iyi günler
Isim ekleme veya değiştirme davalrında avukat tutmak zorunlumudur?
Ve de şahitlerin aile dışından mı olması gerekiyor?
Teşekkür ederim..
Printable View
iyi günler
Isim ekleme veya değiştirme davalrında avukat tutmak zorunlumudur?
Ve de şahitlerin aile dışından mı olması gerekiyor?
Teşekkür ederim..
Sayın Tuğçe Hanım;
Avukat tutmak zorunlu değildir. Şahitlerin aile dışından olması gerekmiyor.
ÇOCUKLARININ İSMİNE BİR İSİM EKLETMEK İSTEYEN ANNE VE BABA ORTAK BİR VEKALETNAME Mİ VERECEK
YOKSA BİRİNİN VEKALETİ OLABİLİRMİ
TANIK LİSTESİ VE DİĞER EVRAKLAR I İLK CELSE DİNLME ŞANSI VARMI
Velayet ortak kullanıldığı için birlikte vekalet verecekler, uygulamada isim tashihi davalarında eksik bir husus yoksa tanıklar ilk celsede dinlenmekte ve karar verilmektedir.
Delil listeni dava dilekcenle birlikte verebilirsin.
Ben böyle bi dava izledim ve hakim ölmüş enişteyi hatırlattığı için ismin silinmesine karar vermişti(tabi orda eniştenin ismi çocuk doğduğunda nüfusa kaydedilmişti sonradan mahkeme kararıyla değil), sonuçta kamu düzenini ilgilendiren bi durum olmadığına göre buradaki ad değişikliği,hakim eklenen ismin kaldırılmasına karar verebilir,öğrenme olayına gelince yeni açıkladık denebilir bunda bişey yok.Çocuğun biri ismini beğenmediği için(mahmut) değiştirilmesini istemişti(tabi hakime arkadaşlarım beni emre diye biliyor dedi ve 3 üniversite arkadaşını şahit diye dinletti,muhtemelen vizeler açıklanınca, listede isminin mahmut olduğu görülünce karizması gitti çocuğun metalciler gibi giyinmişti çocuk)babam dedemin ismini koymuş dedi bana ama bana kimse mahmut diye seslenmez dedi.Evde de emre falan derler dedi.hakim mahmutu silmedi ama emre mahmut olarak değişti ismini.Yani bu tür taleplerin 3. kişilerin haklarını etkilemediği müddetçe kabul edilmesinde bence de bi sakınca yok.Sonuçta hakimden hakime de değişir kimi kabul eder kimi etmez kimi haklı sebep olarak görür bi sebebi kimi de görmez.
Adın değiştirilmesi, ancak haklı sebeplere dayanılarak hakimden istenebilir.
Adın değiştirildiği nüfus siciline kayıt ve ilan olunur.
Ad değişmekle kişisel durum değişmez.
Adın değiştirilmesinden zarar gören kimse, bunu öğrendiği günden başlayarak bir yıl içinde değiştirme kararının kaldırılmasını dava edebilir.
kanımca adın değiştirilmesinden zarar gören kimse denerek 3. kişler kastedilmektedir,çünkü ismi değiştirilen kişi farikse ona ismini değişip isteyip istemediği mahkemede sorulur değilse de zaten öğrenme tarihini kişi herhangibir tarih olarak açıklayabilir zaten.
haklı nedene dayanarak isim değişikliği davası açın ve şahitler ve rapor ile bunu ispatlayın
Garip bir olayla karşılaştım. Benim ismim Müslüm Gökhan Aslan. Gariptir ki amcamın oğlu, ismi Müslüm Aslan, kardeşini şahit göstererek ismine Gökhan eklettiriyor. Böylece aynı isim, aynı kütük, aynı cilt no ve aynı sayfa no lu bir nüfus kağıdına sahip ve ben bu durumdan rahatsızım. Birinin sizin isminizi ve bilerek kullanması sanki ad hakkıma karşı bir hareket gibi. Ama tabii ismini değiştirme hakkı kendisindedir fakat bu nüfus kayıtları benzerliği de tehlikeli değil mi özellikle de finansal ve kredi kartı işlemlerinde. Benim sorunum şu ki buna itiraz edebilir miyim? Nasıl?
Merhabalar!
Benimde kimliğimde yazılı olan isimle normal yaşantımda kullandığım isim farklı.Onuda kimliğime ekletmek istiyorum.Fakat avukat tutucak maddi olanağım yok.Çevremde avukat olmadan halledemeyeceğimi söylüyorlar.Tam olarak ne yapmam lazım.Yol gösterirseniz çok sevinirim.Şimdiden teşekkürler.
haklı sebep olarak,aynen sorunuzda belirttiğiniz husuları yazın,zaten emniyet arastırması neticesinde bir sorun cıkmaz ise genelde istemin kabulune karar verir,hakimler.saygılar
Selam,
daha önce açılmış konuları okudum ama soruma net bir yanıtla karşılaşmadığım için yeni konu açma ihtiyacı duydum.
Yaşım 30, ismim Mustafa Ali. İsim değişikliği yapmak istiyorum ve bunun için de dava açmayı düşünüyorum. Mahkemeye gerekçe olarak şunları göstersem ne derecede kabul görür;
1) Ben Türküm ve arap ismi taşımak istemiyorum, ismimin vereceğim bir Türk ismiyle (Batuhan, Hakan, vb.) değiştirilmesini istiyorum.
2) Avustralya'ya çalışmaya gidiyorum ve orada tanıştığım herkes beni arap zannedecek, malum dünyada şuanda araplar potansiyel terörist olarak görülüyorlar ve bu durum beni hem sosyal hayatımda hem de ticari hayatımda inanılmaz derecede olumsuz etkileyecek. Tanıştığım herkese arap olmadığımı, Türk oldumu açıklamak zorunda kalacağım.
Gerekçelerimi bu çerçevede oluşturmayı düşünüyorum, bu konuda düşünce, eleştiri ve önerilerinizi bekliyorum.
2. gerekçeniz haklı bir sebep bence ama ilk başta ben türküm arap ismi taşımak istemiyorum falan demeyin,mantıksız olur isminizi de ilker falan yapın bence ilker casillas geldi aklıma real madridin kalecisi yabancılarda da var bu isim daha iyi olur bence.
Nüfus Hizmetleri kanunu madde 36/b.)Aynı konuya ilişkin olarak nüfus kaydının düzeltilmesi davası ancak bir kere açılabilir. Ad değişikliği halinde, nüfus müdürlüğü bu kişinin çocuklarının baba veya ana adına ilişkin kaydı, soyadı değişikliğinde ise eş ve ergin olmayan çocukların soyadını da düzeltir.
"MADDE 27.- Adın değiştirilmesi, ancak haklı sebeplere dayanılarak hâkimden istenebilir.
maddesine istinaden oncelıkle oturdugunuz yer aslıye hukuk mahkemesınde dava acacaksınız.tabı kı burda haklı sebep olarak huseyın ısmının cocugunuza ne gıbı zaraları oldugunu delıl veya tanıklarla ıspat etme yoluna gıdeceksınız.ancak sunu da belırtmek ısterım kı hakım burda kanaate gore karar verecegınden belırttıgınız ıddaalar 100 kısıden 51 ının sızın gıbı dusunecegı ıddaalar olmalı buna dıkkat edın.hakım orf adet kurallarına ve yasam tecrubesıne gore karar verecek.ayrıca suana kadar one surdugunuz ıddaalar bence o kadar kabuledılebılır degıl.ıkıncı olarak ılgılı maddede belırtılen sure arkadaslar baba ıcın gecerlı olup cocuk ıcın bu magdurıyetı anlayabıldıgı anda gecerlıdır.dolayısıyla cocuk hukukumuza gore 18 e gırmesınden ıtıbaren 1 yıl ıcerısnde bu davayı acabılır.dıger hukukcu buyuklerımın dusuncesıne de saygı duyarım..ıyı gunller...
[quote]Nüfus Hizmetleri kanunu madde 36/b.)Aynı konuya ilişkin olarak nüfus kaydının düzeltilmesi davası ancak bir kere açılabilir. Ad değişikliği halinde, nüfus müdürlüğü bu kişinin çocuklarının baba veya ana adına ilişkin kaydı, soyadı değişikliğinde ise eş ve ergin olmayan çocukların soyadını da düzeltir.
<div align="right">Ekleyen: volkanalkan - 28/09/2006 : 14:39:47</div id="right">
[/quot
Nüfus kaydının düzeltilmesiyle isim değikliği davaları ayrı davalardır.Nüfus kaydı kişinin isminin nüfus kütüğüne yanlış yazılması sonucu açılan bir davadır mehmet yerine mehmed gibi mesela, ancak isim değişikliği davası ismin büsbütün değiştirilmesi için açılan bi davadır ve haklı sebepler olduğu müddetçe her zaman isim değişikliği davası açılabilir ve hakim de ismin değişmesine karar verebilir,senin ismin 2 kere değimiş bi daha değiştiremezsin diyemez eğer gerçekten haklı sebepler varsa.
Madde 27-Alıntı:
Garip bir olayla karşılaştım. Benim ismim Müslüm Gökhan Aslan. Gariptir ki amcamın oğlu, ismi Müslüm Aslan, kardeşini şahit göstererek ismine Gökhan eklettiriyor. Böylece aynı isim, aynı kütük, aynı cilt no ve aynı sayfa no lu bir nüfus kağıdına sahip ve ben bu durumdan rahatsızım. Birinin sizin isminizi ve bilerek kullanması sanki ad hakkıma karşı bir hareket gibi. Ama tabii ismini değiştirme hakkı kendisindedir fakat bu nüfus kayıtları benzerliği de tehlikeli değil mi özellikle de finansal ve kredi kartı işlemlerinde. Benim sorunum şu ki buna itiraz edebilir miyim? Nasıl?
<div align="right">Ekleyen: haklı*-*01/09/2006*:* 11:43:22</div id="right">
Adın değiştirilmesinden zarar gören kimse, bunu öğrendiği günden başlayarak bir yıl içinde değiştirme kararının kaldırılmasını dava edebilir.
Asliye hukuk mahkemesinde açacağınız davayla bu değişikliği iptal ettirebilirsiniz çünkü ikiniz de aynı yerde oturuyorsunuz galiba ve sasyal ekonomik ilişkilerde karışıklık yaratabilir bu durum.
Alıntı:
<b id="quote">quote:</b id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote">"MADDE 27.- Adın değiştirilmesi, ancak haklı sebeplere dayanılarak hâkimden istenebilir.
maddesine istinaden oncelıkle oturdugunuz yer aslıye hukuk mahkemesınde dava acacaksınız.tabı kı burda haklı sebep olarak huseyın ısmının cocugunuza ne gıbı zaraları oldugunu delıl veya tanıklarla ıspat etme yoluna gıdeceksınız.ancak sunu da belırtmek ısterım kı hakım burda kanaate gore karar verecegınden belırttıgınız ıddaalar 100 kısıden 51 ının sızın gıbı dusunecegı ıddaalar olmalı buna dıkkat edın.hakım orf adet kurallarına ve yasam tecrubesıne gore karar verecek.ayrıca suana kadar one surdugunuz ıddaalar bence o kadar kabuledılebılır degıl.ıkıncı olarak ılgılı maddede belırtılen sure arkadaslar baba ıcın gecerlı olup cocuk ıcın bu magdurıyetı anlayabıldıgı anda
gecerlıdır.dolayısıyla cocuk hukukumuza gore 18 e gırmesınden ıtıbaren 1 yıl ıcerısnde bu davayı acabılır.dıger hukukcu buyuklerımın dusuncesıne de saygı duyarım..ıyı gunller...
Biraz abartmışsın bir çocuğun isminin değiştirilmesi çocuk mesela önemli bi tacir gibi bişey olmadıkça kamu düzenini etkilemez ve 2-3 tanık ve mantıklı bir sebep de olduktan sonra hakim ismi değişir bu kadar zorlamaz.Ayrıca isim değişikliği davası açılabilmesi için 18 yaşın doldurulmasına gerek yoktur.İsim şahsa sıkı sıkıya bağlı bi haktır ve çocuk daha ergin olmadan kendisi bu davayı açabileceği gibi velisi de çocuk adına açabilir.Bu 1 yıllık süreyi nerden çıkarıyorsunuz merak ediyorum ben bu medeni kanunu hatim ettim ama öle bişey göremedim.Sanırım başka müesseselerle karıştırıyorsunuz mesela tanımanın iptali davasını çocuk ergin olmasından itibaren 1 yıl içinde açabilir ve bu süre hak düşürücü süredir.
3. Hak düşürücü süreler
Madde 300- Tanıyanın dava hakkı, iptal sebebinin öğrenildiği veya korkunun etkisinin ortadan kalktığı tarihten başlayarak bir yıl ve her hâlde tanımanın üzerinden beş yıl geçmekle düşer.
İlgililerin dava hakkı, davacının tanımayı ve tanıyanın çocuğun babası olamayacağını öğrendiği tarihten başlayarak bir yıl ve her hâlde tanımanın üzerinden beş yıl geçmekle düşer.
Çocuğun dava hakkı, ergin olmasından başlayarak bir yıl geçmekle düşer.
<div align="right">Ekleyen: stajer avukat - 02/10/2006 : 15:39:11</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote">
hepinize merhaba arkadaşlar.benim sorum şu;
bir ay önce vefat eden dedem bana; "ölmem durumunda benim adımı yalnız bırakma,adının yanına bir ad koy fakat yinede benim adımı kullan" dedi.artık dedem rahmetli ve onun isteğini yerine getirmek istiyorum.söylediği gibi ailemle ortak aldıgım karar sonucunda bir isim belirledik.adımın önüne bu adı eklemek istiyorum.fakat bu sadece kimlikte kalacak normal yaşantımda yine kendi adımı kullanıcam.aslında bir nevi vasiyet gibi bişey.bu dileğini yapmazsam gücüne gider mazallah :( bu durumda bana söyleyeceğiniz naçizane fikirler ve konuyla alakadar hukuki süreçler hakkında bilgi verirseniz çok sevinirim.şimdiden teşekkürler...
Mazallah siz şimdi kullanmayacağınız bir ismi ekleyince yine merhum dedeniz mazallah hissetmez mi?
Yani isim ekleteceğinizden haberdar olacak dedeniz kullanmayacağınız anlamaz mı?
Rüyalarınıza girer mazallah. Bu sevdadan vazgeçersiniz inşallah.
Bence bütün bunlar ikincil değerlendirilmeli öncelikle bir psikoloğa gidilmeli. gencin durumu psikolojik desteğe ihtiyacı olduğunu gösteriyor anlatılanlar doğruysa.
Daha sonra genç isterse isim değişikliği için mahkemeye başvurur.[:ppl]
arkadaşlar ben de isim ekletmek istıorumm ama nasıl yapılldından haberım yok beni bilgilendırırımısınız adım hulya mesela hulya buse yapmak istıorumm kuralları nedır
arkadaşlar ben de isim ekletmek istıorumm ama nasıl yapılldından haberım yok beni bilgilendırırımısınız adım hulya mesela hulya buse yapmak istıorumm kuralları nedır
Yargıtay Gerekçesi, yasaya göre yaş düzeltme davaları ancak bir kez açılabilir ve düzeltilebilir
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, itiraz edilmediği için kesinleşen kararın #8221;kanun yararına#8221; düzeltilmesi için başvurdu
Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, başvuruyu yerinde bularak, kararı bozdu
Yargıtay: Yaş bir kere düzeltilebilir
Yargıtay, yaşın bir kez düzeltilebileceği gerekçesiyle, ikinci kez yapılan düzeltme kararını bozdu.
Yargıtay 18. Hukuk Dairesi'nin konuya ilişkin kararı Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Açılan bir davada, Midyat Asliye Hukuk Mahkemesi, bir kişi hakkında ikinci kez yaş düzeltme kararı verdi.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, itiraz edilmediği için kesinleşen kararın #8221;kanun yararına#8221; düzeltilmesi için başvurdu.
Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, başvuruyu yerinde bularak, kararı bozdu.
Gerekçede, yasaya göre, yaş düzeltme davalarının ancak bir kez açılabileceği ve düzeltilebileceği vurgulanarak, ikinci kez açılan yaş düzeltme davasının reddine karar verilmesi gerekirken kabulü yolunda hüküm kurulmasının usul ve yasaya aykırı olduğu kaydedildi.
Yargıtay'ın kararı görülen davanın sonucuna etki etmeyecek. Karar, örnek teşkil etmesi bakımından önem taşıyor.
merhaba
ben 22 yaşındayım. Güzel bir manası olmakla birlikte , gününmüz şartlarında kullanmakta zorlandığım ve yıllardır alışamadığım islam olan adımı değiştirmek istiyorum.Ancak diğer yorumlardan okuduğum kadarıyla ikamet ettiğim yerde dava açmam lazım fakat şu an şehir dışında üniversite okumaktayım. Bu değişikliği okuduğum yerdeki adliyede yapabilme imkanım var mı? Ayrıca bu ismimi 2 isimle değiştirebilir miyim(Yavuz Burak) ? Mahkeme nekadar sürer ve maliyeti nekadar olur?
merhabalar
benim adım KENANBEY. ben bey kelimesinin silinip kenan kalmasını istiyorum sadece üniversite öğrencisiyim.eğer bunu yaptırırsam bana dezavantajları olurmu vergi numarası ,okuldaki ,cuzdandaki değişiklikler,banka kartlarının değişmesi v.b konularda sorun teşkil edermi 25 yaşından büyüyüm ve nasıl bir prosödür izlemem gerekir
Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açacağınız dava ve yine burada göstereceğiniz gerekçenin haklı bulunması halinde isminizdeki BEY kaldırılacaktır.
teşekkür ederim emrah bey yanlız bu bey kelimesini kaldırmanın bana okulda değiştirmede vergi numarası banka kartları v.s zararı olurmu etkilermi.bunun süresi ve maliyeti ne olur
merhabalar
benim adım KENANBEY. ben bey kelimesinin silinip kenan kalmasını istiyorum sadece üniversite öğrencisiyim.eğer bunu yaptırırsam bana dezavantajları olurmu vergi numarası ,okuldaki ,cuzdandaki değişiklikler,banka kartlarının değişmesi v.b konularda sorun teşkil edermi 25 yaşından büyüyüm ve nasıl bir prosödür izlemem gerekir
Medeni kanunumuz "Adın değiştirilmesi ancak ve ancak haklı sebeplere dayanılarak hakimden istenilebilir"demektedir.İsminizin değiştirilebilmesi için haklı sebepleriniz olmalıdır.
Bu haklı sebepler elbette çeşitlilik arz edebilmektedir.İsim kötü,çirkin olabilir veya kaba manalar içerebilir.Bu ve buna benzer sebeplerin varlığı haiz olduğu sürece hakimi ikna edebilir ve isminizin değiştirilmesi için haklı sonuçlar elde edebilirsiniz.
Nüfusa kayıtlı olduğunuz yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesinde,bağlı bulunduğunuz nüfus idaresi aleyhine dava açmanız gerekmöektedir.Dava lehinize geliştiği taktirde gerekli yerlere vereceğiniz dilekçelerle banka kartınız vs. ile ilgili düzenlemeler yapılacaktır.
saygılarımla...
Mehmet bey;mağdur olduğunuzu belirtiyorsunuz.Annenizin acısını azaltmak ve abinizin hatırasını yaşatmak için çocuğunuza koyduğunuz Hüseyin ismini değiştirmek istiyorsunuz.İsmi değiştirdiğiniz zaman abinizin hatırasını yaşatmak istiyordunuz da bugün ne oldu?Annenizin acısı bitti mi?Eğer o ismi eklemenizi gerektiren sebebler, bugün gerçekten ortadan kalktıysa;yani haklı bir sebep varsa ve hakim buna kanaat getirirse tabiki değiştirebilirsiniz....
5490 sayılı nüfus hizmetleri kanununun 36 maddesince aynı konuya ilişkin düzeltme davası ancak bir kere açılabilinir.
Slm lar ;
-Davanın açılmasında haklı bir neden ve hukuki menfaat bulunmalıdır.
-Başka bir adla tanınmış olması aslında haklı bir neden teşkil eder.Ve çevrede arkadaşları arasında dalga konusu olduğunu ergenlik döneminde olduğunu vs.
-Genellikle adın değiştirlmesinde haklı sebep olarak küçültücü anlamda olması ,gülünç,alay konusu olabilen ,anlaşılması kulağa zor gelen ,telafuzu zor ve karışıklığa neden olması gibi gerekçelere dayanılarak dava açılmaktadır.
-Dilekçenizde;oglunuzun yıllarca çevresinde aile ve arkadaşları arasında ilk isminin kullanıldığının ve bu isimle tanındığını ve ikinci ismin hiç kullanılmadığını bu durumun kayıtlarda ve özel hayatında karışıklığa neden olacağını belirttin
-eger çocugunuzda ciddi bir psikolojik depresyona sebebiyet verdiyse doktor raporu alıp bu hususuda dilekçenizde belirtiniz.
-Önemli olan sizin belirtiğiniz durumun ciddiyeti ile ilgili maddi vakıaların ispatı ve mahkemece yapılan değerlendirme neticesi ileri sürdüğünüz haklı sebeplerin kabule şayan görülmesidir.
Umarım yardımcı olabilmişimdir.Ayrıca herzaman hukuki uyuşmazlıklarda bulunduğunuz yerdeki değerli meslektaşlarımıza başvurmanızı tavsiye ederim !!!
Merhaba ben daha önce sormuştum ancak tam bir cevap alamadım.Ben nüfüsa kayıtlı olduğum yer dışındaki bir mahkemeye isim değişikliği için başvurabilirmiyim? Bunun için ne yapmalıyım masrafım nekadar olur ?
teşekkürler
Öncelikle sunu belirteyim ki cevap yazan bazı kişiler ''.. sayılı nüfus hizmetleri kanununun 36 maddesince aynı konuya ilişkin düzeltme davası ancak bir kere açılabilinir..'' demişler ancak bu yaş tashihi ile ilgili bi durumdur.Kanunun 46.md sine bakılacak olursa anlaşılacaktır.İsim değişikliği konusu bi kere ile sınırlı değildir.İstenilirse konulan bi isim tekrar kaldırılabilir.Yeter ki elinde haklı nedenler bulunsun.
Ayrıca bu tür davalarda diğer davalkar gibi hükmün kesinleşmesi söz konusu değildir.Bu nedenle şartlar uygunsa başka yerde de isim değiştirme davası açılabilir.Örn:öğrenciler,memurlar..çalıştıkları,o kudukları yer mahkelemlerinde de açabilirler.
MADDE 46- (1) Kimlik numarası, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının nüfus kayıtları arasında bağ kurmak, kişilerin kaydına ulaşmak ve kamu kuruluşlarında tutulan kayıtlar arasında ilişki sağlamak amacını taşıyan bir numara sistemidir. Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası kişiye bir defa verilir ve değiştirilemez.
(2) Türkiye'de kaydı tutulan yabancılara da Bakanlığın tespit edeceği esaslar içerisinde bir kimlik numarası verilir.
46.madde metni yukarıda ama isim tashihi ile nasıl bir bağlantı kurulduğunu anlayamadım.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ecercar isimli üyenin yazısı
Öncelikle sunu belirteyim ki cevap yazan bazı kişiler ''.. sayılı nüfus hizmetleri kanununun 36 maddesince aynı konuya ilişkin düzeltme davası ancak bir kere açılabilinir..'' demişler ancak bu yaş tashihi ile ilgili bi durumdur.Kanunun 46.md sine bakılacak olursa anlaşılacaktır.İsim değişikliği konusu bi kere ile sınırlı değildir.İstenilirse konulan bi isim tekrar kaldırılabilir.Yeter ki elinde haklı nedenler bulunsun.
Ayrıca bu tür davalarda diğer davalkar gibi hükmün kesinleşmesi söz konusu değildir.Bu nedenle şartlar uygunsa başka yerde de isim değiştirme davası açılabilir.Örn:öğrenciler,memurlar..çalıştıkları,o kudukları yer mahkelemlerinde de açabilirler.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Belirttiğiniz 46. madde yürürlükten kalkan 1587 Sayılı Nüfus Kanununun 46. maddesi olup şu an geçerliliği yoktur. Şu an 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu yürürlüktedir. Bu kanunun 36/b maddesi gereğince de ikinci kez isim düzeltilmesi yapılamaz.
5490 Sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu
Nüfus davaları
MADDE 36- (1) Mahkeme kararı ile yapılan kayıt düzeltmelerinde aşağıdaki usûllere uyulur:
a) Nüfus kayıtlarına ilişkin düzeltme davaları, düzeltmeyi isteyen şahıslar ile ilgili resmî dairenin göstereceği lüzum üzerine Cumhuriyet savcıları tarafından yerleşim yeri adresinin bulunduğu yerdeki görevli asliye hukuk mahkemesinde açılır. Kayıt düzeltme davaları Cumhuriyet savcısı ve nüfus müdürü veya görevlendireceği nüfus memuru huzuru ile görülür ve karara bağlanır.
b) Aynı konuya ilişkin olarak nüfus kaydının düzeltilmesi davası ancak bir kere açılabilir. Ad değişikliği halinde, nüfus müdürlüğü bu kişinin çocuklarının baba veya ana adına ilişkin kaydı, soyadı değişikliğinde ise eş ve ergin olmayan çocukların soyadını da düzeltir.
c) Tespit davaları, kaydın iptali veya düzeltilmesi için açılacak davalara karine teşkil eder.
(2) Kişilerin başkasına ait kaydı kullandıklarına ilişkin başvurular Bakanlıkça incelenip sonuçlandırılır
Taus715 isimli üye 36. madde diye belirtmiştir.İsim değişikliğinin ikinci kez yapılamayacağını içeren madde 36/b maddesidir.Sizin açıkladığınız ise 46. maddedir.
Evet madde numarasında yapılmış bi hata söz konusu.Zaten yazım okunduğu zaman madde numarasında bi yanlışlık yaptığım anlaşılacaktır.
Dikkatiniz için teşekkürler...