-
Cevap: Dövizle kredi alana müjdeli haber
[QUOTE=olorin;306486]Selam Arkadaslar; adı gecen 60. maddeye baktım ancak bizimle pek ilgisi yok gibi..60 diye takıldık ancak sonunda husran olmasın.bu 60. maddenin detayını bilen varsa yazsın.ben kanun tasarısına baktım.. :((([/QUO
geçen gün internet haberden aldığım bölümde yazıyordu
-
geçen gün internet haberden aldığım bölümde yazıyordu[/QUOTE]
O bölüm 5. madde diye geciyor.Tekrar yazıyorum 5. maddeyi..
5)KRİZ DÖNEMLERİNE ÖZGÜ OLMAK ÜZERE SÖZLEŞME TARAFLARINA KRİZE ÖZGÜ MÜDAHALE İMKANI GETİRİLMİŞTİR
Amerika ve İngiltere’de başlayıp daha sonra bütün dünyayı etkisi altına alan küresel ekonomik krizin Türkiye’yi de vurmasıyla birlikte, piyasalardaki sermaye daralması ve dövizin TL karşısında hızla yükselişe geçmesi mevcut sözleşmelerde (özellikle dövize endeksli olanlarda) bir tarafın büyük avantajlar sağlaması; diğer tarafın ise döviz karşısında mağdur hale gelmesine yol açmıştır. Uygulamada bu tür sorunlar işlem temelinin çökmesine dayanan ‘’UYARLAMA’’ davaları ile çözümlenmekte iken, tasarıda konuya ilişkin olarak, kriz dönemlerinde işlem temeli çökmese bile kriz yüzünden zarara uğrayan taraf sözleşmenin krize özgü olarak yeniden düzenlenmesini talep edebilecektir.
bilmiyorum artık,internet haber belkide madde degil haber sıra no 5 demek istedi.Neyse bekleyip görecegiz.sabredebilirsek...
-
Selam Arkadaslar;
Az once Sn:alfasino ile konustum ve haklı olarak büyük bir sıkıntıdan bahsetti.biz 10 yıl kredi cekenlerin su an Tl. odemeleri kredi cektigimiz gun tl. alsaydık aynı odeme karsılıgına üç aşağı beş yukarı aynı oldugu icin pek sıkıntı yasamadıgımızı haklı olarak düğşünmekte.Arkadaslar 120 ay vadenin en fazla 14-15 aylık kısmını odedik.kalan 105 ayda kur ne olacak kimse bilmiyor.Kısa vade cekenlerden daha cok biz uzun vade cekenler risk altındayız.Bunu bilerek lütfen durumumuzu her yere aktaralım.Borçlar kanunu tasarısında bizim için kesin bir tanım yok ancak biz sesimizi duyurursak olabiilir.Özellikle medyanın destegi gerekli.Medyada tanıdıgı olan arkadaslar devreye girsin lütfen.
-
Arkadaslar;
www.akim.akparti.org.tr siteye girerek lüütfen durumumuzu anlatan iletişim formu doldurun.dolduran arkadaslar foruma da bilgi versin, kac kişi oldugumuzu görelim.
-
AKP milletvekillerinin soru önergelerini hiç dikkate almadığı göz önüne alınırsa, bizim AKP'li adalet komisyonu üyelerine sesimizi duyurmamız lazım. AKP'den tanıdığı olan arkadaşlara çok görev düşüyor.
Çarşamba günü BDDK başkan yardımcısıyla görüşeceğiz. Sesimizi fakslarla duyurmaya başladık. Ama yeterli değil.
-
Alıntı:
olorin rumuzlu üyeden alıntı
Yanlış bu adres
-
Alıntı:
senoleker rumuzlu üyeden alıntı
Yanlış bu adres
http://www.akim.akparti.org.tr/akp.a...svuruGiris.jsp
-
Çarşamba günü BDDK başkan yardımcısıyla görüşeceğiz. Sesimizi fakslarla duyurmaya başladık. Ama yeterli değil.
Alfasino; baskan yardımcısının adı ve faks numarasını yazarmısın faks cekelim.
-
Alıntı:
Alfasino; baskan yardımcısının adı ve faks numarasını yazarmısın faks cekelim.
banabdk dan postayla yazı geldi ama bddk nn dediği bizimle ilgisi olmadığı içnyapbilecek bişeyimiz yok diye geldi 1 ay oldu bu yaz geleli bimerden göndermişt
-
arkadaslar 1 yil oncesine gidip burdaki konusmaları incelerseniz su an yapılanlar yapılması dusunulenler hepsi o zamanda konusuldu,yapıldı hatta daha da fazlasıyla. basın yayın organlarında da bir suru haber yapılması saglandı. bir cok kisiye ulasildi. ben dahil bir cok kimsenin begenmedigi tuder ile birlikte basın acıklaması duzenlendi. tuder web sitesinde aylarca ilk sayfada sesimiz duyuruldu. milletvekillerine ulasılmaya calısıldı, ulasıldı. bimer, akim kanalları sonuna kadar kullanıldı.
sonuc, sonucta 1 yil gecti, oyle yada boyle. hepsi bu.
bu isle aktif ugrasan birisi olarak soyluyorum, maalesef bir arpa boyu yol alınamadı, alamadık.
yok o kisi, su merci, surası vs vs basvurduk konustuk ettik bunlar is degil mi diyeceksiniz, evet ama sonuc? sonuc ta somut bir sey yok, herkes kendi basının caresine bakmaya calisti, basaran oldu basaramayan oldu.
bundan sonrada artik yasal bir kolaylık olacagını dusunmuyorum.
ha olur, olur da olma ihtimali piyango gibi bir sey olur. ihtimali arttırmak icin herkes loto/toto da oynayabilir.
diyeceksiniz ki ne kadar kotumsersin. aslında kotumser degilim ama umidimi yasal bir duzenlemeye(artık) baglamıs durumda degilim.
hic bir para birimi surekli değerlenip o seviyede kalmaz ona inanıyorum. JPY tarihinin zirvelerinde devamlı kalamaz simdiye kadar da kalmamıs.En azından onumuzdeki sürecte tekrar refinansman imkanı elde edecegimizi dusunuyorum.
Tabi bu sürec hepimiz için cok sancılı geciyor. Allah yardımcımız olsun.
-
ben de vermiş olduğunuz adresten formu doldurdum.hakkımızda hayırlısı.
-
Herkese Selamlar;
Sanırım Emreberk haklı.son 3 sayfadır yorumlarda cok sey yazdım.Yani gaza geldim.Ne oldu da gaza geldin derseniz, çaresizlikten umut ışışğı gördüm sandım.Emreberk'in son yorumunu defalarca okudum gercekten karamsarmı diye ama haklı oldugunu anladım.Bize ancak Allah yardım eder, sonrada dolar/yen paritesi.Bende Emreberk gibi dusunuyorum.Kimseden fayda yok bize.HERKESİN BAHTI ACIK OLSUN ...
-
Bir açılım saçmalığıdır gidiyor.Kendi insanını düşünmeyenler tarafından yönetilmenin acısını cekiyoruz.Bizimde ekonomik açılıma ihtiyacımız var ancak siyasi açılım daha önemli.Parti programlarını okuyunca herşey insanımız için diyor ancak biz onların insanı içindemiyiz soru işareti.
-
arkadaşlar bir yıldır faks çekmediğimiz başvurmadığımız yer kalmadı.malesef hükümetten hiç ses çıkmadı.çıkacak gibide görünmüyor.ama sesimizi az da olsa medya sayesinde bir dönem duyura bildik.biz hükümet yerine medyayı yanımıza almamız gerekiyor.bunun için bir çözüm bulmamız gerekiyor.hükümet yerine medya mercilerine faks çekelim.medyada ses getirecek ve dikkatleri bu konuya çekecek bir şeyler yapmak lazım.
-
Sayın umca;medya da bizi dikkate almıyor.Bütün ulusal kanalların haber bölümlerine yazdım.sizlerde yazın ama bir sonuc cıkmayacak.size pazartesi haberturk sansursuz programına Yiğit BULUT a attıgım maili aynen yazıyorum.bu maili 2 defa arka arkaya gonderdim ama tınlayan olmadı.
İyi aksamlar;
Programı seyrediyorum ve saskınlık icindeyim.Yasar ERDINC beyin ve özellikle sizinde cok iyi bildiginiz 230.000 yenzede aile varken ve bunların evlerine bankalar tarafından el konulması asamasına gelinmişken nasıl oluyordu yüksek kur çığırtkanlıgı yapılabiliyor.230.000 aile yaklasık 900.000 kişi demektir.Esas üzerinde konusmanız gereken konu bu hazır borçlar kanunu meclis gündemindeyken.
Umarım bu epostayı dikkate alırsınız.
Saygılarımla
ULUSAL kanallarda tanıdıgı olan devreye girmeli.Veysel beyin facebook ta bir kanal tarafından yapılan yenzede konusu altındaki görüntülerini seyrettim.Kanal ulusal kanal degil izleyici sayısı ne kadar ki..küçümsemiyorum yanlış anlasılmasın.kanald,showtv,ntv,atv,cnnturk,habertu rk gibi kanallara ulasmamız gerek.
-
Bugün arkadaşlarla meclise gidip AKP'li Recai Berber ile görüştük.(Bizim sesimizi dinleyebilecek Ali babacandan sonra en etkili kişi)
Söylediği şu : İnsanların evlerine haciz geldiği yada mağdurların sayısının arttığı konusunda bize hiç bir bülten ya da yayın gelmedi. Kaldı ki gelse bile bankalar bu işe yanaşmadan biz bir şey yapamayız.
Tek çare kaldı: mağduların ve ödemede zorluk çekenlerin(özellikle 3-6 yıllık kredi çekenlerin) faksları bir yerde toplanacak ve bunun fotokopileri basına ve milletvekillerine dağıtılacak.
Bu konuda 10 yıl kredi çekipte hala TL ile çekene göre avantajlı olan sayı çoğunlukla olduğu ve insanların vurdumduymaz davrandığı sürece başarılı olamayacağız.
yani THE END.
-
Böyle sacma bir yaklasım olabilir mi..Illa borcumuzu bankalara takalımda haciz durumuna mı düşelim.Herkes borcunu taksın o zaman bankalar haciz durumuna düşsün ve evragı da Sayın Milletvekiline göndersin.Ne demek bankalar yanasmaz.Bankalar mı karar veriyor hükümetin icraatlarına.Sonucta 3-6 veya 10 yıl vade ne fark eder.10 yıl vade cekenleri ayrıstırmayalım.Kurun ne hale gelecegi belli degil.3-6 yıl odeyen kurtulacak borcu bitince ,10 yıl olan 48 ay daha korkulu geceler yasayacak.Bankalar bize yen olarak mı verdi krediyi veya onlar yen borclanıpta mı bize TL verdi.TL yi yen gibi görüp verdiler ve de haksız kazanc elde ettiler kriz sonrası.Alfasino keske vade süresini gündeme getirmeseydiniz.Cogulcu konussaydınız.Avukat tanıdıgı olan varsa onaydan gecen ancak yasalasmayan 5.maddeyi danışsın ve tasarı yasalasınca bu maddeden birseyler yapabilirmiyiz onu arastırsın.Bu foruma yazmaya devam edelim.Cok yıkıcı bir haber oldu bu.cokkkkk..Bugune kadar bosa kürek sallamışız yani.
-
Alıntı:
Böyle sacma bir yaklasım olabilir mi..Illa borcumuzu bankalara takalımda haciz durumuna mı düşelim.Herkes borcunu taksın o zaman bankalar haciz durumuna düşsün ve evragı da Sayın Milletvekiline göndersin.Ne demek bankalar yanasmaz.Bankalar mı karar veriyor hükümetin icraatlarına.Sonucta 3-6 veya 10 yıl vade ne fark eder.10 yıl vade cekenleri ayrıstırmayalım.Kurun ne hale gelecegi belli degil.3-6 yıl odeyen kurtulacak borcu bitince ,10 yıl olan 48 ay daha korkulu geceler yasayacak.Bankalar bize yen olarak mı verdi krediyi veya onlar yen borclanıpta mı bize TL verdi.TL yi yen gibi görüp verdiler ve de haksız kazanc elde ettiler kriz sonrası.Alfasino keske vade süresini gündeme getirmeseydiniz.Cogulcu konussaydınız.Avukat tanıdıgı olan varsa onaydan gecen ancak yasalasmayan 5.maddeyi danışsın ve tasarı yasalasınca bu maddeden birseyler yapabilirmiyiz onu arastırsın.Bu foruma yazmaya devam edelim.Cok yıkıcı bir haber oldu bu.cokkkkk..Bugune kadar bosa kürek sallamışız yani.
evet katılıyorum ben 11 yıllık cektim vede ben tl ye ccekene göre nasıl karlıyım ben şimdi tl cekseydim 1050 ödiycektim şuanda 1150 ödüyorum vede 3 ay önce 1300 ödedüyordum bunuda gectim benim ana param tl gibi düşmür aksine cektiğim tutarın 2 katı nasıl oluyorda tl ye göre karlı olunuyor bun millet vekili söylediyse arkadaşlar biz artık ölelim yapaca bişey kalmadı 3 sefer icradan döndüm şuan zorlayarak ödüyordum her gün bir ümidim vardı şuan oda bitti herkesin allah yardımcısı olsun
-
Alıntı:
arkadaşlar akparti iletişim merkezinede yazı gönderdim içimden ne geldiyse yazdım
-
İçinizden 3 yıllığına kredi çeken var mı? 3-6 yıllık çekenlerin aslında daha fazla tepki göstermesi lazım.
Ya da kendi durumumu söyleyeyim 10 yıllığa göre aradaki farkı görün:
2008 deki ilk ödememin kur karşılığı 3.000 Tl idi.
Eğer Tl. çekseydim 3.650 TL. sabit ödemem olacaktı.
Ama şubat 2009'da 5.250 Tl. ödedim. Şu an ise ortalama 4.700 Tl. ödüyorum.
10 yıllık çekenler hala aynı tarihte Tl çekenlerle neredeyse aynı ödüyor.
3 yıllık çekenler aynı tarihte Tl çekenlerden %30 fazla ödüyor.
3-6 yıllık çekenlerin hükümete tepkisi çok önemli kastettiğim budur.
Şu da varki benim 22 taksidim var. bir şekilde öderim. Ama 10 yıllık çekenler daha 9 yıl boyunca altyazılardan kurları takip edecek.
-
Arkadaşlar; Sayın Recai BERBER az once cektiğim faks aşağıdadır.Herkes kendine göre düzenleyip göndersin lütfen..Belgeyse belge , beyan sa beyan..
0 312 4206966
Milletvekilimiz Sayın Recai BERBER Beyefendi’nin dikkatine,
22/10/2009
2008 yılında Finansbank çalışanlarının “JPY kuru 10 yıldır sabit ve şimdiden sonra da değişmez” telkinleri ve ısrarlı yönlendirmesiyle 105.000 TL. karşılığında 120 aylık dövize endeksli (Japon Yeni) konut kredisi çektim.
Çekmiş olduğum kredi bana Japon Yeni olarak değil TL olarak ödendi.Yani banka sanmıyorum ki baska bir kurumdan benim adıma Yen aldı ve onu TL ye çevirip bana ödedi.2009 yılı ik 6 aylık dönemde bankaların kazanclarının %30 varan rakamlarda arttıgı tv. programlarında konuşuldu.Eger bu rakam gercek ise veya yanlış bir rakam olsada artış gerçek ise bu kazanç bizlerin dövizle kredi cekme hatamızdan dolayı onlara kazanç olarak yansıdı.
İnanıyorum ki bu düşünceyi sizde bizimle paylaşıyorsunuzdur.
Krediyi çektiğim tarihte kur 0,011226’ idi.
JPY kredisi ile aylık ödemem 1.165 TL’ ye karşılık geliyordu.Ancak krizden sonraki aylarda bu ödemeler artarak devam etti.Son ödemiş olduğum taksidim 1.680 TL oldu.
Benim gibi 230.000 Yenzede aile su an ülkemizde cok büyük sıkıntılar çekmekte. İçinde bulunduğumuz bu zor durum bizleri gercekten cok yıpratmaktadır.Çaresizlikten ne yapacağımızı bilemez bir duruma geldik.Bu çaresizlik neticesinde korkarım daha vahim çıkış yolu aramaya çalışan ailelerde olacaktır.Sizde takdir edersiniz ki; hicbir aile reisi bakmakla mükellef olduğu kişilere borç bırakmak istemez ve sonuç olarakta hayati riskleri almak isteyecektir.
Sayın Milletvekilimiz; bizler gerçekten zor durumdayız ve bizler için bir çalışmanın bir an önce sonuçlanmasını beklemekteyiz.Her geçen gün; bizleri maddi ve manevi olarak çok büyük bir baskı altına almaktadır.Uykusuz gecelerde tek sığınamız Yüce Rabbimizdir.Onun bizlere yardımı konusunda da sizleri vesile görmekteyiz.
Ülkemizde zor anlarda hükümetimiz birçok mağdura yardım elini uzattı.Onları rahatlatacak düzenlemelere imza atı.Örnek olarakta ; vergi affı,ssk affı ve kredi kartı borçları düzenlemesi gibi bircok ilklere imza attı.Şimdi bizleride göz ardı etmemenizi sizden beklemekteyiz.
İnanıyorum ki; bizlerin şu an kalan borç bakiyemizin kredi cektiğimiz tarihteki kur üzerinden TL. olarak yapılandırılması konusunda yapacağınız bir düzenleme veya sizlerin uygun göreceği, bankalarında zarar etmeyeceği bir düzenleme herşeyi halledecek ve şahsınızda hükümetimize bir ömür boyu minnettar kalmamızı sağlayacaktır.
Sayın Milletvekilimz; 230.000 Yenzede aile sizin yapacağınız bu çalışmayı ivedilikle beklemekte ve sonucunda da bayram yapmayı hayal etmektedir.
Dün Yenzede arkadaşlarımızdan bir grup ile görüşme yapmışsınız.Bu görüşmenin sonucunda da bizlere arkadasların aktardığı üzere; “İnsanların evlerine haciz geldiği yada mağdurların sayısının arttığı konusunda bize hiç bir bülten ya da yayın gelmedi. Kaldı ki gelse bile bankalar bu işe yanaşmadan biz bir şey yapamayız” gibi bir sonuç ortaya çıkmış.
Bankalardan araştırarak bizlerin 230.000 aile olduğumuzu teyid edebilirsiniz.Kaldı ki; sizlere hiçbir bülten yada yayın gelmediyse bunun sebebi zar zor da olsa borcumuzu ödemeye çalışarak çevremize karşı mahçup duruma düşmeme isteği ve dürüst vatandaşlık ilkesine sahip olmamızdır.Bankalar tarafından haczedilmek siz de takdir edersiniz ki hiç hoş bir durum değildir.1,5 yıl önceki Yen kuru ile bugünü karşılastırırsanız bizim sıkıntımızı anlayacaksınızdır.Kac yıl vade ile kredi cektiğimizin hesaplanması durumunda önemi yok.3-6 veya 10 yıl fark eden birsey yok.10 yıl cekenler daha büyük risk altında.Bu 10 yıl boyunca kaç defa böyle bir krizle bir daha karşılacağımızın sayısı belli değil.
Bankalar böylesine artan bir kazanç karşısında elbette size bir talepte bulunmazlar.Onlar için biçilmiş bir kaftan bu kur yükselişi.Sizden şunu düşünmenizi istirham ederim.Banka 105.000 TL olan borcun su an 142.000 TL olması karşısında hükümetimize gelip te vatandaş mağdur bunu düzeltelim der mi.?Bankalar herzaman keseri kendine yontmuştur ve de yontmaya devam edecektir.
Siz iktidar partimizin alacağı önlem ve düzenlemeler ile bu durum düzeltilebilir.
Türk Borçlar Kanunu tasarısında şu ana kadar ele alınıp meclisimizden geçen 5. madde eğer yanlış değerlendirmediysem çok açık olmamakla beraber bize yeniden sözleşme hakkı vermektedir.Ancak bu madde sözleşme kriteri olarak birsey belirtmemiştir.Hazır böyle bir madde ve elinzde de yaprıtım gücü varken bu maddeyi bizleride içine alarak kesin yaptırım kriterlerini de içene dahil ederek tekrar düzenleyebilirsiniz.
Adalet komisyonuna ben ve bircok arkadaşım faks yolu ile Milletvekilimiz ve Komisyon Başkanımız Sayın Ahmet İYİMAYA beyefendiye sıkıntılarımızı belirttik.
Sayın Milletvikilim;bu faksın hiç olmazsa tarafınıza ulaştığını ve okuduğunuzu bilmek arzusundayım.Bu isteğim doğrultusunda beni bilgilendirmenizi istirham ederim.
Durumumuzu; şahsınızın ve konuyu paylaşmanızı isteğimiz diğer AK Partili Milletvekillerimizin vicdanını bırakarak, değerli zamanınızı aldığım için özür diliyorum.
Yüksek ilgilerinize arz ederim.
Saygılarımla,
-
Alıntı:
alfasino rumuzlu üyeden alıntı
İçinizden 3 yıllığına kredi çeken var mı? 3-6 yıllık çekenlerin aslında daha fazla tepki göstermesi lazım.
Ya da kendi durumumu söyleyeyim 10 yıllığa göre aradaki farkı görün:
2008 deki ilk ödememin kur karşılığı 3.000 Tl idi.
Eğer Tl. çekseydim 3.650 TL. sabit ödemem olacaktı.
Ama şubat 2009'da 5.250 Tl. ödedim. Şu an ise ortalama 4.700 Tl. ödüyorum.
10 yıllık çekenler hala aynı tarihte Tl çekenlerle neredeyse aynı ödüyor.
3 yıllık çekenler aynı tarihte Tl çekenlerden %30 fazla ödüyor.
3-6 yıllık çekenlerin hükümete tepkisi çok önemli kastettiğim budur.
Şu da varki benim 22 taksidim var. bir şekilde öderim. Ama 10 yıllık çekenler daha 9 yıl boyunca altyazılardan kurları takip edecek.
Sevgili alfasino;
su 10 yıl kredi alanların ödediği paraya sabitlenme lütfen.toplam borcu TL ye cevirelim ve ona göre kıyas yapalım.10 yıl içinde daha ne kadar kriz görecegimiz belli degil.3 yıl icinde sizler 1-2 kriz daha görürsünüz belki ancak 10yıl cekenler 4-5 kriz görebilir.sen 10 yıl cekenlerin sessiz kalması konusunda serzenişinde cok haklısın.
-
arkadaşlar 5 yıllık kredi çekenlerde 10 yıllık çekenlerde büyük risk altında.su anda iyi kötü ödeyenler yen de meydana gelebilecek olağan üstü bir artış olursa ne yapacaklar.bu risk her zaman var.ben 10 yıllık çektim şu an türk lirasıyla aynı hesaba geliyor mantığı çok yanlış.Bankalar şimdi hallerinden çok memnunlar ve hiç bir şekilde düzenlemeye yanaşmazlar.hükümette bizim sesimizi hiç duymuyor.Ama tam tersi olsaydı;yen kırizden önceki kurundan %50-60 değer kaybetseydi inanın bankalar olsun hükümet olsun hemen duruma el atıp yenin değer kaybını önler bankaları zarara uğratmazlardı.hükümet şu an güçlünün yanında ve bu her zaman da böyle olacak.ta ki insanlar kredilerini hiç ödeyemez duruma gelecek bu da bankaların işine gelmeyecek o zaman hepsi derde kalmaya başlarlar.Bizler bankaların çok büyük bir oyununa geldik.Bunu herkes biliyor ama sesini çıkarmıyor.bu hükümetten bize fayda yok.onların başka işleri var malum.üç maymunu oynuyorlar herkesle.insallah buda sonları olacak.o kadar mailler atıldı.okadar kişiyle görüşüldü.duymamış olmaları imkansız.yinede bir tanesi çıkıpta iyi veya kötü bir şey söylemiyor.230.000 yenzede var deniyor.hani nerde.biz milletçe ezilmeye alışmışız.birlikte hareket etme yok.herkes bir köşeden bekliyor.başka bir ülkede olsa 230.000 kişi ülkeyi sallardı böyle bir durumda.bizde de herkes pişsin ağzıma düşsün diye bekliyor.ben dua ediyorum yen en az 2,000 olsun diye.ne olacaksa olsun.biz milletçe en dibe vurmadan çıkışa geçemeyiz.demek ki daha en dibe vurmadık.bakalım o zaman ne olacak.
-
-
Alıntı:
YASEAH rumuzlu üyeden alıntı
Arkadaşlar gerçekten benim de hiç ümidim kalmadı.Ancak çok şükürki ben 6 yılım kaldı ve nasipse 2010 çift ödemeyi düşünüyorum bir şekilde erken bitirip kurtulmayı düşünüyorum.Allah hepimizin yardımcısı olsun :( benim tahminim önümüzdeki 4 yılda çok değişmeyeceğine yani yukarı yönlü %85 diyorum o yüzden bir an önce bitirmem lazım.
bu arada ben 750 tl ödüyordum krizden sonra 1000 tl oldu.Tl çekseydim 1250 ödiycektim o yüzden şu an için zararda değilim tabiyki daha fazla yükselmezse hepimize kolaylık diliyorum girdik bir yola artık çıkıcaz yada batıcaz
hala aynı yerdesiniz.şu an 1.000 ödüyorsun.2010 da çift ödemeyi düşünüyorsun.taksitlerin 1.500 olursa ki olmayacağını kimse garanti edemez o zaman bu kadar rahat olabilecekmisin.yine çift ödeme yapabilecekmisin.japon yeni kredi çeken 230.000 kişinin büyük çoğunluğuda sizin gibi düşünüyor.günü kurtardığını zannediyor.sessiz bir şekilde bekliyor.bir düzenleme yapılmadığı sürece her zaman risk altındasınız.bütün yenzedelerin birlik olması için yenin 2,20 olması gerekiyor herhalde.herkes kendi hesabını yaparsa bankaları zengin etmeye devam ederiz...
-
Artık bu forumda yorum yapmıycam arkadaşlar çünkü ağzı olan konuşuyor.İsteyen özel mesaj atabilir.
-
Alıntı:
Artık bu forumda yorum yapmıycam arkadaşlar çünkü ağzı olan konuşuyor.İsteyen özel mesaj atabilir.
Gönderdim size msg.
-
Alıntı:
umca rumuzlu üyeden alıntı
hala aynı yerdesiniz.şu an 1.000 ödüyorsun.2010 da çift ödemeyi düşünüyorsun.taksitlerin 1.500 olursa ki olmayacağını kimse garanti edemez o zaman bu kadar rahat olabilecekmisin.yine çift ödeme yapabilecekmisin.japon yeni kredi çeken 230.000 kişinin büyük çoğunluğuda sizin gibi düşünüyor.günü kurtardığını zannediyor.sessiz bir şekilde bekliyor.bir düzenleme yapılmadığı sürece her zaman risk altındasınız.bütün yenzedelerin birlik olması için yenin 2,20 olması gerekiyor herhalde.herkes kendi hesabını yaparsa bankaları zengin etmeye devam ederiz...
Sayın umca; hepimiz aynı sekilde mağduruz.yorumlarımıza veya dusuncelerimize sahip cıkalım.Herkes caresizlik icinde nasıl kurtulurum bu illetten diye dusunmekte.Yaseah sizinde yorumunuz kesilmesin lütfen.herkes yaptıgı hamleleri yazsın.
-
Alıntı:
Lütfen bir kusurumuz mu oldu? Siz yorum yapmazsanız site perişan olur.:))
-
Alıntı:
Av.Mehmet Aydın rumuzlu üyeden alıntı
Lütfen herkes kendi işine baksın!!!
-
Alıntı:
Mehmet bey polemikten ziyade bizlere çözüm önerilerinizi yazarsanız memnun oluruz.
-
Muhterem polemik yapmıyorum. Gönüllü olarak yazışıyoruz.:))
-
Alıntı:
Peki, o zaman yeni kabul gören borçlar kanununun 5. maddesinin bize faydası olur mu sizce..Bir avukarın daha iyi bilecegi bir konu diye size sormak istedim
-
Alıntı:
ya arkadaşlar neyin tartışmasını yapıyorsunuz bide yaseah kusura bakma ama konuştuklarından bişey anlamadım maden sorunun yoksa hiç birşey yazma ben iki katını ödüycem bitircem diyorsun bitir ozaman burda ne uğraşıp konuşuyorsun kusura bakma ben sözlerinden bunu anladım ben kanald lede konuştum akparti millet vekillerinede meil attım dövizzede.com sitesini ziyaret edin dedim bi okuyun herkesin hali orda yazıyor dedim senin bu sözlerini okusalar gayet güzel ödüyorlar diycek bi de bu yanını düşünde konuş bu kadar insanı madur etmeyelim ben 11 yıllığına cektim şuan çok zor ödüyorum
-
Lütfen üslubumuza dikkat edelim.:))
-
yeni BK NUN 5. md sinin konunuzla alakası yok.:))
-
Alıntı:
Lütfen üslubumuza dikkat edelim.:))
bu yorum bana mı sayın Mehmet bey..
-
Mehmet bey 5. madde de kriz yuzunden kur artısı yasayanlar yeniden yapılandırma talep edecekler diyor..
-
tekrar yazıyorum kanunu yanlış anlamayınız.
5)KRİZ DÖNEMLERİNE ÖZGÜ OLMAK ÜZERE SÖZLEŞME TARAFLARINA KRİZE ÖZGÜ MÜDAHALE İMKANI GETİRİLMİŞTİR
Amerika ve İngiltere’de başlayıp daha sonra bütün dünyayı etkisi altına alan küresel ekonomik krizin Türkiye’yi de vurmasıyla birlikte, piyasalardaki sermaye daralması ve dövizin TL karşısında hızla yükselişe geçmesi mevcut sözleşmelerde (özellikle dövize endeksli olanlarda) bir tarafın büyük avantajlar sağlaması; diğer tarafın ise döviz karşısında mağdur hale gelmesine yol açmıştır. Uygulamada bu tür sorunlar işlem temelinin çökmesine dayanan ‘’UYARLAMA’’ davaları ile çözümlenmekte iken, tasarıda konuya ilişkin olarak, kriz dönemlerinde işlem temeli çökmese bile kriz yüzünden zarara uğrayan taraf sözleşmenin krize özgü olarak yeniden düzenlenmesini talep edebilecektir.
-
Yenzede'nin işi zor!
Bir okurdan aldığım mektubu aşağıya aktarıyorum. Derdine derman olmam pek mümkün değil, nedenlerini de aşağıda anlatacağım. Okurun ismini ise doğal olarak saklı tutuyorum.
'Deniz Bey, size danışmak istediğim önemli bir sorunum var; biliyorum ki benim gibi aynı konuda mağdur birçok kişi var. Ben bankaların peynir ekmek gibi Japon Yeni kredisi dağıtmaya başladığı dönemde; kendi çapımda araştırarak ve Japon Yeni'nin, İsviçre Frangı'ndan sonra en güvenilir istikrara sahip bir para birimi olduğu gibi bilgileri edinerek (?), ne yazık ki Japon Yeni üzerinden 8 yıllık konut kredisi aldım. Krediyi aldıktan 2 hafta sonra, dünyada ekonomik kriz çıktı ve ben de ilk kredi taksitimi % 75 gibi bir artışla ödeme durumunda kaldım. Bankalar bu ciddi kur farkı konusunda kredi kullanmış mağdurlara hiçbir şekilde yardımcı olmadılar. Umudumuz bu konuda çıkabilecek bir yasadadır. Ancak, bugünkü şartlar altında yarınımızı görememekteyiz. Sizden ricam bir ekonomist olarak en azından yarına dair belirsizlikler içerisindeki zihnimizi aydınlatmanız.
1. Sizce Japon Yeni'nin gelecek yıllarda TL'ye karşı hareket grafiği ne olacak? Önümüzdeki 7 yıl Yen'in daha da yükselme şansını ne ölçüde öngörüyorsunuz?
2. Güç kaybeden dolara alternatif başka para birimlerinin rezerv olarak gündeme geldiği dünya piyasalarında durum ne olur? Bu gerçek olursa Japon Yeni'nin yükselmesi kaçınılmaz mıdır?
3. Devletin bu tip olağanüstü kriz durumlarında oluşan kur hareketlerinden insanları korumak için bir yasal düzenleme yapmaya çalıştığını duydum. Bu doğru mu? Doğruysa ortada bir tarih var mı?
Birçok Yen mağdurunun facebook'ta açtığı 'Yenzedeler' gibi gruplarda, ne kadar büyük bir çoğunluğun bu şekilde mağdur olduğunu görebilirsiniz. Yaklaşık 280 bin yen mağduru var! Şimdiden ilginize çok teşekkür ediyorum.'
Okurun derdine derman olmak çok zor. Neden? Birincisi, doların rezerv para olma özelliğini kaybetmesi gerçekleşecekse en az yirmi yılda gerçekleşir. İkincisi, ülkemizde devletin bu kadar kamu bütçesi açığı varken ve borç artarken Yen kur riskini alanlara nasıl yardım edeceğini bilemiyorum. Ama kurlar konusunda bazı spekülasyonlar yapabiliriz. Vatandaş 'carry trade' denen ve faizi ucuz paralar cinsinden borç alıp faizi yüksek piyasalarda yatıran mali kurum ve bankaların içine düştüğü duruma benzer bir durumda. Ancak bankalar bu tür kur riskleri altına girdikten sonra işler değişirse kendilerini riskten kurtaracak adımları da atarlar, vadeli piyasalarda pozisyonlarını sağlama bağlarlar, forward, future ve opsiyon temelli 'hedging' adımları atarlar. Buna teknik adı ile 'covered interest arbitrage' denir. Japon Yeni ile pozisyon alma (yani açık kur riski taşıma, Yen borçlanıp yüksek getirili piyasada mahalli para ile varlık yatırımı yapma), son dönemde faizi sıfırlamış olan Japonya'da ev kadınlarının bile en çok yaptığı işlem olarak medya gündemine oturmuştu, Japon aile kadınları Yen borçlanıp başka paralara yatırım yaparken varsayımları, sıfır faiz ülkesi Japonya'da Yen'in değer kazanmayacağı idi. Ama bu şekilde açık olarak kur riski alan Japonlar bile çok kayba uğradılar. Kriz sonrasında, 2009 içinde çok farklı dinamikler gündeme geldi. Kriz ABD'den başladı ama ilginç bir şekilde dolar, gününe göre, bazen yukarı bazen de aşağıya gitmeye başladı. 2009 içinde, kısa vadede, dünya genelinde kötümserlik hissedilen anlarda paralar her şeye rağmen en likit ve en emniyetli piyasa olan ABD Hazine kağıtlarına döndüğünden, dövizle dolar satın alınıp dolar yatırımı yapıldı, euro ve diğer paralar satıldı. Bu nedenle genel kötümserlikte dolar sürpriz şekilde değerlendi. Ancak son dönemde daha iyimser bir hava oluştuğundan da, bu sefer ABD Doları temelli düşük getirili varlıklar satılmaya ve ele geçen dolardan yabancı paralara geçilerek, daha yüksek getiri kovalanmaya başlandı. Bu sefer de dolar değer kaybeder oldu.
Fakat zaman içinde uzun vade sorunları gündeme geldi. ABD'nin bastığı para miktarının çokluğu, dev bütçe açığı, dev borç stoku yükselmesi ve çok aşırı likidite yaratılması nedeni ile ileride enflasyon ortaya çıkabileceği gibi riskler de doların (ve sterlinin de) değerini düşürür ekonomik etkenler haline geldi. Bu çerçevede son dönemde faizleri artıran Avustralya, Yeni Zelanda gibi ülkelerin paraları ve bölgesel konumu nedeni ile Euro veya tabii Asya'da Çin, Kore, Hindistan gibi krizden en az etkilenen ülkelerle ayni bölgede olan ve ciddi ticari ilişkisi mevcut Japonya'nın parası da dolara karşı değer kazananlar arasında.
ABD'de basılan para nedeni ile enflasyon korkusu da altının değeri çerçevesinde spekülasyon yarattı. Vatandaş ise bu yukarıdaki tür riskleri ortadan kaldıracak adımları ya bilmez ya da biliyorsa da, korumayı ancak çok pahalı şekilde elde edebilir. Döviz kurlarının ne yöne gideceği finansal piyasalarda tahmini en zor şeydir. Kim 'Bunu ben bilirim' diyorsa kısa bir süre sonra yanıldığı ortaya çıkar, tahmin zorlanır. Bu nedenle söyleyebileceğim tek şey, ABD'de parasal genişlemenin birkaç aydır durduğu ve doların değer kayıp hızının zaman içinde düşeceğidir. Ama bunun Yen üzerindeki etkisini çok çeşitli ve farklı etkenler ürettiği için bilmek çok zor. Yen borçlanan hem Yen-Dolar kurundan hem de TL-Dolar kurundan etkileniyor.
23.10.2009 Akşam Gazetesi / Deniz Gökçe