Cevap: Re: Firari subay - astsubay
Sevgili arkadaşlar.moralinizi bozmak istemem ama sizleri kurtaracak hiçbir madde yok.firar eden paşa paşa hapis yatacak .bu kesin ve nettir.ama ben uzun süre yakalanmam diyorsanız eğer size tavsiyem izin tecavüzü yoluyla firar etmeniz.yani izin kağıdı alıp izne çıkın ve sonra bir daha dönmeyin.çünkü askeri ceza kanununa göre bu durumda firari olarak değil izin tecavüzü suçuyla suçlanırsınız.ve izin tecavüzü yapan biri yaklaşık 7.5 sene yakalanmaz ya da gelip teslim olmazsa davası zaman aşımına uğrar.fakat direk firar suçu nda zaman aşımı yok.
Alıntı:
bartelmi diaz rumuzlu üyeden alıntı
çünkü askeri ceza kanununa göre bu durumda firari olarak değil izin tecavüzü suçuyla suçlanırsınız.ve izin tecavüzü yapan biri yaklaşık 7.5 sene yakalanmaz ya da gelip teslim olmazsa davası zaman aşımına uğrar.
Nedir bu askeri ceza kanunu maddesi bir yazabilir misiniz lütfen???
Alıntı:
Sevgili arkadaşlar.moralinizi bozmak istemem ama sizleri kurtaracak hiçbir madde yok.firar eden paşa paşa hapis yatacak .bu kesin ve nettir.ama ben uzun süre yakalanmam diyorsanız eğer size tavsiyem izin tecavüzü yoluyla firar etmeniz.yani izin kağıdı alıp izne çıkın ve sonra bir daha dönmeyin.çünkü askeri ceza kanununa göre bu durumda firari olarak değil izin tecavüzü suçuyla suçlanırsınız.ve izin tecavüzü yapan biri yaklaşık 7.5 sene yakalanmaz ya da gelip teslim olmazsa davası zaman aşımına uğrar.fakat direk firar suçu nda zaman aşımı yok.
Lütfen insanları yanlış yönlendirip heveslenmelerine neden olmayalım.
Bahsettiğiniz zaman aşımı 41 yaşından sonra başlar, ve kabaca 50 yaşına kadar firari kalmanız gerekir ki çok büyük zulümdür hiç değmez...
Çarşamba günü gittim birliğime teslim oldum, silah ve kimliğimi teslim ettim. Savcılığa götürdüler ifade verdim tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldım.
İlişik kesmeyle ilgili birliğine gidecek arkadaşların bilgisi olsun:
-Beylik Tabancanızı
-Askeri Kimliğinizi
-Sağlık Cüzdanınızı
-4 adet ikametgah senedinizi
-12 adet sivil fotoğrafınızı
-4 adet nüfus cüzdan suretinizi (kimlik fotokopisi yeterli) yanınızda götürün. Bunları istiyorlar.
Birlikten ilişiğinizi keserken:
-Silah teslim tutanağının bir kopyasını
-Terhis belgenizin bir kopyasını
-Resmi işlerin yapılması için daimi ikametgahınızı ve alacaklarınızı almak istediğiniz ZİRAAT Bankası Şubesini gösterir belgenin bir kopyasını (Kendi evinizin Ziraat Bankası Şubesinden bir hesap açtırıp gidiniz, rahat edersiniz)
-Savcılıktaki ifadenizin veya ben sivil savcılıkta ifade verdim askeri savcılığa faksla gönderildi bu ifadeyi verip serbest bırakıldığınıza ait üst yazının bir kopyasını MUTLAKA alın.
Çünkü serbest bırakılsanız bile GBT'den düşmeniz 2-3 gün sürer, bu arada benim gibi uçağa binmek zorunda iseniz havaalanında rezil olmamak için ya serbest bırakıldığınıza dair yazıyı yanınızda götürürsünüz ya da her işinizin peşinden kendiniz koşar yazışmaları hızlandırarak GBT'den düşümüzünüzü sağlarsınız.
Benim birlik komutanım arıza çıkardı inatla sivil savcılığa gönderdi, siz siz olun birliği mirliği boşverin, silahla kimliği illa ki bir zaman gelir sizden alırlar, direk ASKERİ SAVCILIĞA teslim olun..Ben adamların işleri kolaylaştırıyım gidiyim belgelerimi teslim ediyim düşündüm, rezil oldum sivil savcılıkta koştur koştur...
Ayrıca askeri savcılığa gitmeden nüfusa kayıtlı olduğunuz yerin Polis faks numarasını mutlaka yanınıza alın. Sizi GBT'ye sokan yer nüfusa kayıtlı olduğunuz yerin Polis Karakolu, hakkınızda yakalatma emrini çıkaran da birliğinizin bağlı olduğu Askeri Savcılık. Bundandır ki GBT'den hemen düşmek istiyorsanız serbest bırakıldığınıza dair üst yazıyı askeri savcılıktan hemen polis karakoluna fakslatın ve oradaki işlemi yapacak memurla telefonda direk görüşerek işlemizin yapıldığına emin olun. Yoksa ertesi gün havaalanında sorun yaşabilirsiniz. Veya aynı yazıyı yanınızda gezdirerek de havaalanında işinizi halledebilirsiniz ama riskli..
sayın recidivist...tartışma yaratmak istemiyorum ama siz de biliyorsunuz ki askeri ceza kanununa göre izin tecavüzü suçları hiçbir şekilde firar suçuna dönüşmez.bazıları diyecek ki 7 günden sonra firar olur diye.ama bu yanlış bilgidir.izin tecavüzü suçu işleyerek birliğine dönmeyen bir kişi firar suçu işleyen bir kişi gibi gene gbt ye düşüp aranır ancak bir avantajı dava açıldığı tarihten itibaren 7.5 sene yaklaşık bi süreçte yakalanmaz ya da teslim olmazsa davası düşer hapis yatmaz.tazminatı gene öder ama hapis yatmaz.bir de teslim oldum ve tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldım demişsiniz.ancak bu durum askeri ceza kanununa göre ters.askeri savcılığın firar suçundan teslim olan ya da yakalanan biri serbest bırakması savcılığın görevinde bir ihmal yapması anlamına gelir.askeri savcılığın böyle bir hata yapamayacağını düşünüyorum.o yüzden firari biri kesinlikle tutuklanır serbest kalması söz konusu olamaz.
bu arada ilişiğiniz kesilip ,firar sürecinizi bitirip, yargılanmak için teslim olacağınız zaman kesinlikle en son birliğinizin bağlı olduğu askeri savcılığa teslim olunuz.bu durumda yasal tutukluluk süreniz 30 gündür.30 günün sonunda sizi yargılayacaklardır.şayet başka bir ilde teslim olduysanız başta orda tutuklu kalırsınız.sonra en son bağlı bulunduğunuz birliğin olduğu garnizon içindeki sivil cezaevine sevk gönderilirsiniz ve buradada tutuklu kalırsınız ve tutukluluk süreniz 2 ayı aşabilir.kapalı cezaevi şartları zor olduğundan çok fazla tutuklu kalmamanız için size tavsiyem budur.30 gün sonra mahkemeye çıkarsınız ve cezanız belli olur.ve ara tahliye alırsınız.savcılıktan evinize kalan cezanızla ilgili evrak gönderildikten sonra kalan cezanızı açık cezaevinde çekersiniz
bu konularda herkes farklı yorumlar yapıyor,
firar süreci hakkında kesin bilgiyi nerden elde edebilirim ???
Alıntı:
maxim22 rumuzlu üyeden alıntı
bu konularda herkes farklı yorumlar yapıyor,
firar süreci hakkında kesin bilgiyi nerden elde edebilirim ???
bu konuda kimse farklı yorum yapmıyor.firar ediyorsun.ortalama 1 sene yakalanmıyorsun.ihraç ediliyorsun.teslim olunca 200 gün hapis yatıyorsun ve özgürsün bu kadar:)
bu sitede başka birinin yorumunda da " göz hapsinde iken firar edersen hapis para cezasına çeviriliyor "
demiş , bu konuda bilgisi olan vamı ?
Alıntı:
izin tecavüzü suçu işleyerek birliğine dönmeyen bir kişi firar suçu işleyen bir kişi gibi gene gbt ye düşüp aranır ancak bir avantajı dava açıldığı tarihten itibaren 7.5 sene yaklaşık bi süreçte yakalanmaz ya da teslim olmazsa davası düşer hapis yatmaz.
Burada eksik belirttiğiniz kısım şu, o 7,5 yıl dediğiniz süreç askerlik mecburiyetinin bittiği yaştan itibaren başlar ve yanlış bilmiyorsam bu da 41 yaştır.
41+7,5=48,5 yaşınıza gelirsiniz. 49 yaşıma kadar kaçak yaşayacağıma gider 200 gün yatar, hayatıma bakarım diyorum ben de...
hayır o değil işte.bakın demek istediğim konuyu anlayamadınız sanırım.firar ve izin tecavüzü farklı şeyler.firar suçunun zaman aşımı yoktur.ama izin tecavüzü yoluyla (yani izin kağıdı alarak izinden bir daha asla dönmeyerek) birliğini terkettiğin zaman da bir yıl sonunda ordudan ihraç ediliyorsunuz.fakat yaklaşık 7.5 yıl sonra bu dava düşüyor ve hapis cezasından kurtuluyorsunuz.eğer direk firar durumunda olursa dava düşmüyor.zaman aşımı olmuyor