Cevap: Bankadan istifa halinde,bankanın tazminat ve eğitim ücreti talebi
Sizin imzaladığınız taahhütname nasıl? Ben 1.sayfada imzaladığım taahhütnameyi yazmıştım, sizinkiyle aynı ise başka bir ayrıntı yoksa tabiki bu mahkeme kararları sizin içinde emsal teşkil eder.
peki siz avukat tuttunuz mu?ben bankaya dava açacağım dediğimde,boşa masraf olur,alacağın parayı mahkeme ve avukat parası olarak verirsin zaten diyenler oldu da...
Evet tuttum, davayı kazanırsanız zaten avukat ücretini ve diğer masrafları karşı taraftan alıyorsunuz.
merhaba,
ben 2011 yılında garanti bankasında işe başladım ve 1 yılımı tamamladıktan sonra 2012 de istifa ettim eğitim ücretini ödememiştim ve istifa ettikten sonra zorun 17 gün çalışma süresi var demişlerdi ve ben çalışamayacağımı belirtmiştim benden giriş kartlarınıda almış ve istifa dilekçemi imzalatmışlardı sebebinide sağlık sorunları olarak belirtmiştim. 2013 yılında beni icraya vermişler fakat mernis kayıtlarında benimle hiç alaksı olamayan bir ilde bir adrese tebligat göndermişler ben durumu edevlet öğrendim ve itiraz ettim aradan 1 yıl geçti ve bugün beni banka avukatı aradı bulunduğum adres bilgilerini ilettim bana tekrar tebligat göndereceklerini ilettiler.
benim sorularım ;
1_ mernis kaydım nasıl hatalı oluyor ve nasıl düzeltebilirim?
2_ benim itirazım eğitim ücretini ödeme konusunda sıkıntı yok 167 tl eğitim ücreti dediler benim için tamamdır ama mecburi çalışma süresini çalışmadığım için 1750 tl demişler ben 1 ay çalıştığımda mesailerle 1000 tl zor alıyorken 17 gün için bunu nasıl isterler birde cezai ücreti tarzı bişeyden bahsettiler 1600 civarı bu nedir ne için isteniliyor? bunların hepsini ödemek zorunda mıyım? eğitim ücreti dışındakileri ödemem şansım var mı konu hakkında aydınlatırsanız sevinirim
Şayet işçi işe alıştırılmak için belirli süreli bir hizmet akdi ile işe alındıktan sonra eğitime tabi tutulmuş ise, hizmet akdini süresi dolmadan feshettiği takdirde, işveren zarara uğrayacaktır. Zira işveren kalifiye hale gelen personelin belirli süre hizmeti için bu tür masrafları yapmış olmaktadır. Bu nedenle süresinden önce hizmet akdini İş K.m.24/II.deki sebepler dışında fesheden işçi, eğitim giderlerini tamamen ödemek zorundadır. Ancak, uzun süreli yapılmış hizmet akdinin bitmesine az bir süre kalmış ise çalışılan ve çalışılmayan dönemin orantılaması suretiyle eğitim giderlerinden indirim yapılabilir.
Öte yandan belirsiz süreli iş sözleşmeleri ile çalışan işçilere zorunlu hizmet koşulu getiren asgari süreli iş sözleşmesinde de eğitim giderlerinin işçinin kararlaştırılan asgari süreden önce işten haklı bir neden olmadan ayrılması halinde eğitim giderlerinin ödenmesi kararlaştırılabilinir.
Eğitim giderlerinin işveren tarafından kanıtlanması gerekir. Toplu eğitimlerde her bir işçi için yapılan gider bulunmalıdır. Eğitim sırasında işçiye ödenen ücret eğitim gideri olarak geri alınamaz. Eğitim bittikten sonra çalışılması gereken sürede çalışılan ve çalışılmayan dönem orantılanarak karşılığı talep edilebilir. Eğitim tamamlanmadan işçinin ayrılması halinde tüm eğitim dönemi için yapılan giderler işçiden kanımca istenebilir.
İşverence işçi adına yapılan eğitim giderlerinin tamamı yerine, işçinin çalıştığı ve çalışması gereken sürelere göre oran kurularak indirildikten sonra kalan miktarının tahsiline karar verilmesi gerekir. Gerçekten işçi, eğitimden sonra çalışmayı yükümlendiği sürenin bir kısmında çalışmış ise işverene bu konuda katkı sağlamış olmaktadır. İşçinin yükümlü olduğu sürenin tamamında çalışılmış olunması halinde ise, işverence eğitim giderleri istenemez.
İstifa halinde 4857 sayılı İş Kanunu'nun 17. maddesinde yer alan ihbar sürelerine uyulması gerekmektedir. İhbar süreleri çalışma süresine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.
İşi 6 Aydan Az Sürmüş İşçi İçin : 2 Hafta
İşi 6 Aydan 1,5 Yıla Kadar Sürmüş İşçi İçin : 4 Hafta
İşi 1,5 Yıldan 3 Yıla Kadar Sürmüş İşçi İçin : 6 Hafta
İşi 3 Yıldan Fazla Sürmüş İşçi İçin : 8 Hafta olarak belirlenmiştir.
Bunlara uymayan taraf ihbar tazminatı ödemekle yükümlüdür.
Muhtemelen sizden bahsettiğiniz o bedelleri bu maddeye istinaden istiyorlardır.
hepsini ödemem mi gerekiyor kısaca?
- - - Updated - - -
kısacası hepsini ödemem mi gerekiyor?
Alıntı:
gamzeynn rumuzlu üyeden alıntı
hepsini ödemem mi gerekiyor kısaca?
- - - Updated - - -
kısacası hepsini ödemem mi gerekiyor?
Sizden gerçekten ne istendiğini, hangi nedenlerle istendiğini yazmadan bilemeyiz. Hele tebligat size bir ulaşsın ya da siz avukattan öğrenin buraya yazın gerekçelerini ona göre araştıralım yanıt verelim.
Sİzden istenen kalemler neledir tam olarak?
tebligat gelir gelmez paylaşacağım teşekkürler. bi de mernis kaydını nereden güncelliyeceğim konusunda bilginiz var mı?
Biraz araştırdım bir linkte şu haberi okudum.
"2009 şubat ve 2010 şubat arasında bir yıl bankada çalışıp sonrasında istifa ettim. Banka benden 10.000 tl tazminat 2.000 tl gibi bir rakamda eğitim masrafı talep etti. İcra bildirimi gelince süresi içinde eğitim masrafını ödeyip tazminata itiraz ettim. Yerel mehkeme ve daha sonrada yargıtayda davayı kazandım. Ve hatta 2.000 tl de bankadan haksız icra tazminatı kazandım. Aslında dava görülürken haksız icra tazminatı %40 tan %20 ye indirilmese bankadan 4.000 TL alacaktım. Benim dava dilekçemde belirttiğim en önemli itirazlardan biri sınav ilanında 5 yıl çalışma taahhütünün belirtilmemiş olmasıydı."
Belki işinize yarar.
http://forum.memurlar.net/konu/1388097/1.sayfa
Bu link tam da sizin durumunzda olan kişilerin paylaşımlarının bulunduğu bir link.. Faydalanacağınızı umuyorum..
- - - Updated - - -
Alıntı:
gamzeynn rumuzlu üyeden alıntı
tebligat gelir gelmez paylaşacağım teşekkürler. bi de mernis kaydını nereden güncelliyeceğim konusunda bilginiz var mı?
Mernis adres bilginizin hatalı olduğundan eminseniz, muhtarlığınıza başvurun, alacağınız belge ile nüfus müdürlüğüne başvurup kayıtlarınızın düzeltilmesini talep edebilirsiniz.