Cevap: Boşanma davasında ilginç bir karar ve alınan dersler
Alıntı:
volkankorkusuz rumuzlu üyeden alıntı
evet sayımız gittikçe artıyor. Aslında icinidok.com, acinipaylas.com, bosanankocalar.com gibi arabesk bir site kursam herhalde hit olurdu. Çoğu zaman bu konuları yaşayan insanlar daha düzgün bilgilendiriyorlar. Hukukçular biz maraba halkın aklını karıştıyor. Halk ağzı diye birşey kalmamış. Ama ben bu durumu erkekler açısından olumsuz yormuyorum. Takke düştü kel göründü. Herkes herşeyin farkında. Yakında erkekler kemale erip astral seyahatlerde Altair takım yıldızında yaşayan hurilerle buluşmaya giderken, kadınlar da oturup dünyadaki maymunları avlarlar :)
Volkan bey tecrübeli birisi olarak acizane önerim. Bırakın astral seyahatleri arabeski vs. Davanıza odaklanın. Siz burada bunlarla uğraşırken eşiniz hakkınızda elde ettiği yada yarattığı deliller ile boynunuza geçireceği ilmeği (!) hazırlıyor belkide. Düşen takke de görünen kel de bize ait. Önce kendinizi içinde bulunduğunuz açmazdan kurtarın. Tabii hukuksal yöntemlerle. Sonra dilerseniz hep beraber astral seyahatte yaparız falda baktırırız..
Ama güzin ablacılık oynama zamanı değil. Arabesk okumanında.. İçinde bulunduğunuz durumun ciddiyetini bir kez daha hatırlatmak istedim..
Geçmiş olsun.
Hayır henüz değil, kanuni süre içerisindeyim. bu arada bulabildiğim kadar çok bilgi araştırıyorum tekrar hata yapmamak için ama çok bir cevap bulamıyorum açıkçası. Çok yıprandığımı hissediyorum. Melankolik oldum iyice. Bazen bırak git herşeyi diyorum, bazen de kendi kendime yediremiyorum bu lekeyi. Neyse bu geçiş dönemlerinde böyle durumlar yaşanır diye avunuyorum. Ama hukuki açıdan yapacağım en ufak hatanın aleyhime büyük sıkıntılar doğurabileceği düşüncesi beni çok tedirgin ediyor.
Bari bilen varsa böyle davalarda Temyiz'e giderken nelere dikkat etmem gerekiyor söylerlerse çok sevinirim. Yaşayıpta öğrenmiş olanlar daha çok yararlı bilgiler verebiliyorlar.
Teşekkürler
Dardayım bey yorumlarınız için teşekkür ederim. yaptığım hüsn-ü talil yerine ulaşmış sanırım. Elbette davamın peşindeyim. Sorularıma kaç gündür cevap bulamıyorum. O konuda da kimse yazmıyor, herkes acımı paylaşıp, geçmiş olsun diyor. Saolsunlar yine de ama. Haftaya kadar bu sorulara cevap buldum buldum, yok bulamazsam parayı ödeyip borçlardan kurtulana kadar arabeske devam ederim. sonrada adaletin doğru işlediği bir diyara göçerim.
İlk mesajda sorular bölümünde sorduklarımdan ilgi ve bilginiz olanlar varsa paylaşırsanız sevinirim.
Teşekkürler tekrar.
zaten bunun gibi kararların yüzde 90 ı yargıtaydan dönüyor .merak etme kardeşim yanlış hesap bağdattan döner.
Alıntı:
kibfeyzo rumuzlu üyeden alıntı
zaten bunun gibi kararların yüzde 90 ı yargıtaydan dönüyor .merak etme kardeşim yanlış hesap bağdattan döner.
%10 ne oluyor peki?
Eğer hak arayan HAKLI insanların %10'u haksız oluyorsa bu kötü...
Merhaba,
konuya tekrar dönelim isterseniz. Diğer soruların cevapları için zamanım var ancak aşağıdaki sorularım için bir haftadan az sürem kaldı. Bilgisi olan birisinin temyiz sürecinde hata yapmamam için yardımını bekliyorum.
SORU :
Karar : Benim davamın kabulüne (yani boşanma + mahkeme masraflarının tazminine), davacı davalıya 10000TL manevi tazminata, (40000 istekleri vardı, üstünün reddine)
Ben boşanmayı temyiz etmek istemiyorum. Sadece, boşanma gerekçesi olan ve benim ağır kusurlu olduğum beyan edilen (Ki benim elimdeki resmi delillerle karşı tarafın ifadelerinde belirttikleri tarihlerde lojmana girmediklerini ispatlıyor ve onları yalanlıyorum (tabi bu kabul görmüyor))
eşine şiddet uygulamak ve hakaret" ve 10000TL gibi faiş tazminat
kısımlarına itiraz ediyorum.
Buna göre eğer temyiz de sadece tazminat kısmına yaparsam boşanma gerçekleşmiş oluyor. Bu da tamam. Ancak alacak kısmında karşı taraf İcrai takip e başlayıp parayı ahsil edebiliyor. Bu konu biraz karışık. MK443 e göre.
adres : http://www.kahdem.org.tr/?p=216
YARGITAY
HUKUK GENEL KURULU
E. 2008/12-656
K. 2008/638
T. 22.10.2008
Kural olarak boşanma ekinde verilen maddi-manevi tazminat HUMK’nun 443. maddesi gereğince kesinleşmeden takibe konulamaz. Ancak, boşanmaya ilişkin hükmün kesinleşmesi halinde tazminata ilişkin hükmedilen alacağın tahsili için kesinleşme aranmaz. Keza tedbir niteliğinde verilen nafakanın da tahsili için kesinleşmesi gerekmez. Mahkemece açıklanan nedenlerle istemin reddi yerine kabulü isabetsizdir…
gibi bir karar var. Ben şimdi buna göre borcu ödeyeceğim. Eğer tazminat kısmını temyizde kazanırsam ne olacak? Onlar bana ödediğimi yasal faiziyle geri mi ödeyecekler? (tabi kendilerini bulabilirsek)
Ben boşanma ile gerekçelerini ve tazminatı da temyize götürürsem. Onlar boşanma hükmü kesinleşmediği için icra takibinde bulunamazlar bu doğru mu?
Ayrıca Temyiz bitene kadar boşanmış olmayacağım. Temyiz sonunda tazminat iptal olup, boşanma kabul olurmu? Aksi nasıl bir karar çıkabilir?
Cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.
Alıntı:
YARGITAY
HUKUK GENEL KURULU
E. 2008/12-656
K. 2008/638
T. 22.10.2008
Kural olarak boşanma ekinde verilen maddi-manevi tazminat HUMK’nun 443. maddesi gereğince kesinleşmeden takibe konulamaz. Ancak, boşanmaya ilişkin hükmün kesinleşmesi halinde tazminata ilişkin hükmedilen alacağın tahsili için kesinleşme aranmaz. Keza tedbir niteliğinde verilen nafakanın da tahsili için kesinleşmesi gerekmez. Mahkemece açıklanan nedenlerle istemin reddi yerine kabulü isabetsizdir…
gibi bir karar var. Ben şimdi buna göre borcu ödeyeceğim. Eğer tazminat kısmını temyizde kazanırsam ne olacak? Onlar bana ödediğimi yasal faiziyle geri mi ödeyecekler? (tabi kendilerini bulabilirsek)
Ben boşanma ile gerekçelerini ve tazminatı da temyize götürürsem. Onlar boşanma hükmü kesinleşmediği için icra takibinde bulunamazlar bu doğru mu?
Ayrıca Temyiz bitene kadar boşanmış olmayacağım. Temyiz sonunda tazminat iptal olup, boşanma kabul olurmu? Aksi nasıl bir karar çıkabilir?
Cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.
Temyiz infazı (ödemeyi) durdurur. Tabi nafaka için değil o tedbir nafakası ise kesinleşene kadar ödenecek. Kesinleştikten sonra iştirak yada yoksulluk nafakası olacak. Tazminata gelince yukarıda açıkça yazıyor zaten. boşanmaya ilişkin hükmün kesinleşmesi halinde tazminata ilişkin hükmedilen alacağın tahsili için kesinleşme aranmaz. denmekte. İfade açık. Kararı sadece tazminat açısından temyiz ederseniz, boşanma kesinleştiği için tazminatı ödersiniz. Siz zaten boşanmayı temyiz edeceğinize göre tazminat da boşanma kesinleşmediği için ödenmeyecektir.
Teşekkür ederim, bir mühendis olarak hukuk dilini 40 yıl daha anlamamın imkanı olamayacak herhalde. Okuduğumda olumsuz kelimelerin ardarda aynı cümlede yer alması beni delirtiyor. Uzaylı gibi hissediyorum kendimi. Hukuki cümleleri halk diline çevirebilme becerisi kazanmışsınız. Tebrik ederim. Yarın avukatla temyiz dilekçemizi yazmaya koyulacağız. Tekrar teşekkürler.
Alıntı:
Teşekkür ederim, bir mühendis olarak hukuk dilini 40 yıl daha anlamamın imkanı olamayacak herhalde. Okuduğumda olumsuz kelimelerin ardarda aynı cümlede yer alması beni delirtiyor. Uzaylı gibi hissediyorum kendimi. Hukuki cümleleri halk diline çevirebilme becerisi kazanmışsınız. Tebrik ederim. Yarın avukatla temyiz dilekçemizi yazmaya koyulacağız. Tekrar teşekkürler.
Sizde öğreneceksiniz mecburen.. Hayat bazan kolay olanı zor yoldan öğretiyor..
Emin olun sizede öğretecek..
Geçmiş olsun tekrar..
Arkadaşım öncelikle geçmiş olsun.İlk yapman gereken eski avukatını bağlı olduğu baro ya şikayet etmen ve sonuç alabilmen için elinden geleni yapmanı tavsiye ederim.Böyle şey olurmu ALLAH aşkına :kızgın: .Maalesef ülkemizde çok güvendiğimiz yargıya olan güven al aşağı oldu.kanunlarımızda 3 yalancı şahit adamı ipe götürebilir ve bunu hakimlere rahatlıkla kabul ettirebilirsiniz.Yalancı şahitler sorgulanamaz çünkü onlar demişse doğrudur.Bence bu hukuk değil guguk tur.Ama çıkan sonuclar maalesef ocaklar yıkıp insanın geleceğini karartabiliyor Allah kötüye aman vermesin ve onlarla dürüst doğru kişileri karşılatırmasın elbet herkes er geç ettiğini bulacaktır.Benim sana tavsiyem bu davanın peşini bırkama dediğin gibi güvenebileceğin sağlam karakterli bi avukat ile davanın takipçisi ol Allah yardımcın olsun.