3167 SK la 31.12.2008 tarihine dek yapılmayan değişiklik nedeniyle 01.01.2009 tarihinden itibaren çek keşide edenlere TCK 5. madde ve 5252 SK geçici 1. maddesini yorum yoluyla beraat veren mahkemeler var.
Printable View
3167 SK la 31.12.2008 tarihine dek yapılmayan değişiklik nedeniyle 01.01.2009 tarihinden itibaren çek keşide edenlere TCK 5. madde ve 5252 SK geçici 1. maddesini yorum yoluyla beraat veren mahkemeler var.
Yukarıda ilgili mahkemesine gönderdiğim savunma dilekçesine istinaden ;
Karşılıksız çeklere konu icra dosyası yapılan harici protokol ile tüm çek bedelleri tüm faiz ve ferileri ile ödenmiş ve protokole göre icra dosyasından kesin ibra ile ibra edilmiş bulunmaktayız. Tüm deliller yukarıda anlattığım üzere ilgili mahkemeye sunulmuştur. Ancak protokolde ayrıca çek ceza davasından feragat edileceğine dair bir madde yoktur. Ancak dediğim gibi suça konu çek bedelleri protokole istinaden ödenmiştir ve icra dosyasından protokole göre ibra edilmiş bulunmaktayız. Bu durumda çek ceza davasının düşmesi gerekmezmi.? Yoksa protokolde illede ve ayrıca " bu protokol hükümlerine uyulduğu taktirde çek ceza davasından feragat edileceğine dair " bir maddede bulunması gerekiyormuydu.?
İnanın anlattığım durumla ilgili ne benzer bir dava bulabildim nede bir yargıtay ilamı. Bu konu ile ilgili tanıdık iki avukata danıştım, dosya örneğini sundum, ikiside daha önce böyle bir durumla karşılaşmadıklarını ve fikir yürütemeyeceklerini söylediler.!
Lütfen yardımcı olun..
YENİ ÇEK KANUNU
Kanun No. 5941
Kabul Tarihi: 14/12/2009
Etkin pişmanlık ve yasak kararının kaldırılması
MADDE 6- (1) Karşılıksız kalan çek bedelini, üzerinde yazılı bulunan düzenleme tarihine göre kanunî ibraz tarihinden itibaren işleyecek 3095 sayılı Kanuna göre ticarî işlerde temerrüt faiz oranı üzerinden hesaplanacak faizi ile birlikte tamamen ödeyen kişi hakkında;
a) Soruşturma aşamasında Cumhuriyet savcısı tarafından kovuşturmaya yer olmadığına,
b) Kovuşturma aşamasında mahkeme tarafından davanın düşmesine,
c) Mahkûmiyet hükmünün kesinleşmesinden sonra mahkeme tarafından hükmün bütün sonuçlarıyla ortadan kaldırılmasına,
karar verilir.
Bu yeni getirilen kanun maddesine göre halen devam etmekte olan ceza davamızın düşmesi gerekmezmi.? Karşı tarafla yaptığımız protokolde ; karşılıksız çeklere istinaden verdiğimiz senetler ödendiğinde karşılıksız çeklerle ilgili icra dosyasından tüm faiz, ferileri, avukatlık ücretleri dahil kesin ibra ile ibra olacağımız yazıyor.! E biz çeklere konu icra dosyasından kesin ibra ile ibra olduk elden ödeyip geri aldığımız senetlerin asıllarınıda mahkemeye sunduk. Bu durumda hakimin bu yeni yasa maddesine göre davayı düşürmesi gerekmezmi.?
Yukarıdaki protokolden de anlaşılacağı üzere karşılıksız çeklere konu icra dosyasının kapatılmasına için alacaklı vekili ile protokol yapılmış ve protokole göre toplamda 120.000.-TL senet verilmiş senetler elden ödenip geri alınmıştır. Senet asılları, protokol,..vs mahkemeye delil olarak sunulmuştur. Yapılan protokolün ;
2. maddesinde teslim edilen toplam 12 adet senedin “ kalan icra dosya alacağının tamamına, tüm masraf, icra ücreti vekalet, faiz ve ferilerine karşılık olarak “ denmektedir.
3. maddesinde “ Söz konusu senetler vade tarihlerinde zamanında ve eksiksiz olarak ödendiği taktirde icra dosyası alacağının tamamı ödenmiş olacağından borçlu şirketler gayrikabili rücu ve kesin ibra ile ibra edilmiş olacaklar “ denmektedir.
Peki niye bu dava 3 senedir sürmekte.? Niye hakim ısrarla davayı düşürmemekte.? Allah aşkına yardımcı olun...
Sizin sorununuz alacaklı-şikayetçi taraftan mahkemeye gelip "bu sözleşmeyi biz imzaladık" dememesi ve şikayetten de feragat etmemeleridir. Protokoldeki imzanın şikayetçi tarafça ikrar edilmemesi hakimi davayı düşürmekte tereddüte sokuyor kanaatimce. Hakimin davayı sürekli atiye bırakarak zamanaşımına doğru ilerlettiğini sanıyorum. Ya da kendisinden sonra gelecek hakime bırakıyor işi. Bence şikayetçi tarafa meşruhati davetiye tebliğinden sonra şikayet hususunda beyanda bulunmak üzere gelmemesi davayı düşürmeye yeterli bir sebeptir. Bazı hakimler nedense seviyor böyle davaları...
Allah sizden gerçekten razı olsun Engin Bey. Peki bu davanın eninde sonunda açıklanan nedenlerle düşmesi gerekmezmi.? Hakim bu davayı daha ne kadar uzatabilir.? Tek korkum bunca delile rağmen ceza çıkması. Sizce böyle bir olasılık varmı.? Bunca delile rağmen ceza çıkarsa yargıtaydan dönermi.? Birde karşılıksız çeklerde zamanaşımı kaç yıl.? Ben 7.5 yıl diye duymuştum.
Cevaplarınız için çok teşekkür ederim.
Davanın düşeceğine inanıyorum, sonuçta gelip "ödeme yapılmadı şikayetimiz devam ediyor" diyen yoktur.
Kılı kırk yaran bir hakime düştüyseniz -ki öyle görünüyor- ne zaman bitireceği nasıl bitireceği belli değildir. Avukatınıza havale etseniz aslında neticeden daha fazla ümitli olabilirsiniz.
Ben ceza çıkacağına ihtimal vermiyorum ama her duruşmaya katılmanızı tavsiye ederim. Sizin olmadığınız bir celseyi gözleyip cezayı yapıştırabilir :) Yargıtayda her dosya malesef çok titiz incelenmiyor, yargıtaya da bir yargıtay gerektiği kanaatindeyim ben.
Zamanaşımı arttırılmışıyla dediğiniz gibi 7.5 yıla tekabül ediyor.
Sayın Oğuz,
Aslında bu davaya bakan avukatımız var. Ancak olsa olsa sözde avukat olur. Tüm dava ücretini ödememize rağmen 3 senedir süren davanın bu güne kadar sadece bir duruşmasına katıldı. Avukat ve biz bursadayız dava istanbul ümraniye asliye cezada. 5 ay önce 300.-TL yol parası vermeme rağmen işim çıktı gidemedim dedi ve yine duruşmaya gitmedi. Biz savunmalarımızı yazılı yaptık, duruşmaya katılsak ne değişecek sadece yazılı savunmalarımızı tekrar edeceğiz bununda anlamı yok diyor. İnanın burada örneğini sunduğum ek savunma dilekçesini bile kendi hukuk bilgimle ben hazırladım ve bursa nöbetçi asliye ceza ile ümraniye ye gönderdim. Sonraki duruşma şubatın başında, ne yapacağımı bilemiyorum.! Haklı olduğumuz davamında sırf duruşmalara katılmama yüzünden gümbürtüye gitmesini istemiyorum. Ne yapmam gerekir.? Yeni bir avukatmı tutalım.? Davaya bakan avukat varken ( sözde ) yeni avukat tutabilirmiyiz.? Bir mahsuru varmı.? Lütfen bir yol gösterin.
Avukatınıza endişelerinizi dile getiriniz. Başka bir avukat görevlendirilmesinin yararı olup olmayacağını buna muvaffakati olup olmadığını da sorunuz.