-
Cevap: Bakaya ve Yoklama Kaçaklarını Askerlik Şubeleri Arayamayacak (mış)?
gejna kardeş.. Arkadaşım Açıköğretim son sınıfında ve 21 şubat 2011 den sonra gitmezse bakaya kalacak.. Kolundan tutup götürürler mi yoksa başka bir çaresi var mı bunun?:'(
-
Alıntı:
MERSA2000 rumuzlu üyeden alıntı
gejna kardeş.. Arkadaşım Açıköğretim son sınıfında ve 21 şubat 2011 den sonra gitmezse bakaya kalacak.. Kolundan tutup götürürler mi yoksa başka bir çaresi var mı bunun?:'(
bildigim kadarıyla daha oncede bir cok kisininde yazdıgı gibi soyle gelisiyor surec. bakaya kalınız hakkınızda dosya acılıyor ve dosya savcılıga gonderiyor savcı dava acıyor ve size tebligat geliyor mahkemeye cıkıyorsunuz hakim amca soruyor neden gitmedin sende derdini anlatıyorsun sonra yaz kızım diyor. tsk nın 63. maddesine gore barışta yoklama ve bakaya kacagı olmanın cezası 1 ila 3 yıl arasında ama bu ceza uygulanmıyor bildigim kadarıyla yerine para cezasına ceviriyorlar hatda bildigim yani internetde okuduguma gore beraat alan hic ceza almayanda varmıs... iste para cezasını oduyon. seni alıp subeye teslim etmek gibi bi uygulama yok diye biliyorum. yani tekrar bir kacak (3 yıl ) ve hakkında dava bile acılmamıs biri olarak yaka paca alma subeye goturme sülüse imza atdırılıp askere gonderilme gibi bi olay son bi kac yıldır ne gordum ne duydum nede okudum... ama burası turkiye :) 2000 bin yılında oldu arkaasımın basına geldi ama 2008 den bu yana olmuyor diye biliyorum... genede bi hukukcuya danısın derim... iyi forumlar
-
bilgilerin için teşekkür ederim kardeşim.. iyi forumlar..
-
yaklasık 1.5 yıldır yurtdısındayım ve 1 yıldır bakayayım.turkıyeye donmek ıstıyorum.havalanında bır sorun olurmu acaba.hakkımda dava acılıp acılmadıgını bılmıyorum.turkıyede 1 haftalık işim var.gırıs cıkıs yaparken sorun cıkarmı acaba.bılgısı olan varmı ?
-
Alıntı:
murgatroyd rumuzlu üyeden alıntı
yaklasık 1.5 yıldır yurtdısındayım ve 1 yıldır bakayayım.turkıyeye donmek ıstıyorum.havalanında bır sorun olurmu acaba.hakkımda dava acılıp acılmadıgını bılmıyorum.turkıyede 1 haftalık işim var.gırıs cıkıs yaparken sorun cıkarmı acaba.bılgısı olan varmı ?
4 yıldır bakayeyım.Gectıgımız hafta Persmebe gunu ulkeye gırıs yaptım bırsey olmadı... Haftaya yıne yurd dısına cıkacagım
-
arkadaslar bılgınız yada tecrubenız varsa lutfen yazarmısınız ben ıkı yıldır bakayayım ve bır aydırda ssklı calısıyorum bu durum bır sıkıntı olurmu sube yazı gonderıyormus cok zor durumdayım aynı durumda olan varmı acaba cok sıkıntıdayım
-
arkadaşlar merhaba bu torba yasası-tasarısı bakaya ve yoklama kaçakları hakkında ne gibi bir uygulama getirmek istiyor? ben detaylı bilgi bulamadım,para cezaları ne meblalarda olacak bilgisi olan var mı?
-
ilgili kanun geçen hafta meclisten geçti bildiğim kadarıyla, asker kaçaklarına verilen hapis cezaları kaldırıldı, artık asker kaçağına ancak para cezası verilebilecek. ama zaten hali hazırda asker kaçağına hapis cezası verilmiyordu, maddede hapis cezası dese de o cezalar paraya çevriliyordu. o yüzden fiili olarak çok bir değişiklik yok anladığım kadarıyla. ama prosedür olarak da artık hapis cezası ile yargılanamayacak, sadece para cezası alacak asker kaçakları.
-
yüksek para cezasının ihtimali yok değil mi,sorma sebebim şu,ben 6 yıldır muhtemelen bakaya durumdayım,40 bin tl civarı para cezası çıkacak diyenler var,gerçi gözümle görsem inanmam böyle bir durumu ama yine de araştırmak istedim,senin fikrin nedir lamotta
-
kanun çıkarsa geriye dogru işlemez eger bir ceza yazılacaksa çıktıktan sonraki süreci kapsar... kanun buuk ihtimalle cıkacak bu ikinci torba yasayla baya bi dosyanın adileyelere gidişi engellenecek bence seçime kadar çıkar... adalet bakanlığının sitesinden bulabilirsiniz http://www.adalet.gov.tr/duyurular/2...untasarisi.htm burdanda tam metni http://www.adalet.gov.tr/duyurular/2...untasarisi.htm kanunun nasıl uygulanacagı belli değil askerlik subeleri cezayı nasıl kesecek mesela kendi gidince yakalanınca ibareleri var tasarıda kendi gitmeden veya yakalanmadan ceza yazılamaz gibi bi durum varsa. askere gitmemek kabahat olursa ve bu kabahatden dava acılamayacaksa yakalanma diye bisey soz konusu olamaz cunku yakalama kararlarını mahkemeler verir sadece eger yakalanamayacaksa neden boyle bisey eklemisler tasarıya onuda anlamadım.. sanırım hukumetin genelkurmaya bi çalımı daha bakalım nasıl uygulanacak yasa.. iyi forumlar
-
para ceza miktarlarını bilmemekle birlikte, ben de yaklaşık 5 yıldır yoklama kaçağıyım, bu süreçte bir hastalık çıktı yasalara göre muaf olmamı sağlayabilecek bir sorun. o yüzden yakın zamanda gitmem lazım şubeye, tahmin ettiğim rakam 2000-3000 arasında. öyle 40 bin falan imkansız rahat ol. ekşisözlükte de 2000 liraya kadar denilmiş, hatta son çıkan yasadan sonra para cezası da almazsınız denilmiş ama o konuda tam bir fikrim yok. uzun süre yoklama kaçağı olup da şubeye giden biri olsa da deneyimlerini okuyabilsek keşke..
-
Bana dün Bakaya kağıdı geldi. 88 kasım doğumluyum. lise mezunuyum,3 senelik tecil hakkımı kullandım 20 yaşımdayken. Askeriye'de bana tecile dair bir belde vermediler ama orada doldurduğum tecil kağıdında tecil sonu tarihi 12/2011 yılı yazıyordu. Bana şimdi bakaya oldunuz deniyor.
Ben 2 hafta sonra Öss gireceğim ve eylül ayında da bir üniversite'de öğrenci olarak kayıtlı olacağım. Bu süre zarfında ne yapmam gerekiyor? Beni buldukları yerde askere alırlar mı?
Eve asker gelip,tutuklama durumu var mı? Farklı bir adreste ikamet edip eylüle kadar,öğrenci olduktan sonra şubeye gidip durumu anlatsam bu suç teşkil eder mi ? Birisi Yardımcı olursa çok sevineceğim.
-
Alıntı:
tunabalkan rumuzlu üyeden alıntı
Bana dün Bakaya kağıdı geldi. 88 kasım doğumluyum. lise mezunuyum,3 senelik tecil hakkımı kullandım 20 yaşımdayken. Askeriye'de bana tecile dair bir belde vermediler ama orada doldurduğum tecil kağıdında tecil sonu tarihi 12/2011 yılı yazıyordu. Bana şimdi bakaya oldunuz deniyor.
Ben 2 hafta sonra Öss gireceğim ve eylül ayında da bir üniversite'de öğrenci olarak kayıtlı olacağım. Bu süre zarfında ne yapmam gerekiyor? Beni buldukları yerde askere alırlar mı?
Eve asker gelip,tutuklama durumu var mı? Farklı bir adreste ikamet edip eylüle kadar,öğrenci olduktan sonra şubeye gidip durumu anlatsam bu suç teşkil eder mi ? Birisi Yardımcı olursa çok sevineceğim.
kardeş merhaba,birincisi her vatandaşın 29 yaşına kadar okuma hakkı vardır,şubene gidip izin istemen yeterlidir,ikincisi tecil süren dolduysa yoklama kaçağı olursun-gidip yoklamanı yaptırtırsın,şu an senin durumunla alakalı yeni bilgiye sahip değilim ama şubeni arayıp sınava gireceğini ve neler yapman gerektiğini sorabilirsin,seni buldukları yerde askere alamazlar,şubenle tel ile konuşunca cevabı bizimle paylaş
-
Alıntı:
lamotta_80 rumuzlu üyeden alıntı
para ceza miktarlarını bilmemekle birlikte, ben de yaklaşık 5 yıldır yoklama kaçağıyım, bu süreçte bir hastalık çıktı yasalara göre muaf olmamı sağlayabilecek bir sorun. o yüzden yakın zamanda gitmem lazım şubeye, tahmin ettiğim rakam 2000-3000 arasında. öyle 40 bin falan imkansız rahat ol. ekşisözlükte de 2000 liraya kadar denilmiş, hatta son çıkan yasadan sonra para cezası da almazsınız denilmiş ama o konuda tam bir fikrim yok. uzun süre yoklama kaçağı olup da şubeye giden biri olsa da deneyimlerini okuyabilsek keşke..
teşekkür ederim kardeşim,gayet rahatlatıcı oldu,sağol.
-
izin isteme TSK'dan bahsediyoruz burada ne yazık ki. daha önce 2 kez o ortamda bulundum hiç öyle iyi niyetli yaklaşacaklar gibi bir izlenim uyanmadı bende.
ayrıca dediğim gibi lise mezunlarının 3 yıl tecil hakkı var. bende bunu kullandım 1988 kasım doğumluyum. 3 sene evvel tecil kağıdı imzaladım. 2011 aralık ayında son buluyordu tecilim. Normal sürede kasım ayında son bulması gerekiyor ama bana 2011 şubat ayında bakaya kaldınız v.s vari mektup geliyor. (Burada bir yanlışlık gözüküyor ama TSK beni korkutuyor) 29 yaşına kadar okuma hakkı var diyorsun evet de şimdi benim durumumda hatta 27 yaşında bir askerden 4 senedir kaçan birisi olsa ben 2 sene meslek yüksek okulu okuyacağım nasıl olsa 29 yaşıma kadar bu hakkım var dese buda kabul oluyor senin dediğine göre. Yanlış mı yorumluyorum?
Farklı bir yaklaşımı olan varsa paylaşırsa sevinirim.
darwin teşekkürler
-
Alıntı:
izin isteme TSK'dan bahsediyoruz burada ne yazık ki. daha önce 2 kez o ortamda bulundum hiç öyle iyi niyetli yaklaşacaklar gibi bir izlenim uyanmadı bende.
ayrıca dediğim gibi lise mezunlarının 3 yıl tecil hakkı var. bende bunu kullandım 1988 kasım doğumluyum. 3 sene evvel tecil kağıdı imzaladım. 2011 aralık ayında son buluyordu tecilim. Normal sürede kasım ayında son bulması gerekiyor ama bana 2011 şubat ayında bakaya kaldınız v.s vari mektup geliyor. (Burada bir yanlışlık gözüküyor ama TSK beni korkutuyor) 29 yaşına kadar okuma hakkı var diyorsun evet de şimdi benim durumumda hatta 27 yaşında bir askerden 4 senedir kaçan birisi olsa ben 2 sene meslek yüksek okulu okuyacağım nasıl olsa 29 yaşıma kadar bu hakkım var dese buda kabul oluyor senin dediğine göre. Yanlış mı yorumluyorum?
Farklı bir yaklaşımı olan varsa paylaşırsa sevinirim.
darwin teşekkürler
bu arada forumun önceki sayfalarını da mutlaka oku,orada çok önemli açıklamalar var;aradığın cevap oralarda da olabilir.
-
Bir sorunla daha karşılaştım Skandal. Bakaya durumunda olanlar Üniversiteye Kayıt Yaptıramaz deniyor. Bu bilgi doğrumu? Bakaya olup da kayıt yaptıran var mı ? (Ben 22 Yaşındayım)
-
Arkadaşlar Askerlik Şubesine telefon açtım. Şubat ayı bakayalı olduğum,için Ygs sınavına gireceğim için benim askerliğimi Ağustos ayına kadar tecil edecekleri söylediler. Eğer sınavı kazanırsam Ağustos ayından da,kasım ayına kadar tecil olacak. Kasım ayında öğrenci olacağım için buna gerek duymacağım ve askerliğim 5 sene daha tecilli duruma geçecek yüksek lisans doktora derken bana bedelli çıkar diye umut ediyorum. Benim durumumda olan varsa kesinlikle takip etsin durumunu. Şubat ayı bakayalı ve Ygs giriş belgesi olması şartı var. (inşallah yazdıklarımı okuyan kimse üzülmez)
-
Alıntı:
Arkadaşlar Askerlik Şubesine telefon açtım. Şubat ayı bakayalı olduğum,için Ygs sınavına gireceğim için benim askerliğimi Ağustos ayına kadar tecil edecekleri söylediler. Eğer sınavı kazanırsam Ağustos ayından da,kasım ayına kadar tecil olacak. Kasım ayında öğrenci olacağım için buna gerek duymacağım ve askerliğim 5 sene daha tecilli duruma geçecek yüksek lisans doktora derken bana bedelli çıkar diye umut ediyorum. Benim durumumda olan varsa kesinlikle takip etsin durumunu. Şubat ayı bakayalı ve Ygs giriş belgesi olması şartı var. (inşallah yazdıklarımı okuyan kimse üzülmez)
hayırlı olsun kardeşim,en güzelini yapmışın,gün doğmadan neler doğar :)
-
2010 ocakdan bu yana bakaya durumdayım hakkımda dava acılıp acılmadıgını bılmıyorum.su an yurtdısındayım turkıyeye gelıp 1 ay kalmak ıstıyorum.gırıs ve cıkısta problem cıkarmı acaba.bılgısı olan varmı.son zamanlarda bakaya olup ulkeyeye gırıs cıkıs yapan varmı acaba
-
Alıntı:
Bir sorunla daha karşılaştım Skandal. Bakaya durumunda olanlar Üniversiteye Kayıt Yaptıramaz deniyor. Bu bilgi doğrumu? Bakaya olup da kayıt yaptıran var mı ? (Ben 22 Yaşındayım)
Merhaba,
Arkadaşım senin yaşın daha genç 29 a kadar hiçbir sorun yaşamazsın bu tür durumlarda daha sonrasında sıkıntıların başlar,bakaya olanlar okuyamaz diye bir şey yok askerken bile okuma hakkın var yalış hatırlamıyorsam 1111.diye bir madde var askerin okuma hakkı ile ilgili,bende bakaya kaldım ve okul kaydı yaptırmak zorundaydım üstelik tecil hakkımda yok ve mecburen sevk işlemimi yapıp şubeden okul kaydı için evrakları tamamladım ve kayıdımı yaptırdım işi dahada riske attım ama hala gitmedim ve özel sebeplerden dolayı şu an gitmeminde kesinlikle imkanı yok.Şunu unutmamak lazım ben tecrübeler dahilinde bilgi veriyorum,bilgiler doğrultusunda sorumluluk kabul etmiyorum.
Arkadaşlar bu arada geçen hafta emniyete gidip bir evrak için GBT kontrolü yaptırmam gerekiyordu ve gittim yaptırdım bir sorunla karşılaşmadım bilginiz olsun üstelik ben hem bakaya mahkemem devam ediyor ve sevk işlemlerimde yapıldı ama gitmedim.İtiraf etmem lazım emniyette memur GBT sorgu yaparken yusuf yusuf sesleri kulaklarımda çınlıyordu... :D
-
Arkadaslar,
Epeydir yazilarinizi, sorularinizi ve aldiginiz cevaplari takip ediyorum. Belki ben kaciriyorumdur ama bir mevzuyu merak ediyorum: Gecen sene yapilan (12 Eylul 2010) anayasa degisikligi ile seyahat ozgurlugu saglandi, eger o kanunu yanlis anlamiyorsam. Su an bakayayim. Pasaport alabilir yada olan pasaportumu yenileyebilir miyim?
Ben su an yurtdisindayim. Zamaninda 10 senelik Amerika vizesi almistim. Pasaportum gecerli iken de belirli araliklarla Amerika'ya gelip gidiyordum is icin. Pasaportumu yenilemem gerekli ve benim burada 4 ay daha kalmam lazim. 6 aydan fazla da kalamam zaten. Lakin, konsolosluk pasaportumu yenilemiyor, sebebi; turist vizesi varmis bende, burada oturumum olsa bile askerlik tecil belgesi istiyor. Zaten bakaya kalmisim. Daha onceleri Turkiye'ye gidip geldim. Kapida sorun yasamadim. Konsolosluk bana bir Turkiye'ye gidis belgesi yapariz diyor. Onunla gidermisim Turkiye'ye. Peki diyorum: Benim pasaport? Turkiye'de yapacaklar mi? Git ogren ama biz yenilemeyiz diyorlar. Adamlar hakli, anliyorum. Turist vizesi oldugu icin zaten sartlar elvermiyor.
Benim endiselenmem su: Ya Turkiye'de yeni pasaport alamazsam? Buraya bir daha gelemem. Ama benim gelmem lazim. Alamiyacagimi anlasam, ben burada kacak yasamayi goze aldim.
Fikren yardimci olursaniz sevinirim.
Tesekkurler!
-
Alıntı:
AliNaciMurat rumuzlu üyeden alıntı
Arkadaslar,
Epeydir yazilarinizi, sorularinizi ve aldiginiz cevaplari takip ediyorum. Belki ben kaciriyorumdur ama bir mevzuyu merak ediyorum: Gecen sene yapilan (12 Eylul 2010) anayasa degisikligi ile seyahat ozgurlugu saglandi, eger o kanunu yanlis anlamiyorsam. Su an bakayayim. Pasaport alabilir yada olan pasaportumu yenileyebilir miyim?
Ben su an yurtdisindayim. Zamaninda 10 senelik Amerika vizesi almistim. Pasaportum gecerli iken de belirli araliklarla Amerika'ya gelip gidiyordum is icin. Pasaportumu yenilemem gerekli ve benim burada 4 ay daha kalmam lazim. 6 aydan fazla da kalamam zaten. Lakin, konsolosluk pasaportumu yenilemiyor, sebebi; turist vizesi varmis bende, burada oturumum olsa bile askerlik tecil belgesi istiyor. Zaten bakaya kalmisim. Daha onceleri Turkiye'ye gidip geldim. Kapida sorun yasamadim. Konsolosluk bana bir Turkiye'ye gidis belgesi yapariz diyor. Onunla gidermisim Turkiye'ye. Peki diyorum: Benim pasaport? Turkiye'de yapacaklar mi? Git ogren ama biz yenilemeyiz diyorlar. Adamlar hakli, anliyorum. Turist vizesi oldugu icin zaten sartlar elvermiyor.
Benim endiselenmem su: Ya Turkiye'de yeni pasaport alamazsam? Buraya bir daha gelemem. Ama benim gelmem lazim. Alamiyacagimi anlasam, ben burada kacak yasamayi goze aldim.
Fikren yardimci olursaniz sevinirim.
Tesekkurler!
maalesef soruna cevap veremeyecegım.bende ocak 2010dan bu yana bakaya durumdayım su an yurtdısındayım.mayıs sonunda turkıyeye gıdıp 1 hafta kalıp gerı doncem.havalanında gırıs cıkısta bır sorun yasarmıyım.bakaya oldugum ıcın hakkımda bır dava acılıp acılmadıgı bılmıyorum.fakat acılmıs olsa kutugumun bulundugu koye haber gelırdı.daha once yoklama kacagı durumuna dustugum zaman oraya gelen haber sonucu ogrenmıstım.
-
Alıntı:
UmutA rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba,
Arkadaşım senin yaşın daha genç 29 a kadar hiçbir sorun yaşamazsın bu tür durumlarda daha sonrasında sıkıntıların başlar,bakaya olanlar okuyamaz diye bir şey yok askerken bile okuma hakkın var yalış hatırlamıyorsam 1111.diye bir madde var askerin okuma hakkı ile ilgili,bende bakaya kaldım ve okul kaydı yaptırmak zorundaydım üstelik tecil hakkımda yok ve mecburen sevk işlemimi yapıp şubeden okul kaydı için evrakları tamamladım ve kayıdımı yaptırdım işi dahada riske attım ama hala gitmedim ve özel sebeplerden dolayı şu an gitmeminde kesinlikle imkanı yok.Şunu unutmamak lazım ben tecrübeler dahilinde bilgi veriyorum,bilgiler doğrultusunda sorumluluk kabul etmiyorum.
...BİR BİLEN LÜTFEN...
2011 yılında çıkan öğrenci affından yararlanmak için okuluma başvurdum ama kesin kayıt için askerlik durum belgesi istediler benden 29+ yaşında olduğum için, şubeyi arayıp sordum şuan zaten yoklama kaçağı durumundasınız geldiğinizde 25 temmuza kadar tecil veririz sonrasındaysa askere gidersiniz diyor (yani tecili sadece kayıt için veriyor), çıkan AF kanununda açıkça ''askerliği gelenlerin askerlikleri tecil edilmiştir'' yazmasına rağmen 29 yaşını geçenlere bu imkanı tanımıyorlar, tıp fakültesi 4. sınıf öğrencisi olarak mağdur durumdayım, öğrenci işleriyle konuştum kimisi kaydını yaptır kaç diyor kimisi bu şekilde devam edemezsin diyor, zaten halihazırda 30'lu yaşlarında onlarca erkek öğrenci ve arkadaşım var fakültede eğitimlerine devam eden, ama ben yeni kayıt yaptırmak durumundayım ve sorun çıkıyor onlarsa zaten öğrenci göründüklerinden sorun çıkmıyor arayan soranda yok zaten, kafam çok karıştı bir bilen lütfen..
-
Alıntı:
TrDr rumuzlu üyeden alıntı
...BİR BİLEN LÜTFEN...
2011 yılında çıkan öğrenci affından yararlanmak için okuluma başvurdum ama kesin kayıt için askerlik durum belgesi istediler benden 29+ yaşında olduğum için, şubeyi arayıp sordum şuan zaten yoklama kaçağı durumundasınız geldiğinizde 25 temmuza kadar tecil veririz sonrasındaysa askere gidersiniz diyor (yani tecili sadece kayıt için veriyor), çıkan AF kanununda açıkça ''askerliği gelenlerin askerlikleri tecil edilmiştir'' yazmasına rağmen 29 yaşını geçenlere bu imkanı tanımıyorlar, tıp fakültesi 4. sınıf öğrencisi olarak mağdur durumdayım, öğrenci işleriyle konuştum kimisi kaydını yaptır kaç diyor kimisi bu şekilde devam edemezsin diyor, zaten halihazırda 30'lu yaşlarında onlarca erkek öğrenci ve arkadaşım var fakültede eğitimlerine devam eden, ama ben yeni kayıt yaptırmak durumundayım ve sorun çıkıyor onlarsa zaten öğrenci göründüklerinden sorun çıkmıyor arayan soranda yok zaten, kafam çok karıştı bir bilen lütfen..
arkadaşım önceden bu 29 yaş olayını dert ettim ...tıp için sınava girmek istiyodum...askerlik şubemle konuşmuştum ,kaçarsın demişlerdi...ya ben bunu anlayamıyorum...bu işte bi terslik var bence...okumak istiyosun ,devletin askerlik birimi sana kaç diyo ve sen kanunlar önünde kaçak durumda devlet göz yumarım diyo...ne saçmalık ya? ben korktum ve benim için tıp geçti dedim kendimce...bugün pişmanım...evet af kanuna göre 29+ olduğun için kayıt için tecil var 25 temmuza kadar...sonra kaçıp oku derim ben...okula kayıtlı olduğuna dair öğrenci belgeni gönder iyi niyet uğruna...bu senin kaçak olduğunu engellemez ama şuben bilir senin serseri olmucağını,mecburen 6 yıllık bi okul olduğunu ve buyüzden kaçmak zorunda olduğunu...şimdi çıkan yeni kanuna göre kaçak ,bakaya gibi cezalara da para cezası getirdiler...bundan yararlanırsın en kötü ihtimalle...
-
Alıntı:
izc rumuzlu üyeden alıntı
arkadaşım önceden bu 29 yaş olayını dert ettim ...tıp için sınava girmek istiyodum...askerlik şubemle konuşmuştum ,kaçarsın demişlerdi...ya ben bunu anlayamıyorum...bu işte bi terslik var bence...okumak istiyosun ,devletin askerlik birimi sana kaç diyo ve sen kanunlar önünde kaçak durumda devlet göz yumarım diyo...ne saçmalık ya? ben korktum ve benim için tıp geçti dedim kendimce...bugün pişmanım...evet af kanuna göre 29+ olduğun için kayıt için tecil var 25 temmuza kadar...sonra kaçıp oku derim ben...okula kayıtlı olduğuna dair öğrenci belgeni gönder iyi niyet uğruna...bu senin kaçak olduğunu engellemez ama şuben bilir senin serseri olmucağını,mecburen 6 yıllık bi okul olduğunu ve buyüzden kaçmak zorunda olduğunu...şimdi çıkan yeni kanuna göre kaçak ,bakaya gibi cezalara da para cezası getirdiler...bundan yararlanırsın en kötü ihtimalle...
Yoklama kaçağı-bakaya gibi suçları adli vaka olmaktan çıkarıp para cazası getiren tasarı en son başbakanlığa gönderilmişti, yasalaştı mı acaba bununla ilgili net bilginiz var mı?
15 ay askerliğimi yapıp gelsem hata mı yapmış olurum, çünki bunu yapanlar var fakülteden ve pek iç açıcı konuşmuyorlar, kararsızım açıkçası!
-
Merhaba Arkadaşlar;
Ben 1986 doğumluyum, 2 yıllık bilgisayar programcılığı bölümü bitirdim ve sonra 4 yıllık a tamamlamak için AÖF işletmeye kayıt yaptırdım ve hazırlık da iki sene kaldım üçüncü senemi okurken 25 şubat 2011 de bakaya durumuna düştüm. merak ettiğim çok şey var ve kimseden düzgün bilgi alamımıyorum yardımcı olursanız çok sevinirim
1. Bakaya durumunda 3. snıfa geçersem okul askerliğimi tecil edermi?( bu sene vizelere girdim çok iyiydi)
2. Askerliğim birdaha tecil olmaz ve bakaya olarak okulumu bitirirsem kısa dönem askerlik yapabilirmiyim (okulun bitmesine 3 senem var)
3. Bakaya durumundan kurtulmam için herhangi bir seçenek biliyormusunuz
yardımlarınızı bekliyorum. şimdiden çok teşkkür ederim.
-
Alıntı:
Yoklama kaçağı-bakaya gibi suçları adli vaka olmaktan çıkarıp para cazası getiren tasarı en son başbakanlığa gönderilmişti, yasalaştı mı acaba bununla ilgili net bilginiz var mı?
15 ay askerliğimi yapıp gelsem hata mı yapmış olurum, çünki bunu yapanlar var fakülteden ve pek iç açıcı konuşmuyorlar, kararsızım açıkçası!
evet arkadaşım yasalaştı o kanun tasarısı 31 martta ama cumhurbaşkanı onaylayıp resmi gaztede yayımlanmadı ...anlayacağın yürürlüğe girmedi ...ben de dört gözle bekliyorum...bugün yarın onaylar ...15 günlük süresi vardı galiba...
arkadaş iyi konuşmadıklarını tahmin edebiliyorum...bende internette forumlarda okuyorum moralim bozuluyo...ama ben senin yerinde olsam kesinlikle tıp eğitimimi bırakıp 15 ay yapmazdım...üstelik şimdilerde hükümet khk yetkisini çıkardı ...biliyon meclis kapandı...khk ile bir tür askerlik düzenlemesi yapması gündemde...belki bakaya affı ,belki lisans ,yüksek lisans yaşını yukarı atarlar...bide bişey dicem...lisans eğitiminin ilk iki senesini başarıyla bitirenlere önlisans yazısı verir okullar...bildiğim kadarıyla tıp fakültesi 4+2 yani yüksek lisans gibi sayılıyodu...yani sen 4 .sınıfı bitirince lisans yazısı alırsan 6 aylık hakka sahip olabilirsin ama bunu sorman gerek...küçük bi ihtimal yani...bide bişey daha ...dünya değişiyo...türkiye de öyle ...askerlik ile düzenlemeler daha yumuşak ,daha farklı kulvarlara doğru gidiyo,profesyonel askerlik ,sözleşmeli askerlik gibi...köklü bi askerlik düzenlemesi hep gündemde...böyle bi düzenlemenin yapılması an meselesi bana göre...
-
Alıntı:
kesinlikle bırakıp 15 ay gitme,hele tıp okuyorsan;)
kanunlar bu konuda sana problem çıkartmayacak;para cezası aslında yıllardır uygulamada gözüken bir cezaydı,sadece ceza alma ihtimallerin azalmış olacak,hiçbir konuda panik yapmana gerek yok.
-
Alıntı:
...BİR BİLEN LÜTFEN...
Arkadaşım 29 yaş askere gitmeyen Türk erkeği için artık yasal olarak erteleme imkanının kalmadığı bir yaştır bu yaştan sonra artık yasal yollardan ertelemeye boşuna uğraşma hatta kafa bile yorma.Bundan sonrası için yapman gereken eğer okula devam etmeye niyetin varsa git temmuza kadar tecil ettir bu büyük bir avantaj sonra kaydını yaptır,temmuzdan sonrada elinden geldiği kadar vukaat işleme,kolluk kuvvetleri ile çok haşır neşir olacak işlerden uzak dur ve artık şansına bırak işleri ve okulunu bitir.Bu süreç içinde forumu sık sık ziyaret et gelişmleri öğren,eğer senin başına tecrübe olacak bir olay geldiyse burda bizimle paylaş ve sonrasında kendini ne zaman hazır hissedişyorsan o zaman askere git.Bu benim fikrim şu anki tecrübelerime dayanarak yapabileceğin başka birşey yok,ya gideceksin paşa paşa yada okulunu bitirip avantaj shibi olarak gideceksin ama gideceksin,hepimiz gideceğiz bunun kaçarı yok..:)
-
Alıntı:
yasincevik67 rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba Arkadaşlar;
Ben 1986 doğumluyum, 2 yıllık bilgisayar programcılığı bölümü bitirdim ve sonra 4 yıllık a tamamlamak için AÖF işletmeye kayıt yaptırdım ve hazırlık da iki sene kaldım üçüncü senemi okurken 25 şubat 2011 de bakaya durumuna düştüm. merak ettiğim çok şey var ve kimseden düzgün bilgi alamımıyorum yardımcı olursanız çok sevinirim
1. Bakaya durumunda 3. snıfa geçersem okul askerliğimi tecil edermi?( bu sene vizelere girdim çok iyiydi)
2. Askerliğim birdaha tecil olmaz ve bakaya olarak okulumu bitirirsem kısa dönem askerlik yapabilirmiyim (okulun bitmesine 3 senem var)
3. Bakaya durumundan kurtulmam için herhangi bir seçenek biliyormusunuz
yardımlarınızı bekliyorum. şimdiden çok teşkkür ederim.
arkadaşlar benim konum ile ilgili bi bilgisi olan yok mu? çok panik durumdayım dünden beri online olarak bekliyorum form da
-
Alıntı:
arkadaşlar benim konum ile ilgili bi bilgisi olan yok mu? çok panik durumdayım dünden beri online olarak bekliyorum form da
arkadaş ben okudum senin iletiyi ama net yazamam senin duruma...ama bakaya dahi olup okulu bitirsen kısa dönem hakkın için sorun olmaz diye biliyom...aksi halde bu ülkede bi dünya erkek öğrenci madem kısa dönem yapamıcam bu askerliği neden kaçak olarak durup da okulda vakit geçireyim ki nede olsa mezun bile olsam uzun dönem yapıcam derlerdi...demek 2 nolu soru için evet yapabilirsin derim...insanlar sırf bunun için kaçak olmasına rağmen aof okuyolar ve sende bunlardan biri konumundasın sözgelimi...
-
Alıntı:
bu konuyu en önce askerlik şubenle konuş aynen durumu onlara anlat-tabi telefonda konuş:))) çıkan sonucu da bizimle paylaş,bu kadar telaaş edecek hiçbirşey yok,sakin ol...
-
Köşk, yargı hizmetlerini hızlandıran kanun tasarısını onayladı---son dakika...
13 Nisan 2011 20:03
http://www.memurlar.net/haber/193348/
-
ben okudum ama tam olarak anlayamadım hangi kısımlarda ne gibi bi değişiklik oldu, olumlu mu olumsuz mu?
http://www.memurlar.net/haber/193354/
-
YARGI HİZMETLERİNİN HIZLANDIRILMASI AMACIYLA BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN
Kanun No. 6217 Kabul Tarihi: 31/3/2011
MADDE 1- 21/6/1927 tarihli ve 1111 sayılı Askerlik Kanununun 47 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Askere sevk için çağrıldıkları halde;
a) Kendisinin tutukluluğu veya hükümlülüğü ya da herhangi bir resmi sağlık kurumu raporuyla belgelendirilmiş istirahat gerektiren hastalığı,
b) Ana, baba, eş, kardeş veya çocuğunun resmi sağlık kurumu heyet raporuyla belgelendirilmiş hayati tehlike içinde olduklarını gösteren hastalığı,
c) Sevkten önceki veya sonraki onbeş gün içinde ikinci derece dâhil kan veya kayın hısımlarından birinin ölümü,
d) Sevkten önceki veya sonraki onbeş gün içinde kendisi veya ikinci derece dâhil kan veya kayın hısımlarından birinin evlenmesi,
e) Sevkten önceki veya sonraki iki ay içinde çocuğunun doğması,
nedeniyle askerlik şubesine gelemeyecek olanlar, bu mazeretlerini kanıtlayan belgeleri askerlik şubesinde bulundururlar. Bunlar hakkında bakaya işlemi yapılmaz. Bu mazeretler dışındaki nedenlerle sevkin son gününe kadar askerlik şubesine gelmeyenler ile gelip de sevk evrakını alanlardan, kendilerine verilen yol süresi sonunda birliğine katılmayanlar, bakaya olarak kabul edilirler.”
MADDE 2- 1111 sayılı Kanunun 86 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 86- Son yoklamada bulundukları yerdeki askerlik meclisi, elçilik veya konsolosluklara gelmeyen ve bu Kanunda yazılı bir mazereti bulunduğuna dair belge ibraz etmemiş olanlardan, birlikte son yoklamaya tabi oldukları doğumluların yurt genelinde normal sevk yılı içindeki ilk celp ve sevk tarihinden sonra ve son celp ve sevk döneminin bitiminden önce ele geçen veya kendiliğinden gelenlerden yüz Türk Lirası idarî para cezası alınır ve bulundukları yerde resmi bir hekime yahut en yakın yerde bulunan asker hastanesinde muayene ettirilirler. Muayene neticesinde askerliğe elverişli oldukları anlaşılanlardan erteleme hakkı bulunmayanlar askerlik meclislerince, bu meclisler toplu değilse idare heyetlerince haklarında karar alınarak Milli Savunma Bakanlığınca tespit edilen sınıf ve tertibat yerlerine derhal sevk olunurlar.
Son yoklamada bulundukları yerdeki askerlik meclisi, elçilik veya konsolosluklara gelmeyen ve bu Kanunda yazılı bir mazereti bulunduğuna dair belge ibraz etmemiş olanlardan, birlikte son yoklamaya tabi oldukları doğumluların yurt genelinde normal sevk yılı içindeki son celp ve sevk döneminin bitimine kadar ele geçmeyenler, elde edildiklerinde bulundukları yerde resmi bir hekime yahut en yakın yerde bulunan asker hastanesinde muayene ettirilirler. Muayene neticesinde askerliğe elverişli oldukları anlaşılanlardan erteleme hakkı bulunmayanlar askerlik meclislerince, bu meclisler toplu değilse idare heyetlerince haklarında karar alınarak Milli Savunma Bakanlığınca tespit edilen sınıf ve tertibat yerlerine derhal sevk olunurlar.
İkinci fıkra kapsamında yoklama kaçağı kaldıktan sonra ertelemesi yapılanlar ile birliklerine sevk edilenler hakkında bu Kanunun 89 uncu maddesinin dört ila yedinci fıkra hükümleri uygulanır.
Yoklama kaçağı iken ertelemesi yapılmış olanlar, ertelemelerinin bittiği tarihi takip eden ilk mesai günü sevk edilirler.”
MADDE 3- 1111 sayılı Kanunun 89 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 89- Sınıf ve tertibatı belirlenmiş olanlardan, yapılan bildirim veya duyuru üzerine birlikte sevk edilecekleri emsallerinin sevk tarihinin son gününe kadar gelmeyen ve bu durumları 47 nci maddede yazılı özürlerinden ileri gelmediği belirlenenler ile sevk edildikten sonra askerliğini yapacağı kıtaya gitmeksizin kaçanlardan elde edilip de erteleme hakkı bulunmayanlar derhal sevk olunurlar.
Bunlardan yedek subay yetişme şartlarını taşıyanlar, muayyen zamanlarda birliklerine veya yedek subay yetiştiren sınıf okullarına sevk edilirler.
Bakaya iken ertelemesi yapılmış olanlar, ertelemelerinin bittiği tarihi takip eden ilk mesai günü sevk edilirler.
Barışta, kabul edilebilir bir özrü olmaksızın;
a) Yoklama kaçaklarından birlikte son yoklamaya tabi oldukları doğumluların yurt genelinde normal sevk yılı içindeki son kafilesi gönderilmiş bulunanlar için, son kafilenin gönderilmesi tarihinden,
b) Saklılardan yaşıtlarının yurt genelinde normal sevk yılı içindeki son kafilesi gönderilmiş bulunanlar için, son kafilenin gönderilmesi tarihinden,
c) Bakaya kalanlar için, bakaya kaldıkları tarihten,
d) İhtiyat erattan çağrılıp da birlikte işleme tabi olduğu kişiler gönderilmiş bulunanlar için, en son gönderilme tarihinden,
e) Yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olup olmamasına bakılmaksızın askerlik şubesince sevk edildiği kıtasına katılmayan veya geç katılanlar için, kendilerine tanınan kanuni yol süresinin bitiminden,
itibaren dört ay içinde gelenler ikiyüzelli, yakalananlar bin; dört aydan sonra bir yıl içinde gelenler beşyüz, yakalananlar ikibin; bir yıldan sonra gelenler yediyüzelli, yakalananlar üçbin Türk Lirası idarî para cezasıyla cezalandırılır. Bir yıldan sonra tamamlanan her takvim yılı için kendiliğinden gelenler ayrıca bin, yakalananlar ayrıca ikibin Türk Lirası idarî para cezası ile cezalandırılır. Ancak, bu eylemlerinden sonra askerlik şubesince ilk sevk edildikleri kıtalara gecikmeksizin katılmaları halinde haklarında verilecek idarî para cezalarının yarısı verilir.
Bu madde uyarınca verilecek idarî para cezalarına ilişkin evrak, yükümlünün bağlı olduğu askerlik şubesi başkanlıklarınca yükümlünün nüfusa kayıtlı olduğu yer mülki idare amirliklerine gönderilir ve idarî para cezası ilgili il ya da ilçe idare kurullarınca verilir.
Bu madde uyarınca verilen idarî para cezaları hakkında 30/3/2005 tarihli ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununda öngörülen kanun yoluna müracaat edilebilir. Bu cezaların yerine getirilmesi askerlik hizmetlerinin sonuna bırakılır. Bu süreler içinde zamanaşımı işlemez.
Barışta, dördüncü fıkra uyarınca verilen idarî para cezası kesinleştikten sonra dördüncü fıkrada sayılan eylemlerden herhangi birini işleyenler ile bu eylemleri seferberlik ve savaş halinde işleyenler hakkında askerlik şubelerince suç dosyaları hazırlanarak yükümlünün nüfusa kayıtlı olduğu yer Cumhuriyet başsavcılığına gönderilir.”
MADDE 4- 22/5/1930 tarihli ve 1632 sayılı Askeri Ceza Kanununun 63 üncü maddesinin (1) numaralı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“1- Barışta, 1111 sayılı Askerlik Kanununun 89 uncu maddesi uyarınca haklarında verilen idarî para cezası kesinleştikten sonra kabul edilecek bir özrü olmadan,
a) Yoklama kaçaklarından birlikte son yoklamaya tabi oldukları doğumluların yurt genelinde normal sevk yılı içindeki son kafilesi gönderilmiş bulunanlar için, son kafilenin gönderilmesi tarihinden,
b) Bakaya kalanlar için, bakaya kaldıkları tarihten,
c) İhtiyat erattan çağrılıp da birlikte işleme tabi olduğu kişiler gönderilmiş bulunanlar için, en son gönderilme tarihinden,
d) Yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olup olmamasına bakılmaksızın askerlik şubesince sevk edildiği kıtasına katılmayan veya geç katılanlar için, kendilerine tanınan kanuni yol süresinin bitiminden,
itibaren dört ay içinde gelenler altı aya kadar, yakalananlar iki aydan altı aya kadar; dört aydan sonra bir yıl içinde gelenler iki aydan bir yıla kadar, yakalananlar dört aydan bir yıla kadar; bir yıldan sonra gelenler dört aydan iki yıla kadar, yakalananlar altı aydan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.”
-
Alıntı:
bence olumlu...ilk olarak yoklamaya gitme süresinde uzama olmuşa benziyor ....ikinci olarak bakaya sayılmama maddeleri genişletilmiş...yani yeni erteleme imkanları getirilmiş...en önemlisi de askeri mahkemelerle muhatap olmuyosun...idari para cezası verilse bile hem makul (kendi gidenler için) hemde askerlik hizmetinin sonunda ödeniyo...herkese hayırlısı olsun inşallah...
-
cok tehlikeli bi kanun olmus bu konunu bu sekilde cıkması cok kotu sonunda hem para cezası veriyor kurtulamıyorsun ve en sonundada gitmessen hapis yatıyorsun... yakalanma konusu hala muallak yakalanır diyor ama yakalama kararınıda sadece mahkemeler verebiliyor yakalanmadan nasıl ceza kesilecek onuda anlamadık hala... uygulamalar nasıl olacak gorecez... ama bu sekilde sıkıntı cıkacaga benziyor....
-
Yeni yasa iyi mi kötü mü anlamadım, para cezaları eskiye göre artmış gibi çünkü eski halde en fazla 3200 tl gibi birşey ödendiğini bu paranın da makul sebepler öne sürülürse mahkeme tarafından düşürülebildiğini biliyordum, artık mahkeme olmadığına göre böyle bir durum da olmaz, ben eğer doğru anladıysam yaklaşık 6 yıllık yoklama kaçağı olarak herhalde 5000 lira gibi bir para ödemem gerekecek (kendim gidersem)
ayrıca şu habere de göz atın yoklama kaçağı olarak gözaltına alınmış havalanında;
http://gundem.milliyet.com.tr/unlu-d...95/default.htm
-
Alıntı:
Yeni yasa iyi mi kötü mü anlamadım, para cezaları eskiye göre artmış gibi çünkü eski halde en fazla 3200 tl gibi birşey ödendiğini bu paranın da makul sebepler öne sürülürse mahkeme tarafından düşürülebildiğini biliyordum, artık mahkeme olmadığına göre böyle bir durum da olmaz, ben eğer doğru anladıysam yaklaşık 6 yıllık yoklama kaçağı olarak herhalde 5000 lira gibi bir para ödemem gerekecek (kendim gidersem)
ayrıca şu habere de göz atın yoklama kaçağı olarak gözaltına alınmış havalanında;
http://gundem.milliyet.com.tr/unlu-d...95/default.htm
bende senin gibi sayılırım ama geçmişten mi sayılıyo süre meselesi acaba....yasanın çıkmasından itibaren değil mi o? bide zamanında gidilince askerlik hizmetinin sonunda ceza yarıya düşer yazıyo...