Cevap: Maaşın tamamına haciz ve bloke konulması
Alıntı:
hceylan rumuzlu üyeden alıntı
Burada hala memur maaşının tamamı haczedilebilir diyebilen hukukçular ve avukatlar var.İnsanın aklı almıyor.İcra iflas kanunu yürürlüğe girdiğinden bu yana uygulanan oran 1/4 tür.Sn.Avbilgili bir tane örnek varsa 1/4 fazla icra uygulanan ispat etsin.
Sayın hceylan;
Evet iddia ediyorum memur maaşlarının 1/4'ünden fazlası haczedilebilir. Uygulamada örneği olmaması yasada açıkça belirtilen kuralın var olmadığını göstermez. Yasa açıkça 1/4'ündan az olmamak kaydıyla diyor. Bunun neresini anlamadınız ben de bunu anlayamadım. Eğer maaşın 1/4'ünden fazlası haczedilmişse bu suç oluşturmaz. Yasayı bilmek için hukukçu olmak gerekmiyor doğru ama yorumlamak için hukukçu olmak gerekiyor -ki sizin tavrınızdan bu anlaşılıyor-. Kuramsal ile uygulama arasındaki farkı gösterdim. Yıllardır avukatlık yapıyorum. Elimde olanak olmasına karşın hiçbir memur borçlunun maaşının 1/4'ünden fazlasının haczi için ek çaba harcamadım. Yapılan bir yanlış uygulama nedeniyle tüm avukatları suçlamanız hoş değil. Söz ve davranışlarınız etik ve saygı sınırlarını zorlamaktadır.
Sayın Bilgili ben memur maşının 1/4 ünden fazlası haczedilemez demiyorum ki.İİK da alt sınır 1/4 tür.İcra müdürü 1/4 ten fazlasını haczedecekse icra uygulanacak ücretlinin maaşını gelirini tespit edecek hayatını idame ettirecek miktarı tespit ettikten sonra 1/4 ünden fazlasını haczedebilecektir.Yerleşik yargıtay içtihatları da bu yöndedir.Benim isyanım hem kuruma icra emri gönderilerek 1/4 haciz uygulanıyor hemde maaşımdan kalan 3/4 üzerinede bloke konuluyor.Ve ben bu durumda hayatımı nasıl idame ettirecem ne yiyip ne içecem.Bu arada 3/4 lük kısıma uygulanan bloke icra dosyasına da gönderilmiyor.Ve ben alacaklı vekiline maaşımdan kesinti yapılarak dosyaya ödeme yapılmaya başlandığını maaş hesabım üzerine konulan blokenin kaldırılması gerektiğini belirterek müracaat ettiğim zaman bana borç bitmeden blokeyi kaldırmayacağını geçinip geçinemememin kendisinin sorunu olmadığını ve defolup gitmem gerektiğini ifade etmiştir.Bunun üzerine yasal yol olan cb.na suç duyurusunda bulunulmuş soruşturma açılmış ve neticesinde kamu davası açılmıştır.Ayrıca ilgili avukatın bağlı olduğu baroya da disiplin işlemi uygulanması için başvuruda bulunulmuştur.Her zaman söylediğim gibi işini kanuna hukuka meslek ve ahlak kurallarına uygun olarak yapan tüm hukukçuların şahsımı da mahkum ettirseler bile başımızın üstünde yeri vardır.Yoksa burdan bütün avukatları suçlamam gibi bir durum sözkonusu değildir.Eğer anlatığım olaylar kanuna hukuka uygunsa ahlakiyse meslek kurallarına uygunsa vicdanlara sığıyorsa ve bu doğru olarak kabulleniliyorsa tüm avukatlardan özür diliyorum.
Öncelikle merhabalar.
X bankasına olan kredi borcumdan dolayı banka daha öncesinde bloke uyguluyordu ve icra dairesi vasıtasıyla maaşıma haciz konulacağı çalıştığım iş yerine tebliğ olundu ve iş yerimde gerekli cevabı avukata bildirdi. Fakat bankanın avukatı sanıyorum ki şirketimin verdiği cevabı göz önünde bulundurmayarak blokeyi kaldırtmamıştır ve yatan maaşımda hem banka blokesi hemde icra kesintisi oluştu. Avukatla görüşüp bunun yasal olmadığını bankanın kestiği parayı iade etmesini talep ettim fakat bankanın parayı geri iade edemeyeceği bundan sonraki böyle bir kesintinin olmayacağını beyan etti ve üzerinden 2 hafta sonra avukatın hesabıma göndermiş olduğu parayı hesabımdan (maaş hesabımdan) çektim. Arkasından avukatın beni arayarak çektiğim paranın icra parası olduğu onun bankanın çekmesi için benim hesabıma yattığını çektiğim parayı geri iade etmem gerektiğini etmediğim takdirde ise işlem başlatacağını belirmiştir. Fakat ben o paranın fazla kesilen para olduğunu düşünerek çektim ve diğer ödemelerimi gerçekleştirdim. Avukatın hatasından dolayı ve zaten hali hazırda fazla kesilmiş bir miktar varken sizce parayı geri yatırmalı mıyım ayrıca yatırmadığım takdirde avukat bana nasıl bir işlem yürütebilir. Ben maaşımı her ayın 30'unda alıyorum ve ödemeler gün içerisinde icra dairesine yatırılırken sizce nasıl bir yol izlemeliyim.
Teşekkürler kolay gelsin.
aykut bey bende de aynı sorum var banka icra kesintisi olmasına rağmen maaşıma sürekli bloke koyuyor ve yatan paradan ben talimat veriyorum bir kısmını kesiyor sonra ki ay tekrar bloke koyuyor düzenimi mahvetti