Cevap: Site yöneticisi seçimi?
Alıntı:
Atilda09 rumuzlu üyeden alıntı
Sayın Hakkaniyetli,
Site yöneticisinin görev süresini iki yıl olarak belirlemeye dayanak nedir? 634 de açık bir hüküm bulamadım. 24 daireli iki blok olan sitemizde durum nedir? Site yönetimi mi var? Yönetici mi?
Alıntı:
Hakkaniyetli rumuzlu üyeden alıntı
TOPLANTI ZAMANI:
Madde 29
Toplu yapılarda ise kurullar, en geç iki yılda bir defadan az olmamak üzere yönetim plânlarında gösterilen zamanlarda, böyle bir zaman gösterilmemişse, ikinci takvim yılının ilk ayı içinde toplanır.
Bu kanun maddesinden benim anladığım şu şekilde:
Yönetim planında örneğin 5 yıl yazıyorsa bile sen 2 yılda toplanmak zorundasın.
Yönetim planında 2 yılda toplanılır diye bir hüküm varsa, sen 2 yılda toplanmak zorundasın.
Yönetim planında 2 yılda toplanılır diye bir hüküm yoksa, sen 1 yılda toplanmak zorundasın.
http://katmulkiyeti.com/anagayrimenk...ur-t471.0.html
Ayrıca, yasaya göre toplantı yapmak ile yönetici seçmek aynı şey değildir...
Alıntı:
Gezgin_06 rumuzlu üyeden alıntı
İlk toplantıda yeterli çoğunluk sağlanamaz ise ikinci toplantıda çoğunluk aranmaksızın, katılanların salt çoğunluğu (15/2=7.5=8) ile yönetici seçilebilir, karar alınabilir. Hukuki bir sakıncası yoktur.
Kat mülkiyeti kanunu yönetici seçme maddesine göre olagan ilk toplantıda yeterli çogunluk yoksa toplantı yapıalamaz ikinci toplantı 7 yada 15 gün sonra yapılır salt çogunlukla degişik kararlar alabilir ama yönetici seçemez.
..yeter sayı sağlanamadığından ilk toplantı yapılamaz ise,kararlar , yedi günden az olmayan ve on beşgünden fazla olmayan bir zaman dilimi içinde toplanacak kat malikler kurulu kurulunda katılanların OY ÇOKLUĞU ile verilir."
Bununla beraber önemle belirttiğiniz husus yukarıdaki tüm hususlar geçerli olmak kaydı ile ;
Yönetici / Yönetim Kurulu ve / veya Denetçi / Denetim Kurulu , bütün kat maliklerinin , hem sayı , hem arsa payı çoğunluğu tarafından seçilir ve atanır. Bu Kat Mülkiyeti Kanunu'nun emredici hükmü olduğu için Kat Malikleri Kurulu kararı veya yönetim planına konulacak bir hüküm ile geçersiz kılınamaz ve değiştirilemez.
Daha da açık bir anlatımla,
Birinci Kat Malikleri toplantısı (duyurulan ilk toplantı) çoğunluk sağlanamadığı için yapılamamışsa, ikinci toplantı çoğunluk aranmadan yapılabilir. Ancak toplantıya katılanların çoğunluğu ile karar alınabilmesine rağmen , yönetici ve denetçi seçimi - pay ve paydaş çoğunluğu sağlanamadığı için - yapılamaz. (Yani pay ve paydaş çoğunluğuna ulaşamayan katılım sayısı olan ikinci toplantılarda denetçi ve yönetici seçilemez.)
bilgilendirme için teşekkürler
Merhaba
kat mülkiyeti kanuna göre yapılan olağan genel kurul toplantısında yönetici seçilemezse yerel sulh hakimliğine de yönetici atanması için başvurulmazsa ne olur o zaman ne yapmak gerekir.Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.
Sayın VOİCE;
Yönetici seçimi için kat malikleri kurulunun toplanmaması veya toplanamaması, yönetici seçiminin gerekmemesi veya gerekip de usulüne uygun seçim yapılamaması, yönetici atanması için hakimin müdahalesinin istenmemesi gibi durumlarda apartman yöneticisiz kalacaktır.
Bu durumda; kat maliklerinden biri veya bir kaçının zorunlu ve elzem ihtiyaçların giderilmesi için vekaletsiz iş görme hükümlerine göre harcama yaparak bu giderleri kat maliklerinden isteme hakkına sahiptirler.
Saygılar...
Cevap için teşekkür ederim.
SM-A520F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Sadece %51 yeterli olmasi ancak kat maliklerinin ARSA PAYLARININ ESIT olmasi halinde gecerlidir. Arsa paylari esit degilse (arsa paylari, bagli bulundugunuz tapu dairesindeki kat malikleri kayitlarinda acikca gorulur) o zaman CIFTE COGUNLUK aranmasi zorunludur.
Yani yonetici/denetci seciminde hem SAYI he de ARSA PAYI cogunlugu zorunludur. Aksi halde yonetici ve denetici secimi GECERSIZDIR. Secilirse bu, KMK'nun amir (emredici) hukmunun ihlalidir ve dogal olarak MUTLAK BUTLANLA BATILDIR, yani YOK hukmundedir.
Ben boyle iki dava actim ve ikisini de kazandim (bu arada ben hukukcu degillim ama kanunlarla yakindan ilgiliyim)