Cevap: Uluslararası Hukuku İhlal Eden İsrail'e Tepki Yağıyor
Türkiye'nin ABD Büyükelçisi Namık Tan, İsrail'in Gazze'ye yardım taşıyan gemilere saldırısı konusunda ABD'den kınama gelmemesinden dolayı hayal kırıklığına uğradığını söyledi.
Washington- ABD'nin, özellikle İsrail tarafından gözaltına alınan aktivistlerin Türkiye'ye gönderilmesine yönelik baskılarla ilgili diplomatik çabaları konusunda, ''Amerikan müdahalesinden memnunuz'' ifadesini kullanan Tan, gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Ancak ABD tarafından, hiçbir düzeyde tek bir kınama kelimesi gelmemesine üzüldüğünü'' belirtti.
ABD'nin tepkisinin hayal kırıklığı yaratıp yaratmadığının sorulması üzerine de Tan, ''evet'' yanıtını verdi.
İsrail özür dilemeli
Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, İsrail'in yardım gemilerine saldırı konusunda özür dilemesi, bağımsız soruşturmayı kabul etmesi ve Gazze'ye ablukayı kaldırması gerektiğini söyledi.
Büyükelçi Tan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'nin İsrail'den üç talebinin bulunduğunu belirterek, bunları, ''kamuoyu önünde özür dilemesi, gemilere saldırı konusunda bağımsız bir soruşturmayı kabul etmesi, Gazze'ye yönelik ablukayı kaldırması'' olarak sıraladı.
Büyükelçi Tan, ''Bunlar yapılmazsa Türkiye, İsrail ile ilişkilerini dondurabilir mi?'' sorusunu ''Bu noktaya gelinmesini istemeyiz'' diye yanıtlayan Tan, ''Hükümetimiz, böyle bir adım atmaya zorlanabilir'' dedi.
Türkiye'nin, ''İsrail'in dostu'' olduğunu kaydeden Büyükelçi Tan, İsrail'in, "bu dostunu kaybetmek üzere olduğunu" sözlerine ekledi.
http://www.cumhuriyet.com.tr/?hn=146042
İsrail'i kınayan mektup yola çıktı
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısını kınayan mektubu birçok ülkedeki 75 muadil komisyon ile uluslararası kuruluşlara gönderdi.
Mektup; İspanya, Ukrayna, Makedonya, Avusturya, İsviçre, Bulgaristan, Rusya, Macaristan, Almanya, İrlanda, Letonya, Slovenya, Arnavutluk, Romanya, Portekiz, İtalya, Hırvatistan, İsveç, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Lüksemburg, Gürcistan, Bosna-Hersek, Kosova, Hollanda, Azerbaycan, Yeni Zellanda, Peru, Avustralya, Moldova, Özbekistan, Finlandiya, Yunanistan, Malta, Japonya, Norveç, Litvanya, Danimarka, Suriye, Pakistan, İngiltere, Moğolistan, Katar, Cezayir, Filipinler ve Bahreyn'deki muadil komisyonlara yollandı.
Mektup, ayrıca Avrupa Konseyi İnsan Hakları Başkomiserliği ve Avrupa Parlamentosu İnsan Hakları Alt Komisyonun da aralarında bulunduğu uluslararası kuruluşlara da iletildi.
Mektupta, "Bildiğiniz gibi İsrail, Gazze'ye insani yardım götüren bazı gemilere uluslararası sularda askeri operasyon düzenlemek suretiyle can kayıpları ve yaralanmalara sebebiyet vermiştir" denildi.
Gemilere yapılan bu silahlı saldırının açık denizde gerçekleştirildiği ve bu eylemin uluslararası hukuku ciddi olarak ihlal ettiği belirtilen mektupta şunlara yer verildi:
"Ancak, daha da önemlisi, içinde 30'dan fazla ülkeden yüzlerce insanın bulunduğu sivil toplum gruplarınca uluslararası organize edilen gemiler insancıl bir görevle yola çıkmıştı. Gemilerin yola çıkış amacı 35 aydır abluka altındaki Gazze'de yaşayan insanlara yardım ulaştırmak ve yaşanan tecride uluslararası toplumun dikkatini çekmekti.
Aralarında kadın, çocuk ve yaşlıların da bulunduğu silahsız kişilerekarşı güç ve zor kullanımı ağır bir insan hakkı ihlalidir ve hiçbir şekilde meşrulaştırılamaz. Yaşama hakkı temel bir insan hakkıdır ve söz konusu yaşam kayıplarını telafi edecek hiçbir ahlaki eylem ya da bir özür bulunmamaktadır. Gerçekleşen menfur olayda başta yaşam hakkı olmak üzere, seyahat etme özgürlüğü ile kişi özgürlüğü ve güvenliği ihlal edilmiştir. Ayrıca, gemilerde yer alan kişiler ve aileleriyle beraber uluslararası toplumun da bilgi edinme hakları ve haberleşme özgürlüğü hiçe sayılmıştır."
"Kötü muameleye maruz kaldı"
Mektupta, "İsrail'de gözaltına alınan kişilerin kötü muameleye maruz kaldığı ve böylece uluslararası hukukun yasakladığı bir diğer eylemin de açıkça sergilendiği" vurgulandı.
Komisyon üyeleri ve diğer tüm parlamenterlerin bu olay üzerine eğildiği, ulusal ve uluslararası kamuoyuna doğru mesaj vermenin öneminin bilincinde olduğu belirtilen mektupta, şu ifadelere yer verildi:
"Bu amaçla, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, bugünkü olağanüstü toplantısında İsrail eylemlerini sert bir şekilde kınayan bir kararı kabul etmiştir. Bu bağlamda, söz konusu kabul edilemez saldırı eylemine ortak bir karşı duruşun önemine inanan Türkiye Cumhuriyeti, uluslararası topluluğun sağduyulu üyelerini, tepkisine katılmaya davet etmektedir.
Nerede ve kim tarafından gerçekleştirildiğine bakmaksızın insan hakkı ihlallerine karşı ortak çabamızdaki dayanışma ve sorumluluk ruhu içerisinde, komisyonunuzun siz saygıdeğer üyelerini bizleri bu konuda desteklemeye ve saygıdeğer komisyonunuzun uygun gördüğü şekilde girişimde bulunmaya davet ediyorum."
http://www.cnnturk.com/2010/turkiye/...9.0/index.html
Siyonist soykırımcı çete için, Türk Ceza Kanunu tutuklamaya ve hüküm vermeye ELVERİŞLİDİR.
Diğer suçlar
Madde 13- (1) Aşağıdaki suçların, vatandaş veya yabancı tarafından, yabancı ülkede işlenmesi halinde, Türk kanunları uygulanır:
a) İkinci Kitap, Birinci Kısım altında yer alan suçlar.
b) İkinci Kitap, Dördüncü Kısım altındaki Üçüncü, Dördüncü, Beşinci, Altıncı, Yedinci ve Sekizinci Bölümlerde yer alan suçlar.
c) İşkence (madde 94, 95).
d) Çevrenin kasten kirletilmesi (madde 181).
e) Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti (madde 188), uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma (madde 190).
f) Parada sahtecilik (madde 197), para ve kıymetli damgaları imale yarayan araçların üretimi ve ticareti (madde 200), mühürde sahtecilik (madde 202).
g) Fuhuş (madde 227).
h) (Mülga : 26/6/2009 – 5918/1 md.)
i) Deniz, demiryolu veya havayolu ulaşım araçlarının kaçırılması veya alıkonulması (madde 223, fıkra 2, 3) ya da bu araçlara karşı işlenen zarar verme (madde 152) suçları.
(2) (Ek ikinci fıkra: 29/6/2005 – 5377/3 md.) İkinci Kitap, Dördüncü Kısım altındaki Üçüncü, Dördüncü, Beşinci, Altıncı ve Yedinci Bölümlerde yer alanlar hariç; birinci fıkra kapsamına giren suçlardan dolayı Türkiye'de yargılama yapılması, Adalet Bakanının talebine bağlıdır
(3) Birinci fıkranın (a) ve (b) bentlerinde yazılı suçlar dolayısıyla yabancı bir ülkede mahkûmiyet veya beraat kararı verilmiş olsa bile, Adalet Bakanının talebi üzerine Türkiye'de yargılama yapılır.(1)
İsrail kasten adam öldürmekle suçlanıyor
İsrail’in gemi saldırısıyla ilgili soruşturma Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülüyor. İsrail makamları, soruşturma fezlekesinde gemi kaçırma, deniz korsanlığı ve kasten adam öldürmekle suçlanıyor.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Talimat Bürosu Savcısı Mehmet Taştan tarafından yürütülen soruşturmada suçlamaların odağında İsrail Genelkurmay Başkanlığı, Savunma Bakanlığı ve İsrail hükümeti var.
NTV'nin ulaştığı savcılık soruşturması, açık alanda hava ya da deniz taşıtlarının kaçırılması ve alıkonulmasını düzenleyen Ceza Kanunu’nun 223. maddesi çerçevesinde yürütülüyor.
Bu madde 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası öngörüyor. Hava ve deniz korsanlığı için de uygulanan bu madde, yaralama ve öldürme olması durumunda ağırlaştırıcı hükümler içeriyor. Soruşturmanın ikinci boyutu ise kasten adam öldürme.
Savcı Taştan yaralılardan 17'sinin ifadesini tek tek aldı. Yaralılar saldırıyı tüm ayrıntılarıyla anlattı. Savcılık, kimyasal saldırıya uğrayıp uğramadıklarının tespiti için yaralılardan kan ve idrar örnekleri de aldırdı.
Saldırıya ilişkin Türkiye genelinde açılan diğer soruşturmaların Ankara'da toplanacağı ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütüleceği bildirildi.
Saldırıya ilişkin basına sızan görüntü ve fotoğrafları da inceleyen savcı Taştan soruşturmanın sonunda dava açılıp açılmayacağına karar verecek.
http://www.ntvmsnbc.com/id/25103142/
Soykırım
Madde 76- (1) Bir planın icrası suretiyle, milli, etnik, ırki veya dini bir grubun tamamen veya kısmen yokedilmesi maksadıyla, bu grupların üyelerine karşı aşağıdaki fiillerden birinin işlenmesi, soykırım suçunu oluşturur:
a) Kasten öldürme.
b) Kişilerin bedensel veya ruhsal bütünlüklerine ağır zarar verme.
c) Grubun, tamamen veya kısmen yokedilmesi sonucunu doğuracak koşullarda yaşamaya zorlanması.
d) Grup içinde doğumlara engel olmaya yönelik tedbirlerin alınması.
e) Gruba ait çocukların bir başka gruba zorla nakledilmesi.
(2) Soykırım suçu failine ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilir. Ancak, soykırım kapsamında işlenen kasten öldürme ve kasten yaralama suçları açısından, belirlenen mağdur sayısınca gerçek içtima hükümleri uygulanır.
(3) Bu suçlardan dolayı tüzel kişiler hakkında da güvenlik tedbirine hükmolunur.
(4) Bu suçlardan dolayı zamanaşımı işlemez.
İnsanlığa karşı suçlar
Madde 77- (1) Aşağıdaki fiillerin, siyasal, felsefi, ırki veya dini saiklerle toplumun bir kesimine karşı bir plan doğrultusunda sistemli olarak işlenmesi, insanlığa karşı suç oluşturur:
a) Kasten öldürme.
b) Kasten yaralama.
c) İşkence, eziyet veya köleleştirme.
d) Kişi hürriyetinden yoksun kılma.
Sayfa 21
8986
e) Bilimsel deneylere tabi kılma.
f) Cinsel saldırıda bulunma, çocukların cinsel istismarı.
g) Zorla hamile bırakma.
h) Zorla fuhşa sevketme.
(2) Birinci fıkranın (a) bendindeki fiilin işlenmesi halinde, fail hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına; diğer bentlerde tanımlanan fiillerin işlenmesi halinde ise, sekiz yıldan az olmamak üzere hapis cezasına hükmolunur. Ancak, birinci fıkranın (a) ve (b) bentleri kapsamında işlenen kasten öldürme ve kasten yaralama suçları açısından, belirlenen mağdur sayısınca gerçek içtima hükümleri uygulanır.
(3) Bu suçlardan dolayı tüzel kişiler hakkında da güvenlik tedbirine hükmolunur.
(4) Bu suçlardan dolayı zamanaşımı işlemez.
Örgüt
Madde 78- (1) Yukarıdaki maddelerde yazılı suçları işlemek maksadıyla örgüt kuran veya yöneten kişi, on yıldan onbeş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu örgütlere üye olanlara beş yıldan on yıla kadar hapis cezası verilir.
(2) Bu suçlardan dolayı tüzel kişiler hakkında da güvenlik tedbirine hükmolunur.
(3) Bu suçlardan dolayı zamanaşımı işlemez.
Ölen gazeteci için soruşturma isteği
Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (UGF), Gazze'ye insani yardım götüren gemilere İsrail saldırısını görüntülemek isterken öldürülen Türk gazeteci Cevdet Kılıçlar için "özel soruşturma" yapılmasını istedi.
UGF Genel Sekreteri Aidan White, yaptığı yazılı açıklamada, "İzah edilmesi gereken korkunç şartlarda bir gazetecinin öldürüldüğünü ve en az bir diğerinin ağır yaralandığını biliyoruz. Ayrıca gazetecilere nasıl davranıldığı ve malzemelerine el konulması konusunda bilgi topluyoruz. Tüm bu yaşananlar, gazeteci haklarının ihlal edildiği konusunda yeni endişeler doğuruyor" dedi.
İsrail'in gemilerde bulunan 10'dan fazla ülkeden 100 civarındaki gazeteciyi tutuklaması nedeniyle özel soruşturmanın zorunlu olduğunu bildiren UGF, gazetecilere saldırı ve kötü muamele hakkında topladıkları bilgi ve kanıtları içeren dosyanın tamamlanmasıyla İsrail'den tazminat talep edeceklerini duyurdu.
http://www.internethaber.com/olen-ga...gi-258199h.htm
Ankara Barosu Yönetim Kurulu
BASIN AÇIKLAMASI
31.05.2010 günü İsrail işgali altında bulunan Gazze Şeridine insani yardım taşıyan gemilere, İsrail ordusu tarafından düzenlenen ve pek çok sivil ve silahsız insanın ölümüyle sonuçlanan saldırı, güvenlik bahanesi adı arkasına gizlenmiş insanlık dışı bir cinayettir.
İnsan Hakları Evrensel Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi başta olmak üzere, diğer bütün uluslararası sözleşmelerin yanı sıra Avrupa Konseyi’nin 6 numaralı kararı ile de güvence altında olan kutsal yaşama hakkına yönelik bu ağır saldırının hukuki ve meşru hiçbir nedeni olmadığı gibi ahlaki ve vicdani dayanağı da yoktur.
İsrail Devletinin Uluslararası hukuka, savaş zamanlarında dahi sivillere ve insani yardım birimlerine saldırılmayacağı yönündeki uluslararası ilke ve teamüllere aykırı bu insanlık dışı saldırısını nefretle kınıyor, sorumlularının bir an önce uluslararası düzenlemeler kapsamında yargılanarak cezalandırılmalarını talep ediyor, hayatını kaybetmiş masum insanlara Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz.
Saygılarımızla.
İSTANBUL BAROSU BAŞKANLIĞI BASIN AÇIKLAMASI:
ULUSLARARASI HUKUK YOLLARI ACİLEN İŞLETİLMELİDİR
Gazze'ye insani yardım götüren Türk bandıralı gemiye AÇIK DENİZDE İsrail Askerlerince 31 Mayıs 2010 tarihinde gerçekleştirilen kanlı baskınla ilgili olarak İstanbul Barosunun görüşlerini kamuoyu ile paylaşıyoruz. Tüm dünyanın şiddetle kınadığı, halkımız arasında büyük üzüntüye yol açan saldırıda iki hukuki boyuta dikkat çekmek istiyoruz:
1- Öncelikle olayın meydana geldiği denizalanı uluslararası sular, yani açık denizalanıdır. 1958 Cenevre ve 1982 BM Deniz Hukuku Sözleşmelerine göre, açık deniz hiçbir devletin ülkesine, egemenliğine ait olmayan uluslararası deniz alanını ifade eder. Açık denizin serbestliği ilkesi yanında, açık denizdeki gemilerin hukuki statüsünü belirleyen temel ilke BAYRAK DEVLETİ kuralıdır. Yetki bakımından, uluslararası antlaşmalarla öngörülen istisnalar dışında, açık denizde bulunan bir gemi üzerinde ancak bayrak devleti yetki kullanabilir.
Kanlı baskın İsrail KARASULARI DIŞINDA,77 mil açıkta meydana gelmiştir.1982 BM Deniz hukuku sözleşmesinin bayrak devleti istisnai olarak öngördüğü ZİYARET HAKKI'nın hiçbir şartı (deniz haydutluğu, köle ticareti, uyruksuz gemi gibi)sivil gemi açısından mevcut değildir. Saldırıya maruz kalan gemi Türk bayraklı ve insani yardım taşıyan bir sivil ticaret gemisidir.
Açık denizde gerçekleşen bu eylemin hiçbir hukuki, meşru gerekçesi yoktur. İsrail uluslararası deniz hukuku kurallarını açık olarak ihlal etmiştir. Türk bandıralı gemiye verilen her türlü zarar ve ziyanın İsrail devleti tarafından tazmin edilmesi gerekmektedir( 1982 BM Sözleşmesi m.110/3).
2 - Olayın bir diğer yönü saldırıda ölen ya da yaralanan Türk vatandaşları ile ilgilidir. Türk Ceza Kanunu, bu gibi sularda evrensellik ilkesini benimsemiştir. TCK'nın 13/1'e göre, DENİZ, demiryolu veya havayolu ulaşım araçlarının kaçırılması veya alıkonulması ya da bu araçlara zarar verme suçları dünyanın neresinde işlenirse işlensin failinin Türk veya yabancı olduğuna bakılmaksızın Türk kanunları tarafından cezalandırılır. İsrail Devleti, olayda BM ŞARTI m.2'de yer alan KUVVET KULLANMA YASAĞINI da açık olarak ihlal ettiği gibi, ORANTISIZ GÜÇ kullanmıştır. BM Güvenlik Konseyi'nin uluslararası hukuku defalarca ihlal eden İsrail hakkında BM Şartının öngördüğü tüm (kınama, ekonomik ve siyasi ambargo) yaptırımları alması yönünde Hükümetin girişimlerde bulunması gerekmektedir.
Diğer yandan bu kabul edilemez insanlık suçunun faillerinin, insanlık tarihine kara bir leke olarak geçecek olayın sorumlularının cezalandırılması için uluslararası hukuk yollarının da acilen işletilmesi gerekmektedir.
Şiddetle kınadığımız, uluslararası hukuku ve insan haklarını hiçe sayan kanlı saldırıda yaşamını yitirenlere rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyor, kamuoyunu soğukkanlı olmaya, yetkilileri ise hukuki girişimlerde bulunmaya davet ediyoruz.
* Çağlayanda onbinler İsrail'i protesto etti: Akdeniz'de yaşanan İsrail vahşetine karşı, 300 Sivil Toplum Kuruluşu'nun desteğiyle Çağlayan Meydanı'nda Türkiye'nin en büyük mitinglerinden biri gerçekleşti.. Yaklaşık 3 buçuk süren mitingde İsrail'e lanet yağdı. Haber7
* İsveçli İşçilerden İsrail Duyarlılığı: İsveç Liman İşçileri Sendikası Sözcüsü Peter Annerback, 15-24 Haziran tarihleri arasında İsrail mallarıyla ilgili işlem yapmayacaklarını açıkladı. Bin 500 işçinin üye olduğu sendika, buna gerekçe olarak barış girişiminde bulunan gemileri hedef alan saldırıyı gösterdi. Haber7
* Moratinos: Gazze'ye ambargo kaldırılsın: İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos, İsrail'in Gazze'ye ambargosunu kaldırmasını istedi. Moratinos, Orta Doğu'daki çatışmanın sona erdirilmesi gerektiğini belirterek, "barış sürecini teşvik etmek için yeni fırsatlar gördüğünü" ifade etti. Cumhuriyet
* Almanya'da İsrail protestosu: İsrail'in Gazze'ye yardım götüren yardım gemilerine saldırısı, Almanya'nın Duisburg kentinde düzenlenen iki farklı gösteriyle binlerce kişi tarafından protesto edildi.
* BM, İsrail için 5 kişilik komisyon kuruyor: İsrail'in yardım gemisine saldırısıyla ilgili olarak Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon nezaretinde 5 kişilik bire komisyon kurulacak. Cumhuriyet
* İsrail, Yunan gemisine de saldırdı: Yunan hükümeti, İsrail'in Yunan gemisine de müdahale etmesine tepki gösterdi. Filistin'e insani yardım götüren gemiler arasında Özgür Akdeniz ve Sfendoni adlı 2 Yunan gemisi yer alıyordu. Son olarak Dışişleri Bakan Vekili Druças, İsrail'in Atina Büyükelçisi'ni bakanlığa çağırdığı bildirildi. Bu arada yolcular arasında ağır yaralanan Yunanların olduğu kaydediliyor. Bugün
* Son gemiye İsrail'den son ihtar: İsrail donanması, Filistin'e giden son yardım gemisi olan İrlanda bandıralı Rachel Corrie'nin Gazze'ye 35 mil kala yolunu kesti. Gemi, İsrail'in Aşdod limanına yönelme çağrısını reddederek, Gazze'ye doğru seyrini sürdürüyor. İsrail ordusu, gemiye rotasını değiştirmesi için son ihtarını yaptı. Hürriyet
Ankara'da "Katil İsrail'e lanet" mitingi: Memur-Sen, Hak-İş, Mazlumder, Alperen Ocakları ve Anadolu Gençlik Derneği tarafından Ankara'da "Katil İsrail'e Lanet, Filistin'e Özgürlük Mitingi" düzenlendi. Yoğun yağış altında Sıhhiye Meydanı'nda gerçekleştirilen mitingde konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Gazze'deki ablukayı kaldırmak için Sıhhiye Meydanı'nda toplandıklarını söyledi. CNNTürk
İsrail halkı sokağa çıktı, hükümeti protesto etti: srail'de binlerce kişi İsrail hükümetinin 43 yıllık işgal uygulamasını ve Gazze yardım gemilerine yapılan saldırıları protesto etti. Hadaş ve Meretz partileri, Şimdi Barış, Guş Şalom, İsrail'de İnsan Hakları için Doktorlar da dahil olmak üzere çeşitli sivil toplum örgütlerinin yer aldığı gösteride, İsrailliler ve Araplar birlikte yürüyerek, hükümete İbranice ve Arapça istifa çağrıları yaptı.
Böyle mermi böyle yara görmedim: İsrail komandolarının, Mavi Marmara gemisine yaptığı kanlı baskında kullandığı mermiler girdiği yeri dağıtıp parçalamış. Adli Tıp Kurumu (ATK) Başkanı Doç. Dr. Haluk İnce, “20 yıllık adli tıpçıyım, böyle mermi de yara da görmedim” dedi. Milliyet
Furkan Doğan'ın babası: "Oğlum Amerikan vatandaşı olduğuna güvenip yola çıktı" İsrail’in Gazze’ye yardım götüren gemilere yaptığı saldırıda hayatını kaybeden lise son sınıf öğrencisi Furkan Doğan’ın babası Ahmet Doğan, "Oğlum ABD vatandaşı olduğuna güvenip yola çıktı. ABD’nin tutumu bizi hayal kırıklığına uğrattı" dedi. Milliyet
BİR YAHUDİ PROFESÖRÜN İSYANI : Kanada'nın Ontorio Eyaletinde Üniversity Of Waterloo'da Musevi kökenli Profesör Norman Finkelstein, Yahudi soykırımını bahane ederek gözyaşları döken Yahudi öğrenciye büyük bir ders verdi. Profesörün konuşması sırasında Musevi öğrenci "Konuşmanızda Musevileri Nazilerle karşılaştırdınız. Bu Almanlar için oldukça incitici aynı zamanda Nazilerden gerçek anlamda zulüm görmüş Museviler için de incitici" diyerek, ağladı. Bunun üzerine Profesör "Hem anne hem de baba tarafından ailemin her bir üyesi katledildi. Annemle babamın bana ve 2 kardeşime öğrettiği şudur; İsrail'in Filistin'e karşı işlediği savaş suçlarına suskun kalmayacağım. Onların zulmünden ve işkencelerinden daha fenasını düşünemiyorum! Yapkiklari bu kıyımı, bu vahşiliği, tüm suçlarını, kendi maruz kaldıkları zulümlerle haklı çıkarmaya çalışmalarından daha aşağılık bir şey düşünemiyorum. Bundan böyle gözyaşlarıyla sindirilmeyi, caydırılmayı reddediyorum. Eğer sende gerçekten kalp olsaydı bugün Filistinliler için ağlayabilirdin" de. Hürriyet- Video
ABD'Lİ YAHUDİLERDEN BÜYÜK JEST : TÜRK BÜYÜKELÇİLİĞİ'NE ELLERİNDE TÜRK BAYRAKLARIYLA GELDİLER. Aralarında Ortodoks Yahudiler, CodePink adlı kadın örgütü, Adalet ve Barış İçin Hristiyanlar (Christians for Justice and Peace) ve YesMEP gibi barış yanlısı örgütlere üye çok sayıda kişinin bulunduğu grup, İsrail saldırısını protesto etmek ve Türkiye'ye başsağlığı dilemek için Washington Büyükelçiliği'ni ziyaret etti. Hürriyet- Video
İsrail’in Türk ulusundan özür dilemesi gerekiyor: Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, Washington Post gazetesinde kaleme aldığı makalede, Gazze'ye giden yardım gemilerine düzenlenen saldırı konusunda İsrail'in Türk ulusuna bir özür borcu olduğunu söyledi. Hürriyet
İsrail’in sildiği fotoğraflar: Uluslararası sulardaki operasyon sırasında elektronik karartma yaparak görüntüleri engellemeye çalışan İsrail askerlerinin dünyanın görmesini istemediği fotoğrafları Hürriyet ele geçirdi. İsrail’in sildiği veya kullanılamaz hale getirdiği fotoğraflar, makinelerin hafıza kartlarından birinde, program yardımıyla data geri dönüşümü yapılınca gün yüzüne çıktı. Hürriyet
'İsrail, Türkiye'den özür dilemeyecek' İsrail Dışişleri Bakanlığından bir yetkili, geçen Pazartesi günü "Mavi Marmara" gemisine düzenlenen operasyonda 9 Türk'ün ölümüyle ilgili olarak İsrail'in Türkiye'den özür dilemeyeceğini söyledi. Cumhuriyet
İsrail'den uluslararası soruşturmaya ret: İsrail'de Rachel Corrie eylemcilerini sınırdışı etmeye başlayan hükümet, BM'in Mavi Marmara saldırısı hakkında uluslararası soruşturma başlatılması önerisini reddedediyor. İsrail'de hükümet, Birleşmiş Milletler'in geçen hafta yardım konvoyuna düzenlenen saldırı hakkında uluslararası soruşturma başlatılması önerisini reddedeceğini açıkladı. İsrail'in BM'deki büyükelçisi Michael Oren, İsrail'in kendi soruşturmasını kendisi yapabilecek kapasitede bir demokrasi olduğunu söyledi. Haber Mynet
İran'dan tehlikeli çıkış!: İran Devrim Muhafızlarının Gazze’ye insani yardım götüren gemilerin güvenliğini sağlamak için göreve hazır olduğu bildirildi. Dini lider Ayetullah Ali Hamaney’in Devrim Muhafızları Deniz Kuvvetlerindeki temsilcisi Ali Şirazi, Mehr Haber Ajansına verdiği demeçte, savunmasız ve mazlum Filistin halkını korumanın bir görev olduğunu söyledi. İsrail’in Gazze’ye insani yardım götüren gemilere saldırısını “namertlik ve vahşilik” olarak adlandıran Şirazi, “İran, tüm dünya milletlerini siyonistlerin bu davranışı karşısında birleştirmek için harekete geçmeli” dedi. Haber Mynet