Cevap: Firar eden (firari) subay ve astsubaylarla ilgili ceza hükümleri ve muhakeme usulü
Alıntı:
oziris rumuzlu üyeden alıntı
Suç tarihi firar bitiş tarihi değil midir?:
Suç tarihi firarın bittiği tarihtir.Şayet ilişiğiniz kesilmeden teslim olmuşsanız teslim olduğunuz tarih,eğer ilişiğiniz kesildiyse ilşiğinizin kesildiği tarihtir..
Yani ilişiğimiz kesilmediyse, ve teslim olmamışsak ama firardaysak, henüz suç işlememiş sayılıyoruz öyle mi? ne garip bişi bu ya :)
Cevap: Firar eden (firari) subay ve astsubaylarla ilgili ceza hükümleri ve muhakeme usulü
Alıntı:
Suç tarihi firarın bittiği tarihtir.Şayet ilişiğiniz kesilmeden teslim olmuşsanız teslim olduğunuz tarih,eğer ilişiğiniz kesildiyse ilşiğinizin kesildiği tarihtir..
o zaman ilişik kesildikten ve af çıkmasını takiben misal 3 ay sonra teslim olunursa mahkeme 6 ay 20 gün ceza verse bile yatilmicak mı yoksa af ilan edildiği gün ceza evinde mi olmak gerekir? ( geriye dönük suçları kapsadığını varsayarak sordum bu soruyu )
Alıntı:
evet ben de öyle biliyorum.
Bir örnekle açıklamaya çalışayım:
2007 yılının sonuna doğru firar ettiniz ve 2009 yılında yakalanmak suretiyle firarınız son buldu. HAGB' den (Hükmün açıklanmasının geriye bıraklımasından) faydalanamazsınız.Çünkü Mart 2008 den itibaren askeri suçlar HAGB kapsamından çıkarılmıştır.
Bir başka deyişle firar başlangıcı suç tarihiniz değildir.Çünkü siz firarınızın son bulma tarihine kadar suçu işlemeye devam ediyorsunuz ve bu suçtan yargılanırken suçun oluştuğu süre içerisinde (firarın başlangıcı-bitişi) geçerli olan kanun maddesi üzerinden yargılanırsınız ve hükmünüz o esaslarla infaz edilir.
Eğer yukarıda açıklamaya çalıştığım suç tarihini kapsayan (o tarihler arasında geçerli olan) veya sonrasında çıkan bir af yasası mevcutsa siz yargılanırken ya da siz yargılanmaya başlamadan iptal bile edilse yararlanırsınız. Yahut siz hükmünüzün infazı için cezaevindeyken böyle bir yasa çıkarsa yine yaralanırsınız.
Saygılarımla...
Alıntı:
Bir örnekle açıklamaya çalışayım:
2007 yılının sonuna doğru firar ettiniz ve 2009 yılında yakalanmak suretiyle firarınız son buldu. HAGB' den (Hükmün açıklanmasının geriye bıraklımasından) faydalanamazsınız.Çünkü Mart 2008 den itibaren askeri suçlar HAGB kapsamından çıkarılmıştır.
Bir başka deyişle firar başlangıcı suç tarihiniz değildir.Çünkü siz firarınızın son bulma tarihine kadar suçu işlemeye devam ediyorsunuz ve bu suçtan yargılanırken suçun oluştuğu süre içerisinde (firarın başlangıcı-bitişi) geçerli olan kanun maddesi üzerinden yargılanırsınız ve hükmünüz o esaslarla infaz edilir.
Eğer yukarıda açıklamaya çalıştığım suç tarihini kapsayan (o tarihler arasında geçerli olan) veya sonrasında çıkan bir af yasası mevcutsa siz yargılanırken ya da siz yargılanmaya başlamadan iptal bile edilse yararlanırsınız. Yahut siz hükmünüzün infazı için cezaevindeyken böyle bir yasa çıkarsa yine yaralanırsınız.
Saygılarımla...
O HAGB trenini kacirdik zaten hatirlatmayin hic :(((
Yalniz eger siz 2009 tarihinde yakalandiginizda ilisiginiz coktan kesilmisse (Mart 2008'den once) o zaman yararlanirsiniz. bu konu tartisildi pek cok kisi ilisikleri eskiden kesildigi icin gidip teslim oldular. Yani bu insanlar Mart 2008 sonrasinda da halen firarda olsalar da ilisikleri Mart 2008den once kesildigi icin kanundan yararlandilar. Burada önemli olan ilisigin kesilmesini beklemek bence, sonrasinda da af ya da HAGB gibi birsey beklemek oluyor.
Buarada af konusu da gündemden düştü zaten beklemeye devam...
Evet belirtmeyi unuttum ilişiğiniz kesildiğinde de firarınız sonlanmış oluyor..
macabre: Yani ilişiğimiz kesilmediyse, ve teslim olmamışsak ama firardaysak, henüz suç işlememiş sayılıyoruz öyle mi? ne garip bişi bu ya
bütün bu yaşananların hangisi normal bir durum ki?
kara mizahlık durum resmen
Alıntı:
Matrim rumuzlu üyeden alıntı
Arkadaşlar bende kendim teslim olduğumda tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldım geçen hafata son mahkemem yapıldı 10 ay ceza verildi. benimde ilişiim kesildikten sonra em. san. kesintisini ilgili bankadan alabileceğim yönünde bir yazı geldi bende kesintinin ssk ya devrini istedim şu anda sonucunu bekliyorum.oyaktanda konut ön biriktirim kesintisinin iadesini aldım.
benimde terhis belgem geldi ilişiğimin kesildiğine dair. gidip teslim olmak istiyorum.ama hemen yatmak istemiyorum ayrıca cezamıda memleketimde çekmek istiyorum açık ceza evinde.böyle bir seceneğim varmı.şimdi teslim oldugumda beni kesin serbest bırakırlarmı. lütfen yardımcı olun..
Alıntı:
ramisus rumuzlu üyeden alıntı
benimde terhis belgem geldi ilişiğimin kesildiğine dair. gidip teslim olmak istiyorum.ama hemen yatmak istemiyorum ayrıca cezamıda memleketimde çekmek istiyorum açık ceza evinde.böyle bir seceneğim varmı.şimdi teslim oldugumda beni kesin serbest bırakırlarmı. lütfen yardımcı olun..
Emin degilim ama avukatin araciligiyla teslim olduktan sonraki sureci hizlandirabilirsin. Cezani istedigin yerde cekme konusu onceden tartisilmisti galiba, konulari bir oku istersen.
Bu arada bu ilisik kesilme belgesi nasil birsey? Bildigimiz erlerin aldigi terhis belgesi gibi birsey mi? Eve mi geliyor? Ne kadar surede ilisiginiz kesildi, ne kadar surede evinize belge geldi?
Az cevap verip cok soru sordum kusura bakmayin, ben de bekliyorum ilisik kesilmesini :(
İlişik kesme belgesi diye bir şey yok aslında.Terhis belgesi düzenleniyor.Terhis sebebi bölümüne ''Disiplinsizlik Nedeniyle TSK ile ilişiği kesilmiştir (Resen Emekli)''yazılıyor.Rütbesi bölümüne görevde iken Örnek : Piyade Üçvş. isen terhis belgene Piyade Er yazıyorlar.Tabi birde silahın kimliklerin vb.malzemelerini teslim ettiğin zaman onlarında teslim alındığına ve ilişiğnin kalmadığına dair üst yazı yazıp veriyorlar.Hepsi bu.Eve gelmez diye düşünüyorum zaten sen firardasın evde olmadığın varsayılıyor.Senin gidip birliğinden alman gerekecektir.Ben firardan dolayı ayrılmadım ama bende disiplinsizlik nedeniyle ayrıldım ve beni telefonla arayıp haber verdiler gittim tabura hallettim imza vs.işlerini sonra hürgeneral olarak çıktım.