Cevap: Kursa Kayıt yaptırdım fakat gitmedim Ücret talep ediyorlar.
Ben şimdi noter yoluyla dershaneye ihtarname göndermek istiyorum ama bunu nasıl yazacağım.Yani şikayetimi hangi maddeye dayandırmalıyım. 4077 sayılı tüketicinin korunması hakkında kanun 6.maddesindeki haksız şarta göre mi,yoksa özel öğretim kurumları öğrenci kursiyer ücretleri tespit ve tahsil yönetmeliğinin 9.maddesi
(1) Aşağıda belirtilen sebeplerden bir veya birkaçının oluşması hâlinde kurumdan ayrılanların, ayrılış tarihinden sonraki aylara, günlere ve saatlere isabet eden ödenmiş ücretleri iade edilir.
(2) Ücretlerin iade edilebilmesi için;
a) Okullarda, öğrencinin başka bir kuruma nakli,
b) Sağlık raporu alarak öğrenci ve kursiyerin sağlık sebebiyle kurumdan ayrılması,
c) Kurumun kapanması,
ç) Kurumun eğitim-öğretim ortamının olumsuz yönde değiştiğinin tespit edilmesi,
d) Kurumların öğretime başlamasından önceki bir tarihte veya öğretim süresi altı aydan fazla olan kurumlarda öğretime başlanmasından bir ay sonra öğrenci ve kursiyerin herhangi bir sebeple kurumdan ayrılması ve ayrılmak için müracaat etmesi,
e) Kursiyer ve öğrenci velisinin, öğrenci ve kursiyerin kurumda okutamayacak duruma düştüğünün, resmî kurumlarca belgelendirilmesi
gerekir.
(3) Kurumlara yeni kaydolan öğrenci ve kursiyerlerden; ilköğretim ve ortaöğretim okullarında öğretim yılı, diğer kurumlarda dönem başlamadan ayrılanlara, ödemiş oldukları ücretin yüzde sekseni iade edilir.
(4) Eğitim-öğretim başladıktan bir ay sonra ayrılanlardan bir aylık ücreti alınır, ücretin geri kalan kısmı iade edilir.
Bu arada geçen ç,d veya 4'e göre mi ihtar yollamalıyım.Kafam çok karıştı,yoksa hepsini birden mi belirtmeliyim.Bir de o forumda geçen kendi reklamlarını yapması acaba çıktı alırsam delil olarak sayılır mı?
Hepsini yaz . Sonuç almazsan tüketici hakem heyetine dilekçe ile başvur.
Peki bir şey daha sormak istiyorum.Sözleşmede mücbir sebepten bahsediyor.Ben şu anda öğrenciyim ve çalışmıyorum.Dershane parasını babam ödeyecekti devam etseydim.O da emekli ve bunun dışında çalışıyor ama resmiyette çalıştığı görünmüyor.Babamın işleri kötüye gitti desem ya da önce ödeyeceğini söylemişti artık ödemiyor desem bu gibi durumlar mücbir sebebe girer mi acaba.Neticede benim dışımda gelişen bir olay bu.
Malesef bu sorunum hala devam ediyor,bu kursların bu kadar art niyetli olması gerçekten çok kötü.Ben üstelik de dersler başlayınca 2 hafta içinde haber vermiştim ama beni oyaladılar aylarca keşke daha çok bilgim olsaydı bu konularda.4 aylık senedimi icraya vermişler.Ben de borca itiraz ettim.Dershaneye ihtarname yolladım,babam emekli ve maaşına haciz geldi.Sözleşmede mücbir sebep ile kaydımın iptal olacağı yazıyordu.Mücbir sebep hallerini herhangi bir şartla sınırlandırmamışlar.Ama dershaneden gelen cevap derslere gelmediniz ama keyfiniz yüzünden gelmediniz.Babanızın borcu bizi ilgilendirmez,geriye kalan senetleri de vermiyoruz tarzındaydı.Oysaki ben öğrenciyim ve işim yok.Üstelik milli eğitim bakanlığının mevzuatında bile var ailesi ödeyemezse derslere gittiği kadar parasını öder,gerisini kurs iade eder tarzında ve bunu da belirtmeme rağmen ihtarnamede ilgilenmediler.Acaba menfi tespit davası mı açmalıyım bu durumda,senette nakden ibaresi yer alıyordu,ama malen olması gerekirdi.Dershane de noter kanalıyla cvp gönderdiği için senetlerin hizmete dayalı olduğunu da ispat edebilirim.Ama sözleşmede derslere gelmese bile ödeme yapmak zorundadır diyordu.Ne yapmam gerekir acaba?Lütfen bana bir akıl verin.Bir avukata danışma istiyorum ama malesef onun görüşme ücretlerini karşılayacak durumumuz yok.