hedeflendiği anlaşılıyor....ülkenin geleceğinin eğitime yatırım yapılmasının ,seviyelerin gelişmiş ülke düzeylerine çıkartılması hedeflendiği kolayca anlaşılabilir...ilginçtir ben hükümete oy vermememe rağmen ülkenin geleceğinin açıkçası parlak olduğunun bile düşüncesindeyim...
-
Alıntı:
gejna rumuzlu üyeden alıntı
benim anlamadıgım o polisin ustune vazife degilki seni askerlik subesine goturmek bence durumdan vazife cıkarmıs eger elinde yakalama emri var ise seni alıp goturur oda askerlik subesine degil mahkemeye ki artik mahkemede olmadıgına gore hic bi yere goturemez... yeni kanun nasıl uygulanacak bilmiyorum ama asal ın kanunun cıkmasına bir kac hafta kala baslatdıgı kibarca tehtid eden icerikli mektup tebligat vs. gondermeye baslaması elinin kotulestigi artık askere alımın zorlasacagı hatda kanunlardaki deliklerden dolayı imkansızlasacagı anlamını cıkarıyorum.... yakalanma mevzusu gbt mevzusu bu sekilde oldugu surece iç işleri bakanlıgı bu konuya bu sekilde uyguladıgı surece kimse sizi bi yerden bi yere alamaz arkadaslar birisi zorlarsa avukatınızı arayın ve savcılıga suc duyurusunda bulunun mahkeme kararı olmadan kimse sizi alamaz hic bi kurumun bole bi yetkisi yok . son cıkan kanununun cogu yerinde yakalanması veya teslim olması durumunda ibareleri var bursuru ceza su bu sonunda hapis ama bi eksik var nasıl yakalanacak bu kacaklar :) yani kanunu kim uygulayacak kişiyi kim nasıl hangi belge ile yakalayacak burda bi bosluk var... senin durumunda bence en iyisi hayatına bak kimseyi takma mahkemeler savcılar ve hakimler haric... allah hepimizin yardımcısı olsun....
merhaba arkadaşlar,
iş, güç, v.s. bir süredir forumu takip edemedim. ama şimdi görüyorum ki son başlıklar bu yakalanma mevzusu ile ilgili. sağ olsun, izc ve bazı arkadaşlar bir kaç ay önce başıma musallat olan (ama aslında iki seneye yakındır beni idare eden) polis amca ile ilgili, burada örneğine rastlayamadığım mevzuyu hatırlarlar... geçen hafta itibariyle bu polis amca beni arayıp, biraz sert tondan, askerlik şubesinden kendisine gelen yazılı emri hatırlatıp, "ne yap ne et git askerlik şubesinden bana gelen bu emri kaldıracak şekilde işlemlerini yaptırt!.." dedi... ben de adama diyemedim ki; aftan yararlanıp okula geri döndüm ama okul da kayıt için askerlik durum belgesi istiyor. e yaşım 33. gider gitmez beni alacaklar. benimse işimi gücümü yoluna koyup borcumu harcımı ödemem için zamana ihtiyacım var... bu zamana kadar bir şekilde beni idare eden polis amca da diyor ki; "bu emir elimde duruyor. bir kontrol yapılsa hakkımda soruşturma açılır. memuriyetim yanar. top sende, ne yap ne et hallet!.." avukatımla konuşmayı düşünüyorum ama önce buradan bir fikir edinmek istedim... arkadaşlar, bu yakalanma olayı çok flu bir şey hala. hakkımda mahkeme kararı yok. çünkü daha iki hafta önce gbt den temiz geçtim. ki istiklal caddesi gibi yerlerde neredeyse ortalama ayda bir giriyorum gbt ye... bu olmadan polisin askerlik şubesinden kendisine gelen yazı ile gelip beni alıp askerlik şubesine götürmesi mümkün mü?.. bu polis amcamızın bilmediği veya yanlış bildiği bir şeyler mi var?.. diyelim ki zorla alıp götürmeye kalktı, direnmek, karşı koymak gibi şeylere girmek ne sonuç getirir?.. ya da bazı iletilerde bahsedilmişti; kanuna aykırı bir şekilde taciz ediliyorsam, savcılığa suç duyurusunda bulunmam bir işe yarar mı?.. polis (amca) bu şekilde benim kanunu bilmediğimi düşünerek, üstü örtülü korkutarak para, rüşvet, v.s. gibi şeyler falan koparmaya çalışıyor olabilir mi?.. malesef aklıma böyle şeyler bile geliyor... çünkü bu kadar sayfalarca dolu forumu okudum kimsenin başına böyle bir şey gelmemiş... özellikle, sağ olsun var olsun izc arkadaşımın açıklamalarını okuduğumda rahatlıyorum, çünkü anladığım kadarıyla mahkeme kararı çıkana kadar ki zamanı kullanabilirim... ama bu durum beni feci şekilde germeye devam ediyor... herkese selamlar, şimdiden teşekkürler...
-
dostum esprit...senin bu durumuda hakkaten bi sende duyuyorum...dolayısıyla durumun hakkındaki yaptığın beyin fırtınalarını haklı ve doğru buluyorum...son kanundan önce hakkında aranması olan kişiler için kanunda kişinin üzerindeki yakalama /aranma kararı üzerinden düşer falan hiç okumadım...yani kanundan önce yakalamalar varsa bu hali hazırda duruyor kişi üzerinde ama senin üzerinde mahkeme kararın da yokmuş...dedim ya yaptığın beyin fırtınalarında haklı olabilirsin...ama düz mantıkla düşün...karakola polisin eline bi zaman evrak gelmiş , allah bilir pek bi değeri de yokmuştur ,fi tarihinde gelmiş...adam bu evraka kala kalmış...mademki aranıyosun,neden diğer polisler tarafından da aranmıyosun?aranman bi o polise mi mahsus? taksimde iki de bir taramaya girdiğinde sorun olmuyoda senin ordaki polise neden sorun oluyor? arkadaşlar yargının hızlandırılması kanunundan önce 2007 senelerinden beri uygulanan bi kanun daha var...o kanun bu forumda belki en hit alan konusu ve şuan yazdığımız forumun başlığını oluşturuyor : "Bakaya ve Yoklama Kaçaklarını Askerlik Şubeleri Arayamayacak (mış)!!!" farkındaysan dostum esprit ,seni de başına musallat olan bikaç çıkıntı/tırsmış polisten başka bi allahın jandarması ve diğer polisler araramamakta...80-90 lı yıllarda ki gibi kimsenin araçlara yaka paça konup ,üstüne dayak atılıp askere alındığını görmüyorum...
sonuç itibariyle bu sene kanundan önce hakkında araması olan kişiler için bişey diyemem....gbtlere düşecekler...ama onlar dahi şubeye götürüldüklerinde mahkemeye çıkarılmayacaklar,idari para cezası verilecek...öyle askere alınacaklar...ama kanundan önce hakkında araması olmayan kişiler ise kendilerine idari para cezası verildiği kesinleşmedikçe gbtlere düşmeyeceği kesinleşmiş oldu son kanuna göre...herkese iyi haftalar....
-
Arkadaşlar yazılarınızın büyük bölümünü okudum aslında az buçuk bilgi sahibi oldum ama bir şey de ben sorcam
1984 doğumluyum aöf 4, sınıftayım tek dersim kaldı geçemedim azami öğrencilik sürem (7 yıl ) doldu ancak 2 yıl üst üste kalmadım 31 ekimde tecilim bitiyor
1- Bir yıl daha tecil hakkım olurmu
2-Aöf sınavları nisan ve haziran ayında sınavları verip diplomayı almam temmuzu bulcak bu durma kadar tecil olmadığım zama yoklaya gitmesem (yaklaşık 9 ay ) beni yakalarlarmı yada ne gibi bir yaptırıma maruz kalırım