-
Cevap: Bakaya ve Yoklama Kaçaklarını Askerlik Şubeleri Arayamayacak (mış)?
evet başıma bu işten dolayı bişey gelmediğine şaşıyor ve biraz olsun moral buluyorum...ama kaderde askerlik şubesine gitmek var,gidip de tecil alamamak azar falan yemek var...valla hiç kolay değil...oraya gittiğimde ahanda bizde seni bekliyoduk diye söylemleri duymak ta var...senin hayranıyım seni resimlerinden ve gönderdiğin mektuplarından tanıyoruz diye laflar duymak ta var...:) elleri avuşturmuşlar falan...şaka maka kaçmadığımı göstermek için son gönderdiğim belgelerimde ikametgah,tel nolarım,öğrenci belgeleri falan gönderdim...daha önceden bi işe yaramayacağını bilmeme rağmen iki ünivden öğrenci belgelerini gönderiyodum....
-
Şanslısın ve umarım böyle devam eder. Ben büyük ihtimalle yüksek lisans için izin alabileceğini düşünüyorum, tabi sen gidip de lisans affı için başvurmazsan, uykudaki adamları bizzat kendin uyandırma bence. Şubeye gitmeden önce de biraz düşünüp uygun bi mazeret bul, sorarlarsa şöyle böyle işim vardı da gelemedim dersin, olası bi cezadan kurtaramayabilir ama karşı tarafın tavrını yumuşatır bu. Bu ülkede işler biraz tutarsız ilerliyor, bazısı 3 ay geç gider ceza alır bazısı 3,5 yıl gitmez arayan soran çıkmaz. Tabi bunun da garantisi yok, birisi uyanır ve 3,5 yıllık rahatlığın cezası sonradan fazla fazla kesilebilir. Bu tür durumlar duydum, adam şubesini arayıp durumunu soruyor ve bir sorun olmadığını öğreniyor, aradan 1 ay geçiyor adama mahkeme kağıdı geliyor:) O yüzden şu anki durumuna hiç güvenme, bir an önce yüksek lisans için izin iste ve lisans mezunu konumundan kurtulmaya bak
-
Aralık ayında bakaya kaldım! Raporlarım olmasına rağmen savcı dava açmış. 11.04.2011 tarihinde açılmış dava. 14.04.2011 tarihinde yeni yasa resmi gazetede yayınlandı. Duruşma tarihi 01.07.2011. Önümüzde ki hafta ise öğretmen atamaları var ve meb benden askerlik durum belgesi istiyor, askerlik şubesi sadece bakaya durum belgesini veriyor,askerlik durum belgesini vermiyor, davan devam ediyor diyor. Önce beraat kararını getir sonra verebiliriz diyor. Mahkeme beraat değil görevsizlik kararı vereceği gibi duruşmam 1 temmuzda! Şimdi celp döneminde eksiksiz raporumuz olmasına rağmen savcı dava açtı diye, duruşma gününe kadar tercih yapamayacak mıyız? Öğretmen olamayacak mıyım ben davam var diye? Askerlik durum belgesi vermiyorlar! Kimse "aksi ispatlanmadıkça suçlu değildir" kanununa ne oldu? Davam var diye neden tercih yapamıyorum neden bu belgeyi vermiyorlar bana, şuan istesem de gidemem askere zaten almazlar ağustosta gidebilirim en erken, yani öğretmen atamalarında askerdeyim seçeneğini de işaretleyemem .
Hakimle avukatım görüşse önceden bu davayı sonlandırabilir mi?
Yardım eder misiniz...
-
Alıntı:
optimizeric rumuzlu üyeden alıntı
Şanslısın ve umarım böyle devam eder. Ben büyük ihtimalle yüksek lisans için izin alabileceğini düşünüyorum, tabi sen gidip de lisans affı için başvurmazsan, uykudaki adamları bizzat kendin uyandırma bence. Şubeye gitmeden önce de biraz düşünüp uygun bi mazeret bul, sorarlarsa şöyle böyle işim vardı da gelemedim dersin, olası bi cezadan kurtaramayabilir ama karşı tarafın tavrını yumuşatır bu. Bu ülkede işler biraz tutarsız ilerliyor, bazısı 3 ay geç gider ceza alır bazısı 3,5 yıl gitmez arayan soran çıkmaz. Tabi bunun da garantisi yok, birisi uyanır ve 3,5 yıllık rahatlığın cezası sonradan fazla fazla kesilebilir. Bu tür durumlar duydum, adam şubesini arayıp durumunu soruyor ve bir sorun olmadığını öğreniyor, aradan 1 ay geçiyor adama mahkeme kağıdı geliyor:) O yüzden şu anki durumuna hiç güvenme, bir an önce yüksek lisans için izin iste ve lisans mezunu konumundan kurtulmaya bak
bu kağıtı almak için onlara başvuru için gittiğimde aslında beni çok ciddi tehlikelerinde beklediğinden farkındayım da öğrenci affı çıkmış erteleme hakkı,lisans mezunuyum erteleme hakkı,yüksek lisans eğitimi erteleme hakkı, anlaşılan o ki bakaya dedikleri şey ve dolayısıyla mahkeme gibi şeylerim yok bunlarda kötünün iyisi iken böyle bi ortamda şubeye gitmezsem bidaha nezaman giderim,onu bilemiyorum...1 temmuzda master başvurular alınmaya başlayınca gitmeyi hesap ediyorum ..dicem onlara ömrüm serserilikle değil sınav çalışmalarıyla geçti...çok başarılı olamadım zamanında yanlış tercihlerde bulundum ...bunların geç gelmem için mazaret olmadığını biliyom dicem çok üzgünüm dicem ...ama gerçekten de öyle oldu...üniv,ales ,kpss,aof ,bilgisayar çalışmaları ve sertifikaları falan ...
-
Alıntı:
matroska rumuzlu üyeden alıntı
Aralık ayında bakaya kaldım! Raporlarım olmasına rağmen savcı dava açmış. 11.04.2011 tarihinde açılmış dava. 14.04.2011 tarihinde yeni yasa resmi gazetede yayınlandı. Duruşma tarihi 01.07.2011. Önümüzde ki hafta ise öğretmen atamaları var ve meb benden askerlik durum belgesi istiyor, askerlik şubesi sadece bakaya durum belgesini veriyor,askerlik durum belgesini vermiyor, davan devam ediyor diyor. Önce beraat kararını getir sonra verebiliriz diyor. Mahkeme beraat değil görevsizlik kararı vereceği gibi duruşmam 1 temmuzda! Şimdi celp döneminde eksiksiz raporumuz olmasına rağmen savcı dava açtı diye, duruşma gününe kadar tercih yapamayacak mıyız? Öğretmen olamayacak mıyım ben davam var diye? Askerlik durum belgesi vermiyorlar! Kimse "aksi ispatlanmadıkça suçlu değildir" kanununa ne oldu? Davam var diye neden tercih yapamıyorum neden bu belgeyi vermiyorlar bana, şuan istesem de gidemem askere zaten almazlar ağustosta gidebilirim en erken, yani öğretmen atamalarında askerdeyim seçeneğini de işaretleyemem .
Hakimle avukatım görüşse önceden bu davayı sonlandırabilir mi?
Yardım eder misiniz...
zor durum dostum ...allah kolaylık versin...sen ünv oku,kpsslere gir,devletin atamalırını bekle...sınavlar kopya falan olsun bidaha tekrarlanan sınavlara gir...sonunda böyle bi durum...atamalar 30 haziran gibi değilmiydi ...emin değilim ama...mahkemenden beraat edersinde zamanında yetişir mi onu bilemem ...asal sitesinde bugün bi ara bakaya durum belgesi benimde gözüme ilişti...bakaya durum belgesi ne işe yarıyor ki ,nerde kullanılıyor...ismi bile bi garip...ama hakimin sanki duruşma öncesinde davalının girişimleriyle davayı sonlandırabildiğini okumuş gibiyim bi yerlerde...googla a gir öyle arat...varsa örnekleri bence senin iş de olur...
-
İnşallah dediğin gibi önceden sonlandırılabilir.
-
Merhaba;
Ben 21/11/1981 doğumluyum ve şu an halen Açıköğretim fakultesi 2.sınıfta okumaktayım.Bugün bana posta ile askerlik şubesinden yoklama kaçağı durumuna düştüğüme dair bir mektup gönderdiler.
Bunun nedenini anlayamadım.Sonuçta öğrenciyim ve okulun askerlik şubesine öğrenci olduğuma dair bilgi vermesi gerekmezmi??
(Sanırım yaş ile ilgili bir problem olduğunu düşünmekteyim çünkü 29 yaşındayım,askerliğe göre ise ay jesabı olmadığı için 30 yaşındayım)
Sizden ricam benim bu saatten sonra ne yapmam gerekeceği hakkında bana yardımcı olmanızdır.Ben kendimi Kasım'da gidecek gibi hesaplamıştım ama erken oldu bu.Ayrıca ödemem gereken kredilerim var.Yani şu an gitmem benim için çok zor olacak!
Kasım'a kadar kaçsam bakaya durumunda kalırmıyım ?Bakaya hangi durumda kalırım?
Haziranda tatile gitmeyi düşünüyordum ,hatta rezervasyon bile yaptırmıştım?Bir sorun yaşarmıyım tatilde?
bilgisi olan bilgi verirse sevinirim??
İyi günler....
-
Herkese merhaba,
Forumda konuyla ilgili tüm sayfaları okudum. İlgili genelgeleri (2008 ve 2011 dekileri) okudum, hatta bilgisayarıma kaydettim. Çıktılarını almayı bile düşünüyorum. Lakin benim muzdarip olduğum soruların cevapları konusunda hala bazı istifhamlar kafamı kemirmekte.
1978 doğumluyum. 1994 de ODTÜ fizik bölümüne girdim. Bitiremeyince (sağlık nedenleriyle) ÖSS sınavı ile 2002 de İstanbul Üniversitesi Fizik bölümüne kaydımı yaptırdım. (ders saydırdım, devam etmek üzere) Fakat o yıldan beri neredeyse hiç gitmememe, hatta dönem kayıtlarını bile yaptırmama rağmen (mesleğimle ilgili yaptığım girişimler ve çalışma tempomun izin vermemesi sebebiyle) 25 Ağustos 2008'de ancak kaydım silinmiş (ilişiğim kesilmiş). Bu dönemde bir kaç kez karakoldan arandım. 2008 sonu 2009 başı itibariyle polis abilerle ilişkilerimin iyi olması (karakola aldığım hediyeler v.s.) beni idare ettiler. 2009 haziranından beri de yeni bir polis amcamız sağolsun beni çok sevdiği için idare ediyor. 2-3 ayda bir "n'oldu senin işler ne zaman gideceksin" gibi telefonlar açıyor, bir yerde oturuyor, çay içiyoruz, ben de durumu anlatıyorum ve lisanı halimle beni bir süre daha idare etmesini rica ediyorum. Çünkü 2004 yılında kurduğum şirketin 2006 yılında batması sonucu ödemem gereken bir ton borçla boğuşuyorum. Evime gelen sayısız haciz memurunu, avukatı savuşturmam, daha doğru bir ifadeyle, çalışıp borçlarımı ödemem gerekiyor. Bu yüzden birikim yapamıyorum ve ailemle kalmam gerekiyor. Bu borçları ödemeden askere gidersem ciddi şekilde mağdur olacaklar. Özellikle annem... (Ağlarsa anam ağlar, gerisi yalan ağlar)
Uzun lafın kısası; geçen hafta o malum askerlik şubesinden gelen kağıtlardan bir tanesi de beni buldu. İlginçtir ki; 31 ekim 2010 tarihinden itibaren bakayaymışım. Ve aba altından sopa gösteren bir nezaket yazısıyla acilen askerlik şubesine çağrılıyorum. Ve aynı yazıdan merhametli polis abimize de gelmiş. O da diyor ki; "ivedi bir şekilde beni bulup, şubeye teslim etmesi" isteniyormuş.
Bu durumda;
1- Askerlik şubesine gitmezsem (ki anladığım kadarıyla gidersem, sülüse imza attırıp direk sevkedecekler) bulunduğum yerde yaka paça askere alınma riskim var mı?
2- 2011 affından yararlanmak için okula (İstanbul üniversitesi Fizik bölümü) başvuru yaptım (iki gün önce). Belge olarak da ancak başvuru formunun fotokopisini verebildiler. Herhangi bir durumda bu "evrak" beni 25 temmuza kadar idare eder mi? Böyle bir hakkım var mı? Bu arada polis amca da benden bir "evrak" bekliyor. Bu başvuru formu fotokopisi, kendisini ikna eder mi?
3- Ne askerlik şubesini ne de polis amcayı sallamasam, bu bana her hangi bir risk olmadan gerekli zamanı kazandırabilir mi?
Çünkü ben askere gitmek istemiyor değilim. Borçlarımı ödeyip, ailemi haciz ve icra tehditlerinden kurtarıp ondan sonra gönül rahatlığıyla gitmek istiyorum. (en azından bir altı aya daha ihtiyacım var). Ki bu arada kariyerimde ciddi şekilde ilerlemeler de kaydediyorum.
Ve bir ümit tabi bu arada bedelli askerlik çıkar veya zorunlu askerlik kalkar, o en güzeli olur benim için.
Gecemi gündüzüme katıp çalışan, ciddi şekilde katma değer üreten biriyim. Hayatta alınabilecek bütün dersleri aldım, yoluma devam ediyorum. Bilmem anlatabildim mi?..
Bütün forum üyesi güzel insanlara teşekkürlerimi sunuyorum. Güzel günler bizlerin olsun.
-
Alıntı:
esprit rumuzlu üyeden alıntı
Herkese merhaba,
Forumda konuyla ilgili tüm sayfaları okudum. İlgili genelgeleri (2008 ve 2011 dekileri) okudum, hatta bilgisayarıma kaydettim. Çıktılarını almayı bile düşünüyorum. Lakin benim muzdarip olduğum soruların cevapları konusunda hala bazı istifhamlar kafamı kemirmekte.
1978 doğumluyum. 1994 de ODTÜ fizik bölümüne girdim. Bitiremeyince (sağlık nedenleriyle) ÖSS sınavı ile 2002 de İstanbul Üniversitesi Fizik bölümüne kaydımı yaptırdım. (ders saydırdım, devam etmek üzere) Fakat o yıldan beri neredeyse hiç gitmememe, hatta dönem kayıtlarını bile yaptırmama rağmen (mesleğimle ilgili yaptığım girişimler ve çalışma tempomun izin vermemesi sebebiyle) 25 Ağustos 2008'de ancak kaydım silinmiş (ilişiğim kesilmiş). Bu dönemde bir kaç kez karakoldan arandım. 2008 sonu 2009 başı itibariyle polis abilerle ilişkilerimin iyi olması (karakola aldığım hediyeler v.s.) beni idare ettiler. 2009 haziranından beri de yeni bir polis amcamız sağolsun beni çok sevdiği için idare ediyor. 2-3 ayda bir "n'oldu senin işler ne zaman gideceksin" gibi telefonlar açıyor, bir yerde oturuyor, çay içiyoruz, ben de durumu anlatıyorum ve lisanı halimle beni bir süre daha idare etmesini rica ediyorum. Çünkü 2004 yılında kurduğum şirketin 2006 yılında batması sonucu ödemem gereken bir ton borçla boğuşuyorum. Evime gelen sayısız haciz memurunu, avukatı savuşturmam, daha doğru bir ifadeyle, çalışıp borçlarımı ödemem gerekiyor. Bu yüzden birikim yapamıyorum ve ailemle kalmam gerekiyor. Bu borçları ödemeden askere gidersem ciddi şekilde mağdur olacaklar. Özellikle annem... (Ağlarsa anam ağlar, gerisi yalan ağlar)
Uzun lafın kısası; geçen hafta o malum askerlik şubesinden gelen kağıtlardan bir tanesi de beni buldu. İlginçtir ki; 31 ekim 2010 tarihinden itibaren bakayaymışım. Ve aba altından sopa gösteren bir nezaket yazısıyla acilen askerlik şubesine çağrılıyorum. Ve aynı yazıdan merhametli polis abimize de gelmiş. O da diyor ki; "ivedi bir şekilde beni bulup, şubeye teslim etmesi" isteniyormuş.
Bu durumda;
1- Askerlik şubesine gitmezsem (ki anladığım kadarıyla gidersem, sülüse imza attırıp direk sevkedecekler) bulunduğum yerde yaka paça askere alınma riskim var mı?
2- 2011 affından yararlanmak için okula (İstanbul üniversitesi Fizik bölümü) başvuru yaptım (iki gün önce). Belge olarak da ancak başvuru formunun fotokopisini verebildiler. Herhangi bir durumda bu "evrak" beni 25 temmuza kadar idare eder mi? Böyle bir hakkım var mı? Bu arada polis amca da benden bir "evrak" bekliyor. Bu başvuru formu fotokopisi, kendisini ikna eder mi?
3- Ne askerlik şubesini ne de polis amcayı sallamasam, bu bana her hangi bir risk olmadan gerekli zamanı kazandırabilir mi?
Çünkü ben askere gitmek istemiyor değilim. Borçlarımı ödeyip, ailemi haciz ve icra tehditlerinden kurtarıp ondan sonra gönül rahatlığıyla gitmek istiyorum. (en azından bir altı aya daha ihtiyacım var). Ki bu arada kariyerimde ciddi şekilde ilerlemeler de kaydediyorum.
Ve bir ümit tabi bu arada bedelli askerlik çıkar veya zorunlu askerlik kalkar, o en güzeli olur benim için.
Gecemi gündüzüme katıp çalışan, ciddi şekilde katma değer üreten biriyim. Hayatta alınabilecek bütün dersleri aldım, yoluma devam ediyorum. Bilmem anlatabildim mi?..
Bütün forum üyesi güzel insanlara teşekkürlerimi sunuyorum. Güzel günler bizlerin olsun.
arkadaşım bende senin gibi 78 liyim ve bende 2011 affıyla üniversiteye başvurdum...odtu fizik zorluğuyla meşhur bi bölüm...yanlış anlama arkadaşım ama sağlık sorunların olmasada pek bitiren yokmuş orda zaten...:) bide odtü makina müh....arkadaşım anlatırdı...neyse...biz durumumuza dönelim...diğer arkadaşlar da uygulama da karşılaşma durumlarına göre bilgilerini aktarsınlar ama benim cevaplar şöyle olacak...
1. sorun için ;yeni çıkan yargının hızlandırılması kanunu devreye girdi ve dolayısıyla kanuna göre sen yakalanırsan bir idari para cezasına çarptırılacaksın askerlik şubesince...ama savcılık ,mahkeme olmayacak...çünkü kanun öyle...sana sevk tarihi veriyolar...sen o tarihte birliğe katılmazsan tekrar yakalanırsan hapis cezası şeklinde...idari para cezası nakit değil sen askerlik yükümlüğünü bitirdikten sonra ödeniyo ve sana belirlenen tarihte katılırsan birliğine yarı ücreti ödüyosun sözüne sadık kaldığın için...ama şunu da belirteyim ki hali hazırda birçok askerlik şubesi farklı uygulama yaptığını hala yeni kanunu uygulamadığı yönünde duyumlar alıyorum..benim yorumum ise askerlik şubesine ilgili yazılar gelmemiş olduğudur...yazı gelmediyse bu insanlara kanun yazısını okumanın yararı yok...onun için bende biraz yeni çıkan uygulamalar otursun diye biraz erteliyom şubeye gitme işini...yaka paça askere gitme durumu yok anlayacağın ama olsa olsa jandarma yada tanımadığın polislere denk gelirsen hakkında gbt araması olduğunda aranman olduğunu görünce şubene götürürler...sonra sana imza attırdıkları tarihe kadar salıverirler...
2.soruna gelince;neden başvuru formuyla yetiniyosun...üstelik bide fotokopiymiş...ek-c2 ni alsana...ben affa başvurunca bildiğin öğrenci belgesi ,öğrenci kartı aldım.. ek-c2 belgesini aldım...hatta belgede gördümki beni yeni bi öğrenci olarak kayıtlamışlar ve hatta 7 senelik askerlik izni vermişler...gözlerime inanamadım çünkü 29+ yım...aldığım gibi şubeye gönderdim...cep tel,ikametgah hepsini gönderdim...ama kağıt şubeye ulaşınca beni aradıklarında tatlı rüya bitti...sen ancak 25 temmuza kadar tecilli olabilirsin...çünkü 29+ sın dediler...ek-c2 ni alıp şubene yollarsan 25temmuza kadar hakkın var...söylediğin formu bende doldurdum biliyom o formu ama o bi ön başvuru kağıdı...o kağıt anca senin merhametli polisi idare eder...onda işe yarar,onu ikna eder...ek-c2 ni neden almadığını yaz,bu soruyu sonra tartışalım...mesela üniversite askerlik şubenden belge mi istiyo...?benimki istemedi...
3.sorun için...zaten bizim durumumuzdakilerin yaptığı yegane uygulama bu...ama sen zaten alacağın ekc2 belgesiyle 25 temmuza kadar aranman durur ,o senin doğal olarak zaman kazanman demek ...25 temmuzdan sonra için şubeye gitmediğin yakalanmadığın sürece yapay zaman kazanırsın ...atıyorum 25 kasımda yakalanmanla 28 aralık ta gitmenle 13şubat ta gitmenle arasında senin durumun için fark yok diye düşünüyorum...
seninle aynı ümidi taşıyan binlerce insandan biriyim...elbetki bedelli gündemde...süre kısaltmalar gündemde...bunu seçimi kim kazanırsa kazansın olumlu yönde düzenleme yapılacağını düşünüyorum...herkese hayırlı günler....
-
Alıntı:
Herkese merhaba,
Bu durumda;
benim anlamadıgım o polisin ustune vazife degilki seni askerlik subesine goturmek bence durumdan vazife cıkarmıs eger elinde yakalama emri var ise seni alıp goturur oda askerlik subesine degil mahkemeye ki artik mahkemede olmadıgına gore hic bi yere goturemez... yeni kanun nasıl uygulanacak bilmiyorum ama asal ın kanunun cıkmasına bir kac hafta kala baslatdıgı kibarca tehtid eden icerikli mektup tebligat vs. gondermeye baslaması elinin kotulestigi artık askere alımın zorlasacagı hatda kanunlardaki deliklerden dolayı imkansızlasacagı anlamını cıkarıyorum.... yakalanma mevzusu gbt mevzusu bu sekilde oldugu surece iç işleri bakanlıgı bu konuya bu sekilde uyguladıgı surece kimse sizi bi yerden bi yere alamaz arkadaslar birisi zorlarsa avukatınızı arayın ve savcılıga suc duyurusunda bulunun mahkeme kararı olmadan kimse sizi alamaz hic bi kurumun bole bi yetkisi yok . son cıkan kanununun cogu yerinde yakalanması veya teslim olması durumunda ibareleri var bursuru ceza su bu sonunda hapis ama bi eksik var nasıl yakalanacak bu kacaklar :) yani kanunu kim uygulayacak kişiyi kim nasıl hangi belge ile yakalayacak burda bi bosluk var... senin durumunda bence en iyisi hayatına bak kimseyi takma mahkemeler savcılar ve hakimler haric... allah hepimizin yardımcısı olsun....
-
Eyvallah izc ve gejna kardeş. sağ olasınız.
ikinizin söylediklerini birleştirdiğimde ortaya çıkan şu o zaman;
yani şimdi bu durumda polisin beni alıp bir yerlere (askerlik şubesi falan gibi) götürmesi için mutlaka ve mutlaka elinde yakalama emri olması gerekiyor değil mi? yakalama emrini de ancak mahkeme veya savcılık verebilir... yani "askerlik şubesinden bize kağıt geldi, seni götürmemiz lazım" gibi bir durum söz konusu değil. askerlik şubesinin "yakalama emri" veya "askerlik şubesine getirilme emri" anlamına gelebilecek bir belge vermesi imkansız, doğru mu anlamışım?.. dolayısıyla hakkımda yakalama emri çıkarılması, gbt'ye falan düşmem için benim mahkemeye verilmem, mahkememin görülmesi, kararın çıkması, v.s. bir süreç gerekiyor...
e ama bu 2011 genelgesi de mahkemelerin yükünü hafifletmeyi, bu yükü onların üzerinden almayı amaçlıyor. ve anladığım kadarıyla askerlik şubelerine "mektuplar yazın, adam gelsin, korkutun, bir şeyler yapın, adam haklarını bilmiyor olacak, kafası bir ton karışmış zaten, ne yapıp ne edin, kanına girin bir şekil, imzalatın sülüsü, alın askere işte, bizi de uğraştırmayın" demek istiyor..:)
ya da eskiye dönüş olacak, tüm kaçaklar ve bakayalar gbt'lere girilecek, karakollara yakalama yazıları gönderilecek, benim polis amcalar da ellerinde listeler kapı kapı dolaşıp adam toplayacak, götürecek askerlik şubelerine teslim edecekler...
hangisi?..
eğer birinci durum söz konusu ise; pratikte zorunlu askerlik kalkmış baya baya... yok eğer ikinci durum söz konusu ise; yandı gülüm keten helva. adres değişikliği ve eski kaçaklık buhranlarına dönüş demektir...
-
Alıntı:
Eyvallah izc ve gejna kardeş. sağ olasınız.
ikinizin söylediklerini birleştirdiğimde ortaya çıkan şu o zaman;
yani şimdi bu durumda polisin beni alıp bir yerlere (askerlik şubesi falan gibi) götürmesi için mutlaka ve mutlaka elinde yakalama emri olması gerekiyor değil mi? yakalama emrini de ancak mahkeme veya savcılık verebilir... yani "askerlik şubesinden bize kağıt geldi, seni götürmemiz lazım" gibi bir durum söz konusu değil. askerlik şubesinin "yakalama emri" veya "askerlik şubesine getirilme emri" anlamına gelebilecek bir belge vermesi imkansız, doğru mu anlamışım?.. dolayısıyla hakkımda yakalama emri çıkarılması, gbt'ye falan düşmem için benim mahkemeye verilmem, mahkememin görülmesi, kararın çıkması, v.s. bir süreç gerekiyor...
e ama bu 2011 genelgesi de mahkemelerin yükünü hafifletmeyi, bu yükü onların üzerinden almayı amaçlıyor. ve anladığım kadarıyla askerlik şubelerine "mektuplar yazın, adam gelsin, korkutun, bir şeyler yapın, adam haklarını bilmiyor olacak, kafası bir ton karışmış zaten, ne yapıp ne edin, kanına girin bir şekil, imzalatın sülüsü, alın askere işte, bizi de uğraştırmayın" demek istiyor..:)
ya da eskiye dönüş olacak, tüm kaçaklar ve bakayalar gbt'lere girilecek, karakollara yakalama yazıları gönderilecek, benim polis amcalar da ellerinde listeler kapı kapı dolaşıp adam toplayacak, götürecek askerlik şubelerine teslim edecekler...
hangisi?..
eğer birinci durum söz konusu ise; pratikte zorunlu askerlik kalkmış baya baya... yok eğer ikinci durum söz konusu ise; yandı gülüm keten helva. adres değişikliği ve eski kaçaklık buhranlarına dönüş demektir...
Merhaba, durumun biraz kötü gözüküyor ama askerlik yönünden oldukça şanslı olduğunu düşünüyorum çünkü normalde 78 doğumlu birinin 29 yaş sınırı nedeniyle 31 ekim 2007'den itibaren bakaya durumuna düşmesi gerekirdi. Yalnız zaman içerisinde 'burası Türkiye' durumu oluşabilir, o yüzden şuana kadar geçirdiğin rahat dönemi esas alarak hep böyle devam edeceğini düşünmemeni ve dikkatli davranmanı öneririm. Konuyla ilgili tüm mesajları okuduğuna göre bu tür durumları tahmin edebilirsin sanırım. Zaten maddi yönden sıkıntı içerisindeymişsin, bir de sürpriz para cezası çıkmasın karşına. Bence polisle kurduğun iletişimin benzerini askerlik şubesiyle de kursaymışsın iyi olurmuş, polis bu konuda emir kulu, askerlik şubesinden ya da mahkeme-savcılık gibi yerlerden gelen tebligata göre işlem yapıyorlar ve gördüğüm kadarıyla da ayrıntılar hakkında pek birşey bilmiyorlar. Bence biran önce askerlik şubenle iletişime geç, 25 temmuzda askere başvurmayı göze alabiliyorsan da süreci daha fazla uzatmadan yap bitir.
-
teşekkürler optimizeric,
bana gelen nezaket özellikli, bilgilendirme içerikli, tehdit mektubunda diyor ki;
1- askerlik çağına girmenize rağmen 31.10.2010 tarihine kadar son yoklamanızı yaptırmamanız nedeniyle yoklama kaçağı durumuna düşmüş bulunmaktasınız.
2- son yoklama / sevk başlangıç tarihinden önce vatandaşlara TRT aracılığıyla tebligat mahiyetinde duyurular yapılmaktadır. yapılan bu tebligatlara rağmen 1632 sayılı askeri ceza kanununun 63'üncü maddesi gereğince son yoklamasını üç ay içerisinde yaptırmayanlar / bakaya suçunu işleyenler adli yargı mercilerince ağır hapis cezası ile cezalandırılmaktadır. bazı mahkemelerce bu hapis cezalarının paraya çevrilmesi de söz konusu olabilmektedir.
3- bilgi eksikliği nedeniyle, ileride üzücü ve olumsuz durumlarla karşılaşmamanız için; öğrenci, hapis veya hastanede bulunuyor iseniz, yurt dışında işçi, işveren statüsünde çalışıyorsanız,durumunuzu belgeleyen evraklarınızı askerlik şubesine göndermeniz, aksi halde son yoklamanızı yaptırmak üzere en kısa zamanda ikametinize en yakın askerlik şubesine aşağıda belirtilen belgelerle başvurmanız gerekmektedir.
şimdi benim buradan anladığım;
1- ben 31.10.2010 tarihinden itibaren son yoklama kaçağıyım. üzerinden geçen üç ayı da hesaplarsak, 31.01.2011 tarihi itibariyle de bakaya durumuna düşmüşüm. (bu arada, bu mektup 27.04.2011 tarihinde postaya verilmiş. benim elime 13.05.2011'de ulaştı. polis amcaya da aynı gün gitmiş ilgili yazı)
2- 2. madde de diyor ki; "bakaya suçunu işleyenler adli yargı mecilerince ağır hapis cezası ile cezalandırılmaktadırlar."
(e hani yargının yükünü hafifletmek için bu dosyalar mahkemelerden alınmıştı. mahkemeler bakmıyordu bu davalara. ne oldu şimdi? bu nedir yani?..)
3- yine 2. maddede diyor ki; "bazı mahkemelerce bu hapis cezalarının paraya çevrilmesi de söz konusu olabilmektedir."
(yahu "bazı mahkemeler" ne demek yaaa... nasıl bir yargı işleyişi var bu ülkede? nasıl bir hukuk uygulanıyor gariban vatandaşa anlamak mümkün değil vallahi... bir de "söz konusu olabilmektedir" demiyor mu? te allahım yaaa...)
neyse sinirlerime hakim olarak diyorum ki; bu forumda bu konuları aydınlatabilecek veya en azından çıtırından netlik kazandırabilecek bir avukat ya da yargı mensubu arkadaşımız var mı?.. yoksa yakınlarında danışabileceği birileri olanlar bi el atsın allah rızası için, yardım...:) yoksa keyfi uygulamalarla haksızlığa uğramaya devam edeceğiz...
-
YARGI HİZMETLERİNİN HIZLANDIRILMASI AMACIYLA BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN
Kanun No. 6217 Kabul Tarihi: 31/3/2011
MADDE 1- 21/6/1927 tarihli ve 1111 sayılı Askerlik Kanununun 47 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Askere sevk için çağrıldıkları halde;
a) Kendisinin tutukluluğu veya hükümlülüğü ya da herhangi bir resmi sağlık kurumu raporuyla belgelendirilmiş istirahat gerektiren hastalığı,
b) Ana, baba, eş, kardeş veya çocuğunun resmi sağlık kurumu heyet raporuyla belgelendirilmiş hayati tehlike içinde olduklarını gösteren hastalığı,
c) Sevkten önceki veya sonraki onbeş gün içinde ikinci derece dâhil kan veya kayın hısımlarından birinin ölümü,
d) Sevkten önceki veya sonraki onbeş gün içinde kendisi veya ikinci derece dâhil kan veya kayın hısımlarından birinin evlenmesi,
e) Sevkten önceki veya sonraki iki ay içinde çocuğunun doğması,
nedeniyle askerlik şubesine gelemeyecek olanlar, bu mazeretlerini kanıtlayan belgeleri askerlik şubesinde bulundururlar. Bunlar hakkında bakaya işlemi yapılmaz. Bu mazeretler dışındaki nedenlerle sevkin son gününe kadar askerlik şubesine gelmeyenler ile gelip de sevk evrakını alanlardan, kendilerine verilen yol süresi sonunda birliğine katılmayanlar, bakaya olarak kabul edilirler.”
MADDE 2- 1111 sayılı Kanunun 86 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 86- Son yoklamada bulundukları yerdeki askerlik meclisi, elçilik veya konsolosluklara gelmeyen ve bu Kanunda yazılı bir mazereti bulunduğuna dair belge ibraz etmemiş olanlardan, birlikte son yoklamaya tabi oldukları doğumluların yurt genelinde normal sevk yılı içindeki ilk celp ve sevk tarihinden sonra ve son celp ve sevk döneminin bitiminden önce ele geçen veya kendiliğinden gelenlerden yüz Türk Lirası idarî para cezası alınır ve bulundukları yerde resmi bir hekime yahut en yakın yerde bulunan asker hastanesinde muayene ettirilirler. Muayene neticesinde askerliğe elverişli oldukları anlaşılanlardan erteleme hakkı bulunmayanlar askerlik meclislerince, bu meclisler toplu değilse idare heyetlerince haklarında karar alınarak Milli Savunma Bakanlığınca tespit edilen sınıf ve tertibat yerlerine derhal sevk olunurlar.
Son yoklamada bulundukları yerdeki askerlik meclisi, elçilik veya konsolosluklara gelmeyen ve bu Kanunda yazılı bir mazereti bulunduğuna dair belge ibraz etmemiş olanlardan, birlikte son yoklamaya tabi oldukları doğumluların yurt genelinde normal sevk yılı içindeki son celp ve sevk döneminin bitimine kadar ele geçmeyenler, elde edildiklerinde bulundukları yerde resmi bir hekime yahut en yakın yerde bulunan asker hastanesinde muayene ettirilirler. Muayene neticesinde askerliğe elverişli oldukları anlaşılanlardan erteleme hakkı bulunmayanlar askerlik meclislerince, bu meclisler toplu değilse idare heyetlerince haklarında karar alınarak Milli Savunma Bakanlığınca tespit edilen sınıf ve tertibat yerlerine derhal sevk olunurlar.
İkinci fıkra kapsamında yoklama kaçağı kaldıktan sonra ertelemesi yapılanlar ile birliklerine sevk edilenler hakkında bu Kanunun 89 uncu maddesinin dört ila yedinci fıkra hükümleri uygulanır.
Yoklama kaçağı iken ertelemesi yapılmış olanlar, ertelemelerinin bittiği tarihi takip eden ilk mesai günü sevk edilirler.”
MADDE 3- 1111 sayılı Kanunun 89 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 89- Sınıf ve tertibatı belirlenmiş olanlardan, yapılan bildirim veya duyuru üzerine birlikte sevk edilecekleri emsallerinin sevk tarihinin son gününe kadar gelmeyen ve bu durumları 47 nci maddede yazılı özürlerinden ileri gelmediği belirlenenler ile sevk edildikten sonra askerliğini yapacağı kıtaya gitmeksizin kaçanlardan elde edilip de erteleme hakkı bulunmayanlar derhal sevk olunurlar.
Bunlardan yedek subay yetişme şartlarını taşıyanlar, muayyen zamanlarda birliklerine veya yedek subay yetiştiren sınıf okullarına sevk edilirler.
Bakaya iken ertelemesi yapılmış olanlar, ertelemelerinin bittiği tarihi takip eden ilk mesai günü sevk edilirler.
Barışta, kabul edilebilir bir özrü olmaksızın;
a) Yoklama kaçaklarından birlikte son yoklamaya tabi oldukları doğumluların yurt genelinde normal sevk yılı içindeki son kafilesi gönderilmiş bulunanlar için, son kafilenin gönderilmesi tarihinden,
b) Saklılardan yaşıtlarının yurt genelinde normal sevk yılı içindeki son kafilesi gönderilmiş bulunanlar için, son kafilenin gönderilmesi tarihinden,
c) Bakaya kalanlar için, bakaya kaldıkları tarihten,
d) İhtiyat erattan çağrılıp da birlikte işleme tabi olduğu kişiler gönderilmiş bulunanlar için, en son gönderilme tarihinden,
e) Yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olup olmamasına bakılmaksızın askerlik şubesince sevk edildiği kıtasına katılmayan veya geç katılanlar için, kendilerine tanınan kanuni yol süresinin bitiminden,
itibaren dört ay içinde gelenler ikiyüzelli, yakalananlar bin; dört aydan sonra bir yıl içinde gelenler beşyüz, yakalananlar ikibin; bir yıldan sonra gelenler yediyüzelli, yakalananlar üçbin Türk Lirası idarî para cezasıyla cezalandırılır. Bir yıldan sonra tamamlanan her takvim yılı için kendiliğinden gelenler ayrıca bin, yakalananlar ayrıca ikibin Türk Lirası idarî para cezası ile cezalandırılır. Ancak, bu eylemlerinden sonra askerlik şubesince ilk sevk edildikleri kıtalara gecikmeksizin katılmaları halinde haklarında verilecek idarî para cezalarının yarısı verilir.
Bu madde uyarınca verilecek idarî para cezalarına ilişkin evrak, yükümlünün bağlı olduğu askerlik şubesi başkanlıklarınca yükümlünün nüfusa kayıtlı olduğu yer mülki idare amirliklerine gönderilir ve idarî para cezası ilgili il ya da ilçe idare kurullarınca verilir.
Bu madde uyarınca verilen idarî para cezaları hakkında 30/3/2005 tarihli ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununda öngörülen kanun yoluna müracaat edilebilir. Bu cezaların yerine getirilmesi askerlik hizmetlerinin sonuna bırakılır. Bu süreler içinde zamanaşımı işlemez.
Barışta, dördüncü fıkra uyarınca verilen idarî para cezası kesinleştikten sonra dördüncü fıkrada sayılan eylemlerden herhangi birini işleyenler ile bu eylemleri seferberlik ve savaş halinde işleyenler hakkında askerlik şubelerince suç dosyaları hazırlanarak yükümlünün nüfusa kayıtlı olduğu yer Cumhuriyet başsavcılığına gönderilir.”
MADDE 4- 22/5/1930 tarihli ve 1632 sayılı Askeri Ceza Kanununun 63 üncü maddesinin (1) numaralı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“1- Barışta, 1111 sayılı Askerlik Kanununun 89 uncu maddesi uyarınca haklarında verilen idarî para cezası kesinleştikten sonra kabul edilecek bir özrü olmadan,
a) Yoklama kaçaklarından birlikte son yoklamaya tabi oldukları doğumluların yurt genelinde normal sevk yılı içindeki son kafilesi gönderilmiş bulunanlar için, son kafilenin gönderilmesi tarihinden,
b) Bakaya kalanlar için, bakaya kaldıkları tarihten,
c) İhtiyat erattan çağrılıp da birlikte işleme tabi olduğu kişiler gönderilmiş bulunanlar için, en son gönderilme tarihinden,
d) Yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olup olmamasına bakılmaksızın askerlik şubesince sevk edildiği kıtasına katılmayan veya geç katılanlar için, kendilerine tanınan kanuni yol süresinin bitiminden,
itibaren dört ay içinde gelenler altı aya kadar, yakalananlar iki aydan altı aya kadar; dört aydan sonra bir yıl içinde gelenler iki aydan bir yıla kadar, yakalananlar dört aydan bir yıla kadar; bir yıldan sonra gelenler dört aydan iki yıla kadar, yakalananlar altı aydan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.”
-
kabul edilebilir bir özrü olmaksızın;
b) Saklılardan yaşıtlarının yurt genelinde normal sevk yılı içindeki son kafilesi gönderilmiş bulunanlar için, son kafilenin gönderilmesi tarihinden,
c) Bakaya kalanlar için, bakaya kaldıkları tarihten,
d) İhtiyat erattan çağrılıp da birlikte işleme tabi olduğu kişiler gönderilmiş bulunanlar için, en son gönderilme tarihinden,
e) Yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olup olmamasına bakılmaksızın askerlik şubesince sevk edildiği kıtasına katılmayan veya geç katılanlar için, kendilerine tanınan kanuni yol süresinin bitiminden,
itibaren dört ay içinde gelenler ikiyüzelli, yakalananlar bin; dört aydan sonra bir yıl içinde gelenler beşyüz, yakalananlar ikibin; bir yıldan sonra gelenler yediyüzelli, yakalananlar üçbin Türk Lirası idarî para cezasıyla cezalandırılır. Bir yıldan sonra tamamlanan her takvim yılı için kendiliğinden gelenler ayrıca bin, yakalananlar ayrıca ikibin Türk Lirası idarî para cezası ile cezalandırılır. Ancak, bu eylemlerinden sonra askerlik şubesince ilk sevk edildikleri kıtalara gecikmeksizin katılmaları halinde haklarında verilecek idarî para cezalarının yarısı verilir.
gördüğün gibi kendiliğinden askerlik şubene gitmediğin sürece ve ancak yakalanırsan ilk olay idari para cezasıdır...(safha 1)
idari para cezasına çarptırılması bile başlı başına uzun bir süreç...
-
verilen idarî para cezası kesinleştikten sonra dördüncü fıkrada sayılan eylemlerden herhangi birini işleyenler ile bu eylemleri seferberlik ve savaş halinde işleyenler hakkında askerlik şubelerince suç dosyaları hazırlanarak yükümlünün nüfusa kayıtlı olduğu yer Cumhuriyet başsavcılığına gönderilir.”
görüldüğü gibi askerlik şuben idari para cezasını sana kestiğini bildirim,tebligat vs yollarla bildirdikten sonra birazdan yazacağım eylemler durumunda koca kanunda ilk kez savcılık şimdi burda devreye giriyor...senin için savcılığa suç duyurusunda bulunuyolar...(safha 2)
-
1111 sayılı Askerlik Kanununun 89 uncu maddesi uyarınca haklarında verilen idarî para cezası kesinleştikten sonra kabul edilecek bir özrü olmadan,
b) Bakaya kalanlar için, bakaya kaldıkları tarihten,
c) İhtiyat erattan çağrılıp da birlikte işleme tabi olduğu kişiler gönderilmiş bulunanlar için, en son gönderilme tarihinden,
d) Yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olup olmamasına bakılmaksızın askerlik şubesince sevk edildiği kıtasına katılmayan veya geç katılanlar için, kendilerine tanınan kanuni yol süresinin bitiminden,
itibaren dört ay içinde gelenler altı aya kadar, yakalananlar iki aydan altı aya kadar; dört aydan sonra bir yıl içinde gelenler iki aydan bir yıla kadar, yakalananlar dört aydan bir yıla kadar; bir yıldan sonra gelenler dört aydan iki yıla kadar, yakalananlar altı aydan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.”
(safha 3)
gördüğün gibi hapis cezası alman için öncelikle idari para cezası almak zorundasın...idari para cezası almadan hapis olamaz...yani sana gelen tebligat ta olduğu gibi "son yoklamasını üç ay içerisinde yaptırmayanlar / bakaya suçunu işleyenler adli yargı mercilerince ağır hapis cezası ile cezalandırılmaktadır." gibi bi durum olamaz....sen bu kanunu askerlik şubene okuyamaz ,öğretemezsin...onlar önündeki yazıya bakarlar...bu kanun daha henüz çok sıcak...askerlik şubelerine ilgili yazının gitmesi için onlara zaman vermen gerek...ülkede bilirsin bürokrasi hızlı işlemiyor...uygulanması ,oturması için zaman gerek...haklı olduğun konuda şubene karşı avukat falan tutup , hak araman olamaz...olurda olmaz anladın sen onu...onun için herkesin kendi içinde olduğu duruma göre insanlar biraz işini bilecek,biraz şans ...bu hayat böyle ...
-
kardeşim polis memuru ayrıca...gbt de aranman ,yakalanman için mahkeme -savcılık kararı olması gerekiyor diyor...bende yoklama kaçağıyım galiba ...kırsal kesimde jandarmaya denk geldim,3-4 ay gibi önce...2-3 ay gibi öncesinde de polis tarafından kaydıma bakıldı...temizsin diyerek iyi günler diyerek ayrıldılar...dediğim gibi ancak mahkeme kararıyla yakalanma -aranma olması gerekmekte...e şimdi bu kanuna bakalım...savcılık ne zaman senin için aranma verir? o da kanunda yazılı...
verilen idarî para cezası kesinleştikten sonra dördüncü fıkrada sayılan eylemlerden herhangi birini işleyenler ile bu eylemleri seferberlik ve savaş halinde işleyenler hakkında askerlik şubelerince suç dosyaları hazırlanarak yükümlünün nüfusa kayıtlı olduğu yer Cumhuriyet başsavcılığına gönderilir.”
daha sen idari para cezasına çarptırılıcan da sonra savcılığa suç duyurusu kendisine gelecek...sonra işte o zaman aranma kararı senin için verilecek.yani burda senin söylediğin gibi pratikte askerlik hizmeti bitmiş asla değil...ama senin ihtiyacın olan süreyi fazla fazla veren bi sistem sözkonusu...hatta belki bu süre içinde seçimler olacak ve askerlik süresi,bedelli ,askerlik affı vs . gibi imkanlar bile olabilecektir...herkese iyi günler...
-
Alıntı:
izc rumuzlu üyeden alıntı
kardeşim polis memuru ayrıca...gbt de aranman ,yakalanman için mahkeme -savcılık kararı olması gerekiyor diyor...bende yoklama kaçağıyım galiba ...kırsal kesimde jandarmaya denk geldim,3-4 ay gibi önce...2-3 ay gibi öncesinde de polis tarafından kaydıma bakıldı...temizsin diyerek iyi günler diyerek ayrıldılar...dediğim gibi ancak mahkeme kararıyla yakalanma -aranma olması gerekmekte...e şimdi bu kanuna bakalım...savcılık ne zaman senin için aranma verir? o da kanunda yazılı...
daha sen idari para cezasına çarptırılıcan da sonra savcılığa suç duyurusu kendisine gelecek...sonra işte o zaman aranma kararı senin için verilecek.yani burda senin söylediğin gibi pratikte askerlik hizmeti bitmiş asla değil...ama senin ihtiyacın olan süreyi fazla fazla veren bi sistem sözkonusu...hatta belki bu süre içinde seçimler olacak ve askerlik süresi,bedelli ,askerlik affı vs . gibi imkanlar bile olabilecektir...herkese iyi günler...
teşekkür ederim izc,
yazdıklarının hepsini dikkatlice okuyamadım henüz... ama teşekkür etmek için de tutamadım kendimi daha fazla... ya sen ne kadar güzel bir insansın, üşenmemiş madde madde yazmışsın ya..:) vallahi çok teşekkür ederim ilgin alakan için. yani kanlı canlı yanımda olsan çoktan bir kahve ısmarlar, hatta o kahveyi ellerimle yapardım...(yanlış anlaşılmasın, orta okul yıllarında aile bütçesine katkı için yaz tatillerinde çay ocağında çalışmışlığım var, ordan yani..:) sivil toplum, paylaşım, bilginin özgürce dolaşımı, internet, teknoloji, ne kadan güzel şeyler bunlar yaaa..:)
-
Alıntı:
teşekkür ederim izc,
yazdıklarının hepsini dikkatlice okuyamadım henüz... ama teşekkür etmek için de tutamadım kendimi daha fazla... ya sen ne kadar güzel bir insansın, üşenmemiş madde madde yazmışsın ya..:) vallahi çok teşekkür ederim ilgin alakan için. yani kanlı canlı yanımda olsan çoktan bir kahve ısmarlar, hatta o kahveyi ellerimle yapardım...(yanlış anlaşılmasın, orta okul yıllarında aile bütçesine katkı için yaz tatillerinde çay ocağında çalışmışlığım var, ordan yani..:) sivil toplum, paylaşım, bilginin özgürce dolaşımı, internet, teknoloji, ne kadan güzel şeyler bunlar yaaa..:)
önemli değil dostum ...aynı gemide değil miyiz? bu arada bende senin gibi fen fak....onu da anladın sen...sonradan yazım vs gibi düzeltmeler ve kendimden eklemeler yaptığım için baştan gene oku derim ben...yargının hızlandırılması kanunu içinde baştan çok uzun görülebilir ama topu topu 4 kanun...kafan dinçken okusan anlarsın...bi odtülü için bu hiçte zor değil...biz okuyozda galiba şu askerlik şubesi memurları bunları okumuyo...okuyupta anlamadığı ihtimalini aklımdan bile geçirmiyorum...eğer öyleyse vay bizim halimize....:)
-
selam bende bir konuda sizden bilgi alacaktım 1980 dogumluyum bana daha önceden tecil belgesi verilmişti.2011 şubat ayına kadar 2010 temmuz ayında bana bakaya olduguma dair yazı geldı bende asal dilekçe yazdım tam düğün arefesinde oldu neyse ben kısa özetliyeyım torba kanundan yararlanarak 5 eylül e kadar tecil aldım 1 ay sonra sube aradı sana yanlıs vermısız belgeyı sen 26 temmuzda asker olman lazım dediler ama cevremdeki herkes 5 eylül e kadar aldı suan içina en azından 1 yıl askere gidemem maddi yönden kredilerden acıköğretim 3.sınıfta kayıt sildirmek zorunda kalmıstım 20 eylülde kayıt var ama tecil ozaman yetişmiyor şimdi ben en azından sağlık raporu ile ozaman kadar yada ne kadar süre tecil alabilirim suan rahatsızlıgım kalp ten var
subedeki bayan sen celp e tabı değilsin dedi ama bana tebligat imzalattılar 26 temmuz olarak bilgi verirseniz sevirim ve daha önce bakaya olman sebebiyle dedı asal da sen bakaya olarak yargılanmayacaksın bu şubenın hatası sadece savunma vereceksin dedi
bilgi verirseniz sevinirim
-
ben bu yeni kanunu iyice okudum iki uc defa acayip seyler var para cezası tekrarı durumunda hapis felan bunlar cok net yazılmıs yanlız yazılmayan onceki msj larımdada yazdıgım gibi kabahatli kisinin nasıl askere alınacagı yenı kanunda yakalanması durumunda diyor ama nasıl yakalanacak. bu gbt olayını iyi arastırmak lazım simdi askeri ceza kanunumudur nedir onda olan degisiklik gbt ile alakalı kanunlarla uyumlumu degilmi. bir insan suc isledigi zaman prosodur nasıl isliyorsa ceza kanunda suc isleyen kisinin yakalanması icin ne yapılıyorsa askere gitmeyenler icinde aynı olmalı ki suan aynı onceden devlet icinde ayrılcalıklı olan tsk artık ayrıcalıkli degil hukuka uymak zorunda avrupa birligi uyum yasaları var insan haklarıyla ilgili verilen taahutler var bir insanı elinizde mahkeme kararı olmadan alıp tuvalete goturemez kolluk kuvvetleri... bunlar benim gorusum tabi bence bu kanunların hepsi genelgeler tsk yı profosyenellesme yolunda hızlandırmak icin hukumetin planlı yaptıgı seyler. ne yazıkki ulkemizde hukumetler tsk ya soz gecirememis bu hukumetde bakın avrupa birligini halk istiyor bu yolda imzalanan kanunlar bunu gerekli kılıyor kılıfı altında tskyı profosyenellestirmeye calısıyor olan biten bence budur. ayrıyeten gbt ye islenme olayı polis ve jandarma polis selayeti kanununa baglıdırlar ikiside iç işleri bakanlığına bağlıdır yani eger ulkede bakaya ve yoklama kacakları gbt ile aranacaksa benim sahsi dusuncem 500 bin kisi vardır bu rakam bukadar insanın tesbitini tsk yapamaz ole bi alt yapıları yok asalın. diyelimki yaptı bunun iç işleri bakanlıgına bildirmesi bkanlıgın emiyete bildirmesi bu kısılerin sisteme kydı felan baya uzun mesai ister... kısacası temkinli olmaya gundemi takip etmeye devam yeni askeri kanunun nasıl ugulandıgı ile alakalı haberleri gozden kacırmamak gerek bence...
-
dediğini anlıyorum dostum...
"...itibaren dört ay içinde gelenler ikiyüzelli, yakalananlar bin; dört aydan sonra bir yıl içinde gelenler beşyüz, yakalananlar ikibin; bir yıldan sonra gelenler yediyüzelli, yakalananlar üçbin Türk Lirası idarî para cezasıyla cezalandırılır. Bir yıldan sonra tamamlanan her takvim yılı için kendiliğinden gelenler ayrıca bin, yakalananlar ayrıca ikibin Türk Lirası idarî para cezası ile cezalandırılır. "
şimdi bu kişi kendisi giderse askerlik şubesine zaten askere gidecek olanlar gider...senin asıl sorduğun yakalananlar ise diyo orda...ve sen diyosun ki yakalama olması için elinde mahkeme kararı olması gerek ama mahkeme bu noktada yok diyosun...ozaman nasıl yakalama olur diyosun...nasıl askere alıncak bu gelmeyen ve mahkemece (mahkeme burda devre dışı kaldığı için)aranmayan kişi? diyosun...burda yakalama yapılmadan-yapılamadan kişi şu şekilde alınacak askere:
ilk uygulama
"verilecek idarî para cezalarına ilişkin evrak, yükümlünün bağlı olduğu askerlik şubesi başkanlıklarınca yükümlünün nüfusa kayıtlı olduğu yer mülki idare amirliklerine gönderilir ve idarî para cezası ilgili il ya da ilçe idare kurullarınca verilir."
gördüğün gibi kişi yakalanmaya gerek kalmadan ansızın para cezasını bi kere yer ve kendisine bildirilir...böylece yükümlü açısından askerlik şubesine gitmeden ve/veya kişinin yakalanmasına gerek kalmadan ikinci aşamaya geçilir...
ikinci uygulama:
"verilen idarî para cezası kesinleştikten sonra dördüncü fıkrada sayılan eylemlerden herhangi birini işleyenler ile bu eylemleri seferberlik ve savaş halinde işleyenler hakkında askerlik şubelerince suç dosyaları hazırlanarak yükümlünün nüfusa kayıtlı olduğu yer Cumhuriyet başsavcılığına gönderilir.”
gördüğün gibi bir tür uyarı niteliğindeki para cezasını yiyen yükümlü hala şubesine gidip işlemlerini yapmadığı için - anayasada belirtilen görevini yapmadığı için - askerlik şubesi yükümlü adına suç duyurusu yapmaya kanunla kendisine yetki verildiği için durumu savcılığa intikal ettirir...(hani mahkeme yoktu denebilir ama eskiden bakaya kalan neredeyse bu durumdaki herkes şubesine gittiği gibi savunması alınıp savcılığa verilirdi...şimdi ise her önüne gelene önce uyarı niteliğinde para cezası veriliyo.bu para cezasının verilmesi bile uzun bi süreç... yükümlü bu arada işlerini halledip vakit kazanmış oluyo...belirtilen zamanda gitmesi durumda para cezasının yarısını askerlikten sonra ödemiş olcak.yani o kişi için hiç mahkemeye gerek kalmamış oldu...aslına bakılırsa cezasını ödeyebilene askere geç gitme için bi imkan bu... )
üçüncü aşama:
"...verilen idarî para cezası kesinleştikten sonra kabul edilecek bir özrü olmadan...askerlik şubesince sevk edildiği kıtasına katılmayan veya geç katılanlar için, kendilerine tanınan kanuni yol süresinin bitiminden,
savcılık da kanunun gereğini yapar...kişinin aramasını başlatır yani gbt sistemine yükümlü artık girmiştir...yakalama kararı alan polis jandarma ilk baştan mahkemelere gerek duyulmadan yapılan süreçlerden sonra yakalandığında mahkemeye bu sefer çıkartılır...eskiden her önüne gelen vakalara bakan mahkeme artık ancak şimdi devreye girer...dediğim gibi para cezasını yiyen kişi işlerini bitirip şubesinin kendisine verdiği tarihte giderse mahkeme bu aşamada da olmucak hatta hiç olmucak o kişi için...
bakaya veya yoklama kaçağı olanlar gbtye elbet alınamaz çünkü dünya kadar insan bu durumdadır ama uzun süre askerlik şubesine gitmemiş işlem yapmamış ,para cezasını yedikten sonra bile hala daha uzun süre bu işlemleri yapmamış olanlardan savcılığa sunulan ve arama kararı çıkartılan kişi sayısı o kadar fazla olmayacaktır...
-
Askerlik şubesinin ne kadar zaman sonra savcılığa şikayette bulunacağı net değil, 3 ay sonra mı 1 yıl sonra mı, ne zaman? Ayrıca hala 'yakalanma' ifadesi mevcut, yani bakaya kalan kişi kendisi gitmezse zorla götürülmesi gibi bir durum hala geçerli. Bence yapılan değişiklik askerlikten çok yargıya dönük yapılmış, sadece yargının yükünü hafifletmek için. Askerliğin 'yumuşatılması' şuan için pek düşünülmüyor bence, düşünülse bile uygulamaya geçirilemiyor. Zorunlu askerliğin kaldırılması önümüzdeki 10 yıl için bence bir hayal.
-
Alıntı:
teşekkürler optimizeric,
bana gelen nezaket özellikli, bilgilendirme içerikli, tehdit mektubunda diyor ki;
son yoklama / sevk başlangıç tarihinden önce vatandaşlara TRT aracılığıyla tebligat mahiyetinde duyurular yapılmaktadır. yapılan bu tebligatlara rağmen 1632 sayılı askeri ceza kanununun 63'üncü maddesi gereğince son yoklamasını üç ay içerisinde yaptırmayanlar / bakaya suçunu işleyenler adli yargı mercilerince ağır hapis cezası ile cezalandırılmaktadır. bazı mahkemelerce bu hapis cezalarının paraya çevrilmesi de söz konusu olabilmektedir.
bu mektup 27.04.2011 tarihinde postaya verilmiş. polis amcaya da aynı gün gitmiş ilgili yazı
Ağır hapis cezası da ne demek ya, harbiden tehdit gibi. Yalnız polise ne söylemişler onu anlamadım, seni askerlik şubene götürmelerini mi istiyorlar, polisin böyle bir yetkisi var mı ki, askerlik şubesinden gelen mektupla kişiyi şubesine götürebilirler mi? Bi de, bence bakayalık süreni yanlış hesaplıyorsun, askerlik şubenin belirttiği tarih olan 31.10.2010'u esas almalısın.
-
açıklamalar için çok teşekkürler izc konun acayip bizi kıstırıyormu rahatlatıyormu sanırım uygulanıs sekline bakacaz... aramızda uzun yıllardır subesine gitmeyen arkadaslar vardır muhakkak benim gibi... birilerine para cezası gelirse kesin burdan ogreniriz. insallah kimseye gelmez tsk profosyenellesene kadar akıllarına gelmeyiz insallah... yok sa yandık...
-
Alıntı:
Ağır hapis cezası da ne demek ya, harbiden tehdit gibi. Yalnız polise ne söylemişler onu anlamadım, seni askerlik şubene götürmelerini mi istiyorlar, polisin böyle bir yetkisi var mı ki, askerlik şubesinden gelen mektupla kişiyi şubesine götürebilirler mi? Bi de, bence bakayalık süreni yanlış hesaplıyorsun, askerlik şubenin belirttiği tarih olan 31.10.2010'u esas almalısın.
zaten son tahlilde benim de merak ettiğim bu işte... polisin askerlik şubesinden kendisine gelen evrakla (kişi gbt'de aranmadığı halde) yakalama yapabilmesi veya askerlik şubesine götürme yetkisi gibi yetkileri var mı?.. önümüzdeki günlerde merhametli polis amcayla görüşeceğim ve elindeki belgeyi görmeye çalışacağım. buradan da paylaşırım... herkese sevgiler...
"özgürlük ve bağımsızlık benim de karakterimdir..." :)
-
Alıntı:
arkadaşım bende senin gibi 78 liyim ve bende 2011 affıyla üniversiteye başvurdum...odtu fizik zorluğuyla meşhur bi bölüm...yanlış anlama arkadaşım ama sağlık sorunların olmasada pek bitiren yokmuş orda zaten...:) bide odtü makina müh....arkadaşım anlatırdı...neyse...biz durumumuza dönelim...diğer arkadaşlar da uygulama da karşılaşma durumlarına göre bilgilerini aktarsınlar ama benim cevaplar şöyle olacak...
1. sorun için ;yeni çıkan yargının hızlandırılması kanunu devreye girdi ve dolayısıyla kanuna göre sen yakalanırsan bir idari para cezasına çarptırılacaksın askerlik şubesince...ama savcılık ,mahkeme olmayacak...çünkü kanun öyle...sana sevk tarihi veriyolar...sen o tarihte birliğe katılmazsan tekrar yakalanırsan hapis cezası şeklinde...idari para cezası nakit değil sen askerlik yükümlüğünü bitirdikten sonra ödeniyo ve sana belirlenen tarihte katılırsan birliğine yarı ücreti ödüyosun sözüne sadık kaldığın için...ama şunu da belirteyim ki hali hazırda birçok askerlik şubesi farklı uygulama yaptığını hala yeni kanunu uygulamadığı yönünde duyumlar alıyorum..benim yorumum ise askerlik şubesine ilgili yazılar gelmemiş olduğudur...yazı gelmediyse bu insanlara kanun yazısını okumanın yararı yok...onun için bende biraz yeni çıkan uygulamalar otursun diye biraz erteliyom şubeye gitme işini...yaka paça askere gitme durumu yok anlayacağın ama olsa olsa jandarma yada tanımadığın polislere denk gelirsen hakkında gbt araması olduğunda aranman olduğunu görünce şubene götürürler...sonra sana imza attırdıkları tarihe kadar salıverirler...
2.soruna gelince;neden başvuru formuyla yetiniyosun...üstelik bide fotokopiymiş...ek-c2 ni alsana...ben affa başvurunca bildiğin öğrenci belgesi ,öğrenci kartı aldım.. ek-c2 belgesini aldım...hatta belgede gördümki beni yeni bi öğrenci olarak kayıtlamışlar ve hatta 7 senelik askerlik izni vermişler...gözlerime inanamadım çünkü 29+ yım...aldığım gibi şubeye gönderdim...cep tel,ikametgah hepsini gönderdim...ama kağıt şubeye ulaşınca beni aradıklarında tatlı rüya bitti...sen ancak 25 temmuza kadar tecilli olabilirsin...çünkü 29+ sın dediler...ek-c2 ni alıp şubene yollarsan 25temmuza kadar hakkın var...söylediğin formu bende doldurdum biliyom o formu ama o bi ön başvuru kağıdı...o kağıt anca senin merhametli polisi idare eder...onda işe yarar,onu ikna eder...ek-c2 ni neden almadığını yaz,bu soruyu sonra tartışalım...mesela üniversite askerlik şubenden belge mi istiyo...?benimki istemedi...
3.sorun için...zaten bizim durumumuzdakilerin yaptığı yegane uygulama bu...ama sen zaten alacağın ekc2 belgesiyle 25 temmuza kadar aranman durur ,o senin doğal olarak zaman kazanman demek ...25 temmuzdan sonra için şubeye gitmediğin yakalanmadığın sürece yapay zaman kazanırsın ...atıyorum 25 kasımda yakalanmanla 28 aralık ta gitmenle 13şubat ta gitmenle arasında senin durumun için fark yok diye düşünüyorum...
seninle aynı ümidi taşıyan binlerce insandan biriyim...elbetki bedelli gündemde...süre kısaltmalar gündemde...bunu seçimi kim kazanırsa kazansın olumlu yönde düzenleme yapılacağını düşünüyorum...herkese hayırlı günler....
eyvallah izc kardeş,
şimdi bu ek-c2 belgesi tavsiyen benim de aklıma yattı. askerlik şubesini ve polisi 25 temmuza kadar bile "dondurmak" benim için çok büyük bir zaman kazancı olacaktı. fakat, bugün okula gittim...
"hani geçen hafta affa başvurmuştum siz de bana başvuru formunun fotokopisini vermiştiniz" dedim, öğrenci işlerindeki sevecen ve öğrenci dostu bayana.
o da dedi ki; "ey güzel kardeşim, ben sana başvuruyu yaptığında da söylemiştim. biz bu aşamada ek-c2 veremiyoruz. onu 25 temmuzdan sonra affın kabul edilirse vereceğiz."
tabi ben de diyemedim ki; "e ama izc'e vermişler. o almış. ben de istiyorum. banane banane bana da berin. benim ne eksiğim var. beni de alın aranıza. ben de oynamak istiyorum.":)
dedim ki; "bana askerlik şubesinden bir mektup geldi (o meşhur nezaket özellikli tehdit içerikli davet mektubu). ayrıca polise de bir kağıt gitmiş, ivedilikle alın gelin diyorlarmış. benim bir evraka ihtiyacım var. polis amca öyle dedi"...
kadıncağız da anaç bir bilgelikle dedi ki; "sakın askerlik şubesine falan gitme. 25 temmuzda biz sana veririz ek-c2'ni alır gidersin. yaşın 33 ama benim bildiğim, aftan yararlananlar ve halen okuyanlar için tecil süresi 35 yaşına kadar uzatıldı (ki bu baya sürpriz ve yeni bir bilgi oldu. hobareyyy!.. diye haykıracaktım neredeyse ama sanırım yanlış biliyor bu ablaçığımız.) okursun işte 2 yıl daha. ama sakına sakın askerlik şubesine falan gitme 25 temmuza kadar" dedi...
şimdi buradan anladığım; senin ek-c2 alma durumunla benim ki farklı. yani sen de benim gibi lisans eğitimi sırasında ilişiğin kesilip 2011 affı ile mi geri döndün?.. ya da senin üniversitenin verebildiği belgeyi benim üniversite neden veremiyor?.. ya da o öğrenci işlerindeki "öğrenci dostu" ablacığımızın bilmediği bir şeyler mi var?..
hoşçakal... mutlu kal...
-
Alıntı:
eyvallah izc kardeş,
şimdi bu ek-c2 belgesi tavsiyen benim de aklıma yattı. askerlik şubesini ve polisi 25 temmuza kadar bile "dondurmak" benim için çok büyük bir zaman kazancı olacaktı. fakat, bugün okula gittim...
"hani geçen hafta affa başvurmuştum siz de bana başvuru formunun fotokopisini vermiştiniz" dedim, öğrenci işlerindeki sevecen ve öğrenci dostu bayana.
o da dedi ki; "ey güzel kardeşim, ben sana başvuruyu yaptığında da söylemiştim. biz bu aşamada ek-c2 veremiyoruz. onu 25 temmuzdan sonra affın kabul edilirse vereceğiz."
tabi ben de diyemedim ki; "e ama izc'e vermişler. o almış. ben de istiyorum. banane banane bana da berin. benim ne eksiğim var. beni de alın aranıza. ben de oynamak istiyorum.":)
dedim ki; "bana askerlik şubesinden bir mektup geldi (o meşhur nezaket özellikli tehdit içerikli davet mektubu). ayrıca polise de bir kağıt gitmiş, ivedilikle alın gelin diyorlarmış. benim bir evraka ihtiyacım var. polis amca öyle dedi"...
kadıncağız da anaç bir bilgelikle dedi ki; "sakın askerlik şubesine falan gitme. 25 temmuzda biz sana veririz ek-c2'ni alır gidersin. yaşın 33 ama benim bildiğim, aftan yararlananlar ve halen okuyanlar için tecil süresi 35 yaşına kadar uzatıldı (ki bu baya sürpriz ve yeni bir bilgi oldu. hobareyyy!.. diye haykıracaktım neredeyse ama sanırım yanlış biliyor bu ablaçığımız.) okursun işte 2 yıl daha. ama sakına sakın askerlik şubesine falan gitme 25 temmuza kadar" dedi...
şimdi buradan anladığım; senin ek-c2 alma durumunla benim ki farklı. yani sen de benim gibi lisans eğitimi sırasında ilişiğin kesilip 2011 affı ile mi geri döndün?.. ya da senin üniversitenin verebildiği belgeyi benim üniversite neden veremiyor?.. ya da o öğrenci işlerindeki "öğrenci dostu" ablacığımızın bilmediği bir şeyler mi var?..
hoşçakal... mutlu kal...
29 yaşından sonra lisans öğrenciliği bahanesiyle askerlikten yırtmak pek mümkün olmuyor, okuyorum deyince pek sallamıyorlar. İş dünyasında tecrüben varsa yurtdışında çalışma durumunu gözden geçir bence, bu yolla 38 yaşına kadar askerliğini erteletebilirsin
-
Alıntı:
29 yaşından sonra lisans öğrenciliği bahanesiyle askerlikten yırtmak pek mümkün olmuyor, okuyorum deyince pek sallamıyorlar. İş dünyasında tecrüben varsa yurtdışında çalışma durumunu gözden geçir bence, bu yolla 38 yaşına kadar askerliğini erteletebilirsin
dün ales sonuçları açıklandı...tüm puan türlerinde baraj olan 55 i geçmişim...kendi bölümlerimden de yani say ve ea olarak 64 ve 62 aldım.ve istediğim yer için gerekli puanı almış bulunmaktayım.1 temmuz gibi başlıyo yüksek lisans kayıtları...kayıt için sadece askerlik durum belgesi gerekli...kayıtın ilk gününde sadece bu belge eksik diyerek askerlik şubeme göstercem.inşallah o belgeyi alır ve kayıt olabilirim...3 dönemlik bi bilişim yüksek lisansı ...yüksek lisansın erteleme hakkı lisans öğrenciliğinden daha iyi...lisans affına karşılık yani...
-
merhaba arkadaşlar çok hızlı bir şekilde soruma eciyorum tecrübeli arkadaşlar yardımcı olursa coook sevinirim
1981 dogumluyum yoklama kacagı olmusum 31.10.2010 tarihinden itibaren aof 4 sınıftayım ve şubem bu sene 4 tertip gönderiyor sanırım buda kasım -aralık gibi oluyor
bu hafta finaller var ve bitmiyo okul bütünlemelere inş. bitecek (s.s) eylüde mezunum yani
malum yaş oldu 30 ben okulu bitirince 2 yıl daha tecil alabiliyomuyum??? size şubeye gitmelimiyim nasıl bir sürecten gecerim
-
Alıntı:
Askerlik şubesinin ne kadar zaman sonra savcılığa şikayette bulunacağı net değil, 3 ay sonra mı 1 yıl sonra mı, ne zaman? Ayrıca hala 'yakalanma' ifadesi mevcut, yani bakaya kalan kişi kendisi gitmezse zorla götürülmesi gibi bir durum hala geçerli. Bence yapılan değişiklik askerlikten çok yargıya dönük yapılmış, sadece yargının yükünü hafifletmek için. Askerliğin 'yumuşatılması' şuan için pek düşünülmüyor bence, düşünülse bile uygulamaya geçirilemiyor. Zorunlu askerliğin kaldırılması önümüzdeki 10 yıl için bence bir hayal.
YARGI HİZMETLERİNİN HIZLANDIRILMASI AMACIYLA BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN 1111 sayılı Askerlik Kanununda değişiklikler yapmıştır...dolayısıyla biz eski kanuna değil malum konulardaki güncel kanuna bakmak zorundayız....
madde-3
askerlikle ilgili topu topu 4 madde olan yargının hızlandırılması kanunu bir askerlik affı değil...yani yoklama kaçağı -bakaya olanın bu durumunu kaldırıp askerlik sicilini temizleyen bi kanun değil... başka deyişle kişinin bu kanundan önce mahkeme-savcılık kararıyla aranması varsa bu aramayıda durdurduğundan kanun bahsetmiyo .yani bunların aranması-yakalanma süreci devam edecek ama eskiden olduğu gibi mahkemeye tabi tutulmadan idari para cezası verilecek ve bu kişiler kendilerine verilen tarihte birliğine katılmalarıyla ilgili evrakları imzalayıp salıverilecek...bu kişiler birliklerine zamanında katılırsa askerlik hizmetinden sonra cezası yarıya düşürülerek ödeyecekler...ama bu kişiler zamanında katılmaz yada hiç katılmaz ise
3.madde uyarınca;
madde-3
dördüncü fıkra uyarınca verilen idarî para cezası kesinleştikten sonra dördüncü fıkrada sayılan eylemlerden herhangi birini işleyenler ile bu eylemleri seferberlik ve savaş halinde işleyenler hakkında askerlik şubelerince suç dosyaları hazırlanarak yükümlünün nüfusa kayıtlı olduğu yer Cumhuriyet başsavcılığına gönderilir.”(4.maddede bir yıldan sonra gelenler denmekte...anlaşılır ki burdan askerlik şubesi enaz 1 yıl bekler bu kişilerin gelmesini...ama askerlik şubesinin inisiyatifine kalmış...)
4.madde uyarınca suçlamasıyla savcılık kişi hakkında arama -yakalama başlatır...
madde -4
Yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olup olmamasına bakılmaksızın askerlik şubesince sevk edildiği kıtasına katılmayan veya geç katılanlar için, kendilerine tanınan kanuni yol süresinin bitiminden,
dolayısı ile "yakalalanma " ifadesi bu kanundan önce savcılık- mahkeme aranması olan kişiler için olmuş olabilir,hatta odur...diğer kişiler için yani yoklama kaçağı -bakaya olupta aranması olmayan ve hiç sorunu olmayan kişilerin bu kanundan sonra ki durumu ise
madde-3
itibaren dört ay içinde gelenler ikiyüzelli, yakalananlar bin; dört aydan sonra bir yıl içinde gelenler beşyüz, yakalananlar ikibin; bir yıldan sonra gelenler yediyüzelli, yakalananlar üçbin Türk Lirası idarî para cezasıyla cezalandırılır. Bir yıldan sonra tamamlanan her takvim yılı için kendiliğinden gelenler ayrıca bin, yakalananlar ayrıca ikibin Türk Lirası idarî para cezası ile cezalandırılır. Ancak, bu eylemlerinden sonra askerlik şubesince ilk sevk edildikleri kıtalara gecikmeksizin katılmaları halinde haklarında verilecek idarî para cezalarının yarısı verilir.(demek enaz 1 sene beklenir...her takvim yılı dediğine göre askerlik şubesinin insiyatifi burda önemli...askere gidenler fazla ise insiyatife göre bikaç sene sonra da olabilir...yada öğrenci vs gibi olupta askerlik şubesine durumunu anlatanlar,iletişimini koparmayanlar için askerlik şubesine inisiyatif verilmiş oldu...)
3.madde uyarınca verilecek idarî para cezalarına ilişkin evrak, yükümlünün bağlı olduğu askerlik şubesi başkanlıklarınca yükümlünün nüfusa kayıtlı olduğu yer mülki idare amirliklerine gönderilir ve idarî para cezası ilgili il ya da ilçe idare kurullarınca verilir.
ve bu kişiler içinde aynı sebeplerle arama başlatılır...
yani aslında ilk olarak kim olursa olsun hangi durumda olursa olsun önce kişiye idari para cezası verilir ki zaten yargının hızlandırılması kanununun espirisi budur yani bi dünya bakaya /yoklama kaçağı kişiyi mahkemeye sevketmemek,zaten yoğun olan mahkemeleri yormamak...yakalama -arama emri için önceden uyarı niteliğindeki idari para cezasının verilmesi şart...idari para cezası olsun savcılığa şikayetle yetkilendirilmiş askerlik şubesi durumu savcılığa intikal ettirmesi olsun en az birer sene bekleyerek işlem yapar gibime geliyor...kanun sayesinde ucu açık bi zaman dilimi bence...tamamiyle askerlik şubesinin inisiyatifindeki bi süreç...askerlik şubesiyle iletişim halinde olup,yerini belli ettikten sonra durumunu anlattıktan hiç kötü davranmıyolar...iyi niyetli olduktan sonra sana eğitim,memuriyet vs gibi elbette olumlu yaklaşırlar...ama selahattin demirtaş gibi çıkıntı olursan bölme,özerklik ,askerlik görevini kabul etmeme gibi art niyetliysen adamı milletvekili ,raporlu ,otuz kusur yaş demezler apar topar adamı alırlar ve 15-18 ay mümkün olan en uzun süre artık nekadar ise adama yaptırırlar....ama sen iyi niyetliysen ve tc sınırları içinde yaşadığın için bunun anayasal bi ödev olduğunu bilip bu zorunlu ödevimizi gene kanunlarla verilen eğitim gibi nedenlerle ertelemek isteğimize iyi niyetli davranıyolar...mesela ben gerçekten bilişim üzerine master yapmak istiyorum...ve bildiğim kadarıyla 35in sonuna kadar tehir edebiliyolar...sonrasında bize gene ancak ve ancak kanunen hak verilmişmi ona bakarız yoksa her tc vatandaşı gibi kanuna göre davranırız...uygulamanın yargıya dönük yapıldığını değil yargıdan kurtarmak olduğunu olduğunu söyleyebilirim ama dediğim gibi iyi niyetli insanlar için...zorunlu askerliğin kaldırılması ,vicdani ret gibi durumlar anca anca yeni anayasa içinde ve ancak referandumla olur...herkese iyi günler dilerim...
-
burda ne arkadaşlarla tanıştık...arkadaşın biri nikini hatırlamıyorum...tıp fak. 4.sınıf...ama 30 yaşında...diyodu ki eğitimi bırakayım da gideyimmi? dedim kesinlikle hayır...işte bu yasa bu arkadaşlar için...yargının hızlandırılması süreci arkadaşın eğitimi bitirmesine olanak tanıyacak idari para cezası karşılığı...hiç mahkeme nedir bilmicek....arkadaş hiç askere gitmicem demiyodu ki...lisans affına başvurmuştu hatırladığım...seneyeden itibaren kaçak duruma düşcekti...şimdi ne dicek şubesi...dicek ben seni görmedim...sen okulunu bitirene kadar 2 sene falan .3 sene olsun...yasada esneklik var...bitirince idari para cezanı veririm ...sen okumana devam et dicek...bitirince bide zamanında gidersen cezan yarıya düşcek...bu arada idari para cezasını vermediği için savcılığa da bildirmemiş olacak çünkü savcılığa bildirmesi için önce idari para cezası vermesi gerekiyo... yani şube istediği kadar bekleyebilir idari para cezası kesmek için...yasada esneklik var..ama eskiden öyle miydi? bakaya kaldın mı idari para cezası hakkı olmayan şube durumu savcılığa intikal ediyodu...haberin yokken aranman başlıyodu...şimdi haberin yokken olsa olsa sana tebligatla ceza geliyo...sana baya bi zaman kazandırıyo...eğitiminden dolayı zamanında askere gidemeyenler için çok güzel bi kanun bence...
hiç gitmek istemeyenlere gelince...kanunen devletimiz düzenlemeler çıkarmasını beklicek...ama kanunen diyorum...bedelli olur,vicdani ret olur,askerlik affı olur belli yaştakinlere muaf olur belli meslektekilere özel durum olur ama ne olursa olsun hep kanun çevresinde olması itibariyle duruma bakarız...istenilen düzenlemeler olmuyosa buyrun seçime ...boş atmayın...hakkınızı koruyacak,yeni düzenlemeler getireceğini düşündüğünüz kişilere atınız...iradenizle ,seçiminizle insanları getirebilir yada yerinden edebilirsiniz...hepimizin bildiği gibi bazı ülkeler devlet hizmeti yani vicdani ret uygulaması yapıyor bazılarının askerlik süreleri çok kısa ,bazılarının da zorunlu askerlik yerine profesyonel askerlik sözkonusu...hala 50 sene öncesindeki askerlik teknikleri kullanıyoz diyenler...eller uzaya giderken bizler yaya gidiyoz diyenler...hayatımda sapan kullanmadım ,benim askerliğimden devlet ne anlar diyenler...buyrun yeni anayasa öncesinde yapılacak seçime ...sonra artık bizler yapılacak kanun değişiklikleriyle son halini almış yeni askerlik kanunlarıyla vatani görevimizi yapacağız...T.C sınırları içinde kanun dışına çıkamayacağımıza göre bunu önemseyin bence arkadaşlar...
-
Alıntı:
burda ne arkadaşlarla tanıştık...arkadaşın biri nikini hatırlamıyorum...tıp fak. 4.sınıf...ama 30 yaşında...diyodu ki eğitimi bırakayım da gideyimmi? dedim kesinlikle hayır...işte bu yasa bu arkadaşlar için...yargının hızlandırılması süreci arkadaşın eğitimi bitirmesine olanak tanıyacak idari para cezası karşılığı...hiç mahkeme nedir bilmicek....arkadaş hiç askere gitmicem demiyodu ki...lisans affına başvurmuştu hatırladığım...seneyeden itibaren kaçak duruma düşcekti...şimdi ne dicek şubesi...dicek ben seni görmedim...sen okulunu bitirene kadar 2 sene falan .3 sene olsun...yasada esneklik var...bitirince idari para cezanı veririm ...sen okumana devam et dicek...bitirince bide zamanında gidersen cezan yarıya düşcek...bu arada idari para cezasını vermediği için savcılığa da bildirmemiş olacak çünkü savcılığa bildirmesi için önce idari para cezası vermesi gerekiyo... yani şube istediği kadar bekleyebilir idari para cezası kesmek için...yasada esneklik var..ama eskiden öyle miydi? bakaya kaldın mı idari para cezası hakkı olmayan şube durumu savcılığa intikal ediyodu...haberin yokken aranman başlıyodu...şimdi haberin yokken olsa olsa sana tebligatla ceza geliyo...sana baya bi zaman kazandırıyo...eğitiminden dolayı zamanında askere gidemeyenler için çok güzel bi kanun bence...
hiç gitmek istemeyenlere gelince...kanunen devletimiz düzenlemeler çıkarmasını beklicek...ama kanunen diyorum...bedelli olur,vicdani ret olur,askerlik affı olur belli yaştakinlere muaf olur belli meslektekilere özel durum olur ama ne olursa olsun hep kanun çevresinde olması itibariyle duruma bakarız...istenilen düzenlemeler olmuyosa buyrun seçime ...boş atmayın...hakkınızı koruyacak,yeni düzenlemeler getireceğini düşündüğünüz kişilere atınız...iradenizle ,seçiminizle insanları getirebilir yada yerinden edebilirsiniz...hepimizin bildiği gibi bazı ülkeler devlet hizmeti yani vicdani ret uygulaması yapıyor bazılarının askerlik süreleri çok kısa ,bazılarının da zorunlu askerlik yerine profesyonel askerlik sözkonusu...hala 50 sene öncesindeki askerlik teknikleri kullanıyoz diyenler...eller uzaya giderken bizler yaya gidiyoz diyenler...hayatımda sapan kullanmadım ,benim askerliğimden devlet ne anlar diyenler...buyrun yeni anayasa öncesinde yapılacak seçime ...sonra artık bizler yapılacak kanun değişiklikleriyle son halini almış yeni askerlik kanunlarıyla vatani görevimizi yapacağız...T.C sınırları içinde kanun dışına çıkamayacağımıza göre bunu önemseyin bence arkadaşlar...
Fazla iyimser konuşmuşsun, varolan durumdan çok olmasını istediğin türden bir tablo çizmişsin. Bence askerlik şubesi bir kişinin hakkında yakalama kararı çıkarmak için kestiği para cezasının ödenmesini beklemez, ya da 'süreyi uzatayım da cezayı öyle keseyim, vatandaş da faydalansın' diye düşünmez. Her şube cezayı aynı sürede ve aynı şekilde uygulamasa da ben öyle fazla bekleyeceklerini düşünmüyorum. 29 yaşını dolduran kişiye 6 ay içinde uyarı mektubunu gönderiyorlar, büyük ihtimalle 1-2 sene arasında da savcılığa iletip dava açarlar. Genelleme yapmak istemem ama birkaç kez gidip gördüğüm kadarıyla askerlik şubesinde çalışanlar öyle pek laftan ya da halden anlayacak kişilere benzemiyorlar. Tıp okuyan arkadaşın bence de okuluna devam etmesi daha mantıklı ama okulu bitirinceye kadar zor rahat uyku uyur, ne zaman bir polis görse korkarak yaşar
-
Cevap: hava değişimi aldım ayrıca 10 gün istirahat aldım askerlikten sayılırmı
konuyla ilgili askerlik subelerinden veya baska yerlerden bir bilgi alan varmi
-
buraya bir süredir yazdığım için bazılarınız biliyor olabilir üniversitem 2006 da bitti, o günden beri yoklama dahil hiç bir şekilde şubeye gitmedim. bir kez niyetlendim onda da kimliğim eski diye geri gönderdiler. Yoklama kaçağıyım ama gbt'de çıkmıyorum (en azından en son 2 ay önce girmiştim ve çıkmamıştım) muaf olmamı sağlayacağını umduğum bir bağırsak rahatsızlığım var ama tabii ki bu uzun bir süreç olacak, yoklama kaçağı durumunda olduğum için falan biraz da stresli. temmuz ortasında evleniyorum. nikah sırasında ya da sonrasında balayı için otelde kalırken sorun çıkar mı diye stres oldum. acaba düğünden önce gitsem mi şubeye yoksa düğün sonrasına mı bıraksam bilemiyorum. baya stresli bir durum kararsızım.
tavsiyesi olan varsa çok sevinirim.
-
bence dügünden sonra gitmen daha iyi cunku yeni kanuna gore subeye gidersen idari para cezası alırsın ve sevk işlemlerini başlatabiliriler. hakkında mahkeme kararı olmadan seni aratamazlar hakkında acılmıs olan bir dava olsa idi zaten tebligatı eline gecerdi. sahsi gorusum sorunsuz bir balayı gecirirsin balayından once gitme derim ben. iyi forumlar
-
arkadaş benim de durumum seninkine benziyo...askerlik şubesine ben de epey gitmedim...sanırım yoklama kaçağıyım ve jandarma ve polis gbtsinden geçtim.sorun olmadı.gerçi ben ara ara öğrenci belgeleri attım ve atmaya devam ediyom şubeye...ikinci üniversite vardı ...şimdi yüksek yapmaya başlamak istiyom.vs...bence sen düğünde sorun yaşamazsın.gbt de bulunman için mahkeme kararı olması gerekir...gbt de olmadığın belli. 2 ay içinde senin için şubenin sana bişey yaptığını sanmıyorum kaldıki bu süre içinde yargının hızlandırılması kanunu devreye girdi ve mahkemeye intikal etme olayları zorlaştı...yani var tabi savcılığa intikal olayı ama yeni kanunda bu idari para cezası alıpta sonra belirtilen sevk tarihinde katılmayanlar için...sende o da yok ...bide evlenenler ve çocuk sahibi olacaklara yeni kanunda yeni imkanlar getirildi...ilgili tarafı kopyalıyorum...
YARGI HİZMETLERİNİN HIZLANDIRILMASI AMACIYLA BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN
Kanun No. 6217 Kabul Tarihi: 31/3/2011
MADDE 1- 21/6/1927 tarihli ve 1111 sayılı Askerlik Kanununun 47 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Askere sevk için çağrıldıkları halde;
d) Sevkten önceki veya sonraki onbeş gün içinde kendisi veya ikinci derece dâhil kan veya kayın hısımlarından birinin evlenmesi,
e) Sevkten önceki veya sonraki iki ay içinde çocuğunun doğması,
nedeniyle askerlik şubesine gelemeyecek olanlar, bu mazeretlerini kanıtlayan belgeleri askerlik şubesinde bulundururlar. Bunlar hakkında bakaya işlemi yapılmaz. Bu mazeretler dışındaki nedenlerle sevkin son gününe kadar askerlik şubesine gelmeyenler ile gelip de sevk evrakını alanlardan, kendilerine verilen yol süresi sonunda birliğine katılmayanlar, bakaya olarak kabul edilirler...
yani sen düğünden önce şubene gidip yoklama yaptırman durumunda sana tanınan bazı haklar geldi ama tabi muayene sonunda elverişli raporu verirlerse ...burada bahsedilen süreçler sana uyuyosa düğünden önce de gitmen de sakınca olmayabilir çünkü anlaşılan sen zaten düğünden önce veya sonra bişekilde gitmeyi düşünüyosun.... herşey hayırlısı ....
-
herkese merhaba, benim de istemeyerek de olsa icine dustugum bir bakaya durumu var. detaylarini aciklamak gerekirse yaklasik on yil evvel universiteden mezun olduktan sonra askerlik icin karar aldirdim ama askerlik hizmetine baslamadan yurtdisina ciktim ve hala da yutdisinda ikamet ediyorum. yutdisinda ciktiktan yaklasik 3 yil sonra konsolosluk vasitasiyla tecil islemi yaptirdim askerligim hala yil sonuna kadar tecilli, ama bu arada gecen sure de ve daha sonra bir defa daha oturum izninin gec yenilenmesinden oturu bakaya kaldim. tecil isleminden sonra turkiyeye seyahatlerim oldu, iki defa iki farkli dosya ile ilgili arama kararinda dolayi mahkemeye ciktim, ama elimdeki tecil yazisiyla hemen saliverdiler, ilk mahkemenin sonucu elime ulasti yaklasik 8 ay kadar onceve belli bir sureyle secime giremez, memur olamaz cezasi verilmisti. daha sonra hakkimda bir dava daha acildigi icin arama cikmis yine bakaya olayinda oturu, orda da saliverildim(aslinda bu durumlar her nedense hep Turkiye ye seyahate gittigimde basima geliyor). ayrica elime bir tebligat ulasti Turkiye de ama dava tarihinde yurtsidina donmem gerektigi ve davayi erken bir tarihe alamiyacaklarini soyledikleri icin yazili ifademi adliyeye verdim, ama dava nedense istanbuldan memlekete gonderilmis(daha sonra adliyeden ogrendim tlfla). bugun de memleketteki sulh ceza mahkemesini aradim oradaki bayan iki dosya oldugunu, aramam olmadigini ilk dosyanin karara baglandigini(gecici secim yasagi, memuriyet yasagi), ikincisinin de yakinda gorulecegini ama gorevsizlik karari verilecegini(sanirim yeni kanundan oturu) soyledi. Aslinda ogrenmek istedigim konu su, simdi ne olacak? eger dosya askerlik subesine geri gonderiliyorsa, onlar bana para cezasi mi kesecek, askerligim zaten tecilli oldugu ve tekrar tecil ettirecegim icin bunun sonucu sadece para cezasini odemek mi? Turkiye seyahatlerimde elim de tecil kagidi olmasina ragmen bir problem yasar miyim? Esim yabanci ve Turkiyeye her geldigimde bu sorunlari yasamak istemiyorum.. degerli fikirlerinizi yazarsaniz sevinirim, tesekkurler.
-
Alıntı:
leventde rumuzlu üyeden alıntı
herkese merhaba, benim de istemeyerek de olsa icine dustugum bir bakaya durumu var. detaylarini aciklamak gerekirse yaklasik on yil evvel universiteden mezun olduktan sonra askerlik icin karar aldirdim ama askerlik hizmetine baslamadan yurtdisina ciktim ve hala da yutdisinda ikamet ediyorum. yutdisinda ciktiktan yaklasik 3 yil sonra konsolosluk vasitasiyla tecil islemi yaptirdim askerligim hala yil sonuna kadar tecilli, ama bu arada gecen sure de ve daha sonra bir defa daha oturum izninin gec yenilenmesinden oturu bakaya kaldim. tecil isleminden sonra turkiyeye seyahatlerim oldu, iki defa iki farkli dosya ile ilgili arama kararinda dolayi mahkemeye ciktim, ama elimdeki tecil yazisiyla hemen saliverdiler, ilk mahkemenin sonucu elime ulasti yaklasik 8 ay kadar onceve belli bir sureyle secime giremez, memur olamaz cezasi verilmisti. daha sonra hakkimda bir dava daha acildigi icin arama cikmis yine bakaya olayinda oturu, orda da saliverildim(aslinda bu durumlar her nedense hep Turkiye ye seyahate gittigimde basima geliyor). ayrica elime bir tebligat ulasti Turkiye de ama dava tarihinde yurtsidina donmem gerektigi ve davayi erken bir tarihe alamiyacaklarini soyledikleri icin yazili ifademi adliyeye verdim, ama dava nedense istanbuldan memlekete gonderilmis(daha sonra adliyeden ogrendim tlfla). bugun de memleketteki sulh ceza mahkemesini aradim oradaki bayan iki dosya oldugunu, aramam olmadigini ilk dosyanin karara baglandigini(gecici secim yasagi, memuriyet yasagi), ikincisinin de yakinda gorulecegini ama gorevsizlik karari verilecegini(sanirim yeni kanundan oturu) soyledi. Aslinda ogrenmek istedigim konu su, simdi ne olacak? eger dosya askerlik subesine geri gonderiliyorsa, onlar bana para cezasi mi kesecek, askerligim zaten tecilli oldugu ve tekrar tecil ettirecegim icin bunun sonucu sadece para cezasini odemek mi? Turkiye seyahatlerimde elim de tecil kagidi olmasina ragmen bir problem yasar miyim? Esim yabanci ve Turkiyeye her geldigimde bu sorunlari yasamak istemiyorum.. degerli fikirlerinizi yazarsaniz sevinirim, tesekkurler.
ilk davandan 8 ay kadar önce hali hazırda ceza zaten almışsın...ikinci dava sürecinde yeni kanun olduğundan dolayı görevsizlik kararı olması normal...çünkü mahkemenin senin davana bakabilmesi için yeni kanunda sana askerlik şubenden önceden verilmiş idari para cezan olması gerek...ilgili yeri kopyalayım...
Barışta, dördüncü fıkra uyarınca verilen idarî para cezası kesinleştikten sonra dördüncü fıkrada sayılan eylemlerden herhangi birini işleyenler ile bu eylemleri seferberlik ve savaş halinde işleyenler hakkında askerlik şubelerince suç dosyaları hazırlanarak yükümlünün nüfusa kayıtlı olduğu yer Cumhuriyet başsavcılığına gönderilir.”
yeni kanun devreye girmeden önce askerlik şuben kendisine verilen yetkiden dolayı savcılığa durumu intikal etmekle kendi üstüne düşeni yapmış...mahkeme de kendine göre yazılı kanuna göre hareket ederek görevsizlik kararı veriyor...
şuben hali hazırda çıkmış bir mahkeme kararı olarak algılayıp görevsizlik kararı da bir karardır deyip durumunu hali hazırda tecilli olduğun için sana hiç dokunmayabilir(çünkü önceden şuben sadece durumu savcılığa intikal etmekle yükümlüydü.gerisi onu ilgilendirmiyodu) ve normal sürece girebilirsin...(bu da bi ihtimal)
ama genel olarak yeni kanunla gelen durum şu ...ilgili yeri kopyalayım...
" c) Bakaya kalanlar için, bakaya kaldıkları tarihten itibaren idarî para cezası ile cezalandırılır"
"Bu madde uyarınca verilecek idarî para cezalarına ilişkin evrak, yükümlünün bağlı olduğu askerlik şubesi başkanlıklarınca yükümlünün nüfusa kayıtlı olduğu yer mülki idare amirliklerine gönderilir ve idarî para cezası ilgili il ya da ilçe idare kurullarınca verilir."
"Bu madde uyarınca verilen idarî para cezaları hakkında 30/3/2005 tarihli ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununda öngörülen kanun yoluna müracaat edilebilir. Bu cezaların yerine getirilmesi askerlik hizmetlerinin sonuna bırakılır. "
yani görevsizlik kararıyla kendisine gelebilecek dosyaya karşılık bakaya suçundan sana idari para cezası verilebilir...(bu yeni olağan ihtimal)
...tecilli olduğu ve tekrar tecil ettireceğim için bunun sonucu sadece para cezası ödeme ilişkin soruna ise şöyle diyeyim:yeni kanunda tekrar tekrar idari para ceza verilir demiyor...verilen idari para cezası bir kere oluyor sonra zamanında askerlik şubesinde işlemlerini yapmazsan bu sefer şuben savcılığa durumu intikal ettiriyor ve aranman oluyor ,gbt de görünüyon...dolayısıyla sen tecilli olduğun bu süreçte sorun yaşamazsın.ama tecil nezaman bitiyorsa yeni tecil için zamanında tekrar tecil yeniletirsen gene sorun yok ama yukarda yazdığın gibi zamanında tecil yaptıramazsan bide önceden bi kere verilen idari para ceza hakkını kullanmışsan işte ozaman şuben seni mahkemeye verir yani tıpkı yeni kanun öncesindeki süreç işler ...
şu an ise elinde tecil olmasa bile problem yaşamazsın çünkü aranman yok...aranman olması için :bu süreçte dediğim gibi ancak şuben idari para cezası verip tecil bittikten sonra zamanında işlem yaptırmazsan oluşacak yeni bakaya durumunda savcılığa intikal ettikten sonra gbt ye girersin...yani artık şunu özetle diyebiliriz...yeni kanunun devreye girmesinden sonra kişinin gbt sistemine girebilmesi için ilk şart kişinin askerlik şubesince kendisine idari para cezasının önceden verilmesi koşuludur...