Emir tebliğ edilmiş ise emre itaatsizlikte ısrar suçunu oluşturur.
Printable View
s.a ben van erciş de askerim bundan 3 ay önce ceptelefonu yakalattım ve mahkemeye verildi mahkeme dosyamı alaya 3 kere yolladı eksık dosyadan tek er kaza önleme talimatında sutun boşlugu ve tarih yok ıfadesı kullanıldı aslını ıstedıler ben teli yakalattıgım tarıhden önce hıc bır kaza önleme talımatına ımza atmadım ve kendılerıde bulamadılar sizce ne olur yardımcı olursanız sevınırım
Esasen öncelikle yazılı bir emir aranmaktadır. Ancak cep telefonu konusunda Askeri Yargıtay bu yasağın herkes tarafından bilindiğini var sayıyor. Bölük komutanınız, takım komutanlarınız, bu yasağın herkese söylendiğini, herkes tarafından bilindiğini söylerse (tanık olarak), ceza alacaksınız demektir. Ayrıca "yasak değildi" şeklinde bir ifade verilmediği müddetçe bu kadar tanığa da gerek yok ceza alırsınız. Uygulama bu yöndedir. Bir de size askere başlarken emniyet ve kaza önleme talimatı veya emniyet ve kaza önleme özel talimatı imzalatılır. Bunların neredeyse tamamında cep telefonu yasaktır der. Ancak okumadan imzaladığınız için genellikle fark etmezsiniz. Ama herkes tarafından bu yasak bilinmektedir. Üzerinde tarih olmasa bile suç tarihinden önce (yakalattığınız tarih) yasağı bilmeniz yeterlidir.
ben şu an vatani görevini yapmakta olan bir gencim.benimde cep telefonundan mahkemem var.ilk duruşmada temyiz hakkımı kullandım.ve temyiz hakkım yargıtay başsavcılığından reddedildi.tebliğ belgesinde şöyle bi yazı yazıyordu.olay öncesi size yasak olduğu tebliğ edildiği için temyiz gerektirecek birşey yok diye yolladılar.fakat sonra farkına vardımki bana tebliğ yapılamdı ve mahkeme dosyama konulan tebliğ belgesi sahte fotokopi ile imzam var gibi göstermişler üstelik tebliğ tarihi 13.09.2007 oysa ben o dönemde hala acemi birliğimdeydim.bu konu hakkındaki mağduriyetimi nasıl giderebilirim vedilekçe yazsam ilk olarak nereye göndereceğim yardımcı olursanız cok sevinirim
Tebliğ size askerliğe ilk başladığınız günlerde veya askerlik şubenizde de yapılmış olabilir.
su an blk.yazıcısıyım.acemi birliğinde bu konuda hiç tebliğ yapılmadı hemde dosyadaki fotokopide bl.k.nın imzası var aslının fotokopisidir diye.birde bu belgenin sahte olduğundan eminim bu durumda ne yapmam gerekir sizce
su an blk.yazıcısıyım.acemi birliğinde bu konuda hiç tebliğ yapılmadı hemde dosyadaki fotokopide bl.k.nın imzası var aslının fotokopisidir diye.birde bu belgenin sahte olduğundan eminim bu durumda ne yapmam gerekir sizce
arkadaslar size bsy sormak ıstıyorum.nişanlım bu cep telefonu yüzünden 25gun ceza aldı acaba bunun sicile işleyıp işlemedıgını bılıyomusunuz? avukatlara sordugum kadarıyla işliyo denildi ama forumda bazı ark. işlemediğini söledi net bı bılgısı olan varmı?şimdiden tskler
ii günler benim 2. telefon dosyam gitti mahkemeye 2. si için kaç gün ceza alırım 40 günüm kaldı dışarıda çekmek istiyorum cezamı + 1. telefon izin dönüşümde birliğe soktum geç olmuştu batarya komutanımıza teslim edecektim edemedim sabah ederim diye düşündüm ama arkadaşım telefonu benden alıp kullandı yakalandı ben böyle ifade verdim arkadaşım 25 gün ceza aldı fakat benim hakkımdada suç duyurusunda bulunmuş mahkeme bunun sonucu ne olur ? ben mahkemeye çıkmadan bi ceza alırmıyım ?? :( lanet olsun böyle kanuna anneme anne ben iyiyim deedim diye hapis yatmak zoruma gidiyo :(
Değerli anneciğinize anneciğim ben iyiyim dediniz diye hapis cezası almıyorsunuz ki... Önce bunu alamak gerekir.
Mrb.lar bende kışla içersinde cep telefonu yakalattım hatta benim daha acı bi durum telefonu modem olarak kullanarak internete bağlandım daha sonra hakkımda gerekli işlemler yapılarak dosyam askeri mahkemeye gönderildi interneti bağlandığımda sadece messenger programını kullandım ve askeri bilgi olarak da herhangi bir aktarım yapmadım. Askeri mahkemeden gelecek olan iddianame bana tebliğ edilemeyecek o tarihte ben muhtemel terhis olmuş olurum burada öğrendiğim mahkemeden gönderilen iddianameler sanıklara tebliğ edilmediğinde herhangi bir hüküm verilemiyor olması lakin birlik iddianameye karşılık sanığın ikamet adresini yani elinde olan bilgileri gönderiyor. Bundan sonra sivilde ne tür bir süreç başlar ve alacağım mahkumiyet kesin olarak hapis cezası mı oluyor herhangi bir şekilde adli para cezasına çevrilebiliyor mu? Sonuçta vatanı satmadım. Bu konuda yardımcı olabilecek bir avukatla birebir görüşmek isterim. Yardımcı olursanız şimdiden teşekkür ederim
Daha kaç kişi cep telefonu nedeni ile mahkemelik olacak, artık bu yasak kalkmalı. Dünyadaki bütün ülkeler özgürlüklerden yana iken biz neden hala yasak koyuyoruz?
Şimdi gidicem svilde cezaevinde yatacağım onca katillerin hırsızlarin yaninda vay be hain olduk iyi mi peki ne tür bi cezaevinde yatarim bu nasil belirleniyor bi bilginiz var mı
Öyle bir ceza evinde kalmazsınız. Ceza evlerinde herkesi bir arada tutmazlar. Buradaki herkez deyimi suç nevine göre anlaşılmalıdır. Siz yarı açık cezaevinde infaza tabii tutulursunuz. Yarı açık cezaevi olan bir yerde infaz savcılığına müracaat ederseniz muhtemelen sizin gibi olanların bulunduğu bir yerde infazınız gerçekleşir.
Geçmiş olsun.
Merhaba, burdaki bircok arkadas gibi bende cep telefonu magdurlarından biriyim. Askerdeyken (nisan 2007) cep telefonu yakalattım ve mahkemeye verildim. Ancak mahkemeye cikmadan terhisim geldi (mayıs 2007). Uzun süre mahkemeden bir yazı bekledim en sonunda 6 ay sonra geldi. Ancak memleketime tebligname gitmisti ve ben tekrar bir dilekceyle ikamet ettigim adrese istedim. Daha dogrusu ne islem veya mahkeme varsa hepsinin oturdugum yerdne yapmak istemistim. Cunku calisiyordum ve 25 gunluk bir ceza icin aylarca ugrasmak istemedim.
Fakat uzun süre bekledigim halde tebligname adresime ulasmadı. Sonradan isim nedeniyle yurtdısına cıktım ve 3 ay sonra (mart 2008) arkadaslarım tarafından bana tebligname geldigi soylendi. haliyle oylece bıraktım hic ugrasmadım. Ama aklıdma da vardı birgun havaalından girerken beni alıp gotutrler diye dusundum. o da olmadı. (aslında olsa razıyım, alsınlar 25 gün yatayım kurtulayım. islemleriyle ugrasması yatmasından beter.) tebgligname yapıldıgı zamandan sonra pasaport cıkardım, 3 defa yurtdısına giris-cıkıs yaptım. kimse birsye demedi. en son 2 gun once Turkiyeye giris yaptım yeniden ve bir gun sonra anneme polis gitmis ve "oglun Trurkiyeye giris yapmis" denilmis.
Bende internetten Adelet bakanlıgının sistesine girdim ve bana tebligname yapan mahkemde dosyamı TC kimlik numaramla aradım. Bana ait bir dosya da gozukmuyor.
Cok uzun yazdım kusura bakmayın. Acıklayıcı olmak istedim. Sorularıma gelşince.
1. Yurtdısına cıkmam gerek yeniden, bu konuda bir sorun olur mu?
2. Ben teblignameyi daha hic sahsi olarak alıp imzalamadım, en kısa sürede bu davadan kurtulup her nasıl sonucalancaksa, bu davayı kurtulmak ne kadar zamanımı alır?
Yanıtlarınızı bekliyorum. Tesekurler.
Arkadaslar ayrıca, sitede yazıları okurken yeni kanuna göre cezayı erteleme sansim oldugu soyleniyor. bu dogrumu?
.şuçun sırf askeri suçtur.almış olduğun cezan paraya çevrilmez ertelenmez.illaki yatacaksın.
Bende bu suçtan dolayı şu an yargılanmaktayım.Bir sorum olacak:Daha önce İzmitte ikamet ediyordum.2 hafta oldu ankara ya taşındım.bütün ikametgah nakil işlemlerimi yaptım. mahkeme tarafından bana gönderilecek belgeleri almada sorun yaşarmıyım? Sistemde adresime otomatikman ulaşırlarmı?
Teşekkür ederim.
Bu davayı takip edeceğim bir internet sitesi varmıdır. adres bilğilerimi güncellemem gerek nereye başvuracağım
Herkese merhaba,
Ben de malesef birliğimde cep telefonu ile yakalandım ve nisan ayında mahkeme 16 gün yatarı olan cezayı verdi. Fakat mahkeme sonrasında terhis olduğum için cezamı sivilde infaz edeceğim burası tamam fakat mahkeme sırasında hakim bana temyiz başvurusu yaparsam - ki yaptım - 6 ay askeriyede 1 yıl da sivildeki prosedürlerden dolayı (1.5 yıl ) 1.5 yıl sonra yatacağımı söyledi. bu durumda 6 ay sonra gelecek karara da mı 1 yıl erteleme için temyiz başvurusu yapmalıyım? cevabınız için şimdiden teşekkürler.
ben kısa dönem olarak askerligimi yaptım terhishime 20 gün kala telefonumu yatakta kapalı olrak yakalattım.ve terhisime 5 gün kala mahkeme dosyam hazırlandı.simdi nasıl bir süreç bekliyor beni sivil mahkemedemi yargılancam cezam ne olcak.bilgilernizi bekliyorum.tesekkürler
Mrb.lar bende kışla içersinde cep telefonu yakalattım hatta benim daha acı bi durum telefonu modem olarak kullanarak internete bağlandım daha sonra hakkımda gerekli işlemler yapılarak dosyam askeri mahkemeye gönderildi interneti bağlandığımda sadece messenger programını kullandım ve askeri bilgi olarak da herhangi bir aktarım yapmadım. Askeri mahkemeden gelecek olan iddianame bana tebliğ edilemeyecek o tarihte ben muhtemel terhis olmuş olurum ALINTI
Gecenlerde mecliste çıkan yasayi biliyoruz askerlerin sivil mahkemelerde
yargilanmalarini ve sivillerin ise askeri mahkemede yargilanmamalarini on goruyu, acaba benim bu yukarıda islemis oldugum sucla ilgili olarak, hapis cezasindan baska bir ceza verilebilir mi ve sivil savcilar ile hakimler bizleri hangi kanunlara göre yargilayacaklar.
Selam arkadaşım,
Öncelikle o kanun henüz çıkmış değil. Cumhurbaşkanının onayında. Çıkmış olsa bile daha Anayasa Mahkemesi süreci var. Dahası, kanun yasalaşsa bile, sırf askeri suçların sivil mahkemede yargılanacağını sanmıyorum. Eğer biraz araştırır isen, kanunun ülke güvenliğine, anayasaya tehdit gibi bir takım suçları işleyen askerlerin sivil mahkemede yargılanmasını öngördüğünü görebilirsin.
Peki bişey daha oldu. Gecenlerde elime Asliye Ceza Mahkemesinden Eylül ayında duruşmam olduğunu gösteren davetiye geldi. Bu yeni kanunun yürürlüğe girdiğini mi gösterir. Askeri Mahkeme beni neden ceza mahkemesine sevk etsin ben bunu anlamadım şimdiden teşekkürler.
cagri kagidi elime yanlis hatirlamiyorsam temmuz başlarinda ulasti
Simdi benim öğrenmek istediğim bişey var "Emre İtaatsizlikte Israr" suçu işleyenler her halükarda hapis mi yatacak
Teşekkürler..
arkadaşım bende kısa dönem askerlik yaparken telefon yakalattım. ama benimki erkendi. 4 ay vardı daha terhise, 2 ay kala mahkemeye çıktım, 4 gün kalada 16 gün hapis yattım. Hatta bi ara sivile bırakmayı düşünüyordum ama infazım yetişti.
Bildiğimi söyleyeyim, sivil mahkeme baksa da cezan 16 gündür yatardır. para cezasına çevirme yok.
geçmiş olsun
Emre itaatsizlikte ısrar suçunun oluşması için verilen emrin yazılı veya sözlü olarak tebliğ edilmesi gerekiyor. Bununla ilgili olarak yasaklar yazılı olarak tebliğ edildiğinde mantıken delil olarak kabul edilir. Peki sözlü olarak emir verildiği nasıl kanıtlanır.
Benim mahkeme dosyam tanzim edilirken, dosyanın içine; günlük emir defteri diye bişey var onun içinden bir sayfanın onaylı fotokopisi gönderildi. Bu sayfada kışla içerisinde cep telefonu kullanılmayacağı ile ilgili ibare var.
Suç dosyası 15 Haziran 2009 tarihinde Askeri Mahkemeye gönderildi ve bana, 09 Temmuz 2009 tarihinde 1. Asliye Ceza Mahkemesinden birliğime tebligat kağıdı geldi ("Hizmete İlişkin Emirlere Uymamak" suçundan dolayı). Duruşma günü ve saati yazıyordu. Askeri Mahkeme Ceza Mahkemesine "Talimat" yazmış,ben o dönemde hala askerdim 13 Ağustos 2009 tarihinde terhis olacaktım neden askeri mahkeme değilde ceza mahkemesinde duruşmam yapılıyor.
Son olarak yukarıda belirttiğim üzere bana sözlü olarak, güya tebliğ edildiği öne sürülen o kağıt parçasına ben itiraz edebilirmiyim. şahsi dosyamı inceledim ve bu konularla ilgili herhangi bir imzalamış olduğum emir yok. Bi de bana iddianame gönderilmedi neden yargılanacağımı bilmiyorum.
Devletin subayı/astsubayı ve uzman çavuşları kendilerini kurtarabilmek için herşeyi yapıyorlar. Askere giden arkadaşlarımız bilir gidecek olanlar da bilsin "Askerler Her Zaman Potonsiyel Vatan Hayini" olarak anılır veya sürekli o gözle bakılır. Ama askerlere işleri düştüklerinde (denetlemelerde özellikle) senden iyisi yoktur o zaman aslansın kaplansın, hatan olsun senden kötüsü yok neyse gördüğüm ve gözlemlediğim davranışları anlatmaya kalksam bitiremem.
Dogru soze ne denir ? Suc onlarin degil onlar kapasitesinde insanlara piril piril gencleri emanet edenlerin .. Belkide sivilde selam veremeyecekleri kapasitede insanlari , burasi "askeriye" burda komutanlariniz ne derse o olur sloganiyla emanet ederseniz onlarda boyle bir ego tatmin sansini kacirmayacaklardir ..
Bir konu hakkında tartışırken ve veya fikir alışverişinde bulunurken dikkat edilmesi gereken hususlardan en önemlisi ''suç teşkil edecek davranış ve sözlerden kaçınmaktır.''
Son iki iletiyi bu gözle okuduğumuzda gereksiz itham ve suç teşkil edecek sözcükler bolca mevcuttur. İletilerimize dikkat edelim.
TSK içerisinde gelişen şartlar neticesinde cep telefonunun kullanılması yasaklanmış birlik komutanının izin verdiği bir kaç kişi haricinde de asla taviz verilmeyen bir uygulamaya dönüşmüştür. Gerek yazılı gerekse görsel basın tarafından cep telefonu konusu gündeme getirilmiş ama zararının hayrından fazla olması nedeniyle yasak kalkmamış, birlik girişlerinde askerlik şubelerinde ve sevk işlemleri süresince defaaten bildirilmiştir. Şimdi bu iletileri yazan değerli üyeler ellerini vicdanına koyarak diyebilirler mi acaba ''ben cep telefonunun yasak olduğunu bilmiyordum '' kişiye sormazlar mı ''sen Mars ta mı yaşıyorsun ?'' diye! Malumun ilanı olmaz. Bu konuda ki kargaşanın önüne geçilmesi için Askeri Yargıtay açıkça bu olayın ''emre itaatsizlikte ısrar'' suçunu oluşturacağını belirtti. Buda 30 gün ile yargılanma suçlu bulunursanız neticeden 25 gün hapis cezası alma ve infaz kanununa göre tecilsiz 16 günlük infaz demektir. Suç içeriği bakımından salt askeri suç olduğundan ertelenmesi tedbire çevrilmesi paraya çevrilmesi şu anki yürürlükteki kanunlar çerçevesinde olanaksızdır.
Böyle saçma işlerle uğraşılacağına kurallara uymak daha mantıklıdır. TSK nın kendine has özellikleri nedeniyle ortaya çıkan kanunları ve uygulamaları mantıksız bir biçimde eleştirmek yermek yakışık almaz. Cep telefonuyla potansiyel hainlik ve aynı şekilde cep telefonuyla ''sivilde selam verilmeyecek kapasitedeki subaylar!!'' çok ilgisizdir.
Bilmiyorum askerliginizi yaptinizmi ama askerligini yapan cogu insan yasaklarin " dis gecirilebilen insanlara " oldugunu bilir . Cep telefonunun yasak oldugu dediginiz gibi askeriyeye teslim olundugunda imzalanan tebellug belgesinde vardir . Ayni sekilde o teblignamede : terli terli su icme den , arkadaslari hakkinda dedikodu yapmaya kadar yuzlerce "hainlik" teskil eden maddede bulunmaktadir . Bana gore komutanlarin "gece nobetinde nizamiyede uyumalarindan" tutun "olmayan istikhaklarini ekmek arasina koyup yemeklerini bedavaya getirmeleri" de suctur . Bana gore bir komutanin nizamiye nobetinde koltuklari birlestirip uyumasi , benim cep telefonunla ailemle konusmamdan daha tehlikeli bir durumdur . Ayni sekilde butun komutanlarin kemerlerinde cep telefonuyla dolasip ictimada bile telefonla konusmasi , bu yasagin ayni sekilde kendilerinede oldugunu bilmediklerinden degil " kendilerine tutanak tutacak biri" olmadigini bildiklerindendir . Nitekim bir askerin ne kadar hainlik kapasitesi varsa komutaninda o kadar vardir . Hatta komutanin yetkisi ve ulasabildigi bilgi/belgeler daha fazla oldugundan komutaninki bana gore daha fazladir. Askeri liseye gitmis olmak bir askerin hain olmayacaginin garantisini vermez .
Bir birlikte 1 ay icinde cep telefonundan 20 kere tutanak tutulup bunlarin 2 tanesi mahkemeye verilirse ben o komutanin iyi niyetinden , gorev askindan ve kisiliginden suphe ederim .. Cep telefonuyla yakalandigim zaman " odanda neden konusmuyorsun size dokunanmi var" yada "neden gozumun onunde konusuyorsun " seklinde bir suclamayla karsilastiginizda yada ayni komutanin bir arkadasima " istesem simdi askerligini uzatirim , ustunu ararim nasilsa ustunde telefon var" seklinde konusmasi ; acaba telefonla konusmaninmi yoksa komutanin gozu onunde konusmaninmi suc oldugunu sorgularsiniz . Iste bu saydigim ve benzeri komutanlar , benim nezdimde sivilde selam verilmiyecek ve kendisine asker teslim edilemeyecek kapasitede komutanlardir . Nitekim sadece "subay" olmak ona "saygi duyma zorunlulugum" bittikten sonra saygi duymama sebep degildir .
Eger bir kural varsa bu kural herkeze net uygulanir ve yaptirimi olur . Eger bir kural birine uygulanip birine uygulanmazsa bu kural degildir . Mahkemede ciktigim hakime bile " komutanim bana neden odanda konusmuyorsun , size dokunanmi var seklinde tepki gosterdi " dedigimde eger o hakimde bana ayni sekilde konusmanin degil yakalanmanin suc oldugunu ima ederse boyle bir adaletide , askerlik icin teslim edildigimiz insanlari sorgulamami gerektiririr . Bilmiyorum sizin " sacma " anlayisiniz nedir ama bana gore bu tamamen bir " sacmaliktir " . Askeriyede komutanlar sevdigi askerlerin telefonlariyla dahi gorusme yaparlar .. Bunu sadece ben degil askerligini yapan herkes bilir .
Ayrica " Birlik komutaninin izin verdigi birkac kisi disinda " diye birsey kabul edilemez. Askeriye komutanlarin keyfe keder insanlari " sen hainsin konusamazsin , sen temiz bir cocuga benziyosun konusabilirsin " diye ayirmaz, ayiramaz . Kriptolu telefon haric bir cep telefonu kullanilmasi "hayinlik olabileceginden ve telefon sinyallerinden yer tespit edilebileceginden" yasaktir . Askeri ceza kanunu bunu " komutanlarin izin verdikleri birkac kisi disinda konusulmasi yasaktir" seklinde degil bu dedigim sekilde belirtmistir .
Bu tip yuzlerce olay yuzunden askeriyede asil suc ( dayak atma,adam kayirma,torpil yapma ,gorevini kotuye kullanma ) isleyenler degil sembolik suc ( telefonla konusma,subayliktan istifa etme,imkansizliklar nedeniyle askere gidememe,firar etmek zorunda kalma) isleyenler yargilanir ve hapis yatmak zorunda birakilir . Duzene itiraz eden yada duzeni tartisanda dediginiz gibi " suc isleme " fiiliyle karsi karsiya birakilir . Size gore "sacma" telefonla konusmak olabilir ama bana gorede sacma bunlar ve bunlarin niceleridir . Saygilar ..
DOĞRULAR BUNLAR ve aynen katılıyorum.