Cevap: 6. ayın sonunda işten çıkarıldım, haklarım neler acaba
Alıntı:
runoleno rumuzlu üyeden alıntı
Arkadaşlar,
Benim gibi birçok şahsı ilgilendiren bir konuda değerli desteklerinize ihtiyacım var. 9 ay çalıştığım ve haksız yere işten çıkartıldığım işyerime "işe iade" davası açtım ve kazandım. Mahkeme kararı benim lehime çıkınca 10 gün içerisinde noter kanalı ile firmaya işe iademi talep ettim. Konu yargıtay'a gitti ve yargıtay mahkemenin kararını onadı.. Şimdi biz paranın tahsilatını icra dairesi yolu ile tahsil ettiğimiz için avukatım ikinci bir prosedür gerektiğini bildirdi. Yani bilirkişinin alacağımı hesaplaması için tekrar bir dava açılacakmış. Ben bu parayı birikmiş faizi ile birlikte bilirkişiye yada ek bir davaya gerek kalmadan alabilir miyim? Ayrıca onlar konuyu yargıtaya taşıdıkları için ve beni işe almadıkları için 4 maaş + 4 maaş olarak mı ödeme yapacaklar bana? (mahkeme kararı 4+4 maaş ödenmesi şeklinde idi). Konu ile ilgili yanıtınızı bekliyorum. Tşk. Saygılar.
İşe iade davası kesinleşmeden iadenizi istemişsiniz anladığım kadarıyla. Noter kanalıyla gönderdiğiniz iade isteminin şu durumda hiçbir geçerliliği yok.
İşe iade davaları tespit davası niteliğindedir. Karar kesinleştikten sonra 10 gün içinde işe iadenizi talep edersiniz. İşverenin seçimlik hakkı vardır. Ya sizi 30 gün içinde işe başlatır, ya da kararda belirtilen 4 aylık boşta geçen süre ücreti ve 4 aylık ücret tutarında tazminatınızı öder.
Eğer hem işe başlatmaz hem de bu ücret ve tazminatı ödemezse iş mahkemesinin işe iadeye dair kararını icraya KOYAMAZSINIZ. Tespit kararları icraya konulamaz. Tespite dayanarak alacak davası açmanız gerekir ve bu alacak davasındaki kararı icraya koyabilirsiniz.
Yargıtayda temyiz incelemesindeyken işe iade kararı kesinleşmediğinden tespit kararını nasıl icraya koyduğunuzu açıkçası anlayamadım. İcra yoluyla alacağınızı tahsil ettiğinizi söylüyorsunuz, peki bu ikinci dava neyin nesidir? Karşı taraf takibin iptalini ve istirdadını mı talep etti acaba?
Merhaba, ben hukukçu olmadığım için tam anlatamamış olabilirim. Az önce avukatımla görüştüm, o beni aydınlattı. Şu an aklımda soru işareti kalmadı. Durum şu: mahkeme sonucunda ben 10 gün içinde noter kanalı ile işe iademi istedim. Sonra onlar bu sonucu dikkate almadılar ve aksiyona geçmediler. Bu arada avukatım icra üzerinden alacağımı hesaplayıp talep etti ama orada yaptığımız bir hata sonucu bize icra dairesinden 400 tl civarında bir masraf çıktı, yoksa maaşında kesilecektir diye yazı geldi icra dairesinden bana.. Biz de bunu ödedik. Bu arada yargıtay süreci işledi ve yargıtay kararı sonucunda mahkeme kararı onandı. Şimdi artık biz izleme durumundayız. Daha önce mahkeme sonucunda işe iade talebinde bulunduğumuz için tekrar işe iade talebinde bulunmayacağız ve onların yasal faizi ile birlikte ödeyecekleri parayı bekleyeceğiz. Eklemek istedikleriniz varsa dinlerim. Tşkler.
Yargıtay süreci hangi dava için işledi anlaşılmıyor.
Eğer işe iade davasını karşı taraf temyiz ettiyse sizin zaten işe iade için başvuru şartınız oluşmadığı gibi, ücret ve tazminat alacaklarınız da muaccel olmamıştır ve dahi miktarları eda davası açılmadığından tespit edilmiş de değildir.
Sanırım icraya konulmayacak bir karar icraya konuldu, karşı taraf icra hukuk mahkemesine başvurdu, takibi iptal ettirdi, sizin ödediğiniz para da bu dava için karşı tarafa ödenen masraf, vekalet ücreti v.s.