Evet azmettirmeye girer. İkiside aynı cezayı alır azmettirende yapan kadar suçludur. Olay uzadıkça iki tarafında canı yanar bu tip durumlarda iki tarafta ak kaşık değildir zaten. Davacıda sürünür davalıda.
Printable View
MADDE 38. - (1) Başkasını suç işlemeye azmettiren kişi, işlenen suçun cezası ile cezalandırılır.
Olaydan anladığım kadarıyla kız bir arkadaşına kişinin telefon ve msn bilgilerini vermiş. Neden veriyor hal hatır sorsun diyemi? Arkadaşı neden tehdit ediyor durduk yere hiç tanımadığı kişiyi? Bu durumda kız azmettiren oluyor. Siz daha bilgilisiniz lütfen siz anlatın nasıl girmiyor azmettirmeye.
Kavgaya gerek yok bence sakin olalım lütfen :)
Öncelikle olaydaki durum azmettirmekten ziyade "yardım ve yataklık" gibi. Suçun işlemesine yardımcı oluyor çünkü. Ama bu yardımı suç işleneceğini bilmeden yapmış da olabilir. Zaten böyle bir konuda "yardım ve yataklık" da komik oluyor ayrıca.
Azmettirmek ise, "hadi yap, bak yaparsan aferin", "yaparsan sana para veririm", "yapmazsan kafanı kırarım" gibi bir şeyler olmalı kelime anlamına göre.
Hukukta ayrı bir manaya geliyorsa bilmem ama kelime anlamlarına göre böyle gibi anlaşılıyor.
Sayın dadalanda kalitesiz demişsiniz fotoğraf için kafa kısmıda yok diyorsunuz. 320x240 lik kalitedeki bir fotoğraftan bahsediyoruz sanırım. Kendi fikrim bunun kimlik tespitinin yapılabileceğini sanmıyorum. İnkar yoluna gidildiğinde bu fotoğrafın bahsi geçen kişiye ait olduğunun ispatlanması gerekecektir. Suçun şahsiliği diye bişeyler vardı değerli hukukçular daha iyi bilir bu durumda kesin ispat sağlanacağını düşünmüyorum.
Bu onun fotoğrafı demeniz neyi değiştirir şimdide o onun fotoğrafı değil dersiniz. On kere ifade değiştiriliyor birşey olmuyor.
Yine bana kızan hukukçular olacaktır şimdi :)
Bilişim konusunda ispat olayları zaten çok zor. Ortada bir iddia varsa dediğiniz gibi ispatlanması gerekecektir. Bende sayın aslanselim16 gibi düşünüyorum inkar ettiğiniz sürece ispat istenecek ve şüpheye yer bırakmayacak bir ispatın yapılması oldukça zor. Ayrıca bu tip konularda delil yetersizliğinden davanın düşmesi davalı tarafın karşı dava açmasına sebep olabiliyor. Zaten hukukçular olayı okur okumaz haklıyı haksızı anlıyor önemli olan haklılığı gösterecek kanıtlar varmı haksızlığı gösterecek kanıtlar varmı. Bu sitede gördüğüm en büyük eksiklik şunu yapmışsın cezası şu şeklinde yorumlar yapılıyor, kanıtlanması imkansıza yakın olan konularda şu cezayı alırsın gibi yorumlar yapılıyor. Zaten TCK da bunlar yazıyor. Örneğin Sayın Av.Emrah Yavuzcan delil bulunabilmesi olasılığını göz önünde bulundurarak yorumlar yapıyor. Bu sebeple Emrah beyin yazılarını daha gerçekçi buluyorum.
""Merhaba. Dayımın oğlu eski kız arkadaşının çıplak bir fotoğrafını ( fotoğrafta kafa kısmı hiç görünmüyor ) kızın bir arkadaşına email ile bir tartışma anında göndermiş al işte bu onun fotoğrafı vs vs diye. Fakat fotoğraf webcam den çekilmiş kafa kısmı yok ve kalitesiz. Bu durumda kız arkadaşı şikayetçi olmuş ifşa suçundan ne diyorsunuz burdan bir suç çıkartılabilir mi?""
Yukarıda aslında olayı eksik anlattım. Dayımın oğluna ulaşan kızın arkadaşı ve tehdit ediyor çocukta durumu açıklamak için al bak onu iyi tanı demek için fotoğrafı gönderiyor. Ceza davalarında niyet önemliymiş avukatımız böyle söyledi.
Niyet önemlidir sonuçta silahı çekip adam öldüren biri ile trafik kazası sonucu adam öldüren birinin aldığı cezalar çok farklıdır. Niyet fotoğrafı ifşa etmek dışında ise fotoğraf ifşa edilse bile ceza verilmeyebilir diye düşünüyorum. Kendi fikrim, verilsede tazminata çevrilir para cezası ödersiniz gibime geliyor. Bu tip suçları ne şartlarda işlediğinizin önemli olması lazım hafifletici birçok sebep varsa suç kapsamına bile sokulamaya bilir buna hakim karar vericek. Daha faydalı yorumlar yapabilecek avukat arkadaşlar var bu sitede.