-
Olayın adım adım gelişim sırası aşağıda verilmiştir:
1. Ben, ayrılma niyeti olmaksızın ve şartlar elverişli olduğu sürece işimde kalma arzusu ile çalışmaya devam eden işçi statüsünde personel idim.
2. 21 Mart tarihinde eski işverenim, tarafıma yazılı bir tebligatta bulundu ve bu tebligat karşılıklı tebliğ-tebellüğ belgesi ile sabit (geri dönülemez) hale getirildi. Bu tebligata göre:
a. Eski işverenim, beni başka bir şehirdeki kendisine ait bir işyerinde çalıştırmak istiyor idi.
b. Sözleşmemiz gereği benden bu nakil istemine muvafakatım olup/olmadığını sordu ve cevabım için süre verdi. Bu tebligatta, eğer vereceğim cevap menfi yönde olursa, iş akdimin 16 Mayıs tarihinde sona ereceği ifadesi de yer alıyor idi. (Bu durumda 21 Mart #8211; 16 Mayıs tarihleri arası eski işverenimin bana tanımış olduğu 8 haftalık ihbar öneli oluyordu ve günde 2 saatten az olmamak üzere iş arama izinlerimi ister toplu olarak süre sonunda, ister hergün olarak kullanma hakkım vardı.)
3. 22 Mart tarihinde, en geç 28 Mart tarihine kadar işbaşı yapmak şartıyla yeni bir iş buldum. Bu şart yeni işverenim tarafından bana dayatılıyordu. Bu durumda, bulduğum yeni işi kaybetmemek için 16 Mayıs tarihini bekleyemezdim, beklememeliydim.
4. Bu şartlar altında eski işverenimle anlaşma yolları aramak amacıyla masaya oturdum. Bu arada bir yanlışlığı düzeltmek için belirmek isterim ki; eski işverenimle görüşmelerimizin hiç bir anında #8220;yeni bir iş bulduğum için işimden hemen ayrılmak istiyorum#8221; şeklinde bir söylemim olmadı. Aksine bu durumu eski işverenimden gizledim. Hukuki.net#8217;te bundan bahsetmemin nedeni, sadece neden derhal ilişik kesme gerekliliği içinde olduğumu anlatabilmek için idi.
5. Eski işverenimle masaya oturduğumda, başlangıçta benim rızam karşılıklı sulh ederek (gelecekte hiç bir alacak ve verecek iddiasında bulunulmayacağına dair karşılıklı irade beyan ederek) işimden derhal (23 Mart tarihinde) ilişik kesmek idi.
6. Eski işverenim benim bu arzuma rıza göstermedi ve buna karşı tavır içine girdi.Şöyle ki:
a. Mevcut şartlar altında 16 Mayıs tarihinden önce ilişik kesemeyeceğimi,
b. Bu tarihten önceki herhangi bir tarihte ilişik kesme konusunda ısrarlı olmam halinde eğer 16 Mayıs tarihini beklemiş olsaydım tarafıma ödeyeceği kıdem tazmintımı artık ödemeyeceğini ve benden ihbar öneline uymaksızın işten ayrıldığım için benden ihbar tazminatı alacağını iddia etti.
7. Eski işverenimin hukuğa aykırı olduğunu değerlendirdiğim bu tavrı karşısında hukuki yollara müracaat ettim. (Hukuki.net ile ilk tanışmamda bu dönemlere rastlar.) Durumu aynen yukarıdaki fadelerle anlattığım avukatların çoğundan aleyhte, bir kısmından durumun muğlak olduğu lehte sonuçlanma ihtimalinin bulunduğu ve bakanlık müfettişlerinden tam anlamıyla lehte yönde yanıtlar aldım.
8. Ben mahkemede tüm yasal haklarımı ve fazlaya ilişkin (ihbar tazminatı) haklarım saklı kalmak suretiyle dava açtım. Mahkeme sonucuna göre:
a. Eski işverenim ödemediği kıdem tazminatımı ödemeye,
b. Benden aldığı ihbar tazminatını tarafıma iade etmeye,
c. Ayrıca tarafıma ihbar tazminatı ödemeye mahkum oldu.
9. Eski işverenim tarafından karar temyiz oldu.Temyiz sonucuna göre:
a. Kıdem tazminatım ve kendi ödediğim ihbar tazminatım bende kaldı.
b. Eski işverenimin bana ödediği ihbar tazminatını iade ettim.
SONUÇLAR: Tüm bu anlatılanlardan yola çıkılarak elde edilebilcek sonuçları aşağıdaki maddeler halinde değerlendiriyorum:
1. Eski işverenime karşılık, başlangıçta rıza gösterdiğim noktadan daha ileri bir hukuki ve maddi kazanım elde ettim.
2. İşverenimin yasal haklarımı kazanabilmem için beklemek zorunda olduğum tarihi beklememekle hiç bir kaybım olmadı ve bu tarihi beklememe hakkına sahip olduğunu gördüm.
3. İşverenimin beni işten çıkarma pahasına başka ile nakletme isteminin iş şartlarında esaslı değişiklik olduğunu ve bu sayede derhal fesih hakkına sahip olduğumu iddia ettim ve haklılığımı gördüm.
SORU: Başka bir ile nakline muvafakat vermediği gerekçesi ile işten çıkarılacağı kendisine tebliğ edilen işçi işyeri ile ilişiğini ne zaman kesebilir?
CEVAP: KIDEM TAZMİNATI ALIP, İHBAR TAZMİNATI ALMADAN VE İHBAR TAZMİNATI ÖDEMEDEN DERHAL.
YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ
ESAS NO : 2005/12379
KARAR NO : 205/37355
TARİHİ : 28.11.2005
Saygı ve selamlarımla.