Cevap: Firar eden (firari) subay ve astsubaylarla ilgili ceza hükümleri ve muhakeme usulü
Alıntı:
ortodontist rumuzlu üyeden alıntı
Benim bildiğim askeri ceza ve iç hizmet gibi kanunlar insan hakları ile değerlendirilemiyor.Tamamen kurumun insiyatifinde. Kurum isterse meclis değiştirir. İstemezse aynen kalır.
Zaten kimsenin bizim durumumuzu degerlendirdigi yok sayin ortodontist, yine de gonderin mail kulagina kar suyu kacsin adamlarin, askeri hapishaneleri denetleyeceklermis esas problem orada degil "oncesinde" diyelim, ne kaybedersin sanki
Cevap: Firar eden (firari) subay ve astsubaylarla ilgili ceza hükümleri ve muhakeme usulü
Alıntı:
macabre rumuzlu üyeden alıntı
Zaten kimsenin bizim durumumuzu degerlendirdigi yok sayin ortodontist, yine de gonderin mail kulagina kar suyu kacsin adamlarin, askeri hapishaneleri denetleyeceklermis esas problem orada degil "oncesinde" diyelim, ne kaybedersin sanki
Ben de e-mail yolladım, bakalım.Umut fakirin ekmeğiymiş.
Değerli arkadaşlar;
Öncelikle bu çok değerli platformda okuduklarımdan epeyce birşeyler öğrendim. Emeği geçen herkese çok teşekkürler.
Üniversite MYO mezunu olarak sivil kaynaktan Astsubay olmak için başvurdum ve gerekli aşamaları geçtim. 19 Nisan 2004 tarihi itibarı ile Temel Askerlik ve Astsubaylık Anlayışı Kazandırma Eğitimine başladım (4,5 ay sürdü). 30 Ağustos 2008 itibarı ile Astsubay Çavuş rütbesini alarak sınıf okuluna atandım. Eylül' ün 10 u ya da 15'i gibi tam olarak hatırlayamıyorum sınıf okuluna başladım. 11 Mayıs 2005 tarihinde (sınıf okulu toplam 8,5 ay kadar sürdü) birliğime atandım. Hizmetimi Ağustos 2008 sonunda izine ayrılarak bir daha dönmeden, izin tecavüzü ve firar suçlarını oluşturarak kendimce bitirdim. Toplamda Astsubay Çavuş rütbesini alıp maaş almaya başladıktan sonra 48 ay hizmetim var. (4,5 ay temel eğitimi katmıyorum)
5 Şubat 2010 itibarı ile ilişiğimin kesildiğini tanıdıklarım vasıtası ile öğrendim. Şimdi gelelim değerli platformda okuduklarımdan anladığım kadarı ile sonuçlara, yanlışım varsa düzeltebilir misiniz?
- Firar suçunun cezası en asgari olarak (iyi hal vs toplamda 2/3 yatarı) 6 ay 10 gündür.
- Tutuksuz olarak yargılanırsam, askeri mahkemede hakkımda karara varılır ve kararın yargıtayca onanmasını beklediğim sürede serbest kalırım.
- Cezam onandığında sivil cezaevinde cezamı erteleme olmaksızın ve para cezasına çevirilmeksizin tüm süresini tek seferde yatarım.
- Yüz kızartıcı veya ağır şuç teşkil etmediği için adli sicil kaydım temiz çıkar ve özel sektörde işe girebilirim.
Bu kısıma kadar bir hatam veyahut yanlış anladığım bir nokta var mıdır merak ediyorum. Değerli yorumlarınızı bekliyorum. Şimdi gelelim aklımdaki sorulara;
Aklımdaki düşünceler;
Tutuksuz yargılanmak yerine tutuklu olarak hapiste yatmam gibi bir durum söz konusu olursa avantajıma olur. Bu nedenle onama süresini tutuksuz olarak bekleyerek, sağda solda kaybedilen ara süreyi engellemiş olurum. Hapiste kaldığım süre ceza onanınca, ceza süresinden düşülür ve kalanı da infaz edilip cezam biter. Onama süresi ceza süremi aşarsa ara tahliye isteyip çıkabilir miyim? Çıktıktan sonra da onama gerçekleşince zaten ben bunu şu kadar süre yatarak bekledim bu esnada tamamlamış oldum diyebilir miyim?
Ve bu tutuklu olarak kalma konusunda sivil cezaevinde mi yoksa askeri cezaevinde mi yatarım?
Sayın rookie17
Forumda okuduğunuz her şeyi tek kalemde doğru olarak özetlemişsiniz. Tutuklu olarak kalacağınız yer tabiki sivil cezaevi olacaktır.Çünkü siz artık sivil bir vatandaşsınız.Bu arada ödeyeceğiniz tazminat, ve emekli sandığı keseneklerinizin durumu ile ilgili bizi aydınlatırsanız uygun olur.OYAK taki kesintilerinizi sanırım alamadınız 3 yılı doldurmadınız için.
Saygılarımla...
Oyak kesintilerimi alacağım çünkü 30 ağustos 2004 yılı itibari ile maaş aldım ve rütbeme kavuştum, tazminatım yatıyordu. O tarihten itibaren hesaplarsanız 30 Ağustos 2004 - Eylül 2008 eder 4 yıl. Bu da tazminatımı oyaktan alabileceğim demek oluyor. Nemalanmış değil, anapara halini alabileceğim. (Bkz: Oyak Yasası ---> Kurumun Yapacağı yardımlar Bölümü ---> Madde 23)
Sayın rookie17
4 yılı doldurduğunuz için haklısınız OYAK size nemasız olarak paranızı iade edecektir. Peki TSK sizden tazminat olarak ne kadar talep etti? Emekli sandığı kesenekleriniz hesabınıza yatırıldımı?
Alıntı:
BirKaN_ rumuzlu üyeden alıntı
Sayın rookie17
4 yılı doldurduğunuz için haklısınız OYAK size nemasız olarak paranızı iade edecektir. Peki TSK sizden tazminat olarak ne kadar talep etti? Emekli sandığı kesenekleriniz hesabınıza yatırıldımı?
Sayın Birkan;
Henüz teslim olmadım. Dolayısıyla ne kadar tazminat talep edecekler bilmiyorum. Emekli sandığı keseneklerinin yatmaması için her hangi bir neden olduğunu sanmıyorum. Emekli sandığında keseneklerim duruyor. Adaletin yerini bulmadığı bir şekilde malesef !!! cezamı çekip düze çıktığımda SSK ya aktaracağım kesintilerimi yeni bir SSK sicil no ile.
Arkadaslar sonuna kadar destekliyorum yaptiklarinizi... Hepimiz kader arkadasiyiz burada bir nevi. Keske firsat olsa da sadece isini degistirmek istedigi icin bu kadar sikintilara katlanan siz kader arkadaslarimi tanimaya firsatim olsa. Herseyden once yaptigimiz buyuk bir istir, bunu sakin unutmayin. Her ne kadar "TSK'nin yuzunden bunlar basimiza geldi" desek de, unutmayalim; TSK sonucta turkiyede eli ayagi tutan ve memleketin bekasini koruyabilecek gucteki tek kurum, o da kendi sistemini korumak icin bunu yapiyor ve biz askeri personele 15 yil mecburi hizmeti zorunlu kiliyor.
Ama ben kendim ve pek cok arkadasimdan biliyorum ki sistemden cikamadigi icin kaderine kusen ve memur zihniyetine mahkum olan pek cok buyuk beyinler harcaniyor iceride. Ulkemizin bilimsel bilgi birikimi ve teknolojik anlamda geride kalmasinin bir nedeni de budur. Ben yurtdisinda firardayim ve ne kadar ozlesem de turkiyeye donemiyorum, havaalaninda GBT kontrolunde tutuklanacagim cunku. Benim gibilerin durumunu birakin yine, ama turk olup yurtdisinda yasayan, calisan o kadar basarili, o kadar buyuk beyinler var ki, hemen heryerde gormek, rastlamak mumkun. Bu insanlar ya turkiyeye donmuyorlar, ya da donemiyorlar. Bunlar icin bir "tersine beyin gocu" duzenlemesi yapilsa, turkiyede de cok guzel seyler olacaktir eminim. Biryerden baslamali, ve uluslararasi kulvarda taninacak buyuk isler yapan kurumlara sahip olmaliyiz, ve bunun icin de nitelikli insanlarimizi kaybetmemeliyiz (hem yurticinde hem yurtdisinda)...
Ben ne olursa olsun ulkemi seviyorum ve eminim bir sekilde bu konu halledilecek ve ben de birgun ulkeme, sadece isini degistirmek istedigi icin bunlara katlanan eski bir subay olarak, tutuklanma-hapis yatma korkusu olmadan donebilecegim. Herkese selamlar.
değerli arkadaşlar,bu ülkede TSK olduğu için tabiki gurur duymalıyız ve onun bekasını desteklemeliyiz.ancak TSK iç hizmet kanununu yapazanlar,yazanlar çizenler belli,yurt dışındaki arkadaşımıza inşallah birgün beklentilerin gerçekleşir ve ülkene özgür biri olarak giriş yaparsın demek isterdim ama bunun sanırım kıyamete kadar çözümü olmayacak zihniyetler değişmiyor çünkü.rookie17 isimli arkadaşımında yazdığı her şey doğru ancak şunuda ilave edeyim eğer düşünürse kamuda çalışması içinde hiçbir engel yok.alacağı ceza şu memurluk vs.için engel olmayacak.
Alıntı:
cymimbeen rumuzlu üyeden alıntı
değerli arkadaşlar,bu ülkede TSK olduğu için tabiki gurur duymalıyız ve onun bekasını desteklemeliyiz.ancak TSK iç hizmet kanununu yapazanlar,yazanlar çizenler belli,yurt dışındaki arkadaşımıza inşallah birgün beklentilerin gerçekleşir ve ülkene özgür biri olarak giriş yaparsın demek isterdim ama bunun sanırım kıyamete kadar çözümü olmayacak zihniyetler değişmiyor çünkü.rookie17 isimli arkadaşımında yazdığı her şey doğru ancak şunuda ilave edeyim eğer düşünürse kamuda çalışması içinde hiçbir engel yok.alacağı ceza şu memurluk vs.için engel olmayacak.
Zihniyetler degismek istemese de sistem degisimi zorluyor, bunu goruyoruz gunumuzde acik bir sekilde. AB sureci uyum yasalari, TSK'nin politik etkinliginin azaltilmasi calismalari ve su anda ulkemizde tartisilan hemen tum konularda hep ortak payda TSK. Bana kalirsa bizim konuya da teget geciyor bu yasanan olaylar. Yani elbet yeni anayasa ile birlikte baslayacak duzenleme furyasinda bu olay da duzeltilecektir diye dusunuyorum.