Cevap: İşe iade kararında tazminat süresi hesaplama hakkında yardım
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
Esas No : 2007/24092
Karar No : 2007/32631
Tarihi : 06.11.2007
İşe iade davası lehine sonuçlanan ve işe başlatılmayan işçinin talip ettiği kıdem tazminatına ilişkin faiz, işçinin işe iade davasının sonuçlanmasından sonra işe başlatılmadığı tarihten itibaren işletilecektir.
Taraflar arasındaki, kıdem, ihbar, fazla çalışma ücreti, alacaklarının ödetilmesi davasının yapılan yargılaması sonunda; ilamda yazılı nedenlerle gerçekleşen miktarın faiziyle birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine ilişkin hüküm süresi içinde duruşmalı olarak temyizen incelenmesi davalı avukatınca istenilmesi üzerine dosya incelenerek işin duruşmaya tabi olduğu anlaşılmış ve duruşma için 6.11.2007 Salı günü tayin edilerek taraflara çağrı kağıdı gönderilmişti. Duruşma günü davalı adına Avukat .... geldi. Karşı taraf adına kimse gelmedi. Duruşmaya başlanarak hazır bulunan avukatın sözlü açıklaması dinlendikten sonra duruşmaya son verilerek dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
1- Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2- lslah dilekçesi verilerek dava konusunun arttırılmasından sonra davalı vekili usulüne uygun olarak zamanaşımı definde bulunmuştur. Fazla çalışma ücretleri bakımından ıslaha konu olan miktar yönünden ıslah tarihinden geriye doğru gidildiğinde son 5 yıl öncesinde kalan alacaklar zamanaşımına uğramıştır. Mahkemece gerekirse bu yönden bilirkişiden ek hesap rapor alınarak zamanaşımına uğramamış olan fazla çalışma ücreti hesaplanmalı ve indirim de yapılarak istekle ilgili bir karar verilmelidir.
3- Davacı, 9.6.2005 tarihinde açmış olduğu bu davada kıdem tazminatı isteğinde bulunmuş, mahkemece 13.8.2003 tarihinden itibaren faiziyle birlikte isteğin kabulüne karar verilmiştir. Davacı işçinin iş sözleşmesi 13.8.2003 tarihinde davalı işveren tarafından feshedilmiş, davacı işe iade davası açmış ve feshin geçersizliğinin tespiti ile işe iadesine dair mahkemece karar verilmiştir.
Davacı yasal süresi içinde işe başlamak için işverene 11.3.2005 tarihinde başvurmuş, işveren bir aylık işe başlatma süresi sonu olan 11.4.2005 tarihinde işe başlatmama tazminatı ile boşta geçen süreye ait ücret ve diğer haklarını ödemiştir. Bu durumda davacı işçi yönünden iş sözleşmesinin feshedildiği tarih, işe başlatılmayacağının açıklandığı ve haklarının ödendiği 11.4.2005 tarihidir. Kıdem tazminatı faizi için sözleşmenin feshedildiği bu tarih yerine, geçersiz sayılan fesih tarihinden itibaren faize karar verilmesi hatalı olmuştur.
Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, Davalı yararına takdir edilen 500 YTL. duruşma avukatlık parasının karşı tarafa yükletilmesine, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 6.11.2007 gününde oybirliği ile karar verildi.
seryil35 paylaşımın için teşekkürler istediğim böyle bir karardı emsal teşkil etmesi açısından tekrar teşekkür ederim
Bundan daha güzel nasıl açıklanabilir ki? : ))
Merhaba,
15 Eylül 2009 tarihinde işten çıkarıldım ve işe iade davası açtım.Mahkeme beni haklı bularak feshi geçersiz saydı.Şirkete iade için dilekçemle beraber gittim.Şirket evrağı teslim almadı bende ptt kanalıyla gönderdim.Evrak teslim alınma tarihinden 25 gün sonra 4 net 4 brüt maaş hesabıma yatırıldı.
Yeni Fesih tarihimin 4 ay ileri gitmesi sebebiyle 15 Ocak 2010 olduğunu,şirketin aynı bölümde çalıştığım arkadaşlara yapılan zam oranında zam yapılarak yeni maaş miktarının hesaplanmasını ve her sene başında ödenen ikramiyeden tarafıma da ödenmesini istedim.
Başvurum üzerine boşta geçen süreye ait 4 ay için yemek,yol,özel sigorta ve ihbar kıdem farkıda ödendi.
Ancak beraber çalıştığım arkadaşlara yapılan %6 civarında zam ile 1 maaş civarındaki ikramiyeyi vermemekte ısrar ediyorlar.
Bana ödenen 4 brüt maaş ile kıdem ve ihbar tazminatının yeni zamlı maaştan ödenmesi gerekli değilmidir?
Bunun için nasıl bir yol izlemem gerekmektedir