Cevap: Konut kredisi dosya masrafını gerekçeli kararla geri alabilir miyim ?
banka derseki biz verdik okudu ve imzaladi ve bizim yaptigimiz sozlesmenin son sayfasina musteriden okudum, anladim diye yazdirilir ve imzalatilir. eger sizin kredi aldiginiz banka bu sekilde yapmadiysa ve dosya masrafini sozlesmeyi yazmadiysa dava acarak paranizi geri alabilirsiniz. ama once bankadan sozlesme nushasini isteyin. veremeyiz diyemezler. veremeyiz derlerse vermediklerine dair bir yazi alin yada noterden ihtarname cekin sozlesme nushasini istediginize dair ona cevap vermek zorundalar. boylece dava asamasinda bir adim once olmus olursunuz.. bilmiyorum baska nasil yardimci alabilirim size?
Cevap: Konut kredisi dosya masrafını gerekçeli kararla geri alabilir miyim?
Merhaba;
Benzeri bir mesele ile ben de karşı karşıyayım. 1 yıl önce konut kredisi kullandım.
Bankanın bana sözleşmenin bir örneğini vermediğini yeni fark ettim. Sözleşme Öncesi Bilgi Formunun bir örneğini vermişler.
Bunun üzerine bankada taahhütlü posta ile sözleşme örneğini istedim ve aldım.
Şimdi gelelim meselelere...
1) Sözleşme öncesi bilgi formunda expertiz ve komisyon olarak toplam 1.000 TL belirtilmiş. Sözleşmede ise herhangi bir rakam yazılmıyor. O kısımlar çizgi ile kapatılmış. Sözleşmede bu para belirtilmediği için -ki ödediğime dair dekont elimde var- parayı geri alabilir miyim? Yoksa sözleşme öncesi form bağlayıcı mıdır?
2) Sözleşme öncesi bilgi formunda konut sigortası ve hayat sigortasının kanunen zorunlu olmadığı yazılmış fakat bunlar sözleşmede yazmıyor. Aksine sözleşmede konut sigortası ve hayat sigortası zorunlu tutulmuş. Ben de imzalamıştım.
3) Elimdeki sözleşme öncesi bilgi formununda tarih yer almıyor. Kanunen sözleşmeden bir gün önce formun doldurulması gerekiyor. Bu sözleşmeyi geçersiz kılar mı? Bu durum benim aleyhime mi olur lehime mi?
Teşekkürler
Cevap: Konut kredisi dosya masrafını gerekçeli kararla geri alabilir miyim?
Merhaba,
Sözleşme öncesi bilgi formunda yazan ancak sözleşmede yazmayan hususların geri ödeme tablosunda yer alıp almadığına da bakılmalı ve;
- bilgi formunda yazan masraf sözleşmede ve geri ödeme tablosunda da yoksa, bunların iadesinin talep edilebilir olduğu sonucuna varılmalı
- sözleşmede yazmasa bile onun ayrılmaz parçası sayılan geri ödeme tablosunda yazılmış ve buraya müşteri imzası alınmışsa, bunun bir hata olduğu düşünülmeli.
Sözleşmede konut ve hayat sigortasının zorunlu olduğu yazılamaz. Zorunlu ve ihtiyari sigortaların neler olduğu bir yönetmelikle belirtilmiş olup, zorunlu sigortalarda dahi kredi veren banka rehinli alacaklı gösterilmek kaydıyla tüketicinin bu sigortaya kendi yaptırabileceği kabul edilmektedir.
Saygılarımla,