Cevap: Eğitim kurumlarına yönetici atama yönetmeliğinin25/1.maddesinin uygulanmaması
Sayın Çobanoğlu, verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Yönetmeliğin 25/1. maddesi halen yürürlükte. Ayrıca bakanlığın savunmasında belirttiği, eğitim sendikası tarafından Danıştay 2. Dairesinde 2009/5144 esas sayılı dosyası üzerinden açtığı davada son durum eğitim sedikasının YD talebinin red edildiği yönündedir.
Cevap: Eğitim kurumlarına yönetici atama yönetmeliğinin25/1.maddesinin uygulanmaması
İşte budur. Bu şekilde Bakanlığın savunmasının hukuki dayanaktan yoksun olduğunu yazacaksınız.
Sayın Çobanolu;
Bakanlığın konuyla ilgili 2. savunması tarafıma tebliğ edilmiştir. Savunmada:''Türk Eğitim Sendikası tarafından MEB Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama veYer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğin25/1 maddesne karşı açılan davada iptal kararı verilmesi durumunda 25/1 maddeye göre yapılan atamalar ile bu atama işlemine bağlı diğer atamalar etkileneceğinden yönetici konumunda bulunan davacı ile aynı şekilde başvuruda bulunanların isteği değerlendirmeye alınmamıştır.''denilmektedir. Bu durumda;
1- Bakanlığın savunması hukuken ne kadar inandırıcıdır? Mahkeme bu savunmada belirtilen yönetmeliğin 25/1. mad. Danıştayda iptali için açılan davanın sonucunu bekler mi?
2-Bu aşamadan sonra esasa yönelik karar ne zaman çıkar? Tecrübenize dayanarak bu davanı sonucu ne olabilir? Saygılarımla.
Bakanlığın savunması pek hukuki bir değer taşımıyor bence. Yani idarenin varsayımlarla hareket etmesi doğru değildir. Yani Bakanlığın savunmasına karşılık siz de ya Danıştay davayı reddeder ve iptal kararı vermez ise benim mağduriyetim ne olacak diyebilirsiniz. Bana göre sizin davanızda Danıştay'daki davanın sonucunun beklenmesine gerek yoktur ancak Mahkeme ne der bilemem. Bundan sonra esasa yönelik karar en az bir kaç ay daha beklemek zorunda kalabilirsiniz ancak bazen bu süre 6 ayda olabiliyor 1 yıl da. Bu davanın sonucunun lehinize olma şansının yüksek olduğunu düşünüyorum. Ancak ülkemizde bazen sürpriz kararlar da olabiliyor maalesef.
Sayın Çobanoğlu, 30 Temmuz 2010 tarihi itibariyle İdare Mahkemesinden davamın sonucu tarafıma tebliğ edildi. İdare Mahkemesi verdiği kararda MEB'in zımnen ret işlemini iptal etti. Özet olarak gerekçesinde ''İdare mahkemesinde veya danıştay da devam eden bir davaya bakarak yürürlükte bulunan yönetmeliğin hükümlerinin işletilmemesi mevzuata ve hukuka uygun değildir '' diyerek MEB atamamı yapmamasını hukuki bulmayarak iptal etti.
Bu dava sürecinde başından bu yana verdiğiniz bilgilerle destek olduğunuz, yol gösterdiğinizden dolayı size sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Sizin değerli bilgilerinizden yararlanmaya devam edeceğiz. Sayın Çobanoğlu Bu durumda;
1- Benim atamamın yapılması için bakanlığa herhangi bir müracaatta bulunmama gerek var mıdır?
2- Valilik atamamın yapılmasını uygun görüp, bakanlığa bildirdiği birinci sıradaki tercihim olan kuruma Bakanlık, beni atamak zorunda mıdır?
3- Bildiğiniz üzere Bir eğitim sendikası tarafından bizim atamamıza yasal dayanak teşkil eden Yönetmeliğin 25/1. maddesinin YD talebi ret edildi. sendika bunun üzerine danıştay İdari Dava dairerlerinde itiraz etti Burada da ret edildi. halen danıştay da esastan görüşülüyor.Benim atamamın 2577 sayılı kanunun ilgili maddesi gereği bakanlığa tebliğ tarihinden itibaren 1 ay içerisinde yapılması gerekiyor. Atamamın yapıldığını düşünürsek ve daha sonra sendikanın açtığı davada karar yönetmeliğin 25/1. maddesinin iptali yönünde çıkarsa benim atamam da buna paralel olarak iptal edilebilir mi?
4- Bunun dışında sizin herhangi bir tavsiyeniz var mı? Saygılarımı sunuyor Teşekkür ediyorum.
Değerli Hukiki Net üyeleri, bu konuda bilgi verecek arkadaş yok mu? Konuya vakıf üyelerimizden cevap bekliyorum. teşekkürler.