Cevap: İcra cezada görülen bir dava
Alıntı:
Av.Engin Oğuz rumuzlu üyeden alıntı
A.Ş ise ve şirket işleri için başka biri yetkili kılınmamışsa yönetim kurulu üyeleri sorumludur.
Sorunda o zaten yönetim kurulu üyelerinin görev süresi dolmuş ve suç tarihi itibarı ile yeni yönetim kurulu üyeleri seçilmemiş yani suç tarihi itibarı ile yönetim kurulu üyeleri yok çünkü yönetim kurulu toplantısı yapılmamış ve yeni yönetim seçilmemiş.
Yönetim kurulu toplantısını yapmayan, yönetim seçmeyen ticareti de bu suretle terk eden eski üyeler sorumlu olmazlarmı? Beyanname de veriliyor diyorsun ve faal görünüyor ama fiilen yoklar. Üyeler hissedar aynı zamanda değilmi, hissedar olup yönetim kurulunda olmayan varmı?
Alıntı:
Yönetim kurulu toplantısını yapmayan, yönetim seçmeyen ticareti de bu suretle terk eden eski üyeler sorumlu olmazlarmı? Beyanname de veriliyor diyorsun ve faal görünüyor ama fiilen yoklar. Üyeler hissedar aynı zamanda değilmi, hissedar olup yönetim kurulunda olmayan varmı?
Beyannameyi y.m.m veriyor. Mahkeme suç tarihi itibarı ile temsile yetkili kişileri soruyor, yani özellikle suç tarihini dikkate alıyor. Suç tarihi itibarı ile şirketi temsile yetkili kimse yok. Sadece ortaklar kalıyor bu durumda. Ama onlarda şirketi temsile yetkili değiller. Bu durumda davanın düşmesi gerekmezmi.? Çünkü suç tarihi itibarı ile şirketi temsile kimse yok.
İcra Ceza mahkemesi dar çerçeveli inceleme merciidir. Nasıl alır konuyu kestiremiyorum ama ticareti usulsüz terk eden faillerin tespiti bence zor değildir.
Alıntı:
İcra Ceza mahkemesi dar çerçeveli inceleme merciidir. Nasıl alır konuyu kestiremiyorum ama ticareti usulsüz terk eden faillerin tespiti bence zor değildir.
A.Ş lerde şirketi temsile yetkililer yönetim kuruludur yani yönetim kurulu üyeleri ancak suç tarihi itibarı ile yönetim kurulu yok çünkü yeni yönetim seçilmemiş. Geriye sadece ortaklar kalıyor ancak ortaklar yönetim yetkisine sahip olmadıkları için ceza sorumluluklarıda yoktur diye düşünüyorum.
Eski yönetim neden toplantıları gerçekleştirmemiş, yeni yönetimi seçmemiş? TCK kapsamında bir suç olsa Ceza mahkemesi kovuştursa sorumluluğu buna göre belirler.
Sizce yeni yönetimin seçilmemesi herhangi bir suç kapsamına giriyormu.?
Suç teşkil etmiyor ama ticari ve mali sorumluluklar yükler, sorumluluğu da başkasına devretmedikçe devam etmesine neden olur.
İzninizle son bir sorum olacak Sayın Oğuz,
Aşağıda yazdığım nedenlerden ötürü İİK 333a ve 337 a dan beraat oranı yüksekmi sizce.? Şahsi görüşünüz nedir.?
1.) Ticaret siciline gittim. Şirket faal gözüküyor ve suç tarihi itibarı ile şirketi temsil ve ilzama yetkili yani kısaca şirketi temsile yetkili kişiler yok. ( Hukuken ve fiilen ).
Bu durumda mahkeme kime ceza verebilirki.? Neticeden suç tarihi itibarı ile şirketi temsile yetkili kimse yok.! Bu durum başlı başına davanın düşmesine sebep değilmidir.?
2.) Vergi dairesine gittim. Şirket faal gözüküyor ve en son beyannameler 4 ay evvel verilmiş. ( Boş beyannamede değil ).
Sanık olarak eski yetkililer yada üyeler mi gösterilmiş?